Με κοινό στόχο να μη διαταραχτεί η «εργασιακή ειρήνη» πραγματοποιείται αύριο η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ
Στις πλάτες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος πέφτει το βάρος για την οργάνωση των αγώνων της εργατικής τάξης |
Η τακτική «κατευνασμού» προς τον ΣΕΒ, που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν έχει να κάνει με το ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία δε θέλει «να ρίξει λάδι στη φωτιά», όπως ισχυρίστηκε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Η πλειοψηφία, μετατρέποντας σε επικοινωνιακό μπαλάκι τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ενδιαφέρεται πάνω απ' όλα να περιφρουρήσει τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» που προωθεί απαρέγκλιτα όλα τα τελευταία χρόνια. Γιατί για την πλειοψηφία, πάνω από τα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων έμπαινε και μπαίνει η διαφύλαξη της «εργασιακής ειρήνης».
Στην ίδια λογική εκφράζεται και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος λίγες ώρες πριν δήλωνε στο ραδιόφωνο του «Σκάι»: «Δε νομίζω ότι πρέπει να ανατρέψουμε όλη τη λογική που υπάρχει στις εργασιακές μας σχέσεις, που άλλωστε έχουμε εξασφαλίσει εργασιακή ειρήνη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και πάνω εκεί έχει πατήσει η οποιαδήποτε ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία δεν ήταν και λίγη...».
Μέσα σ' αυτό το κλίμα της «απαραίτητης συνεννόησης», το οποίο ζητάει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δε στοιχίζει τίποτα στον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη να βγει και να το παίξει φιλολαϊκός. Ετσι, σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής», ο υπουργός μιλάει για «θυσίες ανάλογες με τις δυνατότητες του καθενός» και πως «οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δεν μπορούν να συνεισφέρουν πλέον τίποτα...». Λόγια, που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική πολιτική της κυβέρνησης και τα αντεργατικά της μέτρα.
Δυο εργαζόμενοι βρέθηκαν στο κρατητήριο της Ασφάλειας, πηγαίνοντας στη Γενική Συνέλευση του ταξικού σωματείου τους
Με βάση την κατεύθυνση της κυβέρνησης της ΝΔ για την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας στους εργαζόμενους, όπως αυτή εκφράζεται και με την πολιτική επιστράτευση που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ σε βάρος των ναυτεργατών, την Κυριακή το πρωί δύο εργάτες του εργοστασίου ελαιουργοσαπουνοποιίας «GAGEO», από τους οποίους ο ένας είναι και στέλεχος του ΚΚΕ, βρέθηκαν μπουντρουμιασμένοι στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας Πειραιά επειδή δήλωσαν ότι πηγαίνουν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους!
Πρόκειται για τους εργαζόμενους Βαγγέλη Λαζάρου και Βαγγέλη Καμινιώτη, οι οποίοι συνελήφθησαν από δύο άνδρες της Τήρησης Μέτρων Τάξης, λίγα μέτρα μακριά από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά όπου γινόταν η συνέλευση του κλαδικού τους ταξικού Σωματείου των εργαζομένων στην Ελαιουργοσαπουνοποιία. Με συνοπτικές διαδικασίες τα δύο «όργανα», με πλήρη εξάρτυση και αυτόματα στα χέρια, ανάγκασαν τους δύο εργαζόμενους να μπουν στο περιπολικό. Στο κρατητήριο της Γενικής Ασφάλειας παρέμειναν για ένα τέταρτο και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση της Ελπίδας Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ.
Η μαρτυρία του Β. Λαζάρου για το περιστατικό είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. «Ημασταν με τον συνάδελφό μου περίπου 60 μέτρα μακριά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, όταν μας φώναξαν να πλησιάσουμε οι δύο αστυνομικοί. Ζήτησαν τις ταυτότητές μας, όμως ο συνάδελφος, ο οποίος είναι 21 ετών, δεν την είχε μαζί του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο αστυνομικοί ήταν ευγενικοί. Ζήτησαν να μου κάνουν σωματικό έλεγχο και να ελέγξουν την τσάντα που κρατούσα. Αρνήθηκα και τους είπα ότι ήμασταν βιαστικοί, ότι ερχόμαστε από τη Χαλκίδα για να συμμετάσχουμε στη συνέλευση του σωματείου μας. Τότε τα πράγματα αγρίεψαν. Μας έβαλαν με το ζόρι μέσα στο περιπολικό, απαγόρευσαν να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο και προσωπικά με απείλησαν ότι θα συλληφθώ για απείθεια».
Με το σύνθημα, «η τρομοκρατία δε θα περάσει» οι εργαζόμενοι της Κεφαλονιάς συγκεντρώνονται αύριο Τετάρτη, 22 Μάρτη, στις 8.30 π.μ. έξω απ' τα δικαστήρια στο Αργοστόλι, όπου αναμένεται να εκδικαστεί - εξ αναβολής - η αγωγή που κατέθεσε ο μεγαλοξενοδόχος Σπ. Γαλιατσάτος σε βάρος της διοίκησης του Σωματείου Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης και στελεχών του ΠΑΜΕ. Η δίωξη ουσιαστικά ασκείται επειδή, το καλοκαίρι του 2004, οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές, μαζί με στελέχη του ΠΑΜΕ αλλά και του τοπικού Εργατικού Κέντρου... «τόλμησαν» να υπερασπιστούν εργαζόμενους σε ξενοδοχείο του Γαλιατσάτου, όπου είχαν καταγγείλει απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων μη κανονική πληρωμή και καταβολή ενσήμων κλπ. Τότε, ο εργοδότης όχι μόνο αρνήθηκε συνάντηση με τους συνδικαλιστές αλλά και κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
Το σωματείο «Αγ. Μηνάς» καλεί κάθε εργαζόμενο του νομού να δώσει δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καταδικάζοντας τις προσπάθειες για κατάργηση του δικαιώματος στο συνδικαλισμό. «Η δίωξη αυτή συμπίπτει με την επιστράτευση των ναυτικών, καθώς και με τις προκλητικές δηλώσεις του ΣΕΒ για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65, για μείωση των αποδοχών σε περιοχές με μεγάλη ανεργία», τονίζει σε ανακοίνωσή του, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει συνολικά ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία της εργοδοσίας.
Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης μπαίνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. «Η μαζική συμμετοχή των μεταλλεργατών στις εκλογές θα στείλει μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες, ότι από πιο προωθημένες θέσεις θα παλέψουμε για να ανατρέψουμε αντιλαϊκούς νόμους, για να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε δικαιώματα», σημείωσε ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του συνδικάτου, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, θα γίνουν από τις 3 ως τις 10 Απρίλη.
Οι εξελίξεις στον κλάδο, το κλείσιμο εργοστασίων όπως ο «ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ», οι απολύσεις που πολλαπλασιάζονται (π.χ. ΕΛΚΟ), η ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να δυναμώσει η αντίσταση. Απ' την άλλη μεριά, ο ταξικός προσανατολισμός του συνδικάτου, φωτίζει την προοπτική που δίνει στους αγώνες η συσπείρωση γύρω από το ΠΑΜΕ, ώστε να μπορέσει η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση. Την ίδια στιγμή που, όπως τονίστηκε και στη συνέλευση, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο.
Η 48ωρη απεργία του κλάδου στις 5 και 6 Απρίλη πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των φορέων του, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ, και σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί σε ένταση της μάχης για την προετοιμασία της απεργίας, σε συγκρότηση απεργιακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα παντού. Την πρώτη μέρα της απεργίας, την Τετάρτη 5 Απρίλη, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζικές συγκεντρώσεις το πρωί στα δημαρχεία όλης της χώρας για να καταγγείλουν την πολιτική των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ που πρωτοστατούν στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και των άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας. Επίσης, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα γίνουν συγκεντρώσεις στις μεγάλης πόλεις.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν με το ΠΑΜΕ για 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ευελιξίας, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης, σταθερή με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους, επέκταση των ΒΑΕ στους ΟΤΑ, «όχι» στο νέο κώδικα που μετατρέπει την ΤΑ σε Ανώνυμη Εταιρία και άλλα.