Την ώρα που τα συνολικά κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων εμφανίζονται το 2005 αυξημένα κοντά στο 44%, οι μεγαλοβιομήχανοι (ΣΕΒ και οι συνεταίροι τους) επιμένουν στη συνέχιση των εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας και το 2006
Η προκλητική κερδοφορία των επιχειρήσεων, δείχνει πόσο ρεαλιστικό είναι το αίτημα που προβάλλει το ΠΑΜΕ για βασικό μισθό 1.300 ευρώ |
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», από τον οποίο προκύπτει πως τα καθαρά - μετά από φόρους - κέρδη των 5 πιο κερδοφόρων επιχειρηματικών ομίλων, αυξήθηκαν το 2005 κατά 192,5%. Την πρώτη θέση, από τους πιο κερδοφόρους επιχειρηματικούς ομίλους, κατέχει η εταιρία «Μυτιληναίος» με ποσοστό αύξησης κερδών κατά 1.167,7%, ενώ ακολουθεί η «Lamda Development» (όμιλος Λάτση) με 997,6% η Proton Επενδυτική Τράπεζα με 411,8% κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ανακηρύξει το 2005 «έτος της ανταγωνιστικότητας», και από τα στοιχεία για τα επίπεδα κερδοφορίας των εισηγμένων επιχειρήσεων, φαίνεται ότι οι κυβερνητικές επιδιώξεις έπιασαν τόπο. Η πηγή της νέας εκρηκτικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων - αξίζει να σημειώσουμε ότι τα επιχειρηματικά κέρδη είναι σε τροχιά ανόδου από το 1995 - θα πρέπει να αναζητηθούν στην επενέργεια μιας σειράς παραγόντων. Ανάμεσα στους παράγοντες που συνέβαλαν στην προκλητική αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, είναι η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις (διάλυση οκτάωρου), η απροκάλυπτη τοκογλυφία (στο χώρο των τραπεζών) καθώς και άλλες εξόφθαλμα φιλοεπιχειρηματικές κυβερνητικές παρεμβάσεις (πακτωλός χρημάτων με το νέο «αναπτυξιακό» νόμο, μείωση των φορολογικών συντελεστών κερδών από το 35% στο 32% κλπ.).
Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και επιχειρήσεις προκαλούν, καθώς οι βιομήχανοι προβάλλουν ιταμές αξιώσεις (χορήγηση αυξήσεων ψίχουλα στους μισθούς, αλλά και εξαίρεση περιοχών από τη συλλογική σύμβαση εργασίας), οι σε τραπεζίτες αρνούνται να υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση, παραπέμποντας στην υπογραφή επιχειρησιακών κατά τράπεζα συμβάσεων, ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός... Η μεγαλύτερη μάζα των κερδών βρίσκεται συγκεντρωμένη στις τράπεζες, με την Εθνική να εμφανίζει κέρδη 751 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Alpha με 505,9 εκατ. ευρώ, η Eurobank με 504 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς με 282,7 εκατ. ευρώ κλπ. Υψηλή κερδοφορία, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην κερδοσκοπία με τις τιμές του πετρελαίου, εμφανίζουν τα ΕΛ.ΠΕ ( 340,9 εκατ. ευρώ) και η Μότορ Οϊλ (131,6 εκατ. ευρώ). Η Coca Cola, η οποία λόγω... αναδιαρθρώσεων, προχώρησε πρόσφατα σε απολύσεις προσωπικού εμφανίζει κέρδη 320,4 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλά κέρδη εμφανίζουν ο ΟΠΑΠ (458,3 εκατ. ευρώ), ο Μυτιληναίος (256,2 εκατ. ευρώ) και τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ (213,1 εκατ. ευρώ).
Στην τελική ευθεία για την πλήρη αποχώρηση του δημοσίου από την Εμπορική Τράπεζα και με πανωπροίκι στον ιδιώτη την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προχωρούν η κυβέρνηση και η διοίκηση της Τράπεζας, η οποία για το 2005 ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 114,6 εκατ. ευρώ. Και σα να μην έφταναν αυτά, ο επικεφαλής της τράπεζας Γ. Προβόπουλος, ζητάει και τα ρέστα, λέγοντας πως θεωρεί αναγκαία την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στον «ταχύτερο δυνατό χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν φαινόμενα αποπροσανατολισμού του προσωπικού»!
Ο μεγάλος χαμένος από τη λεγόμενη «επίλυση του ασφαλιστικού» - που διαφημίζουν κυβέρνηση και τραπεζίτες - είναι οι εργαζόμενοι. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την επίσημη ανακοίνωση της Εμπορικής, σύμφωνα με την οποία, η τράπεζα, ανάμεσα σε άλλα, «παύει να υπολογίζει την έκτακτη εισφορά για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΤΑΕΠΕΤΕ», όπως οι ίδιοι βαφτίζουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τα Ταμεία. Η έκτακτη εισφορά που «παύουν να υπολογίζουν» για το 2005 φτάνει σε 65 εκατ. ευρώ.