ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δικομματικό σπρωξίδι κοροϊδίας

ICON

Αλλο ένα ρεσιτάλ κοροϊδίας των αγροτών έδωσαν τη βδομάδα που πέρασε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Την Τρίτη 11/4 από πλευράς ΝΔ έγινε λόγος και για αγροτικά θέματα στην κυβερνητική επιτροπή, επειδή την ίδια μέρα το ΠΑΣΟΚ είχε προγραμματίσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας για το αγροτικό ζήτημα.

Οπως φάνηκε για μια ακόμη φορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδειξαν το πρόσωπο της υποκρισίας απέναντι στη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας, αφού η μεν κυβέρνηση επαίρεται ότι θα δώσει στην ώρα τους τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ, η δε αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε ευκαιρία να χαρακτηρίσει ως «ανάλγητη» την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Φυσικά, και τα δύο κόμματα έκαναν ξανά ό,τι είναι δυνατόν για να αποκρύψουν τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί η νέα ΚΑΠ στη μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική παραγωγή της χώρας. Την οποία ΚΑΠ βέβαια και τα δύο κόμματα υποστήριξαν και ψήφισαν. Φάνηκε επίσης πως το όλο σκηνικό της περασμένης Τρίτης στήθηκε βασικά για λόγους δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων, εξαπάτησης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι κάμερες έγραψαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει δηλώσεις έξω από του Μαξίμου και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές σπρώχνονταν να ανέβουν στο βήμα γιατί το υλικό που έγραφαν οι κάμερες θα μοιραζόταν στα κανάλια της επαρχίας.

Γαλάζια φούμαρα

Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής με βάση και τα όσα ανακοινώθηκαν συζητήθηκε υποτίθεται η καταβολή των αποδεσμευμένων από την παραγωγή αγροτικών επιδοτήσεων για την περίοδο 2006 - 2013. Στην πράξη έγινε συζήτηση για το πώς θα ενσωματωθεί η ελληνική γεωργία στη νέα ΚΑΠ και πρωτίστως πώς θα επιτευχθεί το φτιασίδωμα της πολιτικής συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, του αγροτικού εισοδήματος και του αριθμού των αγροτών, ως αποτέλεσμα των αντιαγροτικών αποφάσεων που ψήφισαν στην ΕΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ακολούθως, το μόνο που είχε να ξαναπεί προς τους Ελληνες αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκος, ήταν ότι φέτος οι κουτσουρεμένες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την 1η του Δεκέμβρη. Ομως αυτό το προβλέπουν έτσι κι αλλιώς και οι σχετικοί κοινοτικοί κανονισμοί. Από εκεί και πέρα, καθαρά για λόγους δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων, ο ίδιος έκανε λόγο για την αύξηση των αγροτικών εξαγωγών κατά 24% το 2005, ενώ για μια ακόμη φορά ανέφερε ότι καταρτίζονται 13 μελέτες, οι οποίες καταγράφουν και εξετάζουν τις δυνατότητες κάθε περιφέρειας, ώστε να προταθούν νέες καλλιέργειες στους αγρότες. Μελέτες από εταιρίες, στις οποίες ανέθετε «δουλιές» και η προηγούμενη κυβέρνηση και που κανένα όφελος δεν έχουν για τους μικρομεσαίους αγρότες. Για τους καπιταλιστές αγρότες θα έχουν.

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται ότι και το 2005 όπως και το 2004, θα είναι πάλι πάνω από 2 δισ. ευρώ. Ομως η όποια αύξηση των εξαγωγών το 2005 για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, πέραν του ότι είναι καθαρά συγκυριακή, επειδή το 2004 η αγροτική παραγωγή υπέστη μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία, ελάχιστα ενίσχυσε το εισόδημα των παραγωγών και το μόνο που συνέβη είναι να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, θα επιφέρει περαιτέρω μείωση της αγροτικής παραγωγής (πρώτα παραδείγματα το 2006 είναι τα καπνά και τα τεύτλα) και το έλλειμμα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η περίπτωση των τεύτλων

Ούτε επίσης αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της νέας ΚΑΠ με κολπάκια σαν και αυτά που έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα τεύτλα. Μέχρι τα μέσα Απρίλη είχαν σπαρθεί 150.000 στρέμματα περίπου, από 418.000 στρέμματα που είχαν σπαρθεί πέρυσι. Ετσι, για τον υπολογισμό της αποδεσμευμένης στρεμματικής ενίσχυσης ορίστηκε ως περίοδος η τριετία 2000 - 2002, συν το 2006. Το τελευταίο έγινε για να εξαναγκαστούν οι τευτλοπαραγωγοί να σπείρουν και φέτος τεύτλα, για να μη χάσουν το 25% της αποδεσμευμένης επιδότησης, μια και ο ολέθριος κανονισμός της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τους εξαναγκάζει να μη σπείρουν. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η επιβολή ποιοτικού παρακρατήματος 10% στη στρεμματική επιδότηση των τεύτλων, όπως και η ανακοίνωση ότι το 2% που θα παρακρατηθεί για το εθνικό απόθεμα, θα διανεμηθεί σε όσους θα καλλιεργούν τεύτλα. Από κοντά ανακοινώθηκε πως η «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» μειώνει κατιτίς το κόστος στα φυτοφάρμακα και τις χρεώσεις στους ψεκασμούς. Η ουσία είναι ότι όσο η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ, με τέτοιες μεθοδεύσεις, ούτε η τευτλοκαλλιέργεια θα σωθεί ούτε τα εργοστάσια της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης». Και στο θέμα αυτό το ΠΑΣΟΚ το μόνο που κάνει είναι να ασκεί φτηνή εντυπωσιοθηρική αντιπολίτευση.

Πράσινα άλογα...

Την περασμένη Τρίτη, το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι «ανίκανη για την προσαρμογή της αγροτικής πολιτικής στη νέα ΚΑΠ», διά στόματος του υπεύθυνου Αγροτικού, Ρ. Σπυρόπουλου. Για μια ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ πλασαρίστηκε ως «καλύτερος διαχειριστής» της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Στο πλαίσιο αυτό κατηγορήθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ ότι αντέγραψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην απόφασή της για την πλήρη αποδέσμευση των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ. Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ίχνος ντροπής, κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση γιατί ανέθεσε στην ΠΑΣΕΓΕΣ την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, επιβαρύνοντας τους Ελληνες αγρότες με 65 εκατομμύρια ευρώ. Ομως το χαράτσωμα των αγροτών μέσω του ΟΣΔΕ το ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και το εφάρμοσε καθ' όλη τη διάρκεια διακυβέρνησής του. Η ΝΔ τώρα το συνεχίζει...

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «υπόσχεση» του Γ. Παπανδρέου για τον επανακαθορισμό των χρήσεων γης και της δημιουργίας προϋποθέσεων για την ενοικίαση αγροτικών γεωργικών εκτάσεων σε αγρότες με ευνοϊκούς όρους. Δηλαδή αυτό που ουσιαστικά υπόσχεται και το ΠΑΣΟΚ, είναι η εγκατάλειψη του μικρού αγροτικού κλήρου από τους σημερινούς φτωχομεσαίους αγρότες και η παράδοσή του σε εξευτελιστικές τιμές στους επερχόμενους νεοτσιφλικάδες. Από κοντά έρχονται και οι σχετικές κορόνες για επιχειρηματική γεωργία και για επιδότηση θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα. Αλλα ποιους αφορούν αυτά; Επιπλέον, με έμφαση έγινε πρόταση για στροφή στην... «ποιοτική γεωργία», ένα από τα βασικά προπαγανδιστικά επιχειρήματα και της ΝΔ, αλλά και ένας όρος που προέρχεται απευθείας από τα κιτάπια της ΕΕ. Ομως πίσω από τον όρο «ποιοτική γεωργία» στην ουσία κρύβεται η προδιαγεγραμμένη ευρω-πολιτική για περαιτέρω συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής της χώρας, ως αποτέλεσμα των επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Το ΠΑΣΟΚ κάνει επίσης λόγο για δομές συμβουλευτικής στήριξης των αγροτών. Θα έλεγε κανείς ότι η παραπάνω πρόταση είναι κατευθείαν βγαλμένη από το πρόγραμμα της ΝΔ. Μόνο που στην πραγματικότητα και τα δύο κόμματα αντέγραψαν κατευθείαν την παραπάνω πρόταση από τον οριζόντιο κανονισμό της νέας ΚΑΠ για τους αγροτικούς συμβούλους... Κι εδώ πρόκειται για μια δουλιά που εποφθαλμιά η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με το αζημίωτο βέβαια.

Στην κρίση των αγροτών

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, για μία ακόμη φορά, είναι ότι και τα δύο αυτά κόμματα συμφωνούν με την πολιτική που χαράσσει η νέα ΚΑΠ και πασχίζουν για την ταχύτερη και όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωτική ενσωμάτωση της ελληνικής γεωργίας στα κελεύσματα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Επιδιώκεται δηλαδή η εντατικοποίηση των ρυθμών συγκέντρωσης της αγροτικής γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών ή επιχειρηματιών. Τα δύο αυτά κόμματα συμφωνούν και υλοποιούν όλες τις επιταγές του ΠΟΕ και τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των πολυεθνικών. Το σημείο της διαφωνίας τους είναι το ποιος από τους δύο μπορεί να φέρει καλύτερα σε πέρας αυτή τη δουλιά. Ολα τούτα πρέπει να τα συνειδητοποιήσουν οι μικροί και φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας και να πράξουν ανάλογα, αν θέλουν να επιβιώσουν. Να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα και να βάλουν τους γαλαζοπράσινους κατεργάρηδες στον πάγκο τους. Να παλέψουν για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία όπως την προτείνει το ΚΚΕ. Το καθεστώς που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος όλου του λαού, θα λύσει το διατροφικό ζήτημα, με καλά και φτηνά προϊόντα για όλους, που σήμερα είναι υπόθεση της δράσης των πολυεθνικών και των κερδών τους, γεγονός που δίνει αμφίβολης ποιότητας και επικίνδυνα τρόφιμα. Κι επειδή όλο αυτό το δικομματικό ψευτο-ενδιαφέρον για τους αγρότες έχει σχέση και με τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κι όσο πλησιάζει ο καιρός θα δουν ακόμα πολλά τα μάτια τους και θα ακούσουν τ' αυτιά τους, υπάρχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δοθεί η πρέπουσα απάντηση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ