ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
Μέτρο πάντων ο παραγωγός άνθρωπος

Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Πόσα όμορφα πράγματα υπάρχουν γύρω σου, σε πόσα όμορφα πράγματα συμμετέχεις καθημερινά - ανυποψίαστος για την ομορφιά, που αντιπροσωπεύεις και παράγεις;

Και μόνον η συνείδηση των απαντήσεων σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, είναι ικανή να σε εξεγείρει. Να σου δώσει δύναμη, να σε εκτινάξει μπροστά, έτσι που να πάρεις αμπάριζα και να μην αφήσεις τίποτα όρθιο, από έναν κόσμο σάπιο έως μέσα στο μεδούλι. Να κάνεις σημαία το όραμά σου - όραμα «πεζό», καθημερινό, βασισμένο στο «ένα κι ένα κάνουν δύο, διά ταύτα μας ανήκουν όλα», γι' αυτό και όμορφο, όσο μια εξίσωση, που - τουλάχιστον σ' αυτήν - αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην ομορφιά (σ.σ. αφορμή το θεώρημα του Οϊλερ, μια εξίσωση που συνδέει τις πέντε σημαντικότερες έννοιες των μαθηματικών: το 1, το 0, το π, τον φανταστικό αριθμό i και την εκθετική συνάρτηση e. Μια εξίσωση, που συνδέει μεταξύ τους τη γεωμετρία, τη μελέτη του Διαστήματος, την άλγεβρα, τη μελέτη της δομής και την ποσότητα, ένα θεώρημα που κέρδισε τον τίτλο της «πιο όμορφης εξίσωσης» (σχετικό σημείωμα χτες στα «ΝΕΑ»).

Αναγκαία η «άσχετη» εισαγωγή, ως άρνηση για το σχολιασμό μιας επικαιρότητας που διαμορφώνεται - παρουσιάζεται ως δεδομένη από το σύνολο των έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών αστικών μέσων ενημέρωσης, μιας επικαιρότητας που με αφορμή και τις υποκλοπές - παρακολουθήσεις, αξιώνει να τη δεχτείς - στη μία ή την άλλη εκδοχή της - ως αλήθεια, ενώ είναι μόνο και απόλυτα ένας νέτος - σκέτος αποπροσανατολισμός.

Την ώρα που εσύ - κάτω από το βάρος της εντύπωσης - ψάχνεις να βρεις αν «αρχικοριός» είναι ένας από τους 100 εκπαιδευμένους στις ΗΠΑ, ή κάποιος άλλος - ο υπάλληλος μιας πολυεθνικής... - εκείνη την ίδια ακριβώς ώρα, ο αντίπαλος - και είναι ένας και μοναδικός ο αντίπαλός σου - πλέκει - με εσένα να χειροκροτάς - νέα δεσμά. Δες τις αξιώσεις του ΟΑΣΑ, κραυγάζουν στοχοπροσήλωση, ίδιες με πέρσι. Εχουν το μαχαίρι, έχουν και το πεπόνι, έχουν τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα σε ρόλο καλού και κακού μπάτσου, έχουν κι εσένα, τον «αριστερό», που ψάχνεις να βρεις «διαφάνεια» χωρίς να σπάσεις αυγά.

Ξέρεις, σύντροφε, ακόμα και στην πιο ματωμένη εκδοχή του - που σημαίνει κόστος... - ο αγώνας για έναν κόσμο χωρίς τους εκμεταλλευτές και το κουμάντο τους, είναι απείρως ομορφότερος από την ανοχή - εν τέλει συνενοχή - σ' έναν κόσμο που και μόνον η ύπαρξή του συνιστά βλαστήμια - πρόκληση, απέναντι σ' αυτό που ως και απλά μαθηματικά μπορούν να σου βεβαιώσουν: Την ομορφιά της διαλεκτικής συνέχειας που συνιστά κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Δεν έχει «διά ταύτα: με το ΚΚΕ για το λαϊκό μέτωπο» αυτό το σημείωμα. Γιατί, πολύ απλά, ένα κι ένα κάνουν...;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΟ

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ: «Το συγκεκριμένο λογισμικό της Ericsson δεν πωλείται βέβαια στα καταστήματα και διατίθεται μόνο στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για παράδειγμα με τα Windows τα κλειδιά ενεργοποίησης δεν κυκλοφορούν σε σελίδες του Διαδικτύου και δεν είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε. Δημιουργούνται μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος που είναι πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να είναι γνωστό σε κάποιον εκτός των τειχών της Vodafon ή της Ericsson. Το γεγονός ότι το ξένο πρόγραμμα διέγραφε από τις καταγραφές των κεντρικών συστημάτων την προσωρινή λειτουργία του λογισμικού νόμιμων συνακροάσεων αποτελεί πρόσθετη ένδειξη ότι οι υπαίτιοι γνώριζαν πάρα πολύ καλά πώς λειτουργούν τα προγράμματα της Ericsson και πώς συσχετίζονται με τα υπόλοιπα συστήματα της Vodafon. Τεχνικοί τονίζουν σε αυτό το σημείο ότι αν οι υπαίτιοι δεν είχαν στη διάθεσή τους επαρκείς πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της υποδομής της Vodafon, η ενεργοποίηση του λογισμικού της Ericsson θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στο δίκτυο της εταιρίας που εύκολα θα γίνονταν αντιληπτές από τους διαχειριστές των υπολογιστικών συστημάτων και η ιστορία θα τελείωνε πριν καλά καλά αρχίσει» (ο Νίκος Μουμούρης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ: «Παρά την υλοποίηση μέτρων που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, απλοποιούν το φορολογικό σύστημα και "χαλαρώνουν" τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι "άκαμπτη" και τα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού παραμένουν, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στην ετήσια έκθεσή του (...) συστήνει αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος με περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σύνδεση του ύψους των συντάξεων με τις αποδοχές σε όλο τον εργάσιμο βίο και εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, χηρείας κλπ. (...) να μειωθεί το κόστος αποζημίωσης για τους υπαλλήλους, σε περίπτωση απόλυσης, προκειμένου να προσεγγίσει το αντίστοιχο κόστος που ισχύει για τους εργατοτεχνίτες» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Για την ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ και τα προβλήματά της (ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ)

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ θύματα υποκλοπών

Η ΧΩΡΑ: Ο αρχικατάσκοπος ενεργοποιήθηκε επί Σημίτη

ΤΟ ΒΗΜΑ: 7 ημέρες μυστηρίου και οι αντιφάσεις των υπουργών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ και οι αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ. - ΕΥΠ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγχυση από αντιφάσεις υπουργών

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΡΩΝΙΔΑ ...ΔΙΓΛΩΣΣΙΑΣ για τους «κοριούς»

ΤΑ ΝΕΑ: Αδειάζουν το «πόρισμα» Βουλγαράκη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΟ ΠΥΡ εισαγγελείς - Κορωνιάς

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΑΖΙ ως τις 3 το πρωί στο διαμέρισμά του

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΛΕΙΣΤΕ ΜΕΣΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΙΑ και τη συμμορία των «κοριών»

Η ΑΥΓΗ: Κατασκοπία με «νόμιμα» ακουστικά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πώς κατανέμονται 8,4 δισ. για επενδύσεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3.907 νέες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Διδυμότειχο μπλουζ»

«Μείζον θέμα προκαλείται από τη διάψευση των ισχυρισμών του κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου για την ομάδα Olaf, τη δράση της οποίας έφερε στη δημοσιότητα η "Κ" της Κυριακής. Την Τρίτη ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για ομάδα δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Χθες ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε στη Βουλή ότι επικεφαλής της Olaf είναι ο ταγματάρχης Σταύρος Κατσούλης. Ομως σύμφωνα με έγγραφα της ΕΥΠ το καλοκαίρι του 2004 η υπηρεσία αρνήθηκε να αποδώσει στο ΓΕΣ τον αξιωματικό λόγω "εμπλοκής στην ασφάλεια των Ολυμπιακών" και τον Νοέμβριο 2005 οι λόγοι είχαν πλέον γίνει "θέμα υψίστης εθνικής ασφαλείας" (...) σύμφωνα με πηγές του ΥΕΘΑ ο εν λόγω αξιωματικός διαχειρίστηκε πάνω από 1,7 εκατομμύρια ευρώ για να εξοπλίσει την ομάδα Olaf με προηγμένο κατασκοπευτικό υλικό για υποκλοπές κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ομως όλα αυτά έπρεπε να τελειώσουν μαζί με τους Αγώνες. Αλλά δεν τελείωσαν. Αντιθέτως δόθηκε μάχη για την παραμονή στην ΕΥΠ ενός αξιωματικού κορυφαίου στις "ειδικές επιχειρησιακές δραστηριότητες" εξοπλισμένου με υπερσύγχρονα van υποκλοπών. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι δραστηριότητες τις οποίες ούτε το ΥΕΘΑ δικαιούται να γνωρίζει;» (το θέμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Επένδυση που απαιτεί προστασία

«Ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση διέθεσε 1 εκατομμύριο δολάρια για την εκπαίδευση 100 Ελλήνων στρατιωτικών στις ΗΠΑ» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

...έγκαιρη πληροφόρηση

«Στο μέτρο που η υπόθεση αφορά την υπερδύναμη, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ρις στις 7 Δεκεμβρίου» (ο Μ. Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

...και την κατάλληλη υπενθύμιση

«Η μια εκδοχή είναι ότι τη δουλειά την έστησαν οι Αμερικανοί (...) σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή τις υποκλοπές έκανε "όμιλος επιχειρηματιών (...) η τρίτη εκδοχή είναι ότι τη δουλιά την έστησε η κυβέρνηση (...) δεν ξέρω ποια εκδοχή είναι η πιο αξιόπιστη. Εχω την αίσθηση όμως ότι την τρίτη εκδοχή υπονοούν οι Αμερικανοί» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ