ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ»
Καταγγέλλει την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου

«Η ίδρυση του "Ελληνοαμερικάνικου Πανεπιστημίου" στο Μαρούσι αποτελεί το πρώτο σοβαρό έμπρακτο βήμα, με την ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας». Τα παραπάνω σημειώνει η «Δημοτική Ενότητα Μαρουσιού», με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από μερικές μέρες για το θέμα της ίδρυσης του ιδιωτικού αμερικάνικου πανεπιστημίου στην πόλη με τη σύμφωνη γνώμη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ο Δήμος Αμαρουσίου και πάλι αναδείχνεται "πρωτοπόρος" στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών».

Χαρακτηριστικό της στάσης που κράτησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την Προγραμματική Σύμβαση για την προετοιμασία και ολοκλήρωση του εγχειρήματος, «δε δόθηκε ο λόγος στον επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας", Μπάμπη Ζιώγα, και υποψήφιο δήμαρχο, επειδή το ζήτημα θεωρήθηκε "λήξαν"»! Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι:

  • Καμιά παράταξη, κανένας δημοτικός σύμβουλος δε διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι διατίθεται μια τεράστια κτιριακή υποδομή του δήμου (πρώην «Γερμανική Σχολή») σε ένα αμερικάνικο ίδρυμα, τη στιγμή που οι ανάγκες για κοινωνικές υποδομές στο Μαρούσι είναι ιδιαίτερα πιεστικές
  • Κανείς δεν αντέδρασε για το γεγονός ότι χωρίς καμιά μελέτη «φυτεύεται» μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης ένας νέος υπερτοπικός πόλος προσέλκυσης κοινού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται
  • Κανείς, φυσικά, δε διαφώνησε με την έναρξη παράδοσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο μεγάλο κεφάλαιο.

«Ολη αυτή η ομόθυμη στήριξη, στο θέμα αυτό, της διοίκησης Τζανίκου από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ δε μας εκπλήσσει», σημειώνει η «Δημοτική Ενότητα» στην ανακοίνωση. Και τονίζει: «Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν επανειλημμένα δημοσιοποιήσει τη θέση τους για την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο. Πατώντας πάνω στην υποβάθμιση και στα σοβαρά κενά του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος, που οι ίδιοι διαμόρφωσαν, τα δύο αυτά κόμματα εκμεταλλεύονται την ισχυρή επιθυμία πολλών γονιών από τα λαϊκά στρώματα να μορφώσουν, με μεγάλες οικονομικές θυσίες, τα παιδιά τους. Πρόκειται για καθαρή εξαπάτηση».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Στο θέμα αυτό η "Δημοτική Ενότητα" είναι ξεκάθαρη: Αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι δεν είναι η δυνατότητα να αγοράζουν από τις πολυεθνικές πανάκριβα πτυχία αμφίβολης πρακτικής σημασίας. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ενιαία, δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, προσανατολισμένη στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών του λαού, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης φιλολαϊκής αναδιάρθρωσης της Παιδείας μας. Οι εργαζόμενοι του Μαρουσιού ας βγάλουν και από την περίπτωση αυτή τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα».

Πλούσια δραστηριότητα για τις τοπικές εκλογές

Συνεχίζονται καθημερινά οι εκδηλώσεις των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας. (φωτ. από εκδήλωση στο Περιστέρι)
Συνεχίζονται καθημερινά οι εκδηλώσεις των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας. (φωτ. από εκδήλωση στο Περιστέρι)
Σειρά συγκεντρώσεων - εκδηλώσεων με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές διοργανώνονται την Κυριακή 2 Απρίλη. Συγκεκριμένα:

  • Στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο Καματερό, στο κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στη Λεωφόρο Φυλής, στις 11 π.μ. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στην Κομοτηνή, στο ξενοδοχείο «Φιλία»στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στον Πειραιά, στις 11 π.μ., η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.
  • Στου Ζωγράφου, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «ΑΛΕΚΑ», θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο Χολαργό, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Χολαργού. Θα μιλήσει ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στην Πεύκη, στις 10.30 π.μ., στο δημαρχείο (Χρυσ. Σμύρνης), θα μιλήσει ο Γεράσιμος Θεοδωράτος.
  • Στη Νέα Ερυθραία, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Βίλα Κώστα», θα μιλήσει ο Μπάμπης Ζιώγας.
  • Εκδήλωση για τις τοπικές εκλογές διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στις 10.30 π.μ. στο Παπαστράτειο Δημοτικό Μέγαρο Αγρινίου.
Συσκέψεις και περιοδείες στη Θεσσαλονίκη

Τη Δευτέρα 3 Απρίλη:

  • Στον ΟΤΕ στην Κάτω Τούμπα, στις 7 π.μ., θα περιοδεύσει ο Γιάννης Νοτάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΘ και στη συνέχεια θα επισκεφτεί το κατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Παπαναστασίου.
  • Στις υπηρεσίες του Δήμου Αμπελοκήπων, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟΘ και υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ και στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Β' ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων.
  • Σύσκεψη για τις τοπικές εκλογές στην Κ. Τούμπα, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σύσκεψη στη Σταυρούπολη, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟΘ.
  • Σύσκεψη με οικοδόμους στην Πολίχνη, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Βασίλης Ρέβας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΘ.
Συσπείρωση στα ψηφοδέλτια συνεργασίας

Το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης κατεβαίνει ολοταχώς στα επίπεδα που είχε φτάσει στις χειρότερες προεκλογικές περιόδους του παρελθόντος. Θαυμάσαμε, πρόσφατα, τους δύο μονομάχους να αλληλοκατηγορούνται από το βήμα της Βουλής για το ποιος είναι ή δεν είναι ...τουρίστας, για το ποιος είναι ή δεν είναι ...τσάμπα μάγκας κ.ο.κ. Και να σκεφτεί κανείς πως δε βρισκόμαστε, τυπικά ή άτυπα, σε προεκλογική περίοδο.

Βέβαια, ακόμα και για να παίξει κανείς πετυχημένα το θέατρο της δικομματικής σκιαμαχίας χρειάζεται να έχει μια υποτυπώδη πολιτική αυθεντικότητα. Δεν μπορεί να παίξει κάποιος πειστικά έναν τέτοιο ρόλο, επενδύοντας μόνο στο ονοματεπώνυμό του, όταν έχει αποδεχτεί τη θέση της τελευταίας τρύπας στη φλογέρα του συστήματος εξουσίας. Οταν έχει υπογράψει συμβόλαια για τη θέση του υπαλλήλου και μάχιμου διεκπεραιωτή, της πιο δεξιάς και αδιέξοδης πολιτικής που γνώρισε ο τόπος από το 1974.

Σήμερα και τα δύο κυρίαρχα κόμματα μελετούν και επεξεργάζονται το πώς θα περάσουν επικοινωνιακά τις παραγγελίες του ονομαζόμενου Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του ΙΟΒΕ και των άλλων οργάνων του.

Αλλά ποιοι είναι σήμερα αυτοί που κυρίως αποτελούν τον κατ' ευφημισμό Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών; Μεγαλοεργολάβοι των ΜΜΕ και ανάδοχοι δημόσιων έργων. Μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου και αντιπρόσωποι ξένων εμπορικών οίκων. Υποψήφιοι αγοραστές των υπό εκποίηση ΔΕΚΟ. Επιχειρηματίες που αρπάζουν τις κρατικές επιχορηγήσεις για να μεταφέρουν, στη συνέχεια, τις επιχειρήσεις τους αλλού.

Αυτοί είναι οι μεταρρυθμιστές του κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει βρεθεί τώρα να πασχίζει για τη διόγκωση των νέων τζακιών του κατεστημένου που ανέδειξε και εδραίωσε επί μία εικοσαετία η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Γι' αυτούς θέλουν να καταργήσουν τα ιερά δικαιώματα στην Ασφάλιση, στις Εργασιακές Σχέσεις, στην Παιδεία, στην Υγεία και στο Κοινωνικό Κράτος; Γι' αυτούς θέλουν να καταργήσουν το μικρό και μεσαίο μέγεθος της παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή, τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου;

Και πώς μπορεί ο κ. Παπανδρέου να κάνει τώρα αντιπολίτευση στα τζάκια και τα μεγάλα αφεντικά που αποτελούν «σάρκα εκ της σαρκός» του κόμματος που ηγείται, χωρίς τον κίνδυνο να εκτίθεται κάθε φορά, ανεπανόρθωτα; Πως μπορεί να παίξει το ρόλο του αντιπολιτευόμενου, π.χ. στην τελευταία τροπολογία της κυβέρνησης για την κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στην Εμπορική προς όφελος των τραπεζιτών, όταν ο ίδιος - για να εξυπηρετήσει ίδια συμφέροντα - είχε πρόσφατα απαιτήσει την κατάργηση της Ασφάλισης στους νέους;

Υπάρχει σήμερα διέξοδος για τις ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις, για τους προοδευτικούς πολίτες που βλέπουν τα κόμματά τους να εμπορεύονται την ιστορία τους, να μετατρέπονται ανοιχτά σε δήμιους των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.

Το πολιτικό μάρκετινγκ της παλιάς και της νέας δεξιάς δεν μπορεί να ξεγελά επ' αόριστον αγωνιστές που έχουν άλλες προσδοκίες, ανθρώπους που επιτέλους έχουν άλλες καταβολές.

Φτάνει πια! Υπάρχουν μεταξύ μας διαφορές και μάλιστα σημαντικές διαφορές, υπάρχει όμως και η λύση. Είναι η λύση της συνεργασίας για την καθολική Αντίσταση και την Αντεπίθεση στο νεοταξικό καθεστώς και αυτός ο δρόμος ανοίγει με την πρωτοβουλία των κοινών ψηφοδελτίων ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστικής Ανανέωσης, Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και ανένταχτων στελεχών στις τοπικές εκλογές.

Τα ψηφοδέλτια συνεργασίας είναι ένα πολιτικό κάλεσμα. Κάλεσμα αντινεοταξικής προοδευτικής ενότητας στους δήμους, στους νομούς και τη χώρα. Η Συνεργασία αποτελεί για όλους τους ριζοσπάστες και ανένταχτους αγωνιστές, για όλους όσοι έμπρακτα ανταγωνίζονται τη δικομματική συγκυβέρνηση, το δικό τους σπίτι και γνωρίζουμε καλά πως η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για να στεριώσει και να υπάρξουν αύριο οι προϋποθέσεις του κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου, της τελικής Αντεπίθεσης και της νίκης!


Νίκος ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ
Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ. (Το κείμενο είναι μέρος από ομιλία στον Πειραιά)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ