ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος πόλεμος συμφερόντων γύρω από την AGB

Νέος πόλεμος επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων με στόχο τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και την (ανακατανομή στη) μοιρασιά της πελώριας διαφημιστικής πίτας έχει ξεσπάσει με αφορμή την κακουργηματική δίωξη που ασκήθηκε κατά της AGB.

Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και μεγαλοκαναλάρχες, βλέποντας να «τρίζει» το σάπιο καθεστώς της μέχρι τώρα μέτρησης της τηλεθέασης από την ασύδοτη δράση της πολυεθνικής εταιρίας, επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους μέσα στο «νέο τοπίο» που θα διαμορφωθεί. Φυσικά, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη ότι και το νέο καθεστώς θα είναι εξίσου αδιαφανές και ανεξέλεγκτο από το λαό και κυρίως θα υπηρετεί τα ίδια πανίσχυρα συμφέροντα, τα οποία, όπως συνήθως, θα βρουν ένα νέο «επίπεδο συμβιβασμού».

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τη δίωξη κατά της AGB προκειμένου να αναδιατάξει το τηλεοπτικό τοπίο προς όφελος της πολιτικής κυριαρχίας της. Η κυβέρνηση χρειάζεται ένα νέο σύστημα μέτρησης τηλεθέασης (αλλά και ακροαματικότητας και κυκλοφορίας) για να προχωρήσει ο υπό κατάρτιση νόμος για τη συγκέντρωση και αδειοδότηση των ΜΜΕ. Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, έχει προτείνει από τον περασμένο Δεκέμβρη την ίδρυση μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας αποτελούμενης από διάφορους φορείς της αγοράς των ΜΜΕ. Από την άλλη η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις να συνεχίσει η κυριαρχία της AGB, με αντάλλαγμα να «συνεργαστεί» στην επίτευξη των δικών της στόχων. Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι «δικοί της» καναλάρχες και ταυτόχρονα να ψαλιδιστούν τα κανάλια που δημιουργούν «αρνητικό περιβάλλον» για την κυβέρνηση, καθώς και να ανέβει το ποσοστό τηλεθέασης και διαφήμισης της ελεγχόμενης κρατικής ΕΡΤ.

Κυβερνητικά στελέχη άφηναν χτες να διαφανεί ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται πίσω» από όλη αυτή την ιστορία με την άσκηση δίωξης κατά της AGB, ενθαρρύνοντας μια τέτοια εξέλιξη, θέλοντας να ενισχύσουν την εικόνα της κυβέρνησης ως «δύναμης εξυγίανσης» του χώρου. Στην πραγματικότητα όμως κινούνται όπως και στην περίπτωση του «βασικού μετόχου», δίχως δηλαδή να έχουν καμία πρόθεση να συγκρουστούν με τις πολυεθνικές (όπως η AGB) και τους ισχυρούς προστάτες και πελάτες τους.

Ολα ανοιχτά...

Ανεπίσημα από το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζουν το κατηγορητήριο κατά της AGB και επιρρίπτουν, αν και όχι ανοιχτά, στο ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες για το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στη μέτρηση της τηλεθέασης, αλλά αποφεύγουν να πουν το παραμικρό για τη «διάδοχη λύση», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Στελέχη που γνωρίζουν το «φάκελο της AGB» έλεγαν χτες ότι η εταιρία δεν είχε καταθέσει, ως όφειλε, μετοχολόγιο από το 1997 και λειτουργούσε χωρίς άδεια μέχρι τον Αύγουστο του 2002, οπότε πήρε άδεια, αλλά με «ψευδείς δηλώσεις»...

«Σημασία έχει το ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική διερεύνηση του θέματος. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όμως, έχει ότι η σημερινή κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία και συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας κ. Ρουσόπουλου έχει δρομολογήσει ένα συγκροτημένο διάλογο για θέματα που αφορούν την αδειοδότηση και τη συγκέντρωση στο χώρο των ΜΜΕ», ήταν η μονότονα επαναλαμβανόμενη δήλωση του Ευ. Αντώναρου στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Στόχος αυτής της προσπάθειας - πρόσθεσε - είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αξιοπιστίας των μετρήσεων, ενώ επίσης προτείνεται η ίδρυση μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας (όπου θα μετέχουν διάφοροι φορείς) για τον έλεγχο της ορθότητας των μετρήσεων τηλεθέασης και κυκλοφορίας των εφημερίδων.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «έκανε το καθήκον της και διενήργησε τους επιβαλλόμενους ελέγχους», χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

Αντιδράσεις ΜΜΕ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις των καναλιών και των εφημερίδων μετά την άσκηση δίωξης κατά της AGB. Ο ALPHA και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες το έκαναν «πρώτο θέμα», ενώ αντίθετα το υποβάθμισε το MEGA και οι εφημερίδες των εκδοτών -ιδιοκτητών του καναλιού.

Η «Καθημερινή» στο βασικό της θέμα, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η χθεσινή εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει θεαματικές ανατροπές, καθώς ο χορός εκατομμυρίων της τηλεοπτικής διαφημιστικής δαπάνης - το 2005 ανήλθε στο ποσό των 785 εκατ. ευρώ - στηρίζεται στις μετρήσεις της AGB. Επιπλέον ερωτήματα εγείρονται από την εμπλοκή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, άμεσα ή έμμεσα, μεγάλου αριθμού διαφημιστικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τηλεόρασης».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» στο δικό του πρωτοσέλιδο κάνει λόγο για «βόμβα στο σύστημα που καθορίζει τη διαφημιστική πίτα εκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνοντας ότι «η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά των υπευθύνων της AGB προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στο τοπίο της τηλεόρασης, με αναπόφευκτες οικονομικές, επιχειρηματικές και πολιτικές προεκτάσεις»...

Κάτω από το χαρακτηριστικό τίτλο «Κάλπικες οι μετρήσεις της AGB» η «Απογευματινή» απαριθμεί τα σκάνδαλα του «εθνικού μας τηλεμετρητή»...

Αντίθετα, το θέμα είχε εξαφανιστεί από την πρώτη σελίδα των εφημερίδων «Τα Νέα», «Ελευθεροτυπία», «Εθνος» και υπήρχε απλά ένα «άχρωμο» ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες...

Την έκπληξή του για τη δίωξη της θυγατρικής εταιρίας εξέφρασε με χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΔΣ της μητρικής «AGB Nielsen Media Research» Αλμπέρτος Κολούσι. «Παρέχουμε υπηρεσίες μέτρησης τηλεθέασης διεθνώς, για πάνω από 30 χρόνια και σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν έχουμε αντιμετωπίσει ανάλογο περιστατικό εμπλοκής της δικαιοσύνης στη δραστηριότητα της μέτρησης τηλεθέασης», αναφέρει. Εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη και δηλώνει βέβαιος ότι «τα στοιχεία θα καταρρίψουν τις κατηγορίες κατά της διεύθυνσης της εταιρίας», ενώ προειδοποιεί ότι θα ενημερώσει και τα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα σχετικά με αυτή την ασυνήθιστη, όπως τη χαρακτηρίζει, εξέλιξη. Δεν παραλείπει βέβαια να επισημάνει ότι η εταιρία του είναι παγκόσμιος ηγέτης στη μέτρηση τηλεθέασης και αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε πάνω από 28 χώρες.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα», αναφερόμενος στην εισαγγελική δίωξη εναντίον της AGB δήλωσε ότι «είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει να ξεκαθαρίσει το δυνατόν συντομότερα».

Ο Ν. Αθανασάκης επίσης ανέφερε ότι «πρέπει να δει κανείς ίσως ξανά και το θεσμικό πλαίσιο και τον τρόπο του ελέγχου, αφού τελικά ο τρόπος ελέγχου ο σημερινός αποδείχτηκε ανεπαρκής». Πάντως την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος ζητούσε να «εφαρμοστεί ο νόμος».

Ο ΣΕΔΕΑ

Στο πλευρό της AGB τάχθηκε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης & Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), επισημαίνοντας ότι «η μέτρηση τηλεθέασης είναι μία "τυποποιημένη" διαδικασία που διεξάγεται με πανομοιότυπο τρόπο σε όλες τις χώρες από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό». Αναφέρει ακόμα ότι στη χώρα μας υπάρχει από το 1992 Επιτροπή Ελέγχου Ερευνας Τηλεθέασης, που ελέγχει «συστηματικά τη μέτρηση τηλεθέασης».

Στις γειτονιές της Αθήνας

«Η απάντηση του ΚΚΕ στην αντιλαϊκή επίθεση» είναι το θέμα γύρω από το οποίο ξεδιπλώνεται η συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Αθήνας από τις δυνάμεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ που υλοποιούν ένα πλατύ άνοιγμα.

Στο πλαίσιο αυτού του ανοίγματος, αύριο Κυριακή 2/4 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Καλλιθέα, στις 11π.μ., (καφενείο Φιλαρέτου & Αριστείδου) όπου θα μιλήσει ο Χρ. Κατσιώτης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Επίσης, αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στα ταξί του αεροδρομίου από τον Κώστα Λιαπάτη.

ΣΟΥΦΛΙ
Εκδήλωση για τους υδάτινους πόρους

Εκδήλωση με θέμα: «Υδάτινοι πόροι και πλημμύρες. Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ την Κυριακή 2 Απρίλη, στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου, στις 11 το πρωί. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κι εκ μέρους της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ ο Χρήστος Τρέλλης, υποψήφιος νομάρχης Εβρου της ΝΑΣ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ