ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΚΑΤΡΙΝΑ»
Η αποκάλυψη ενός εγκλήματος

12/9/05: Το αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας

Associated Press

12/9/05: Το αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας
ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.--

Οι αποδείξεις του εγκλήματος της καταστροφής που προκάλεσε ο κυκλώνας «Κατρίνα» πριν από έξι μήνες ήρθαν στο φως.

Κυβερνητικό βίντεο, που αποκάλυψε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» με ημερομηνία 28 του Αυγούστου, δείχνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εμφανίζεται να συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη για το θέμα του κυκλώνα «Κατρίνα». Οι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον τότε διευθυντή της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA), Μάικλ Μπράουν, προειδοποιούν τον Μπους ότι τα φράγματα της πόλης δε θα αντέξουν. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσο το «Σούπερντομ», το κλειστό στάδιο της πόλης που έγινε το έσχατο καταφύγιο των πληγέντων, μπορεί να «αντέξει» τόσους ανθρώπους.

Το βίντεο αυτό διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου τέσσερις μέρες μετά το πλήγμα του κυκλώνα, ο οποίος έλεγε: «Δε νομίζω ότι οποιοσδήποτε ανέμενε πως τα φράγματα θα υφίσταντο ρήγμα». Μάλιστα, ο Μπους είχε διαβεβαιώσει πως έγινε ό,τι «ήταν ανθρωπίνως δυνατό στη διάρκεια της καταστροφής και ότι σε κάθε περίπτωση η δύναμη της φύσης και η ένταση του φαινομένου ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη! Ιδιαίτερα στο κρίσιμο θέμα των φραγμάτων»!

Φυσικά, οι αποδείξεις του εγκλήματος δεν προκάλεσαν κανενός είδους αντίδραση από το Λευκό Οίκο, με τον εκπρόσωπό του, Τρεντ Ντάφι, να χαρακτηρίζει το βίντεο παραπλανητικό: «Μου φαίνεται παραπλανητικό να υποστηρίζεται ότι ο Πρόεδρος δε δραστηριοποιήθηκε πλήρως για να υπάρξει αντίδραση στον κυκλώνα "Κατρίνα"».

Οσο για τον δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν, δήλωσε «σοκαρισμένος» όταν παρακολούθησε ενώπιον δημοσιογράφων το βίντεο. Βέβαια, αυτό που αποδεικνύεται είναι κυρίως ότι στη μητρόπολη του καπιταλισμού η ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα φτωχών και απόκληρων, δεν έχει καμία αξία. Αλλωστε, τώρα ανοίγεται νέο πεδίο δόξης λαμπρό για επενδύσεις πάνω στα ερείπια. Και ας μην έχουν βρει τους νεκρούς τους, έξι μήνες μετά, οι κάτοικοι της Ν. Ορλεάνης, που εξακολουθούν να εκδιώκονται.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Γεγονότα αναβίωσης του φασισμού

Ερώτηση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια του Κοινοβουλίου της Λετονίας να καθαιρέσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων τον βουλευτή Νικολάι Καμπάνοφ, με αφορμή τη συμμετοχή του στην παραγωγή της ταινίας «Ο ναζισμός στη Βαλτική», πράξη που προωθεί την ιστορική δικαίωση των μελών των «Ες Ες» στη χώρα και επιβεβαιώνει τη φιλοναζιστική πολιτική της, κατήγγειλε με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ζητώντας την άρση της απαγόρευσης δράσης του ΚΚ στη χώρα, καθώς και την απόσυρση της νομοθεσίας που απαγορεύει τη συμμετοχή του πρώην ΚΚ και άλλων οργανώσεων στις εκλογές.

Στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε:

«Πρόσφατα η πλειοψηφία του λετονικού κοινοβουλίου (Σέιμ) καθαίρεσε από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων τον βουλευτή Νικολάι Καμπάνοφ, για να τον "τιμωρήσει" για τη συμμετοχή του στην παραγωγή ταινίας, με τον τίτλο "Ο ναζισμός στη Βαλτική", που αναφέρεται στη δράση των "λεγεώνων των Ες Ες". Τον κατηγόρησαν ότι η παραπάνω δράση του είναι "αντικρατική", καθώς επίσης ότι σε κάποια συνεδρίαση μίλησε στα ρωσικά μέσα στην αίθουσα του λετονικού Κοινοβουλίου.

Μετά από αυτήν την απαράδεκτη πολιτική ενέργεια, που εκτός των άλλων προωθεί την ιστορική δικαίωση των μελών των «Ες Ες» στη Λετονία, πώς τοποθετείται το Συμβούλιο στην κλιμάκωση της φιλοναζιστικής πορείας των αρχών της Λετονίας, στα αιτήματα να αρθεί η απαγόρευση δράσης του ΚΚ, να ακυρωθεί η αντιδημοκρατική εκλογική νομοθεσία που εμποδίζει τα μέλη του πρώην ΚΚ και άλλων οργανώσεων να συμμετέχουν στις εθνικές και τοπικές εκλογές και στην απόκτηση δικαιώματος ψήφου μιας μεγάλης μερίδας του λετονικού πληθυσμού (ρωσόφωνοι) που από το 1991 έχει στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα;».

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Απειλές από τον Μιλινκέβιτς

Την 1η Μάρτη ο Αλεξάντρ Μιλινκέβιτς, «ενιαίος υποψήφιος» πρόεδρος της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, έκανε για πρώτη φορά λόγο από το Μινσκ, για κάποια «πιθανή μετάβαση της εξουσίας με βίαιο τρόπο». Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μιλινκέβιτς σημείωσε πως: «Εάν χάσω σ' αυτές τις εκλογές, τότε τίμια θα υποχωρήσω. Αλλά εάν γνωρίζω ότι με ψήφισε πάνω από το μισό των ψηφοφόρων, τότε η μετάβαση της εξουσίας θα πραγματοποιηθεί άμεσα, στις 19 Μάρτη, υπό τον αυστηρό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων».

Ο Μιλινκέβιτς και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν δείχνουν τις τελευταίες μέρες διάθεση να συγκρουστούν και στους δρόμους με όσους στηρίζουν τον νυν πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ετσι το απόγευμα της 2ας Μάρτη, κι ενώ στο «Παλάτι της Δημοκρατίας» θα πραγματοποιηθεί η 3η Παλλευκορώσικη συνέλευση, όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια, (που στην ουσία είναι η παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του Α. Λουκασένκο), την ίδια ώρα σε πλατεία κοντά στο «Παλάτι της Δημοκρατίας» ο Μιλινκέβιτς ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «συνάντηση με τους ψηφοφόρους». Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Λευκορωσίας χαρακτήρισε αυτή τη συγκέντρωση ως προβοκάτσια κι εξέφρασε τους φόβους της για προσχεδιασμένες μαζικές ταραχές στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας.

Από τη μεριά του ο Μιλινκέβιτς δήλωσε πως «αν δε θα μας επιτρέψουν να συγκεντρωθούμε, τότε θα απαντήσουμε με κατάλληλα μέτρα», ενώ άφησε να εννοηθεί πως βρίσκεται σε επαφή με ανθρώπους της Κρατικής Επιτροπής Ασφαλείας της Λευκορωσίας, ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στην «αντικατάσταση» του Λουκασένκο, κάτι που βέβαια διέψευσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι εκπρόσωποι των αρχών ασφαλείας.


Ι. Π.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φθάνει στη Μόσχα η αντιπροσωπεία της «Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται σήμερα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της «Χαμάς», η οποία, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους, θα συναντηθεί και με τον πατριάρχη Αλέξιο. Και χτες η Μόσχα διαβεβαίωνε ότι στόχος της συνάντησης είναι να πειστεί η «Χαμάς» να καταγγείλει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ, αλλά και τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Την ίδια ώρα, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, που συνεχίζει την ευρωπαϊκή της περιοδεία στο Λονδίνο, μετά το Παρίσι, δήλωνε ότι η ισραηλινή ηγεσία «δεν επιθυμεί να τιμωρήσει τον παλαιστινιακό λαό επειδή εξέλεξε τη "Χαμάς"». Συμπλήρωνε, όμως, ότι η μοναδική χρηματική βοήθεια που θα επιτρέψει να χορηγηθεί θα είναι διά μέσου μη κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, τουλάχιστον όσον αφορά την ισραηλινή πλευρά, καθώς η ΕΕ έχει ανακοινώσει την αποδέσμευση 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπέρ της συνέχισης παροχής βοήθειας τάχθηκαν, και επισήμως, οι χώρες - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που, ταυτόχρονα, ζήτησαν πίστωση χρόνου από τη διεθνή κοινότητα «για να κρίνει τη "Χαμάς"». Κάλεσαν, όμως, και την ισλαμιστική οργάνωση να αποποιηθεί τη βία. «Πίστωση χρόνου» ζήτησε για τη «Χαμάς» και ο Πρόεδρος Αμπάς κατά τη συνάντηση που είχε, στα όρια Ιορδανίας - Δυτικής Οχθης, με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Αμίρ Πέρετζ.

Παρ' όλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός διατήρησε τον αυστηρότατο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρό βιοτικό πρόβλημα για τον πληθυσμό, ενώ οι αγρότες της περιοχής διαμαρτύρονταν στο πέρασμα Κάρνι πετώντας τις σοδειές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ