ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αποφασιστικός συντονισμός για δημόσια δωρεάν Παιδεία

Οι φοιτητικές εκλογές την ερχόμενη Τετάρτη και η απεργία στις 13 του Απρίλη θα είναι οι επόμενοι σταθμοί του αγώνα τους, μετά τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε 20 πόλεις σε όλη τη χώρα

Μαζική, ηχηρή και συντονισμένη ήταν η διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε 20 πόλεις σε όλη τη χώρα, όπου οι δρόμοι γέμισαν από χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που διαδήλωσαν ενάντια στη μεθοδευμένη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία περνάει μέσα και από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νέο νόμο-πλαίσιο.

Το μήνυμα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, των επιτροπών αγώνα σχολών και ετών, που ανταποκρίθηκαν με αγωνιστικές αποφάσεις μαζικών συνελεύσεων στο κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αντήχησε βροντερό, αποφασιστικό: «Οχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς». Ενα μαχητικό μήνυμα που θα εξακολουθεί να αντηχεί, να δυναμώνει, να ενισχύεται, φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες της νεολαίας, των εργαζομένων, όλου του λαού. Ενα μήνυμα που πρέπει να δοθεί ξανά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, στις 5 του Απρίλη, στην κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών στους συλλόγους, ώστε να περάσει το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα στην αντεπίθεση.

Στην Αθήνα, η κινητοποίηση σφραγίστηκε από τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών, που βροντοφώναξαν: «Τέρμα πια στην κοροϊδία, ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία». Με το πανό του Συντονιστικού των Πανεπιστημίων να δεσπόζει, ξεκαθαρίζοντας ότι «δε θα περάσει η κατάργηση του άρθρου 16 και ο νέος νόμος-πλαίσιο, δωρεάν σπουδές, δουλιά με δικαιώματα», η διαδήλωση πορεύτηκε δυναμικά προς το υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια προς τη Βουλή. «Τίποτα δε χαρίζεται, τα πάντα με αγώνες κατακτιούνται - τώρα Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν», δήλωνε αποφασιστικά το πανό του Συντονιστικού των ΤΕΙ, δίνοντας και το στίγμα της κλιμάκωσης και του συντονισμού των αγώνων φοιτητών και σπουδαστών ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης που προωθούν ΕΕ - κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν εργάτες από τα ταξικά Συνδικάτα Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, καθώς και πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, παρόλο που οι Ομοσπονδίες των τελευταίων δεν είχαν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Μετά τα συλλαλητήρια, σχεδόν σε όλες τις πόλεις πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των Συντονιστικών, όπου οι φοιτητές και οι σπουδαστές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 13 του Απρίλη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχουν εξαγγείλει Ομοσπονδίες, Σωματεία και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα. Οι σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα που συμμετέχουν στο Συντονιστικό αποφάσισαν τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για τη διεκδίκηση πραγματικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, μόνιμης και σταθερής δουλιάς, αξιοπρεπών μισθών και ασφάλισης για κάθε απόφοιτο.

Οπως υπογραμμίζουν τα Συντονιστικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε ανακοίνωσή τους, «οι φοιτητές θα βρεθούν ακόμη μια φορά στο δρόμο μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλιά και στη ζωή, ενάντια στο μορφωτικό και εργασιακό μεσαίωνα που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται!

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Μία ανάσα πριν τις εκλογές τους, φοιτητές και σπουδαστές σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Καβάλα, Κοζάνη και Φλώρινα έδωσαν μαχητικό αγωνιστικό «παρών» κλιμακώνοντας τη δράση μέχρι την κάλπη.

Με συνθήματα «βροχή» και το πανό του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων κι Επιτροπών Αγώνα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πλήθος φοιτητών σχημάτισε αγωνιστικό μπλοκ και διέσχισε την πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης από σχολή σε σχολή.

Η διαδήλωση συνέχισε στην Εγνατία Οδό με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. «Τέρμα πια η κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» φώναζαν με ρυθμό. Εξω από το υπουργείο «σημάδεψαν» την είσοδο με το σύνθημα: «Ενιαία Ανώτατη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. ΟΧΙ στην κατάργηση του άρθρου 16». Με τη μαζική τους παρουσία εκατοντάδες φοιτητές απέκλεισαν το δρόμο μπροστά από το υπουργείο, συνεχίζοντας τις ανακοινώσεις, τα συνθήματα και την ανάγνωση του πλαισίου αιτημάτων του Συντονιστικού. Η κινητοποίηση έληξε με επόμενο ραντεβού στις κάλπες, με κάλεσμα για ψήφο στην Πανσπουδαστική ΚΣ και αντεπίθεση.

Παράλληλα, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι σπουδαστές έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του προέδρου του, φωνάζοντας δυναμικά συνθήματα και διακινώντας υλικό στους σπουδαστές.

Στην Κομοτηνή συγκεντρώθηκαν φοιτητές από τα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην πλατεία της Κομοτηνής και πορεία στους δρόμους της πόλης. Η διαδήλωση έφτασε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπου διαβάστηκε ψήφισμα κι επιδόθηκε από αντιπροσωπεία των φοιτητών στην Περιφέρεια.

Μαζική κινητοποίηση σπουδαστών με τη συμπαράσταση των μαθητών από δύο Ενιαία Λύκεια έγινε και στην πόλη της Δράμας. Δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν επίσης, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και στο χώρο του ΤΕΙ Φλώρινας.

ΠΑΤΡΑ
Μήνυμα αντεπίθεσης στην ιδιωτικοποίηση

Μαζική η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων 7 φοιτητικών συλλόγων που υπερψήφισαν το διεκδικητικό πλαίσιο του Συντονιστικού. Οι φοιτητές από νωρίς το πρωί έκλεισαν τις σχολές και απείχαν από τα μαθήματα, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου.

Εκατοντάδες φοιτητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, δίνοντας το μήνυμα της αντεπίθεσης στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι δρόμοι δονούνταν από το σύνθημα: «Σε Ελλάδα - Γαλλία ακούστε το καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά».

Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία Αχαΐας όπου οι φοιτητές παρέμειναν αρκετή ώρα, ενώ συμβολικά πέταξαν ρολά χαρτιού υγείας, υποδηλώνοντας την υποβάθμιση και την απαξίωση των πτυχίων. Συγκέντρωση και πορεία έγινε και στην Καλαμάτα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ
Κυριακή 2 Απρίλη

Στην Καρδίτσα, εκδήλωση που συνδιοργανώνεται με το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, για τις αρνητικές εξελίξεις στην Παιδεία και τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος.

Τρίτη 4 Απρίλη

Στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης, στις 2 μ.μ., στα γρασίδια, μουσικό γλέντι.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δημοτικό Συμβούλιο για την Παιδεία

Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα: «Οι αρνητικές εξελίξεις - μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας» θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Νίκαιας, τη Δευτέρα 3 Απρίλη, στις 7 μ.μ. Στόχος του είναι να παρθούν διεκδικητικές αποφάσεις, ενάντια στις νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται το τελευταίο διάστημα με τελικούς αποδέκτες τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμώνουν τον αγώνα

Το αγωνιστικό στίγμα της έδωσε και η Θεσσαλία, όπου φοιτητές και σπουδαστές διαμήνυσαν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ, συντονίζοντας τη δράση τους με την εργατική τάξη.

Στη Λάρισα, το αγωνιστικό ραντεβού είχε οριστεί στην πλατεία Ταχυδρομείου, απ' όπου και ξεκίνησε η μαχητική πορεία.

Στο Βόλο, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο, όπου έκαναν παρέμβαση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ζητώντας να πάρει θέση για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Στη συνέχεια, βροντοφωνάζοντας συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Το απόγευμα, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, φοιτητές συνέχισαν με παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα «Παπαστράτου» του Πανεπιστημίου, όπου άρχισε χτες συνέδριο με θέμα «Διά βίου μάθηση για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», το οποίο συνδιοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τη Νομαρχία Μαγνησίας και το Δήμο Βόλου. Οι φοιτητές κατήγγειλαν την εντεινόμενη επιχείρηση ιδεολογικής χειραγώγησης των νέων, αλλά και την ενεργό συμμετοχή των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ' αυτή.

ΕΣΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Πανσπουδαστική... αυτοδυναμία!

Μήνυμα αγώνα και ανυπακοής στην ιδιωτικοποίηση και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις έδωσαν οι φοιτητές που μένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Πάτρας, αναδεικνύοντας στις εκλογές του συλλόγου τους, πρώτη και αυτοδύναμη, την Πανσπουδαστική. Συγκεκριμένα, η Πανσπουδαστική έλαβε 142 ψήφους (από 119 πέρσι), σε σύνολο 266 ψηφισάντων. Επίσης, η παράταξη ΜΠΡΑΦ (ΕΑΑΚ) έλαβε 46 ψήφους (πέρσι 69) ενώ η ΑΚΙΦΕ (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) 60 (πέρσι 51), ενώ καταμετρήθηκαν 18 άκυρα και λευκά.

ΚΡΗΤΗ
Συγκεντρώσεις και δρώμενα

Ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας διαδήλωσαν, χτες το πρωί, και στην Κρήτη σπουδαστές και φοιτητές.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στην πλατεία των Λιονταριών, ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία (αντιπροσωπεία των διαδηλωτών παρέδωσε ψήφισμα στον αντινομάρχη) και στη συνέχεια στα γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν να δοθεί η επιδότηση ενοικίου σε φοιτητές και σπουδαστές, που με απόφαση του υπουργείου Παιδείας κόπηκε φέτος.

Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και ακολούθησε πορεία στα γραφεία της Νομαρχίας και συνάντηση αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με το νομάρχη Χανίων.

Στο Ρέθυμνο οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο μεγάλο αίθριο του Πανεπιστημίου στη 1 το μεσημέρι. Στο χώρο ομάδα της ΠΚΣ παρουσίασε δρώμενα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, καίγοντας στο τέλος και ομοίωμα του ΣΕΒ που είχαν φτιάξει. Στη συνέχεια έγινε πορεία μέσα στο Πανεπιστήμιο με πανό και συνθήματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και μαζικές εξορμήσεις στους φοιτητές για την καλύτερη ενημέρωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ