ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΥΝΣΗ ΔΟΥΝΑΒΗ -ΤΙΣΑ
Αποτιμώντας τις βαριές συνέπειες

Ούγγροι μιας παραποτάμιας περιοχής του Τίσα διαμαρτύρονται για την ολοκληρωτική καταστροφή του ποταμού

Associated Press

Ούγγροι μιας παραποτάμιας περιοχής του Τίσα διαμαρτύρονται για την ολοκληρωτική καταστροφή του ποταμού
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Μετά από πολλές παλινδρομήσεις, διαψεύσεις για την έκταση της μόλυνσης, αλλά και τόνους νεκρών ψαριών στους ποταμούς Τίσα και Δούναβη, για πρώτη φορά χτες η Ρουμανία αναγνώρισε την έκταση της μόλυνσης. Ομως παρ' όλα αυτά, Ρουμάνοι αξιωματούχοι εμμένουν ότι η έκταση της μόλυνσης και οι επιπτώσεις της διογκώνονται σημαντικά από τους επίσης «ατυχείς γείτονές τους».

Συγκεκριμένα, ο Πέτρε Μαρινέσκου, επικεφαλής της Κρατικής Εταιρείας Υδάτων της Ρουμανίας, αμφισβήτησε τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας ότι οι τόνοι νεκρών ψαριών οφείλονται στη δηλητηρίαση από το κυάνιο που διέρρευσε, αλλά αντιθέτως ισχυρίστηκε ότι τα ψάρια πέθαναν από τα υποκατάστατα που χρησιμοποιήθηκαν για την εξουδετέρωση του κυανίου! Ελάχιστα βέβαια διαφοροποιεί την οικολογική καταστροφή και την εικόνα της νεκρής φύσης αυτή η διευκρίνιση, αν τελικά ισχύει...

Οι δηλώσεις του Μαρινέσκου δεν καθησυχάζουν ούτε τους κατοίκους της Μπάγια - Μάρε, στη Βόρεια Ρουμανία - όπου βρίσκεται και το χρυσωρυχείο που εξαιτίας του διέρρευσε το κυάνιο - αν και εμφανίζονται συνηθισμένοι ήδη σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης στην περιοχή τους. Ωστόσο δεν πιστεύουν τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρχών και φοβούνται το χειρότερο, έπειτα από τη διαρροή μεγάλης ποσότητας κυανίου στον ποταμό Σάσαρ που διασχίζει την πόλη. Οι κάτοικοι κατηγορούν την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ότι αποκρύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής και δηλώνουν ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας δεν έχουν ελέγξει όλες τις πηγές του νερού.

Παράλληλα, ο Ούγγρος υπουργός Περιβάλλοντος Παλ Πέπο δήλωσε χτες στην πόλη Σόλνοκ ότι από τους πρώτους υπολογισμούς προκύπτει ότι τα νεκρά ψάρια στην Ουγγαρία ξεπερνούν τους εκατό τόνους και τόνισε ότι η μόλυνση από το κυάνιο είναι «το μεγαλύτερο ατύχημα στην ιστορία της Ουγγαρίας», ενώ πρόσθεσε ότι για να καθαρίσουν τα νερά των ποταμών, μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και δέκα χρόνια. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέφρασε νωρίτερα ανησυχία ότι βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδος και κάδμιο, ενδέχεται να διέρρευσαν στο νερό, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για την υγεία να είναι ενδεχομένως μεγαλύτεροι.

Στην άλλη πληγείσα χώρα, τη Γιουγκοσλαβία, οικολογικές οργανώσεις προειδοποίησαν για μακροχρόνιες δηλητηριάσεις από είδη διατροφής, όχι μόνο από το κυάνιο, αλλά και από τις επικίνδυνες συγκεντρώσεις μολύβδου και άλλων τοξικών μετάλλων που έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει το θάνατο σε τεράστιο αριθμό ψαριών στους υδάτινους δρόμους που διαρρέουν αυτές τις χώρες. Γιουγκοσλάβος οικολόγος ισχυρίστηκε ότι περίπου 400.000 πουλιά στον Δούναβη, στη Γιουγκοσλαβία, απειλούνται άμεσα, καθώς τρέφονται με μολυσμένα ψάρια, αλλά και άλλους μολυσμένους υδρόβιους οργανισμούς.

Τέλος, η Επίτροπος της ΕΕ για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Μαργκότ Βάλστρομ, υπαινίχθηκε χτες ότι η εδρεύουσα στη Ρουμανία εταιρία από τις εγκαταστάσεις της οποίας διέρρευσε το κυάνιο ενδέχεται να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις. Η Βάλστρομ, που επιθεώρησε περιοχές στον ποταμό Τίσα, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη ομοφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων από αυτούς που προκάλεσαν τη μόλυνση», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη να συγκροτηθεί μια διεθνής επιτροπή για να εκτιμήσει τις ζημιές και να περιορίσει τις συνέπειες από τη μόλυνση».

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Διαμαρτύρεται η Μόσχα για τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο «Τσετσενικό», ταυτόχρονα, όμως, «ξεπαγώνει» τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία προέβη σε έντονη διαμαρτυρία προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι με τον αντιπρόεδρο της τσετσενικής Βουλής Σεϊλάμ Μπεσάγεφ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτηρίζεται η συνάντηση «με Τσετσένους τρομοκράτες και αυτονομιστές» ως «εντελώς απαράδεκτη» και «κραυγαλέα μη φιλική ενέργεια κατά της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η στρατιωτική φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην Τσετσενία πλησιάζει προς το τέλος. Κατά την απονομή παρασήμων σε στρατιωτικούς, επισήμανε ότι τα μέτρα που έλαβε η ηγεσία της χώρας σαν απάντηση στην εισβολή στο Νταγκεστάν των Τσετσένων ισλαμιστών αποδείχτηκαν έγκαιρα και άκρως απαραίτητα για τη διατήρηση της κρατικής ακεραιότητας της Ρωσίας. Από τη μεριά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ανατόλι Κβασνίν, σημείωσε ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις στην Τσετσενία ολοκληρώνουν τη στρατιωτική επιχείρηση και περνούν σε ειδικές επιχειρήσεις. Η ουσία των ειδικών επιχειρήσεων συνίσταται στο ότι θα δοθεί προτεραιότητα «στις δυνάμεις της ασφαλείας και των νομοτελεστικών οργάνων» με σκοπό τον εντοπισμό των μικρών συμμορίτικων ομάδων και την εξόντωσή τους, αν αντισταθούν».

Επίσης, το Επιτελείο των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο ανακοίνωσε ότι στη Νότια Τσετσενία διεξάγονται μάχες. Η αεροπορία και το πυροβολικό βομβαρδίζουν θέσεις ανταρτών στα φαράγγια του Αργκούν και του Βέντενο. Οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε 12 κατοικημένες περιοχές της Τσετσενίας. Από την Παρασκευή η πρωτεύουσα Γκρόζνι κηρύσσεται κλειστή πόλη. θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος στην πόλη.

Επανάληψη σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη, 16 Φλεβάρη, «να επαναλάβουν τις διμερείς επαφές τους», δήλωσε ο Ιγκορ Ιβανόφ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. «θεωρούμε ο ένας τον άλλον σημαντικό στρατηγικό εταίρο για την εγγύηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε ο Ιβανόφ. Επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρόμπερτσον. Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία είχε διακόψει όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και είχε απελάσει από τη Μόσχα τους εκπροσώπους του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας στις 24 Μάρτη 1999. Η μοναδική συνεργασία ήταν η συμμετοχή ρωσικών στρατευμάτων στη διεθνή «ειρηνευτική» δύναμη στο Κόσσοβο.

Από τη μεριά του, ο Ρόμπερτσον, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στη Μόσχα, αφότου ανέλαβε ΓΓ του ΝΑΤΟ, έδειχνε να είναι αισιόδοξος, αλλά τόνισε ότι οι συνομιλίες του με τη ρωσική ηγεσία, που διήρκεσαν πέντε ώρες, ήταν σκληρές. «Νομίζω πως γυρίσαμε σελίδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι ευτυχής που ο ασκών χρέη προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «υποστήριξε προσωπικά την αποκατάσταση» των σχέσεων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξυμένα παραμένουν τα πνεύματα

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Με δακρυγόνα και γκλομπ απώθησε από τον περίβολο της αμερικανικής πρεσβείας, στα βόρεια προάστια της Βηρυτού, ο λιβανικός στρατός και η αστυνομία τους χιλιάδες διαδηλωτές φοιτητές, οι οποίοι ζητούσαν την αποχώρηση του Αμερικανού πρεσβευτή και φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στις ΗΠΑ, θάνατος στο Ισραήλ». Δεν έλειψαν τα επεισόδια και ο κλεφτοπόλεμος στους δρόμους της λιβανικής πρωτεύουσας, όπως ακριβώς έγινε και την Τετάρτη στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι φοιτητές μπροστά στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Την ίδια στιγμή, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαλίμ Χος χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να συστήσει τριμελή επιτροπή «άμεσων αντιποίνων».

Τη λιβανική οργή φαίνεται ότι συμμερίζονται και οι υπόλοιπες αραβικές ηγεσίες. Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα κάλεσε το Ισραήλ να «επιδείξει σοβαρότητα και να συνειδητοποιήσει ότι με την επιθετική τακτική δεν πρόκειται να βρεθεί λύση», ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, υπογράμμισε ότι η χώρα του δε θα ανεχθεί για πολύ «την ισραηλινή επιθετικότητα». Διαδήλωση συμπαράστασης στο Λίβανο πραγματοποιήθηκε και στο Κουβέιτ, ενώ η Δαμασκός χαρακτήρισε «κήρυξη πολέμου στον αραβικό κόσμο» τη σύσταση της ισραηλινής επιτροπής.

ΙΡΑΝ
Σκληρή εκλογική αναμέτρηση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα, οι Ιρανοί για να συμμετάσχουν στις πιο «ζωντανές», όπως χαρακτηρίστηκαν από πολιτικούς αναλυτές, βουλευτικές εκλογές μετά από την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι «σκληροπυρηνικοί» θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας αντιμετωπίζουν μια ισχυρή «μεταρρυθμιστική» αντιπολίτευση.

Τέσσερα αναμένεται να είναι τα κόμματα που θα στελεχώσουν το νέο Κοινοβούλιο του Ιράν ή αλλιώς Majlis: το συντηρητικό κόμμα JRM, και τα τρία μικρότερα μετριοπαθή κόμματα το IIPP, του οποίου ηγέτης είναι ο Μοχάμαντ Ρεζά Χαταμί, αδελφός του Προέδρου, το MRM, και το κόμμα των «Υπηρετών της Ανοικοδόμησης», τα οποία φέρονται να στηρίζουν τον «μεταρρυθμιστή» Πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί. Ο Πρόεδρος, από την πλευρά του, έχει, ήδη, προαναγγείλει ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία των τριών αυτών κομμάτων προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού, που θα έχει, όμως, εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ως ενδεικτικό, πάντως, της επικράτησης, όχι απόλυτης, των «μεταρρυθμιστών» θεωρείται το γεγονός ότι, μόλις, την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολβαχέντ Μουσαβί Λαρί επέτρεψε, τελικά, τη συμμετοχή στις εκλογές, περίπου, 600 υποψηφίων, κυρίως μεταρρυθμιστών, που είχε απορρίψει το ανώτατο «Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης», που πρόσκειται στους «σκληροπυρηνικούς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών 5.824 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο 38,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων για να καλύψουν τις 290 θέσεις του Κοινοβουλίου. Οποιος υποψήφιος συγκεντρώσει το 25% του συνόλου των ψήφων εκλέγεται από τον πρώτο σημερινό γύρο, ειδάλλως παραπέμπεται στο δεύτερο γύρο.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Καμπανάκι «συναγερμού» από τη «Moody's»

TOKIO.-

Υπό «στενή παρακολούθηση» έθεσε την ιαπωνική οικονομία η αμερικανική εταιρία «Moody`s», λόγω της υπέρογκης αύξησης του δημόσιου χρέους της.

Οπως δήλωσε χτες ο Βίνσεντ Τρούλια, διευθυντής της υπηρεσίας εκτίμησης πιστωτικών συναλλαγών και κινδύνου «Moody'ς», το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν άλλων προηγμένων χωρών. Κάλεσε δε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ομπούτσι να λάβει τα «σωστά μέτρα» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και ο Β. Τρούλια ανήγγειλε πως η εταιρία εξετάζει την υποβάθμιση του στάτους των εγχώριων ασφαλιστικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας. Κύριο επιχείρημά του η αύξηση του ιαπωνικού δημόσιου χρέους και οι βάσιμες ανησυχίες ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται σήμερα δε θα είναι ικανές να επαναφέρουν την ιαπωνική οικονομία σε μια «τροχιά αρκετά ισχυρής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2000-2001 που εξετάζει τώρα το ιαπωνικό Κοινοβούλιο, η προβλεπόμενη αύξηση της αναλογίας δημόσιου χρέους - ΑΕΠ, θα ανέλθει από το 123,1% που είναι σήμερα στο 132,9% το Μάρτη του 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ