«Σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει», έγραφε κάποτε ο ποιητής και τα λόγια του επιβεβαιώνονται σήμερα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός, που αποκτά πλέον επικίνδυνες διαστάσεις, δε βρίσκει έδαφος στη συνείδηση κανενός. Οι εκατοντάδες ανακοινώσεις συμπαράστασης που δέχεται ο «Ριζοσπάστης» από προοδευτικούς, δημοκρατικούς, μαζικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις, παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας μας αλλά και χωρών του εξωτερικού, ένα μήνυμα στέλνουν: Κάτω τα χέρια από τα λαϊκά δικαιώματα, κάτω τα χέρια από την ελευθεροτυπία.
Η τακτική του υπουργού Δικαιοσύνης δέχεται την αποδοκιμασία, τη χλεύη των λαϊκών στρωμάτων. Η στάση της κυβέρνησης - στάση κάλυψης και στήριξης του Ε. Γιαννόπουλου - καταδικάζεται ρητά, από όλους εκείνους, τους πάρα πολλούς, που βλέπουν ότι η επίθεση ξεκινά από το «Ρ», έχει όμως ξεκάθαρο καταληκτικό στόχο όλους και όλα. Και κάθε μέρα η απαίτηση να παραιτηθεί ο υπουργός, να σταματήσει η δίωξη, να μπει τέρμα στον κυβερνητικό αυταρχισμό ακούγεται όλο και πιο δυνατά.
Η Μαριλένα Ιατρίδου, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Φαλήρου, σε δήλωσή της τονίζει:
«Διαδηλώνουμε σήμερα με αγανάκτηση ενάντια στη δίωξη που ασκεί η κυβέρνηση κατά του "Ρ" μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου. Η επίθεση στο "Ρ" δεν είναι καθόλου τυχαία, συνδέεται με την ένταση του αυταρχισμού, προστίθεται στις διώξεις των αγροτών, των μαθητών και κάθε άλλου που αντιστέκεται. Εχει δε διπλό στόχο, αφ' ενός μεν την ελευθερία του Τύπου, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, και αφ' ετέρου το ίδιο το ΚΚΕ. Υπενθυμίζω, ότι μετά τη μεγάλη διαδήλωση κατά του Κλίντον στο Σύνταγμα, είχαν εξαγγελθεί διώξεις ενάντια στο ΚΚΕ, οι οποίες ευτυχώς χάρη στο Σιάτλ ανεστάλησαν. Πολύ φοβάμαι ότι μετά τις εκλογές θα ενταθεί ο αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και ο αντικομμουνισμός. Ελπίζω ότι όλοι οι αριστεροί και οι προοδευτικοί άνθρωποι θα αντιληφθούν έγκαιρα τα νέα αιτήματα που βάζει η τραγική πραγματικότητα της "παγκοσμιοποίησης". Την αναγκαιότητα για ενότητα, συσπείρωση και πάλη. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε το Σιάτλ και, πριν από το Σιάτλ, οι αγώνες των αγροτών, των μαθητών, οι διαδηλώσεις ενάντια στον Κλίντον και στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία».
Η Πλατεία Δημαρχείου ήταν το σημείο συνάντησης των αγωνιστών του Εύοσμου που μαχητικά αντιπαλεύουν την πολιτική διώξεων, αυταρχισμού και καταστολής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να χτυπήσει το «Ριζοσπάστη», το ΚΚΕ, το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα της χώρας. Με πικετοφορία που ακολούθησε στη συνέχεια στους κεντρικούς δρόμους του Εύοσμου, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, διαδήλωσαν μαχητικά την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την προστασία των δημοκρατικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Απαίτησαν από την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης να σταματήσει τις διώξεις εναντίον της εφημερίδας που με συνέπεια στέκεται στον πλευρό των εργαζομένων και του λαού. Αίτημα που διατυπώθηκε και με το σύνθημα «κάτω τα χέρια από το Ριζοσπάστη». Ενώ προειδοποίησαν πως θα σταθούν συμπαραστάτες στον αγώνα του διωκόμενου «Ριζοσπάστη» του επίσημου Οργάνου του ΚΚΕ.
Αλλά δε φτάνει αυτό. Παρουσιάζεται και ως αρχηγός της Εθνικής Αντίστασης. Δίνει την αίσθηση ότι ήταν μετά τον Αρη και τον Σαράφη στην ιεραρχία. Π.χ. στη συζήτηση με τον Ν. Αθανασίου στο ΜΕΓΚΑ (22-2-2000) ισχυρίστηκε ότι είναι «επίτιμος πρόεδρος της Αντίστασης», ότι «έχει πάρει όλη την αντίσταση μαζί του», ότι «έχει πάρει όλους τους καπετάνιους μαζί του» κλπ.
Πέρα απ' αυτό ο Ε.Γ. δεν έκανε μήνυση - ενώ κάνει μήνυση για ψύλλου πήδημα- στο Μ. Ζούβελο που τον κατηγόρησε ότι η συμπεριφορά του απέναντι στους ανακριτές της Χούντας ήταν πολύ «ευγενική». Οπως είναι γνωστό ο Μ. Ζούβελος άλλοτε επίτροπος του στρατοδικείου που είχε πρόσβαση στα αρχεία της ΕΣΑ τον κατηγόρησε στον «Ελεύθερο Τύπο» (28-1-1992):,.
Πρώτα πρώτα ότι σε σημείωμά του προς τον ανακριτή που συνόδευε υπόμνημα έγραφε: «Παρακαλώ θερμώς να με τιμήσετε με μία ανάγνωση. Αντιλαμβάνομαι το φόρτο. Ευχαριστώ». Και στο κείμενο του υπομνήματος αποδοκίμαζε τον Ανδρέα Παπανδρέου για τον οποίο τώρα κόπτεται. Συγκεκριμένα έγραφε: «Είναι γνωστή η αντίθεσή μου και η διαφωνία μου επί θ ε μ ε λ ι ω δ ώ ν και μη θεμάτων προς τον Ανδρέα Παπανδρέου».
Αυτό λοιπόν έγραφε ο Μ. Ζούβελος και ο Ε.Γ. δεν τόλμησε να τον μηνύσει.
Εν πάση περιπτώσει ας σταματήσει ο Ε.Γ. να ασχημονεί!
Η Α` και Ε` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με απόφαση του ΔΣ, για το θέμα της δίωξης του «Ριζοσπάστη», καταδικάζουν τη στάση του υπουργού. Η απόφαση έχει ως εξής:
«Το ΔΣ των Α` και Ε` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταδικάζουν και καταγγέλλουν στον κλάδο και σε όλη την κοινωνία την αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου να μηνύσει την εφημερίδα "Ριζοσπάστης", επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ από δίκη στην οποία αντίδικος ήταν ο κύριος υπουργός, αναφέροντας όσα λέχθηκαν γι' αυτόν και για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση.
Θεωρούμε σοβαρό ολίσθημα και πλήγμα σε βάρος της ελευθεροτυπίας τη μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στις αίθουσες των δικαστηρίων, με στόχο τη μέσω δικαστικών αποφάσεων απαγόρευση της ενημέρωσης και της κριτικής, όταν αυτή δεν αρέσει ή δε συμφέρει.
Εκτιμούμε ότι η κάλυψη και η ανοχή που παρέχει η κυβέρνηση στις πράξεις του υπουργού της την επιφορτίζει και αυτήν με τις ευθύνες αυτών των πράξεων».
Ο Κοσμάς Λουκίδης, δήμαρχος Αποστόλου Παύλου Ημαθίας, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σχετικά με μία ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη δικαστική δίωξη του «Ριζοσπάστη» από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, έκανε την εξής δήλωση:
«Νομίζω ότι ενέργειες τέτοιες από κάποιους επώνυμους και δη υπουργούς είναι πράξεις τελείως αντιδημοκρατικές, πράξεις που καταφέρονται κατά του ελεύθερου λόγου και κατά του Τύπου. Δεν είναι φρόνιμο να δημιουργούνται στην εποχή του 2000 και στην εποχή που λέμε ότι είμαστε χώρα Ευρωπαϊκή, Δημοκρατική.
Προτείνω να καταδικάσουμε αυτήν την ενέργεια του συγκεκριμένου υπουργού. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι είμαι ενάντια σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και τέτοιου είδους διώξεις της ελευθερίας του Τύπου».
Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Λέσβου, Χριστόφας Δ. Χατζηγιάννης, δήλωσε σχετικά με τη δίωξη του «Ρ»: «Φρονώ ότι η πρακτική της ασκήσεως αγωγών αστικής αποζημίωσης εναντίον εφημερίδων και μάλιστα όπως εκείνη που ασκήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ε. Γιαννόπουλο εναντίον του ιστορικού και πολύπαθου "Ριζοσπάστη", δε συμβάλλει στην παγίωση ενός ήπιου και ομαλού πολιτικού κλίματος που τόσο έχει ανάγκη η δημοκρατία και στο οποίο πιστεύω».
Την ανάκληση της μήνυσης εναντίον του «Ρ» ζητά και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν την ελευθερία του Τύπου.
Να καταδικάσουν στις επερχόμενες εκλογές τις μεθόδους της κυβέρνησης και των οργάνων της με την ψήφο τους, καλεί τους συνταξιούχους ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Αγίας Βαρβάρας, που καταδικάζει κατηγορηματικά τη μήνυση εναντίον του «Ρ».
«Κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη", την εφημερίδα όλων των εργαζομένων», απαιτεί το Σωματείο Εργατών - Εργατριών Γούνας Δέρματος, Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργίας Σιάτιστας Κοζάνης , καταγγέλλοντας κυβερνητική μεθόδευση φίμωσης της εφημερίδας. Μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Καταδικάζουμε την κυβερνητική μεθόδευση φίμωσης του "Ριζοσπάστη", της φωνής που στηρίζει την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους. Η προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης που στόχο έχει να εμποδίσει την κυκλοφορία της εφημερίδας, γνωστή για το ήθος και την αγωνιστικότητα, θα πέσει στο κενό. Είμαστε στο πλευρό του "Ριζοσπάστη" που με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια στήριξε τα προβλήματα των γουνεργατών. Κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη", την εφημερίδα όλων των εργαζομένων».