ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντικ Τσένι

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, γεράκι του πολέμου αλλά και γνωστός για τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί και μέσω της εταιρίας «Χαλιμπάρτον» που ανέλαβε την «ανοικοδόμηση» των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, αυτές τις μέρες περιόδευσε στη Λιθουανία, το Καζακστάν και βρίσκεται τώρα στην Κροατία.

Ξεκινώντας από τη Λιθουανία την περιοδεία του, έδωσε το «παρών» στη σύνοδο των ηγετών της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, ψάχνοντας να βρει «εθελοντές» για τη «συμμαχία των προθύμων» μπροστά στην ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, αλλά κάνοντας και... μαθήματα «δημοκρατίας» μετά τις ανατροπές που συντελέστηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες.

Ο Ντικ Τσένι επαίνεσε το Καζακστάν, κατά την επίσκεψή του εκεί, φέρνοντάς το ως παράδειγμα αφού πριν λίγα χρόνια «είχε αποκηρύξει τα πυρηνικά όπλα», σπεύδοντας να υποστηρίξει ότι η Ουάσιγκτον ψάχνει να βρει «διπλωματική λύση» στο πρόβλημα με το Ιράν.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι το Καζακστάν έχει ιδιαίτερα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, και το ενδιαφέρον για το Καζακστάν του ιδρυτή και μεγαλομετόχου της «Χαλιμπάρτον» δεν είναι καθόλου τυχαίο. Και μάλλον επιχειρεί να ανακόψει τη στενότερη συνεργασία της ΕΕ με αυτή τη χώρα της Κεντρικής Ασίας, που σχεδιάζει τη δημιουργία ενός αγωγού που θα διαπερνά την Κασπία και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Καζακστάν μέσω Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας προς την Ευρώπη.


Κ. Χ.

ΒΙΒΛΙΟ
Η δεύτερη άνοιξη

«Ηταν μια νύχτα που ανάσταινε τις καρδιές των ανθρώπων, αλλά η Αννα Βενέτη που καθόταν μόνη στη βεράντα του σπιτιού της δεν μπορούσε να ανοίξει την καρδιά της και να βάλει μέσα τη μαγεία αυτής της βραδιάς. Είχε ρίξει το σώμα της βαρύ, άτονο σε μια σεζλόνγκ και είχε παραδοθεί σε μελαγχολικές σκέψεις. Ο γάμος της με έναν κενόδοξο, ακαλλιέργητο και εγωιστή αξιωματικό έχει αποτύχει πλήρως, αλλά η φιλόλογος Αννα Βενέτη εξακολουθεί να μένει δίπλα στον άντρα της και να συνθλίβεται διαρκώς από την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του. Το διαζύγιο στην περίπτωσή της είναι η αυτονόητη λύση, αλλά αυτή δε βρίσκει τη δύναμη να φτάσει ως εκεί. Αβουλη, άτολμη, ανασφαλής πάντα και παγιδευμένη στις συντηρητικές κοινωνικές αντιλήψεις της μητέρας της και του επαρχιακού περιβάλλοντός της η Βενέτη σκέφτεται άλλες δραματικές λύσεις αντί του χωρισμού. Σ' αυτές ακριβώς τις δύσκολες στιγμές της εμφανίζεται απροσδόκητα στη ζωή της ο δικηγόρος Παύλος Αλεξιάδης, με τον οποίο είχε ένα δυνατό, αλλά άδοξο δεσμό, όταν ήταν έφηβοι και οι δυο τους στα χρόνια της δικτατορίας».

Πρόκειται για το τελευταίο μυθιστόρημα του Τάσου Αυγερινού που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Εξετάζει τις σχέσεις των δυο φύλων, ανατρέχει στη μαγεία της εφηβείας και προβάλλει τη δύναμη της φιλίας, που φτάνει ως την αυτοθυσία.

Κίνηση δημαγωγίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προβλήθηκε ως «κίνηση - έκπληξη» και ως «ανατροπή», ενώ άλλοι μίλησαν για «επιλογή που στέλνει πολυσήμαντα μηνύματα». Για την προχτεσινή ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου μιλάμε, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει μια μουσουλμάνα δικηγόρο, για τη θέση της υπερνομαρχίας Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης. Κι όπως καταλαβαίνετε, τα περί έκπληξης και ανατροπής αφορούν στο θρήσκευμα της υποψήφιας υπερνομάρχη. Λες και το γεγονός αυτό θα καθορίσει αύριο τη στάση της, στο ενδεχόμενο εκλογής της και όχι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο την επέλεξε και την υποστηρίζει. Λες και η επανειλημμένη εκλογή μουσουλμάνων στο θρήσκευμα βουλευτών, τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με τη ΝΔ, περιόρισε - έστω και στο ελάχιστο - την αντιλαϊκή πολιτική των πράσινων και γαλάζιων κυβερνήσεων, τόσο πανελλαδικά, όσο και ιδιαίτερα στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Βέβαια, όλ' αυτά είναι... ψιλά γράμματα για τους «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης και τις κάθε λογής θεραπαινίδες της χειραγώγησης. Αλλωστε, αν ανατρέξετε μερικά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθόρισε τη σύνθεση των υπερνομαρχιών, θα διαβάσετε στα τότε δημοσιεύματα των ίδιων εφημερίδων, που σήμερα «εκπλήσσονται», ότι η υπερνομαρχία Καβάλας - Ξάνθης - Δράμας καθορίστηκε έτσι, ώστε να αποκλείεται η εκλογή μουσουλμάνου υπερνομάρχη. Αυτό απαιτούσαν οι τότε «επικοινωνιακές» ανάγκες του ΠΑΣΟΚ.

Ας τά 'χουν όλ' αυτά υπόψη τους οι εργαζόμενοι των νομών αυτών κι ας «μαυρίσουν» τον Οκτώβρη την πολιτική, που τους έχει καταδικάσει στο κάθε φέτος και χειρότερα, όποιο θεό κι αν πιστεύει και είτε είναι γαλάζια είτε πράσινη...

«Λουκέτα» στους συνεταιρισμούς

Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυδωνίας - Κισάμου, στο νομό Χανίων, είναι ακόμη μία αγροτική συνεταιριστική οργάνωση που οδεύει προς «κλείσιμο». Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποφασίστηκε η «εκκαθάριση εν λειτουργία» της ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισάμου, απόφαση που ισοδυναμεί με την έναρξη των διαδικασιών για να μπει οριστικό «λουκέτο» στην Ενωση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, αλλά και ο... επίτιμος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Κ. Μητσοτάκης που συμμετείχε (!) στη σύσκεψη, με πρόφαση τα υψηλά χρέη της ΕΑΣ, πήραν την παραπάνω απόφαση, παρουσιάζοντάς τη μάλιστα ως «λύση - μονόδρομο».

Μόνο που για να καταλήξουμε στους σημερινούς «μονόδρομους» προηγήθηκε η σκληρή αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία πιστά υπηρέτησαν και υπηρετούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι πρασινογάλαζες ηγεσίες των διαφόρων ΕΑΣ που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να φτάσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην κατάντια που βρίσκονται σήμερα.

Δεν άδειασαν για τα ιδιωτικά...

Εδώ και μήνες βοά ο τόπος για την πρόταση της κυβέρνησης να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και ακόμη περισσότερο να ανοίξει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης των υπαρχόντων δημόσιων. Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να συναινέσει, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιδρά, έχοντας οργανώσει μάλιστα και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Κι αφού η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης έχει ανοίξει σχεδόν σε κάθε σπίτι, ρωτήθηκε η επιτροπή «σοφών», πανεπιστημιακών που ετοίμασαν το πόρισμα για το νέο νόμο πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης, αν έλαβαν υπόψη τους το ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και τι προτείνουν σχετικά. Η απάντηση, διά στόματος του προέδρου της επιτροπής, Θ. Βερέμη ήταν: «Δε μας απασχόλησε»!

Από μια άποψη, μπορεί να λέει και την αλήθεια. Καθώς, όλη η πρεμούρα τους είναι συγκεντρωμένη στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων, πού να βρουν χρόνο να ασχοληθούν με τα αμιγώς ιδιωτικά που ενδεχομένως να ανοίξουν!

Ευχολόγια...

Αποκλεισμένα από την εκπαίδευση παραμένουν στη χώρα μας το 99% των παιδιών με αυτισμό και συνολικά 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες, εξαιτίας της έλλειψης δομών εκπαίδευσης και δημόσιων ειδικών σχολείων. Αυτή η κατάσταση, όμως, δεν εμπόδισε τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλο - που εγκαινίασε προχτές το νέο οικοτροφείο του Ιδρύματος για το Παιδί «Παμμακάριστος» στη Νέα Μάκρη - να μιλήσει για ουσιαστική στήριξη του υπουργείου στις δομές για τους ανθρώπους με αναπηρία. Η «Παμμακάριστος», που είναι ΝΠΙΔ, λειτουργεί παιδικό σταθμό, δυο δημόσια ειδικά δημοτικά σχολεία και κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης και αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας, αφού οι επιχορηγήσεις του υπουργείου Υγείας δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα συχνά οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και η διοίκηση να στηρίζεται στη «φιλανθρωπία» των χορηγών.

Κουβέντα δεν είπε ο υπουργός για την αναγκαιότητα δημιουργίας δημόσιων δομών για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, αλλά και τη στήριξη των οικογενειών τους, αφού ξεκάθαρα η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη του κράτους για τη φροντίδα των ΑμΕΑ στην «κοινωνική αλληλεγγύη» και τη «φιλανθρωπία» των διαφόρων μεγαλόσχημων.

«Υπάρχει εντολή»

Τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και τα εμπόδια που συναντούν, λόγω των τραγικών ελλείψεων και προβλημάτων, ήρθαν ν' αναδείξουν καταγγελίες Λαρισαίων ασθενών. Οι καταγγελίες αφορούν ασφαλισμένους και, κυρίως, συνταξιούχους που χρειάζεται να κάνουν οφθαλμολογικές εξετάσεις, είτε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, οι οποίες και δεν εγκρίνονται από τους αρμόδιους, αν και έχουν όλες τις απαραίτητες γνωματεύσεις ιατρών του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να «χρυσοπληρώνουν» στους ιδιώτες για να βρουν την υγειά τους. Πολλοί καταγγέλλουν ότι έχουν ν' αντιμετωπίσουν και την άκρως προσβλητική συμπεριφορά από τον αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, ενώ κρούσματα ανάλογης αντιμετώπισης παρουσιάζονται και από άλλους αρμόδιους επιτροπών του ΙΚΑ στις διαδικασίες υποβολής αίτησης για έγκριση διενέργειας εξετάσεων.

Οπως τόνισε και ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην πόλη, μετά από όσα καταγγέλθηκαν, η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στην «πολιτική εντολή, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, να γίνουν περικοπές εξόδων στο ΙΚΑ και να φορτωθούν τα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ