Ακόμη πιο ενισχυμένος, με 87%, ο συνδυασμός που στήριξε η ΕΣΑΚ στις εκλογές για νέα διοίκηση
Νικητής αναδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ο «Ενιαίος Συνδυασμός Εργατοτεχνιτών Μετάλλου», που υποστηρίζεται από την παράταξη της ΕΣΑΚ, στις εκλογές που διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν χτες στο Συνδικάτο Μετάλλου Λάρισας.
Στις εκλογές ψήφισαν 427 άτομα έναντι 336 το 1998. Αναλυτικά ο «Ενιαίος Συνδυασμός Εργατοτεχνιτών Μετάλλου» έλαβε 365 ψήφους, ποσοστό 87% έναντι 277 ψήφων και ποσοστό 82% που είχε λάβει το 1998, ενώ εξέλεξε 8 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου, 10 αντιπροσώπους στο ΕΚ Λάρισας από 7 που είχε και 4 αντιπροσώπους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου από 3.
Αντίθετα η παράταξη της ΠΑΣΚΕ «έπεσε» από 17% στο 11,5% που είχε το 1998 και εξέλεξε ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, έναν αντιπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και κανέναν αντιπρόσωπο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου.
Με ανακοίνωσή του ο «Ενιαίος Συνδυασμός Εργατοτεχνιτών Μετάλλου» χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των εργαζομένων στις εκλογές του Συνδικάτου και την καθολική εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης, την οποία ανέδειξαν και πάλι πρώτη και με αυξημένα ποσοστά. «Με την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας στην παράταξη - τονίζεται στην ανακοίνωση - θα συνεχίσουμε τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για να μην περάσει η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των βιομηχάνων, για αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους».
Παρατείνει το χρόνο συντήρησης, δεν επαναπροσλαμβάνει ναυτεργάτες όπως οφείλει
Η εταιρία, παραβιάζοντας τη νομοθεσία, δεν επαναπροσέλαβε ναυτεργάτες, οι οποίοι απολύθηκαν από πλοία της που είχαν «δέσει» για να διενεργηθεί σε αυτά η ετήσια συντήρηση. Επιπλέον, πλοία της παραμένουν «δεμένα» στο λιμάνι του Πειραιά, με το πρόσχημα της ετήσιας συντήρησης, για πάνω από 5 μήνες, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει πως η διαδικασία αυτή διαρκεί μέχρι δύο μήνες. Οι συνολικές παραβιάσεις της εταιρίας έχουν σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή πάνω από 2.000 ναυτεργάτες, που ήταν ναυτολογημένοι σε πλοία της, να είναι τώρα άνεργοι! Η διαδικασία της ετήσιας συντήρησης ισχύει για όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία. Οπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συντήρησης κλείνει το ναυτολόγιο του πλοίου, δηλαδή απολύεται το πλήρωμα, του οποίου όμως τμήμα παραμένει στο πλοίο για την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το υπόλοιπο πλήρωμα επαναπροσλαμβάνεται.
Τις αυθαιρεσίες των εφοπλιστών όχι μόνο τις καλύπτει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά έρχεται να τις συμπληρώσει με εγκύκλιο, μέσω της οποίας υποβαθμίζει τα διπλώματα των μηχανικών, των κυβερνητών και άλλων ειδικοτήτων με ό,τι αυτό σημαίνει για τις αποδοχές, τους όρους συνταξιοδότησης και τη γενικότερη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας!
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα και η κωλυσιεργία από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να εφαρμόσει τις ίδιες τις αποφάσεις της, έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους ναυτεργάτες. Αυτό μαρτυρούν απανωτές επιστολές ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι σε πλοία που «πιάνουν» σε λιμάνια της Πάτρας, του Βόλου, της Κέρκυρας, της Καβάλας και της Θάσου, που έχουν φτάσει στις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κύρια επισήμανση των επιστολών είναι ότι πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις από τα ναυτεργατικά σωματεία και την ΠΝΟ για δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΠΝΟ είχε αποφασίσει για σήμερα να κρατήσει τα πλοία της ΑΝΕΚ, με αίτημα να σταματήσει η εταιρία να παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Μάλιστα για χτες είχε καθοριστεί μία ακόμα συνάντηση της ΠΝΟ με εκπροσώπους της εταιρίας, η οποία τελικά μετατέθηκε για την επόμενη Παρασκευή 18 του μήνα.
Συνεχίζουν την κατάληψη του σχολείου απαιτώντας μέτρα στήριξης για όλους
Να συνεχίσουν τον αγώνα τους - ήδη κάνουν κατάληψη στο 4ο δημοτικό σχολείο της πόλης - αποφάσισαν σε έκτακτη συνέλευση, οι γουνεργάτες της Σιάτιστας, αφού ομόφωνα ενέκριναν τις θέσεις του Διοικητικού τους Συμβουλίου για απαίτηση συμμετοχής όλων, χωρίς εξαιρέσεις, στα προγράμματα κατάρτισης για μια προσωρινή έστω ανακούφισή τους από τη μακρόχρονη ανεργία.
Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία έγινε η συνέλευση, ήταν κατάμεστη από άνεργους γουνεργάτες, οι οποίοι έκφρασαν την αγανάκτησή τους για τη στάση που έχουν τηρήσει μέχρι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες και η κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματά τους. «Είμαστε αποφασισμένοι να κατέβουμε στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας. Πρέπει επιτέλους να πάρουν μέτρα για μας και τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ούτε τις βασικές ανάγκες των οικογενειών μας», έλεγαν οι άνεργοι γουνεργάτες.
Επισημάνθηκε ακόμη ότι τα προγράμματα κατάρτισης είναι στην ουσία «ασπιρίνες», και οπωσδήποτε δε λύνουν στο ελάχιστο το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Δημιουργούνται στην πραγματικότητα καταρτισμένοι άνεργοι, τόνισαν. Ακόμη η συνέλευση ζήτησε την καταβολή ως το Πάσχα, του εκτάκτου βοηθήματος των 200.000 δρχ. σε όσους γουνεργάτες δεν το έχουν λάβει.
Σ' ό,τι αφορά την κατάληψη που συνεχίζεται, από χθες οι γουνεργάτες επέτρεψαν την καταγραφή ανέργων για τη συμμετοχή στα προγράμματα, αναμένοντας την απόφαση της Δομής Στήριξης υλοποίησης των προγραμμάτων για παράλληλη εγγραφή όλων σύμφωνα με την πρόταση του σωματείου. «Σε περίπτωση που δεν αλλάξει η απόφαση και δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των γουνεργατών θα προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις», τονίζεται στην απόφαση της συνέλευσης.
Στη συνέλευση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Σιάτιστας, ο οποίος δήλωσε ότι ο δήμος βρίσκεται στο πλευρό των γουνεργατών, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.
Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο γουνεργατών, επισημαίνει: «Δε θα λύσουν τα συνδικάτα τα διαρθρωτικά προβλήματα του κλάδου, την κεντρική ευθύνη για την κατάσταση φέρουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που με την ανοχή τους έχουμε 80% ανασφάλιστους, φασόν εργασία, χαμηλά μεροκάματα, εναλλασσόμενη δραστηριότητα (δηλαδή εργολαβία ή υπεργολαβία και μισθωτή εργασία). Για όλα αυτά έπρεπε να φροντίσουν τόσα χρόνια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και όχι να φορτώνουν κάποιοι τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους.
Ακόμη πρέπει να πούμε πως τα προγράμματα κατάρτισης δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας και της ερήμωσης της περιοχής μας, είναι ασπιρίνες, μας αποπροσανατολίζουν, γιατί μετά από 3 - 4 μήνες αφού καταρτιστούμε, πάλι άνεργοι θα είμαστε. Γι' αυτό χρειάζεται μια άλλη πολιτική στον κλάδο. Εχουμε ήδη γνωστοποιήσει τις προτάσεις μας και τις γνωρίζει όλη η κοινωνία της Σιάτιστας και της περιοχής μας για το πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση».
Το σωματείο επισημαίνει ότι στα προγράμματα θα πρέπει να συμμετέχουν κατά σειρά οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, όσοι διαγράφτηκαν από το ΤΕΒΕ και έκλεισαν τις οικοτεχνίες τους, εκκαθαριστές, ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ καθώς και οικοτέχνες».
Τον Πόντιο Πιλάτο παριστάνει η κυβέρνηση για τα θανατηφόρα ατυχήματα που γίνονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με πρόσφατο τον θάνατο του Αλβανού Β. Πάνου ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του την ασυδοσία των εργοδοτών και την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης.
Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας, στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα αφού έχουν συγκροτηθεί δύο μεικτές επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίες ελέγχουν καθημερινά την περιοχή και έχουν επιβάλλει δεκάδες μηνύσεις και πρόστιμα.
Ο Μπ. Αγγουράκης υπενθύμισε στην τοποθέτησή του ότι ανάλογο θανατηφόρο ατύχημα είχε γίνει και τον Δεκέμβρη 1999 και τότε ο αρμόδιος υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ είχε ισχυριστεί ότι εάν γίνουν ατυχήματα, γι' αυτά φταίνε οι Επιθεωρήσεις στις οποίες συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι, άρα φταίνε οι εργαζόμενοι. Ανέφερε ότι για το πρόσφατο τραγικό συμβάν υπήρξε 24ωρη απεργία στη Ζώνη και ο ίδιος ο γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είχε δεχτεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με συγκεκριμένο γραφείο που δίνει τα «γκας - φρι» και υπήρξε δέσμευση ότι θα αφαιρεθεί η άδεια από το γραφείο αυτό.
Ομως, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τη δέσμευση αυτή και αποποιείται των ευθυνών της ρίχνοντας το φταίξιμο μια στις Επιθεωρήσεις εργασίας και μια στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Ο υφυπουργός στη δευτερολογία του επανέλαβε τα περί πολλαπλασιασμού των σχετικών ελέγχων επιμένοντας ότι αυτή είναι η μοναδική ευθύνη του υπουργείου του, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα όπως η αφαίρεση άδειας από το συγκεκριμένο γραφείο που έδωσε το «γκας - φρι», είπε ότι είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων.