ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Διαδηλώνουν σήμερα σε όλη τη χώρα

Ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Αποφασιστικό «ΟΧΙ» στον κατήφορο ιδιωτικοποίησης πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα κορυφωθεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νέο νόμο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, λένε σήμερα φοιτητές και σπουδαστές που κινητοποιούνται σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Η πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις ανήκει στα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, που προτάσσουν στο διεκδικητικό τους πλαίσιο την ανάγκη συμπόρευσης με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τόσο για την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται η ανώτατη εκπαίδευση όσο και κυρίως για τη διεκδίκηση πραγματικά Δημόσιας και Δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού κι όχι του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι την απόφαση για τις σημερινές κινητοποιήσεις την έλαβαν στις συνεδριάσεις τους μετά τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στην πανεργατική απεργία της 15ης Μάρτη.

Μέσα σ' αυτές τις δυο βδομάδες, οι αγωνιστικές διεργασίες στις σχολές εντάθηκαν, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες γενικές συνελεύσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και συνολικά 58 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στα σημερινά συλλαλητήρια. Από αυτούς οι 45 σύλλογοι υπερψήφισαν ολόκληρο το αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο των Πανελλαδικών Συντονιστικών. Παράλληλα, όπου οι σύλλογοι δεν κατάφεραν να κάνουν γενική συνέλευση ή κυριάρχησαν οι συσχετισμοί υπέρ των παρατάξεων που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και αρνούνται τους αγώνες, έγιναν συνελεύσεις Τμημάτων, ετών και εξαμήνων, ανέλαβαν την οργάνωση φοιτητών και σπουδαστών οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στα Συντονιστικά.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των αγωνιστικών διεργασιών και του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα σε φοιτητές και σπουδαστές είναι ότι οι συνελεύσεις σημείωσαν μεγάλη μαζικότητα και σε πολλές περιπτώσεις ψήφιζαν υπέρ των κινητοποιήσεων φοιτητές και σπουδαστές που κινούνται στην επιρροή της ΔΑΠ.

Η όξυνση των προβλημάτων και ο αγωνιστικός παλμός των φοιτητών έχουν ως αποτέλεσμα αντίστοιχες αποφάσεις για συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις και από άλλους μαζικούς χώρους. Συγκεκριμένα, δίωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποφάσισαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, ενώ σχετικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις: ΔΗΠΑΚ Πανεπιστημιακών, Πανεπιστημονική Μεταπτυχιακών Φοιτητών, Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) ΕΤΕΠ, ΔΑΣ Διοικητικού Προσωπικού, ΔΑΣ Διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ και ΔΑΣ ΕΕΔΙΠ.

Τέρμα πια στην κοροϊδία

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, ενιαία ανώτατη δημόσια Παιδεία», ήταν το σύνθημα στην παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Δεκάδες φοιτητές και συνδικαλιστές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών των ΑΕΙ και ΤΕΙ και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, έστειλαν μήνυμα καταδίκης στους εκπροσώπους του δικομματισμού και τον πρόεδρο του ΣΕΒ - οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα του Κέντρου - λέγοντας ένα βροντερό ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν.

Εξάλλου, όπως φάνηκε και χθες από τις τοποθετήσεις των κουμανταδόρων των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων, κύριο μέλημά τους είναι να προωθηθεί η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως επιβάλλει η ΕΕ, και υποβάθμισης των σπουδών. Οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού για σήμερα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι αυτή είναι μόνον η αρχή.

Αγώνας η απάντηση στην αγωνία

Εκδήλωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ στο ΤΕΙ Κιλκίς για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων

Μια άλλη ανάπτυξη σχεδιασμένη σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, μπορεί να υπάρξει και να εγγυηθεί τη διασφάλιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των παιδιών της. Και η νεολαία, στο πλάι της εργατικής τάξης, πρέπει να δώσει τη μάχη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τέτοιες αλλαγές. Αυτό αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής στο ΤΕΙ Κιλκίς και είχε θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων του Τμήματος «Ιματισμού και Σχεδίασης» του ΤΕΙ.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο ως αποτέλεσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Μετέφερε την εμπειρία τόσο από τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου με το κλείσιμο και τη μετεγκατάσταση των εργοστασίων σε χώρες «χαμηλού κόστους», αλλά και την εμπειρία από τους αγώνες των εργαζομένων της Νάουσας που έχουν σταθερά στο στόχαστρό τους αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

Απαντώντας στην αγωνία των σπουδαστών για το αν στις παρούσες συνθήκες μπορούν να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, σημείωσε πως όσο η ανάπτυξη γίνεται με κριτήριο το κέρδος για τους λίγους, και η γνώση και η έρευνα, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα θα υποτάσσονται σ' αυτό. Και τα πτυχία τους θα αποτελούν διαβατήρια για την ανεργία.

Γι' αυτό είναι ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί και στο φοιτητικό κίνημα. Αυτό το κάλεσμα, που απηύθυνε ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ Δ. Τσιντικίδης, βρήκε απήχηση στους σπουδαστές και εκφράστηκε και με τη συσπείρωση στο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής.

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Εξαθλιωμένοι και χωρίς δικαιώματα

Επίκαιρη Ερώτηση της Λ. Κανέλλη προς την υπουργό Παιδείας

Παρέμβαση για τα προβλήματα των ωρομισθίων εκπαιδευτικών οι οποίοι, εκτός των άλλων, παραμένουν απλήρωτοι από το Νοέμβρη, κάνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη προς την υπουργό Παιδείας. Οπως επισημαίνει η βουλευτής του ΚΚΕ, «η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί (αδιοριστία, ανασφάλεια, αδυναμία επαγγελματικού και οικογενειακού προγραμματισμού) επιτείνεται από το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Ηδη έχουμε φτάσει στο Μάρτιο - αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση - και οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν να πληρωθούν από το Νοέμβριο, καθιστώντας έτσι σαφές, η κυβέρνηση, ότι η μερική εργασία συνεπάγεται όχι μόνο χαμηλότατες αμοιβές, αλλά απώλεια ακόμη και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αν και οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των ωρομισθίων είναι φαινόμενο επαναλαμβανόμενο κάθε σχολική χρονιά, η φετινή του εκδοχή επιφέρει ακόμη χειρότερες συνέπειες στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, με δεδομένη τη μείωση της ωριαίας αποζημίωσης που επιβλήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης, εν μέσω μόνιμης λιτότητας για τους εργαζόμενους».

Η βουλευτής του ΚΚΕ καλεί την υπουργό Παιδείας να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και αν προτίθεται να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών - με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις, μέσα από την επανασύσταση της επετηρίδας - και στην άρση της πολιτικής ομηρίας χιλιάδων εκπαιδευτικών, με την κατάργηση του θεσμού του ωρομισθίου - εξαθλιωμένου και χωρίς δικαιώματα εκπαιδευτικού, όπως και αυτού του αναπληρωτή.

  • Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν, την Πέμπτη 6 του Απρίλη, στις 10 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.
Τα αγωνιστικά ραντεβού

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, είναι στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου και την ίδια ώρα οι σπουδαστές θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του ΤΕΙ.

Επίσης κινητοποιήσεις θα γίνουν σε:

Πάτρα, 12 το μεσημέρι, πλατεία Γεωργίου.

Καλαμάτα, 12 το μεσημέρι, κεντρική πλατεία.

Λάρισα, 12 το μεσημέρι, πλατεία Ταχυδρομείου.

Βόλος, 12 το μεσημέρι, Πανεπιστήμιο.

Καρδίτσα, 12 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ.

Κομοτηνή, 12 το μεσημέρι, πλατεία.

Καβάλα, 12 το μεσημέρι, στα ΤΕΙ.

Κοζάνη, 11 π.μ., στα ΤΕΙ.

Σέρρες, 12 το μεσημέρι, στη Νομαρχία.

Γιάννενα, 12 το μεσημέρι, στην Ακαδημία.

Κέρκυρα, 12 το μεσημέρι, στο Ιστορικό.

Αρτα, 12 το μεσημέρι, πλατεία Κιλκίς.

Λευκάδα, 12 το μεσημέρι, Νομαρχία.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν ακόμα σε: Χαλκίδα, Λαμία, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Σάμο, ενώ και σε άλλες πόλεις όπου υπάρχουν ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης ή παραρτήματά τους, διοργανώνονται πολύμορφες δράσεις μέσα στις σχολές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ