Τη Σουίτα «Κάρμεν» του Μπιζέ σε μεταγραφή για κρουστά και ορχήστρα του Ροντιόν Σεντρίν θα ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών στην ετήσια συναυλία της, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8.30μ.μ.) στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έργα Μπετόβεν, Προκόφιεφ, Χατσατουριάν και Μανώλη Καλομοίρη. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Τάτσης Αποστολίδης. Εισιτήρια (γενική είσοδος 1.000 δρχ.) διατίθενται από το Ωδείο Αθηνών (τηλ. 72.40.673) και από το ταμείο του «Παλλάς».
Η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών συνεχίζει μέχρι σήμερα την παράδοση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου, που ιδρύθηκε το 1893. Αποτέλεσε ένα σύνολο πανευρωπαϊκής φήμης, συνεργάστηκε με σπουδαίους σολίστ και αρχιμουσικούς από όλον τον κόσμο και εξελίχτηκε στη σημερινή Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου εξακολουθεί να παρουσιάζει αξιόλογη δραστηριότητα με τακτικές εμφανίσεις, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: «Στην τωρινή της έκθεση η Κ. Μητροπούλου φτάνει σε μια αφαιρετική σύζευξη του ζωγραφισμένου πηλού με τα θέματα φωτογραφίας που διαλέγει να παρουσιάσει η εικαστική ματιά της και μέχρι τα νατουραλιστικά τοπία και πρόσωπα των έργων της. Κυρίαρχα θέματα και χρώματα στην τωρινή της έκθεση οι Καραγκιόζηδες και η πολυχρωμία του ελλαδικού χώρου, με μιαν άξαφνη και καθόλου τυχαία αγάπη του γερμανικού τοπίου, με τα σπίτια σαν από ζάχαρη και χρώμα και μια επιγραφή που θυμίζει λουλούδια. Τρένα και ποδήλατα σαν εξωπραγματικά και διασχίζουν την πόλη της παιδικής μας μνήμης και τη λένε με το όνομά της και μια λεζάντα γραφική και σίγουρη: η πατρίδα μου».
Κι αυτό, φυσικά, το να αγνοείς πως έξω από το δικό σου υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί δε σημαίνει πως είσαι απαίδευτος. Σημαίνει πως έχεις μέσα κρυμμένο βαθιά στη συνείδησή σου έναν έτοιμο ρατσιστή που κάποτε θα έρθει η ώρα να ξεπεταχτεί μπροστά σου, και συ να απορείς πώς τόσα χρόνια δεν τον είχες πάρει χαμπάρι. Πώς τόσα χρόνια δε σου είχε διδάξει κανείς πως ρατσισμός δεν είναι το να σιχαίνεσαι το βρώμικο μούτρο ενός μικρού αθίγγανου, αλλά είναι το να αρνείσαι πως κι αυτός έχει το δικό του πολιτισμό, άσχετο αν δεν έμαθε να πλένει κάθε πρωί το ταλαιπωρημένο του πρόσωπο.
Τον τελευταίο καιρό μάλιστα άναψε για τα καλά η συζήτηση σχετικά με την επιστροφή των ελγινείων μαρμάρων από το αρχαιολογικό μουσείο του Λονδίνου και όποιος προλάβει ειδικός ή όχι δηλώνει πως είναι βαθιά συγκινημένος στη σκέψη ότι θα ξαναγυρίσουν στη χώρα μας τα σημαντικά αυτά πλαστικά έργα της ελληνικής αρχαιότητας, βγαίνει και πάλι στην επιφάνεια ο αρχαίος κόσμος. Πολύ συχνά μάλιστα η τηλεόραση προβάλλει «ντοκιμαντέρ» με θέμα τα αρχαιολογικά ευρήματα κάποιας ανασκαφής. Το ίδιο οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα. Και τελικά διαπερνά το εθνικό μας κορμί η γνωστή απερίγραπτη ανατριχίλα και περνούμε όλοι μαζί μέρες απρόσμενης ευτυχίας, χωρίς να περνάει από το μυαλό των πιο πολλών πως καλά είναι να γυρίσουν τα μάρμαρα, για να αναπαυθεί και η ψυχή της Μελίνας, όταν γυρίσουν όμως με το καλό, τι θα τα κάνουμε; Πού και πώς θα τα φυλάξουμε; Πώς θα τα συντηρήσουμε; Μήπως θα αναγκαστούμε τότε να ζητήσουμε συμβουλές από τους Λονδρέζους κλεπταποδόχους τόσων και τόσων αρχαίων και όχι μόνο των δικών μας μαρμάρων;