«Καλή σοδειά» χαρακτήρισε το μάντρωμα εκατοντάδων αλλοδαπών εργατών ο αστυνομικός διευθυντής Κηφισιάς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε την αστυνομική αυθαιρεσία και μίλησε για ευαισθησία απέναντι στους αλλοδαπούς
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε χτες για την επιχείρηση - «σκούπα», αφού κάλυψε την αστυνομική δραστηριότητα, πήρε αποστάσεις από το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, λέγοντας συγκεκριμένα: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για σοδειά. Σας το λέω ευθέως. Δε δίνει η κυβέρνηση σε κανέναν το δικαίωμα να μιλάει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπονοεί πως η ευαισθησία μας για πολίτες προερχόμενους από άλλες χώρες, είναι μειωμένη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έπαιξε με τις λέξεις, λέγοντας ότι δε διεξάγονται επιχειρήσεις - «σκούπα», αλλά αστυνομικοί έλεγχοι, για να διαπιστωθεί αν οι αλλοδαποί ζουν νόμιμα στη χώρα μας. «Υπάρχει, είπε, ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει όλοι να κινηθούμε»...
Η πραγματικότητα διαψεύδει όμως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Από την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία μέχρι και τον Αγιο Στέφανο μπορούσε κανείς να συναντήσει κλούβες των ΜΑΤ φορτωμένες με ανυποψίαστους αλλοδαπούς, κυρίως από την Αλβανία και ασιατικές χώρες. Οι περισσότεροι δεν είχαν διαβατήρια ή η έγκριση της άδειας παραμονής τους εκκρεμούσε κάπου στις δημόσιες υπηρεσίες. Η δυσφορία ήταν έκδηλη στα πρόσωπά τους, καθώς πολλοί από αυτούς είχαν ξαναπέσει στη «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. και είχαν υποστεί την ίδια ή χειρότερη ταλαιπωρία.
Μια άλλη νεαρή κοπέλα με το μωρό στην αγκαλιά, περίμενε το σύζυγό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς. «Με έστειλαν εδώ από τη Νέα Ερυθραία. Τον έψαχνα εκεί και τον βρήκα εδώ. Πρέπει να πάω στο σχολείο να πάρω το παιδί και δεν προλαβαίνω. Γιατί μας ταλαιπωρούν έτσι;». Στο σταθμό της Κηφισιάς μια παρέα μεταναστών μόλις είχε περάσει τον έλεγχο. Οι αστυνομικοί δεν τους πήραν στην κλούβα, γιατί είχαν τα χαρτιά μαζί τους. «Πολλοί είναι αυτοί που τα αφήνουν σπίτι τους, γιατί φοβούνται μην τα χάσουν, μας λένε. Κυκλοφορούν με φωτοτυπίες, αλλά αυτό δεν αρκεί. Μας πάνε στο τμήμα και αν πεις και τίποτε, τρως και κανένα χαστούκι. Δεν είμαστε κοπάδια από ζώα, αξίζουμε μια καλύτερη συμπεριφορά».
Ημερίδα των Δημοτικών Αστυνόμων πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αστυνομίας Λάρισας. Στην ημερίδα συμμετείχαν δημοτικοί αστυνόμοι από διάφορους δήμους της χώρας, τη στήριξή τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, ενώ τη «σπονσοράρισαν» διάφοροι επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες του νομού.
Σε εισηγήσεις που έγιναν στην ημερίδα υποστηρίχτηκε ότι η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να εξελιχθεί σε Σώμα με όλα τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Να έχει διοικητές απόστρατους αξιωματικούς, να επεκταθούν οι αρμοδιότητες, να μπορούν να οπλοφορούν και να συλλαμβάνουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί. Στην ουσία, δηλαδή, να γίνει ένας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός, όπως η ΕΛ.ΑΣ. Αν υλοποιηθούν αυτά, η προοπτική είναι οι δημοτικοί αστυνόμοι να ξεχωρίσουν από τους άλλους δημοτικούς υπαλλήλους και να ιδρύσουν πανελλαδικά δικό τους σύλλογο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και βοηθά και το σχετικό Προσχέδιο Νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
Πρόσφατα είχε διοργανώσει παρόμοια ημερίδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, ακούστηκαν προτάσεις που πρέπει να πάρει υπόψη η Ομοσπονδία για την επίλυσή τους. Εκεί κυριάρχησε η σωστή άποψη ότι πρέπει να παραμείνει ως ειδική υπηρεσία με την επωνυμία "Δημοτική Αστυνομία", όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο, με αρμοδιότητες την τήρηση των κανονισμών καθαριότητας, την αστυνόμευση των λαϊκών αγορών και κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, πράσινο, κ.α.) το παράνομο παρκάρισμα, καθώς και την ελεγχόμενη στάθμευση, το σφράγισμα και τον έλεγχο των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων, και ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί πρέπει να είναι υπάλληλοι των δήμων. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι επιμένουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού Σώματος με κατασταλτικό χαρακτήρα - ενθαρρημένοι, προφανώς από την κυβέρνηση, αλλά και από την πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, που τάσσεται υπέρ αυτής της προοπτικής - και συνέχισαν διοργανώνοντας τη χτεσινή ημερίδα στη Λάρισα.
Σε δήλωσή του, ο γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ -ΟΤΑ Αγγελος Σίμος, επισημαίνει ότι η χτεσινή ημερίδα δεν είχε καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των δημοτικών αστυνόμων, αλλά είχε ως στόχους να αποδεχτούν την εξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας σε σώμα με όλα τα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας και να προχωρήσουν σε ίδρυση πανελλαδικού διασπαστικού συλλόγου, ξεκόβοντας τους εργαζόμενους αστυνόμους από τον υπόλοιπο κλάδο, ώστε τα σχέδια να περάσουν πιο εύκολα. Επίσης καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Κουκουλόπουλο, υπογραμμίζοντας ότι «με τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη ημερίδα κάποιων υπαλλήλων, βοηθάει στη διάσπαση του κλάδου και στην εξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας σε σώμα και στη συνέχεια σε κατασταλτικό μηχανισμό». Και προσθέτει πως "σοβαρή ευθύνη φέρει και ο δήμαρχος Λάρισας για την κάλυψη που δίνει στην όλη οργάνωση και τη συμμετοχή του σ' αυτή».
«Θεωρώ - συνεχίζει - πως τέτοιες ενέργειες δε συμβάλλουν στην ενότητα του κλάδου μας και τη λύση των προβλημάτων, αντίθετα διασπούν τον κλάδο, συμβάλλουν στο στόχο που έχει η κυβέρνηση, η ΝΔ και η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, για να εξελιχθεί η Δημοτική Αστυνομία σε σώμα τύπου ΕΛ.ΑΣ. και προοπτικά σε κατασταλτικό μηχανισμό που θα πληρώνεται, επιβαρύνοντας με πρόσθετη φορολογία τους δημότες των πόλεων».
«Καλούμε τους δημοτικούς αστυνομικούς - καταλήγει - να συσπειρωθούν στα σωματεία μας και στην Ομοσπονδία, παλεύοντας μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ο κλάδος μας έχει σοβαρή εμπειρία, ότι μόνο η ενότητα και η πάλη των εργαζομένων στη σωστή κατεύθυνση φέρνει τη λύση των προβλημάτων και ανατρέπει τα σχέδια που προωθούνται σε βάρος τους».
Οπως η ίδια μας εξομολογήθηκε λίγο αργότερα, με πολύ περηφάνια, ήρθε η ώρα να καθαρίσει η χώρα από τα μιάσματα που μπαίνουν στα σπίτια μας και μας κλέβουν. Υποστήριξε πως ως κόρη αστυνομικού καταλάβαινε τι τράβαγε ο πατέρας της! Στο ερώτημά μας αν επιθυμούσε οι Ελληνες μετανάστες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία να έχουν την ίδια μεταχείριση, κώφευσε - όπως ήταν φυσικό.
Θα βαπτίζει εργατικό δυναμικό τα ολοένα αυξανόμενα εξαθλιωμένα στρώματα, όταν θα χρειάζεται φτηνά εργατικά χέρια, και θα τα ονοματίζει μιάσματα όταν θα ζητούν την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Θα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της απέναντι στην εκμετάλλευση και περιθωριοποίηση των φτωχών στρωμάτων, διοργανώνοντας φιλανθρωπικά γκαλά, αλλά θα τους στερεί κάθε νομοθετική προστασία απέναντι στην εξουσία της κερδοσκοπίας.
Σε μια Ευρώπη που η ανεργία και ο πόλεμος είναι οι νούμερο 1 πρωταγωνιστές, το κύμα της μετανάστευσης και εξαθλίωσης των λαών γιγαντώνεται. Οι Εφιάλτες, που ζητούν τη συνδρομή των «νοικοκύρηδων», προκειμένου να δημιουργήσουν «εκσυγχρονισμένες κοινωνίες» σιωπής, υποταγής και ένοχης αποδοχής, πρέπει να αντιμετωπίσουν την αντίσταση των εργαζομένων.
Η διεκδίκηση του δικαιώματος στην ανθρώπινη και δημιουργική εργασία, στην ολοκληρωμένη μόρφωση, στο πολιτισμό και την ειρήνη, είναι το μόνο σίγουρο και αποτελεσματικό όπλο απέναντι στην παλινόρθωση του Μεσαίωνα.