ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Κυριακή 14 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) έδωσε στη δημοσιότητα την ανακοίνωση - κάλεσμα για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα παρακάτω:

«...Στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού βρίσκεται το Ιράν και ήδη τα γεράκια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ετοιμάζουν τις μηχανές του πολέμου για να αιματοκυλήσουν τον ιρανικό λαό με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα, προκειμένου να βάλουν χέρι στο πετρέλαιο και να ελέγξουν στρατιωτικά την περιοχή. Απειλούν και εκβιάζουν λαούς και κυβερνήσεις, χρησιμοποιούν ψέματα για να δικαιολογήσουν έναν πόλεμο που μπορεί να είναι ακόμα πιο καταστρεπτικός.

Το νέο αμερικανικό δόγμα επαναφέρει έντονα την απειλή πυρηνικού πολέμου και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ιράν υπάρχουν στοιχεία ότι το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για μια πιθανή πυρηνική επίθεση εναντίον του Ιράν.

Κορυφαίο γεγονός όλων των εκδηλώσεων της ΕΕΔΥΕ, η Κυριακή 14 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Οσοι αγωνιστές δεν μπορούν να βαδίσουν από το Μαραθώνα (Τύμβος) μπορούν να συναντηθούν με τους ειρηνοδρόμους στους ενδιάμεσους σταθμούς με τους ειρηνοδρόμους (Παλλήνη, Αγ. Παρασκευή, Εθνική Αμυνα, Αμπελόκηποι) ή να υποδεχτούν τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στο Σύνταγμα, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. και θα κορυφωθούν με την άφιξη της Πορείας στις 8 μ.μ.

Διαδηλώνουμε:

  • Για να βάλουμε φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.
  • Για να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν
  • Για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον ιρακινό, αφγανικό, παλαιστινιακό, στον ιρανικό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.
  • Για να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
  • Να μη σταλούν Ελληνες στρατιώτες για την κατοχή στο Ιράκ.
  • Για να φύγουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις από την πατρίδα μας.
  • Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά του Ιράν.
  • Για να προστατέψουμε τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα από την επίθεση του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.
  • Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».
Σήμερα η Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη

Σήμερα, 7 Μάη, πραγματοποιείται η 23η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην Τρίπολη, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι: «Με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

-- 10.00 π.μ., μνημόσυνο στο ναό Ευαγγελίστριας Κερασίτσας.

-- 5.00 μ.μ., έναρξη εκδηλώσεων, υποδοχή ειρηνοδρόμων, κατάθεση στεφάνων.

-- 5.30 μ.μ., έναρξη πορείας ειρήνης.

-- 7.30 μ.μ., άφιξη πορείας στην πλατεία Αρεως στην Τρίπολη.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Στρατής Κουνιάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία ειρήνης με το συγκρότημα ΤΡΙΦΩΝΟ.

Πούλμαν για την Κερασίτσα

Από την Αθήνα, στις 7.30 το πρωί, από την πλατεία Κάνιγγος.

Από το Λουτράκι (μπροστά από την Αγροτική Τράπεζα), το πρώτο στις 9.30 π.μ. και το δεύτερο στη 1.30 το μεσημέρι.

Από τη Καλαμάτα, στη 1.30 το μεσημέρι, από το Δημοτικό Αναψυκτήριο (πίσω από το Δημαρχείο Καλαμάτας).

Πατριδογνωμόνιο
«Μαακμπάρ Αμρικά!..»

Παράξενος τίτλος. Ακατανόητος θα πείτε. Ναι χρήζει μετάφρασης, αλλά όχι ανάλυσης αν σας πω ότι ήταν η μαζική, καθολική επαναστατική κραυγή στα φαρσί, στα περσικά δηλαδή, που άκουγα το '79 και το '80 στο Ιράν. Ηταν ο αγώνας ανατροπής του Σάχη κι ύστερα η υπόθεση των Αμερικανών ομήρων έπειτα από 14 μήνες κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη. Σημαίνει «θάνατος στην Αμερική». Είναι η ίδια, σημερινή μυριόστομη κραυγή που ακούγεται σ' όλες τις γλώσσες, σε κάθε γωνιά σχεδόν του πλανήτη, όπου πλακώνει η αμερικάνικη φοβέρα και σκλαβιά. Οπου χτίζονται γιγάντια στρατόπεδα, φυτεύονται Αμπού Γκράιμπ φυλακές, φωτογραφίζονται βασανιστές επί το έργον, οργιάζει ο εκβιασμός, ο δοσιλογισμός των προθύμων, εγκαθιδρύεται ενώπιος ενωπίω με την κάθε μορφής αντίσταση, η... «δημοκρατία των συμφερόντων των προθύμων».

Την ίδια κραυγή, ενάντια στην αμερικάνικη ευρωαμερικάνικη, αμερικανοσιωνιστική, ευρωσιωνιστική ιμπεριαλιστική πολιτική, ενάντια στο παγκοσμιοποιημένο θανατικό, τότε την άκουσα με τον πόλεμο Ιράν - Ιράκ να μαίνεται. Υστερα από 15 χρόνια την άκουσα στ' αραβικά από τους Ιρακινούς μετά την «καταιγίδα της ερήμου» και το φονικό εμπάργκο. Λίγα χρόνια μετά, η ίδια φράση στα σερβοκροάτικα. Ειπωμένη από χριστιανούς, από μουσουλμάνους, από σιίτες, από σουνίτες, από Ευρωπαίους, Βαλκάνιους, Νοτιοαμερικάνους, καταπιεσμένους ληστευμένους λαούς. Από βιετναμέζικους ψιθύρους ιστορίας.

Αυτές τις άγριες προπολεμικές μέρες των άθλιων ψεμάτων και των ωμών εκβιασμών, οπότε το τακούνι - νυστέρι της Κοντολίζα συναντιέται με αυτό της Κάρλα Ντελ Πόντε, η άγρια κραυγή βγαλμένη από τους τάφους των κάθε λογής ινδιάνων που αντιμετωπίζουν την επέλαση των καουμπόηδων, καθόλου «πολιτικά ορθή» που θα 'λεγαν και οι εγγεγραμμένοι σε λίστες πεταμένες στα σκουπίδια κονδυλοφόροι - έμμισθοι της κυρίαρχης τάξης, πολλαπλασιάζεται όπου γης.

Σύντροφοι αυτή τη φορά, που πυρηνικά και πετρελαϊκά αέρια πνίγουν το κλάμα των νεογέννητων παιδιών σ' όλο τον πλανήτη, η φωνή ακούγεται ακόμη κι από τους εκβιασμένους, εξαθλιωμένους Αμερικανούς πολίτες, που βγάζουν στο σφυρί τις βέρες των γονιών τους για να βάλουν βενζίνη στ' αμάξια τους. Αυτή τη φορά οι εξαθλιωμένοι μετανάστες στις ΗΠΑ ορθώνουν ανάστημα στο τείχος του αίσχους που στήνεται στα σύνορα με το Μεξικό. Το μέτωπο δείχνει ότι μπορεί να υψωθεί και ν' απλωθεί κι ίσως να ανακόψει μια ολέθρια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει και σ' έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αθροιστικά εξοντωτικότερο απ' τους άλλους δύο μαζί. Δεν υπάρχει χρόνος γι' ανάπαυση. Ούτε σπιθαμή για συναίνεση. Ούτε τόπος για να περνάνε οι δήμιοι με προτάσεις και δήθεν προσφορές μιας ειρήνης με πιστόλια στον κρόταφο. Οχι άλλη Σερβία. Οχι άλλο Ιράκ. Κάτω τα χέρια από το Ιράν! Δεν είναι φωνή διαφορετική, μ' όλες τις διαφορές μας, σε περιεχόμενο, από την κραυγή του τίτλου μου... Γιατί αυτή η Αμερική είναι βρόχος, κρεμάλα πρώτ' απ' όλα για τους ίδιους τους Αμερικανούς εργάτες κι ύστερα για όλους όσοι θέλουν να ζουν και να συλλογούνται και ν' αποφασίζουν λεύτερα. Καμιά προθυμία, καμιά συμμαχία. Για να μην ταφεί στη Σούδα η συλλογική μας συνείδηση...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Το πρόγραμμα της Πορείας

- 8.00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - Τελετή

- 8.30 Εκκίνηση Πορείας

- 9.30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. Στάση - Εκδήλωση

- 12.00 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ. Στάση - Εκδήλωση

- 13.30 ΠΙΚΕΡΜΙ. Στάση - Εκδήλωση

- 14.30 ΠΑΛΛΗΝΗ. Στάση - Ξεκούραση

- 15.30 ΠΑΛΛΗΝΗ - Εκδήλωση

- 17.30 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Στάση - Εκδήλωση

- 19.30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Τερματισμός της Πορείας (μέσω Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα) - Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο και το συγκρότημά του. Παραδοσιακοί χοροί με το χορευτικό της Βαγγελιώς Λύτρα.

ΚΡΗΤΗ
Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

Την Κυριακή 14 Μάη

Κάλεσμα προς τους μαζικούς φορείς της Κρήτης και το φιλειρηνικό κίνημα του νησιού να εντείνουν τον αγώνα τους και να συμμετάσχουν στην παγκρήτια πορεία στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, στα Χανιά, στις 14 Μάη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι της Ερχόμενης Κυριακής στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων οργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Κυριακή 14 Μάη με την πορεία στη Σούδα. Την Παρασκευή 12 Μάη θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με ερασιτεχνικά τοπικά συγκροτήματα και στις 13 Μάη συνάντηση - συναυλία μουσικών σχημάτων οικονομικών μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ