ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Θερμοπυρηνικά σενάρια

Αμφισβητείται η δυνατότητα Ρωσίας - Κίνας να απαντήσει σε ολοκληρωτικό πυρηνικό χτύπημα των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε στις ΗΠΑ δημοσίευση (στο περιοδικό «Foreign Affairs») για τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας και της Κίνας, στην οποία μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ μπορούν να εξαπολύσουν ολοκληρωτικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας και της Κίνας, χωρίς να κινδυνεύουν από μια πιθανή πυρηνική απάντηση αυτών των χωρών. Με το δημοσίευμα ασχολήθηκαν αρκετά τα ρωσικά ΜΜΕ. Σίγουρα, αυτό κάθε άλλο παρά «τυχαίο» μπορεί να χαρακτηριστεί μιας και συνέπεσε με την τελευταία επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα.

Στο άρθρο γίνεται η εκτίμηση πως οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον εαυτό τους το μονοπώλιο που είχαν στη δεκαετία του '40, πριν δηλαδή η ΕΣΣΔ αποκτήσει πυρηνικά όπλα και το μοντέλο της «ισορροπίας του τρόμου» πλέον δεν ισχύει. Κι αυτό όχι μόνο γιατί οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στις σχετικές τεχνολογίες και στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά και γιατί υπάρχει, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, ραγδαία μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Συγκεκριμένα κατά 39% έχουν μειωθεί τα στρατηγικά βομβαρδιστικά της, κατά 58% οι διηπειρωτικοί πύραυλοί της και κατά 80% τα υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους.

Από τη μεριά της η Κίνα, σημειώνεται στη συγκεκριμένη «ανάλυση», είναι πολύ αδύνατη στα πυρηνικά όπλα και δεν αποτελεί κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Αναφέρεται ότι αυτή η μείωση των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την αδυναμία της έγκαιρης προειδοποίησης επίθεσης από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, την κάνει τόσο ευάλωτη, που οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν τη δυνατότητα να καταφέρουν ολοκληρωτικό πυρηνικό χτύπημα, χωρίς να φοβούνται για συνέπειες στο έδαφός τους.

Ρωσικές εκτιμήσεις

Από τη μεριά τους η πλειοψηφία των Ρώσων εμπειρογνωμόνων θεωρούν αστήρικτες τις παραπάνω εκτιμήσεις, χωρίς όμως να αμφισβητούν τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την ποσοτική και ποιοτική μείωση της ισχύος της Ρωσίας. Μάλιστα ο Α. Αρμπάτοφ, επικεφαλής του Κέντρου διεθνούς ασφάλειας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σημειώνει στην εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», πως «οι 1.500 πυρηνικές κεφαλές που έχουν απομείνει στη Ρωσία, είναι υπεραρκετές για την καταστροφή δεκάδων πόλεων, της χώρας που θα ξεκινήσει αυτή την καταστροφική επίθεση». Ο ίδιος σημειώνει μάλιστα πως η Κίνα μπορεί σήμερα να έχει μόλις 20 διηπειρωτικούς πυραύλους, που μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ, αλλά οι Κινέζοι προωθούν την έρευνα σε πάρα πολλούς τομείς και πολύ γρήγορα η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά.

Από τη μεριά του ο Β. Γιέσιν, αντιπρόεδρος της Ακαδημίας ζητημάτων ασφάλειας και άμυνας (πρώην διοικητής των πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας), δήλωσε πως ακόμη κι αν πετύχει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, αυτό θα είναι σε θέση να εξολοθρεύσει έως 300 πυρηνικές κεφαλές του αντιπάλου, αλλά δε θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα σε μια μαζική επίθεση 1.200-1.500 πυρηνικών κεφαλών. Επίσης η Ρωσία κατασκευάζει 4 νέους μεγάλους σταθμούς ραντάρ και τελειοποιώντας το διαστημικό της πρόγραμμα, το 2008, θα έχει τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης πιθανής επίθεσης και από τα υποβρύχια του αντιπάλου.

Προς αντίθετα αποτελέσματα

Πάντως το ζήτημα της πυρηνικής «ισορροπίας» απασχολεί όλο και πιο έντονα τους κυρίαρχους κύκλους της Ρωσίας. Να σημειωθεί ότι στα μέσα Μάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν τοποθέτησε τον υπουργό Αμυνας και αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Σ. Ιβανόφ, επικεφαλής μιας νεοϊδρυμένης επιτροπής με τον τίτλο «Πολεμικο-βιομηχανική επιτροπή», με στόχο να παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάπτυξης της πολεμικής βιομηχανίας και του οπλοστασίου της χώρας, μεγέθους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, όπως εκτιμά η εφημερίδα «Βέντομοστι», το άρθρο αυτό του «Foreign Affairs», που εμφανίστηκε λίγο πριν την πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα, μπορεί να είχε στόχο να αποτρέψει τη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα, αλλά τελικά μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα.


Ι.Π. - Ε.Β.


ΡΩΣΙΑ
Νέα επίθεση κατά του ΚΚΡΟ

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή δημοτική μεταρρύθμιση
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή δημοτική μεταρρύθμιση
Η Γραμματεία της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ) καταδικάζει με ανακοίνωσή της τη νέα επίθεση που εξαπολύθηκε τις τελευταίες μέρες από ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ κατά του προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Την επίθεση ξεκίνησε ο Μπ. Καγκαρλίτσκι, «ανένταχτος» σοσιαλδημοκράτης, που δραστηριοποιείται στο λεγόμενο κίνημα κατά της «παγκοσμιοποίησης» και ο οποίος ηγείται της οργάνωσης «Αντιολιγαρχικό Μέτωπο». Ο συγκεκριμένος δήλωσε πρόσφατα ότι πραγματοποίησε «έρευνα» για τη διαφθορά στα ρωσικά κόμματα. Ανεξήγητα από την «έρευνα» αποκλείστηκαν τόσο το κυβερνητικό κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», όσο και το φιλοκυβερνητικό Φιλελεύθερο-δημοκρατικό κόμμα Ρωσίας (του Ζιρινόφσκι). Από το βήμα του πρακτορείου «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ» ο Καγκαρλίτσκι δήλωσε ότι η «έρευνά» του έδειξε ότι το «πιο διεφθαρμένο» κόμμα της Ρωσίας είναι το ΚΚΡΟ και ο ηγέτης του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Μάλιστα, ο ίδιος για να γίνει πιστευτός ανέφερε περιουσιακά στοιχεία, που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του έχει ο Ζιουγκάνοφ.

Για την υπόθεση, η Νομική Υπηρεσία του ΚΚΡΟ ήδη έχει δηλώσει ότι εξετάζει την περίπτωση μήνυσης σε βάρος του πρακτορείου ειδήσεων «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ».

Στην παραπάνω υπόθεση αναφέρεται η ανακοίνωση της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, στην οποία μεταξύ των άλλων σημειώνεται πως «τα μέσα μαζικής προπαγάνδας της εξουσίας της ρωσικής αστικής τάξης και της κρατικής γραφειοκρατίας εξαπολύουν ένα ακόμη κύμα κυνικής και βδελυρής συκοφαντίας εναντίον του ηγέτη του ΚΚΡΟ Γκ. Ζιουγκάνοφ». Οπως σημειώνεται, η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, αφού συμπίπτει με τις μαζικές κινητοποιήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων ενάντια στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. «Ολο και περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το μέλλον τους με το ΚΚΡΟ και με τον ηγέτη του. Ο λαός, μπροστά στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, βγαίνει στους δρόμους και διεκδικεί την παραίτηση της κυβέρνησης των Πούτιν - Φραντκόφ».

Ετσι «από το σκουπιδαριό της αστικής προπαγάνδας και πάλι βγάζουν τα βρώμικα κουτσομπολιά για την προσωπική ζωή του Γκ. Ζιουγκάνοφ και των μελών της οικογένειάς του, ξαναψάχνουν το χρυσάφι του κόμματος, και για άλλη μια φορά ψάχνουν για σχέσεις της κομματικής καθοδήγησης με την ολιγαρχία», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ σ' ό,τι αφορά τους πραγματικούς λόγους της επίθεσης, γίνεται η εκτίμηση πως αυτή εξαπολύεται κατά του Ζιουγκάνοφ γιατί αυτός δεν εφάρμοσε τα σχέδια του Κρεμλίνου, που ήθελαν «να αλλάξει το χαρακτήρα του κόμματος από κομμουνιστικό και να το μετατρέψει σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δυτικού τύπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ