Στη συνέλευση της περασμένης Τετάρτης, εκλέχτηκε και Επιτροπή Αγώνα για το συντονισμό των κινητοποιήσεων με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού και άλλους φορείς της περιοχής. Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα φέρει στη Βουλή το θέμα
Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Ορμύλιας Χαλκιδικής, για να αποτρέψουν το κλείσιμο του συνεταιρισμού τους, που, με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, οδηγείται σε κλείσιμο. Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν μετά τη γενική τους συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, ενώ εκλέχθηκε Επιτροπή Αγώνα, που θα αναλάβει μαζί με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού το συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με τις άλλες ενώσεις και τους φορείς της περιοχής.
Στη διάρκεια της Συνέλευσης, οι παραγωγοί κατήγγειλαν την αντισυνεταιριστική πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και που έχουν σαν αποτέλεσμα να κλείνει η μία συνεταιριστική μονάδα μετά την άλλη, αναφέροντας χαρακτηριστικά το πρόσφατο λουκέτο της ΕΓΣ Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία». Οπως τονίστηκε, ο συνεταιρισμός της Ορμύλιας - που συγκέντρωνε, επεξεργαζόταν και εμπορευόταν την πράσινη ελιά - παρέμβαινε στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων κατά τρόπον που να εξασφαλίζει τις υψηλότερες δυνατές τιμές και από την άλλη προμήθευε τους αγρότες εφόδια σε χαμηλές τιμές.
Εξαιτίας αυτής της πολιτικής που ακολουθούσε, σημείωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Χ. Στεφανίδης, έμπαινε φραγμός στην ασύδοτη δράση των ιδιωτών εμπόρων και έτσι κάποια συμφέροντα επέτυχαν να ασκηθεί εξοντωτική πολιτική σε βάρος του συνεταιρισμού. Ενδεικτικά ανέφερε δύο γεγονότα που προστέθηκαν στη γενικότερη αντισυνεταιριστική πολιτική που ακολουθούνταν:
Ο παριστάμενος βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, στην ομιλία του:
Τη συνέλευση παρακολούθησαν στελέχη της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Οργάνωσης Παύλο Γουρλομάτη.
Αγρότες-τευτλοκαλλιεργητές στον Εβρο |
Η δικαιολογία της Κομισιόν είναι ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα, όμως γι' αυτό ευθύνεται η ίδια η πολιτική η ΕΕ και τα πρόσφατα αρνητικά μέτρα που αποφασίστηκαν. Εξαιτίας των όσων αποφασίστηκαν τον περασμένο Νοέμβρη, τα μονοπώλια της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ζάχαρης ζήτησαν να πάνε στην παρέμβαση περισσότεροι από 1.200.000 τόνοι. Το νούμερο αυτό των 1.200.000 τόνων, δεν αποκλείεται να αυξηθεί κι άλλο, με απώτερο στόχο - προφανώς - για να κερδίσουν περισσότερα μέσα από τη διαμόρφωση υψηλών μονοπωλιακών τιμών στη ζάχαρη.
Η νέα αυτή μείωση που προωθεί η Κομισιόν ακολουθεί την περσινή απόφαση για μείωση κατά 1.891.000 τόνους των ποσοστώσεων παραγωγής στην ΕΕ για την τρέχουσα εμπορική περίοδο. Τώρα η Κομισιόν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα περικοπή των εθνικών ποσοστώσεων, που μπορεί να φθάσει στα 2 έως και 3 εκατ. τόνους για την εμπορική περίοδο 2006 - 2007. Στην Ελλάδα η εθνική ποσόστωση παραγωγής ζάχαρης μειώθηκε για την εμπορική περίοδο 2005 - 2006 κατά 7,12% (από τους 317.502 τόνους στους 294.897), ενώ μια νέα μείωση στα 2 εκατ. τόνους για τα 25 κράτη - μέλη θα περιορίσει την ελληνική ποσόστωση παραγωγής γύρω στους 270.000 τόνους.
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Το διαφαινόμενο «κλείσιμο» λόγω χρεών, του αγροτικού συνεταιρισμού Ορμυλίας Χαλκιδικής, είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, τονίζεται: «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορμυλίας Χαλκιδικής "η Ελευθερία", λόγω της αντισυνεταιριστικής πολιτικής των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), οδηγείται στη χρεοκοπία και στο κλείσιμο. Η απροθυμία της κυβέρνησης, παρά τις υποσχέσεις της, να ρυθμίσει τα χρέη του και να τον χρηματοδοτήσει, είχε ως αποτέλεσμα η ΔΟΥ Πολυγύρου να στείλει τα πρώτα κατασχετήρια τόσο στο Συνεταιρισμό (κατάσχεση του κονσερβοποιείου βρώσιμης ελιάς και του ελαιουργείου), όσο και στον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού (κατάσχεση της προσωπικής τους περιουσίας).
Οι όποιες διαχειριστικές ευθύνες των διοικούντων, που πρέπει να καταλογίζονται ύστερα από ενδελεχή έλεγχο, δεν μπορούν να αποτελούν αφορμή για το κλείσιμο του συνεταιρισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής απόφασης, είναι 1.000 περίπου μέλη του Συνεταιρισμού να αφήνονται στην εκμετάλλευση των εμπόρων με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν για τις ελιές της περιοχής, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του συνεταιρισμού να παρέμβει».
Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, εάν: