ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανακαλύπτοντας το Δίον

Αφιερωμένο στην έρευνα και ανασκαφή της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων, το Δίον, είναι το βιβλίο του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρη Παντερμαλή «Δίον, η αποκάλυψη», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αδάμ». Το καλαίσθητο βιβλίο είναι αποτέλεσμα πολύχρονης ανασκαφικής έρευνας του συγγραφέα, που ξεκίνησε το 1973 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας συνεχώς νέα ευρήματα. Με την έκδοση αυτή (300 έγχρωμες φωτογραφίες), ο αναγνώστης θα γνωρίσει μεγαλοπρεπή ιερά, σπουδαία οικοδομήματα και διάφορα ευρήματα. Θα νιώσει την αισθητική συγκίνηση της ανακάλυψης, μέσα από τις ανασκαφικές φωτογραφίες, σε επιμέλεια του ίδιου του συγγραφέα.

«Η ανασκαφή στο Δίον, καθώς και οι αρχαιολογικές έρευνες στην Πέλλα και τη Βεργίνα», τόνισε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβοριάς, «άνοιξαν νέους δρόμους στη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού των Μακεδόνων και άλλαξαν ριζικά τις γνώσεις μας για τη Μακεδονία, η οποία αποτελούσε ουσιαστικά μια άγνωστη σελίδα της αρχαιοελληνικής ιστορίας. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης συμμετέχει στην αρχαιολογική ανακάλυψη, παρακολουθώντας καρέ - καρέ να εμφανίζονται μέσα από λάσπες και νερά μεγαλοπρεπείς μορφές θεών, λαμπρά ψηφιδωτά και ιστορικές επιγραφές που μαρτυρούν τον πολιτισμό μιας ιστορικής περιόδου, η οποία κρύβει ακόμη πολλές εκπλήξεις».

Στην ανασκαφική και άλλη επιστημονική δουλιά, στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν στη διάρκειά της, αναφέρθηκε ο Δ. Παντερμαλής, μιλώντας για το ξεκίνημα, τις δυσκολίες, τις εκπλήξεις, τις δραστηριότητες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου, το οποίο συνδυάζει την ανάδειξη των ευρημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αρχαίος «πλούτος» σε Μακεδονία - Θράκη

Πλούσιο σε επιστημονικές ανακοινώσεις (58 συνολικά) για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν το 13ο Αρχαιολογικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (17-19/2) στην παλιά Φιλοσοφική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Σε νέες ανακοινώσεις προέβησαν οι επιστήμονες της ομάδας του Γιώργου Χουρμουζιάδη, αναφορικά με τις ανασκαφές στο Δισπηλιό Καστοριάς. Ενώ σε μια σημαντική ανακοίνωση προέβη και ο Κ. Σισμανίδης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις ανασκαφές που διεξήγαγε η 16η Αρχαιολογική Εφορεία Θεσσαλονίκης στην περιοχή Ολυμπιάδας Χαλκιδικής.

Ο Κ. Σισμανίδης ανακοίνωσε ότι μια ολόκληρη πόλη, που ανήκει στην Ελληνιστική Περίοδο και πιθανολογείται πως είναι η επανιδρυμένη πόλη των αρχαίων Σταγείρων, η οποία είχε καταστραφεί από τον Φίλιππο Β`, βρίσκεται θαμμένη στην περιοχή ενδιαφέροντος της εταιρίας εξόρυξης χρυσού «TVX Ελλάς» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Οπως επισήμανε ο Κ. Σισμανίδης, ολόκληρη η περιοχή είναι διάσπαρτη από αρχαιολογικά ευρήματα, πλακόστρωτους δρόμους, απομεινάρια οχυρωματικών έργων, σπιτιών και εργαστηριακών χώρων. Οι ανασκαφές έγιναν σε τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής ενδιαφέροντος της «TVX Eλλάς» και τα αρχαιολογικά ευρήματα ήταν πολλά και σημαντικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι διάσπαρτα τμήματα ενός τοίχους πλάτους 2,5 μέτρων, το οποίο πιθανολογείται ότι είναι οχυρωματικό έργο, ένας πλακόστρωτος χώρος θυσιών, απομεινάρια σπιτιών, εργαστηριακοί χώροι, διάφορα μελανόμορφα αγγεία και νομίσματα των ελληνιστικών χρόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ευρήματα που βρέθηκαν στη δασώδη περιοχή είναι σε άριστη κατάσταση, σε αντίθεση με αυτά που βρίσκονται στην πεδινή περιοχή, όπου ήδη έχει γίνει από την εταιρία εξόρυξης χρυσού αποψίλωση του δάσους.

Στη δική του εισήγηση, ο Γ. Χουρμουζιάδης, καθηγητής του ΑΠΘ και επικεφαλής των εργασιών που διεξάγονται στο Δισπηλιό, τόνισε ότι οι εργασίες που έγιναν πέρσι αφορούσαν την καταγραφή, μελέτη, σχεδίαση όσων ευρημάτων αποκαλύφθηκαν και των σκαμμάτων. Ετσι προχώρησε σημαντικά η μελέτη των κοκάλινων και των λίθινων εργαλείων, που ανέρχονται σε 2.224. Τα ευρήματα αυτά καθαρίστηκαν, σχεδιάστηκαν και φωτογραφήθηκαν.

Οσον αφορά στις ανασκαφές υπογράμμισε ότι αναγκάστηκαν να σταματήσουν στις παραλίμνιες περιοχές, λόγω της στάθμης του νερού που ανέβηκε σημαντικά, ενώ ξεκίνησαν νέες στο δυτικό τομέα του Δισπηλιού. Στις ανασκαφές αυτές βρέθηκαν όστρακα, υπολείμματα αγγείων, αλλά και ένα ομοίωμα ζώου, το οποίο στην πλάτη του, που έχει το σχήμα πλατφόρμας, κουβαλά ένα αγγείο. Επίσης βρέθηκαν σκόρπια υπολείμματα ανθρώπινων σκελετών, αγγεία, θρύψαλα ανθρώπινων κατασκευών και δύο ολόκληροι ανθρώπινοι σκελετοί, των οποίων δείγματα στάλθηκαν στο εργαστήριο.

Εκθεση Τσαρούχη στο ΦΙΞ

Εργο του Τσαρούχη. Λουόμενος, Παρίσι 1968
Εργο του Τσαρούχη. Λουόμενος, Παρίσι 1968
Τριακόσια πενήντα έργα, προσχέδια και σκηνογραφικές μακέτες του Γιάννη Τσαρούχη (ανήκουν στο Ιδρυμα Τσαρούχη) θα εκτίθενται από αύριο στο ισόγειο του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ (Καλλιρρόης και Συγγρού), δίπλα από το σταθμό του Μετρό που κατασκευάστηκε σε τμήμα του ΦΙΞ, το οποίο γκρεμίστηκε από τον «ιδιοκτήτη» του Λεωνίδα Κίκηρα (πρόεδρο της «Αττικό Μετρό», στον οποίο παραχώρησε το εργοστάσιο το κράτος, παρότι πρόκειται για κτίριο χαρακτηριστικό της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής (του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου)).

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το ΥΠΠΟ, η «Αττικό - Μετρό» και το Ιδρυμα Τσαρούχη και καλύπτει τη δημιουργία του Τσαρούχη από τη δεκαετία του '20 έως τη δεκαετία του '80. Η συλλογή του Ιδρύματος περιλαμβάνει περίπου 4.000 έργα, ανάμεσά τους και ημιτελείς σπουδές, ασκήσεις, αντιγραφές και παραλλαγές του ίδιου θέματος. Τίτλος της έκθεσης είναι: «Γιάννης Τσαρούχης. Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» και περιλαμβάνει οχτώ ενότητες ώστε να αποκαλύπτονται διάφορες όψεις του αισθητικού διχασμού του ζωγράφου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Την έκθεση επιμελήθηκε η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αννα Καφέτση. Βεβαίως το Μουσείο αυτό προς το παρόν είναι τίτλος και όχι πραγματικότητα, αφού ακόμα εκκρεμεί η χωροθέτησή του, με πιο πιθανή θέση το Φαληρικό Δέλτα. Μέχρι τότε θα στεγάζεται στο ΦΙΞ, του οποίου η χρήση ορίζεται ως «Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης», αφού όμως αγοραστεί (κύριος οίδε με πόσα χρήματα) από το ελληνικό δημόσιο στο οποίο ανήκε, πριν δοθεί στην ιδιωτική «Αττικό - Μετρό»!

Με Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά χωρίς κτίριο, «λειτουργεί» και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο το ΥΠΠΟ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα προκειμένου να στεγαστεί στο κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, το ΥΠΠΟ άμεσα θα ανακοινώσει το κτίριο όπου θα στεγαστούν το αρχείο και η ταινιοθήκη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Οσο για την αισθητική πλαισίωση των άλλων σταθμών του Μετρό, ο πρόεδρος της «Αττικό - Μετρό», Λεων. Κίκηρας, είπε ότι κάποιοι θα κοσμηθούν με έργα μεγάλων καλλιτεχνών και έργα θανόντων δημιουργών, ενώ για ορισμένους σταθμούς θα γίνουν καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί και ίσως ο πρώτος προκηρυχτεί το Μάρτιο.

Νέες αυλαίες
«Το γεύμα» στη «Θεατρική Σκηνή» του Α. Αντωνίου
«Το γεύμα» στη «Θεατρική Σκηνή» του Α. Αντωνίου
  • Το έργο του Αλέξανδρου Δουμά «Η κυρία με τις καμέλιες» σε διασκευή - σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με την Ρούλα Πατεράκη ως Μαργαρίτα Γκωτιέ, ανεβαίνει, αύριο, στο θέατρο «Χώρα». Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Αναστασίας Αρσένη, η κινησιολογία του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η μουσική επένδυση του Φίλιππου Τσαλαχούρη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν επίσης: Αλέκος Συσσοβίτης, Γιάννης Ροζάκης, Φώτης Σπύρου, Φαίδωνας Καστρής, Δημήτρης Καλατζής, Γεωργία Μαυρογεώργη, Λευτέρης Λαμπράκης, Ηλίας Γιαννάκης, Κώστας Κρομμύδας, Παναγιώτης Τζίνος.
  • Πρεμιέρα, αύριο, στη «Θεατρική Σκηνή» του Αντώνη Αντωνίου, όπου ανεβαίνει η δεύτερη φετινή παραγωγή, το βραβευμένο έργο της Λείας Βιτάλη «Το γεύμα», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου. Σχεδιασμός - επιμέλεια θεατρικού χώρου Κώστα - Ηρακλή Γεωργίου, ηχητική επιμέλεια Νίκου - Αύγουστου Γκεσκέρ. Παίζουν: Δημήτρης Μαυρομμάτης, Νατάσα Ασίκη, Ανδρέας Αρβανίτης, Αντώνης Αντωνίου, Γεωργία Ζώη, Δημήτρης Κανέλλος, Ρενέ Ρεβάχ.
  • Τον εξαιρετικά επίκαιρο «Γενικό γραμματέα» του Ηλία Καπετανάκη, παρουσιάζει σε επανάληψη η «Θεατρική Σκηνή» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Σκηνοθεσία Βάσως Παπαθεοδώρου - Μπελίτση, σκηνικά - κοστούμια Σταμάτη Κυπραίου και Ανδρέα Ρήγα, μουσική Χρήστου Λεοντή και χορογραφίες Εύας Πούλιου. Παίζουν: Λίλα Μαραγκάκη, Κατερίνα Πετροπούλου, Βάσω Παπαθεοδώρου - Μπελίτση, Θόδωρος Καράμπελας, Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, Βαγγέλης Ρήγας κ.ά. Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο (9μμ) και Δευτέρα (6.30μμ), στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Ηρακλείου (Βορ. Ηπείρου και Ελ. Βενιζέλου, τηλ. 2827.270).

Επίσκεψη στα μεγάλα Μυκηναϊκά Κέντρα της Βοιωτίας (Ορχομενός - Μουσείο Θηβών) διοργανώνουν την Κυριακή οι «Φίλοι του Μουσείου Μάνης - Μ. Κάσση». Ξεναγός στην ημερήσια εκδρομή η Γιάννα Δουράμπεη. Αναχώρηση στις 8πμ από το Στάδιο Καραϊσκάκη (Καραολή και Δημητρίου, Ν. Φάληρο). Πληροφορίες - συμμετοχές στα τηλέφωνα: 4826.110, 4615.154, 4617.048.

Ενα νέο, διμηνιαίο, περιοδικό με έμφαση στους τρόπους καλλιέργειας της δημιουργικότητας του παιδιού προστίθεται στον περιοδικό Τύπο. Πρόκειται για το «Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού» και η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει στις 26/2, 12 μ., στη «Στοά του Βιβλίου».

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Δημήτρη Ψαθά διοργανώνεται στο «Καμπέρειο» Θέατρο Ιωαννίνων στις 27/2 (12μ), με αφορμή τις παραστάσεις του έργου «Φωνάζει ο κλέφτης» που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων . Θα μιλήσουν η κόρη του συγγραφέα Μαρία Ψαθά και η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ