Από την Καρδίτσα ξεκινάει η επιχείρηση της κυβέρνησης για τη μετατροπή των συνεταιρισμών σε «Ανώνυμες Εταιρίες», στο πλαίσιο εφαρμογής του αντισυνεταιριστικού νόμου 2810, που ψήφισε το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η Ενωση Συνεταιρισμών του νομού οδηγείται σε κλείσιμο και μεθοδεύεται η δημιουργία «νέας Ενωσης», η οποία θα λειτουργεί με τα κριτήρια του νέου νόμου, εξυπηρετώντας όχι τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων αγροτών, αλλά των νέων «μετόχων», που θα τη λειτουργούν για την εξασφάλιση επιχειρηματικών κερδών, εκμεταλλευόμενοι τον αγροτικό κόσμο. Αυτή η «δουλιά» η κυβέρνηση θα τη συνεχίσει με την πρόθυμη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ και με στόχο την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης όλων των συνεταιρισμών.
Στη μεθόδευση αυτή στην Καρδίτσα συμμετέχουν συνεταιριστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν την πλήρη στήριξη των κομμάτων τους, ενώ ενεργά βοηθάει και η «γαλαζοπράσινη» ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία βάζει τη «σφραγίδα» της στην «ταφόπλακα» της συνεταιριστικής οργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο ο πρόεδρός της, Τζ. Καραμίχας, αφού χαρακτήρισε το μέλλον της Ενωσης «καταδικασμένη υπόθεση», αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των περίπου 60 εργαζομένων της, έσπευσε ν' ανακοινώσει τις προθέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ περί ανάθεσης του ΟΣΔΕ, αλλά και άλλων αρμοδιοτήτων της ΕΑΣΚ στη «νέα Ενωση».
Χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι της Ενωσης κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιαγροτικής - αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας, όπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ο οποίος κατάγεται από το νομό, εγκαινίαζε μια νέα αίθουσα.
Αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις κλεισίματος, οι εργαζόμενοι στη συνεταιριστική οργάνωση ετοιμάζονται να κατέβουν την Τετάρτη στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, την ώρα που η διοίκησή της συγκαλεί σύσκεψη για να παρθούν σχετικές αποφάσεις όπου καλούνται να συμμετάσχουν τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωποι φορέων της Καρδίτσας, οι οποίοι συναινούν στα σχέδια κλεισίματος της Ενωσης και της δημιουργίας «νέας», αποκλείοντας τους εκπροσώπους του συνεπούς αγροτικού κινήματος.
Σε ανακοίνωσή τους Καρδιτσιώτες συνεταιριστές του συνεπούς κινήματος καταγγέλλουν ότι «οι διοικήσεις της Ενωσης, με δεδομένη την ευθύνη των κομμάτων του δικομματισμού, και οι πολιτικές των κυβερνήσεών τους, όλα αυτά τα χρόνια, προετοίμαζαν το κλείσιμο, "έσκαβαν τον τάφο" της ΕΑΣ Καρδίτσας». Οσον αφορά στη στάση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που, αποπροσανατολιστικά, προσπαθούν να πείσουν ότι το όλο πρόβλημα εντοπίζεται στις διαδικασίες «διαφάνειας» για τη δημιουργία της νέας Ενωσης, τονίζουν: «Η δήλωση του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχα (που είναι συνάμα μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ), σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις, στον τοπικό Τύπο, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας κ. κ. Σαλαγιάννη και Ρόβλια, επιβεβαιώνουν την πολιτική τους θέση: Είναι το τέλος της ΕΑΣΚ, πρέπει να προωθηθεί λύση νέας Ενωσης "υπό το φως της ημέρας"! Δηλαδή, ό,τι δεν πρόλαβε να γκρεμίσει ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, το γκρεμίζει - όχι μόνο στηρίζοντας, αλλά και προτρέποντας - ως συμπολιτευόμενη "αντιπολίτευση"».
Και, καταλήγοντας, υπογραμμίζουν: «Μπροστά στις αποκαλύψεις των ευθυνών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, της πολιτικής τους ταύτισης σε καίρια ζητήματα που αφορούν σε βασικές πλευρές και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣΚ και οι συνεταιρισμένοι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Δε φτάνει, πλέον, η έκφραση δυσαρέσκειας ή μια φραστική "καταδίκη". Είναι μονόδρομος η ενότητα, η οργάνωση της πάλης και του αγώνα, μέχρι την ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών, που οδηγούν στο "ξεχαρβάλωμα" τους συνεταιρισμούς, τους αγρότες στο ξεκλήρισμα και τους εργαζόμενους στην ανεργία».
Στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν μπορούν να κρυφτούν, αναφέρεται σε ανακοίνωση - καταγγελία η τοπική Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, και τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το νόμο 2810/2000 για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, βάζοντας «ταφόπλακα» στο συνεταιριστικό κίνημα. «Ο νόμος αυτός - σημειώνει - επέβαλε το πλειοψηφικό σύστημα εκλογής, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, αποκλείοντας την εκλογή και συμμετοχή των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων των αγροτών στα όργανα των συνεταιριστικών οργανώσεων, που αντιστέκονταν στον "κατήφορο" του συνεταιριστικού κινήματος, και δίνει το "δικαίωμα" σε επτά "μετόχους" να ιδρύουν συνεταιρισμούς, που μπορούν να συστήνουν νέες ενώσεις, όπως το "παραμάγαζο" οικογενειακού τύπου που θέλουν να επιβάλουν στην Καρδίτσα, να δημιουργούν Ανώνυμες Εταιρίες, που μπορεί να είναι και μέλη τους». Και καταλήγει: «Προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων είναι η ενιαία δράση, η πάλη και ο συνεχής αγώνας, μέχρι την ανατροπή των αντιαγροτικών - αντιλαϊκών πολιτικών. Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, υπέρ των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων των μικρομεσαίων αγροτών, το κοινό μέτωπο πάλης εργαζομένων - αγροτών, μπορούν να δρομολογήσουν πολιτικές αλλαγές σε όφελος του λαού και του τόπου».
Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για το πού οδηγούν οι εξελίξεις στους συνεταιρισμούς από τότε που συζητούνταν στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στη Βουλή, ο τότε βουλευτής του Κόμματος Β. Μπούτας, αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδιάρθρωσε και χρεοκόπησε τους συνεταιρισμούς, τόνισε ότι «με το συζητούμενο νομοσχέδιο επιδιώκει τον επαναπροσανατολισμό τους και τη μετατροπή τους σε ξένα σώματα για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Συγκεκριμένα, τη μετατροπή τους από ενώσεις ανθρώπων σε ενώσεις κεφαλαίων, που θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης και της ΕΕ για την επιβολή της νέας αντιαγροτικής πολιτικής, που αποφασίστηκε στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000"».
«Με το νομοσχέδιο - συνέχισε - η κυβέρνηση προβάλλει σαν φορείς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, που θα δημιουργηθούν από το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, και τους συνεταιρισμούς - εταιρίες, που θα στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και θα κατοχυρώνουν θεσμικά και πρακτικά τη συνεργασία και την κυριαρχία του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου. Η επιδίωξη αυτή γίνεται ξεκάθαρη από τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, όπου ορίζεται ότι οι συνεταιρισμοί θα έχουν εμπορικό και όχι παραγωγικό χαρακτήρα και θα συνεργάζονται με το ντόπιο και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο σε κοινές ανώνυμες εταιρίες. Οι συνεταιρισμοί θα έχουν σαν μέλη, όχι μόνο φυσικά, αλλά και νομικά πρόσωπα (εταιρίες) και ο ρόλος των μεγαλοαγροτών στη λειτουργία τους θα είναι κυρίαρχος, επειδή θα έχουν περισσότερες ψήφους από τους μικρομεσαίους αγρότες. Επίσης, με το νομοσχέδιο καταργείται η αυτοτέλεια των συνεταιριστικών οργανώσεων απέναντι στο κράτος και παραβιάζονται βασικές δημοκρατικές αρχές, κατακτημένες με αγώνες δεκαετιών από τους μικρομεσαίους αγρότες και το προοδευτικό κίνημα, όπως η απλή αναλογική».
Χαράτσια - ποσοστά επί της επιδότησης θα καταβάλουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων
Το ότι κάτι δεν πάει καλά στο θέμα της εξέτασης των ενστάσεων για τα δικαιώματα - ενιαία ενίσχυση της νέας ΚΑΠ φαίνεται και από χτεσινή ανακοίνωση - δήλωση που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Ε. Μπασιάκος πριν ακόμα ολοκληρωθεί η όγδοη και τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής εξέτασης ενστάσεων, βγήκε και ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξέτασης όλων των ενστάσεων... Βέβαια ξέχασε... να ανακοινώσει πόσο θα κοστίζει στους αγροτοκτηνοτρόφους η ενεργοποίηση των όποιων δικαιωμάτων τους έβγαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να πάρουν την ενιαία ενίσχυση. Γιατί όλα δείχνουν πως θα κληθούν να πληρώσουν νέα βαριά χαράτσια, που θα υπολογίζονται ποσοστιαία επί της ενιαίας ενίσχυσης που θα λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος. Πρόκειται για νέα ντροπή της κυβέρνησης και της πρασινογάλαζης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Εκτός των άλλων, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως, σα να μην τρέχει τίποτα, ανακοίνωσε ότι το 7,58% των ενστάσεων δεν έγινε αποδεκτό και εμφάνισε ότι το 92,42% έγινε αποδεκτό. Ομως και εδώ υπάρχει πρόβλημα... Γιατί όπως ανακοινώθηκε, από το εμφανιζόμενο ποσοστό αποδεκτών ενστάσεων, το 12,30% κρίνεται αποδεκτό μόνο αν στις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων υπάρχουν τα ίδια στοιχεία. Αλλά το πιο βασικό είναι ότι ανακοινώθηκε πως το «81,12% κρίθηκαν αποδεκτά (πλήρως ή εν μέρει) σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι». Ομως τι ακριβώς σημαίνει ότι εντάσεις έγιναν αποδεκτές εν μέρει και πόσες εντάσεις έγιναν αποδεκτές εν μέρει; Τι θέλει να πετύχει ο κύριος Μπασιάκος με τη χτεσινή ανακοίνωσή του, την πλήρη ή την εν μέρει κοροϊδία των αγροτοκτηνοτρόφων και της κοινής γνώμης;..