ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ ΑμΕΑ
Γυρίστε την πλάτη στους συμβιβασμένους

Διακήρυξη της παράταξης, ενόψει του συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρίες

Να παλέψουν για γνήσιο συνέδριο και ενάντια στο καταστατικό πραξικόπημα της ΕΣΑΕΑ, καλεί τους ανάπηρους η ΕΣΚ ΑμΕΑ
Να παλέψουν για γνήσιο συνέδριο και ενάντια στο καταστατικό πραξικόπημα της ΕΣΑΕΑ, καλεί τους ανάπηρους η ΕΣΚ ΑμΕΑ
Να γυρίσουν την πλάτη τους στη συμβιβασμένη ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), να πουν όχι στο νόθο συνέδριο και στο καταστατικό πραξικόπημα που ετοιμάζει, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στις αναπηρικές οργανώσεις και να ενισχύσουν τον αγωνιστικό πόλο στο αναπηρικό κίνημα και την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ ΑμΕΑ), που μπήκε μπροστά στους αγώνες για τα δικαιώματα των αναπήρων και των οικογενειών τους, καλεί τους ανάπηρους η ΕΣΚ ΑμΕΑ, στη διακήρυξή της, ενόψει του συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) που αρχίζει αύριο στην Αθήνα.

Η ΕΣΚ ΑμΕΑ υπογραμμίζει ότι η ζωή των αναπήρων και των οικογενειών τους έχει χειροτερεύσει δραματικά σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που στηρίχτηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Τεράστιες οι ευθύνες της ΕΣΑΕΑ

Αυτή η πολιτική προχώρησε και με την ομόθυμη στήριξη των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αλλά και της λεγόμενης ΕΣΑΕΑ, επισημαίνει η ΕΣΚ ΑμΕΑ. Η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ - συνεχίζει - χρόνια τώρα συνειδητά έβαλε πλάτη να περάσουν διάφορα μέτρα ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών, καλλιέργησε αυταπάτες στους ανάπηρους, δεν αντιτάχθηκε στους βασικούς άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ποτέ δεν προέβαλε αιτήματα που ν' απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων. Ενώ τώρα προετοιμάζει ένα ακόμα συνέδριο νοθείας και καταστατικό πραξικόπημα.

«Το λέμε καθαρά, αν μαζικά οι ανάπηροι δεν τους γυρίσουν την πλάτη, δε στρατευτούν σε ένα συλλογικό ριζοσπαστικό πόλο, η κατάσταση δεν πρόκειται ν' αλλάξει», υπογραμμίζει η παράταξη. Και καλεί τους ανάπηρους να παλέψουν για τον εκδημοκρατισμό του αναπηρικού κινήματος, για πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους στους τόπους δουλιάς, δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς. Για δουλιά σε όλους τους ανάπηρους ικανούς προς εργασία κ.ά.

Ολοφάνερη νοθεία

Σωρεία παραβιάσεων του νόμου και του καταστατικού στις διαδικασίες εκλογής των αντιπροσώπων στο συνέδριο διαπίστωσαν στελέχη της ΕΣΚ ΑμΕΑ και υποψήφιοι στο συνέδριο, που πραγματοποίησαν μετ' εμποδίων έλεγχο των εγγράφων στα γραφεία της ΕΣΑΕΑ, με αποτέλεσμα να εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι μισοί απ' τους 1.400 συνέδρους είναι εκλεγμένοι παράνομα και καταχρηστικά. Η ηγεσία βέβαια της ΕΣΑΕΑ, προκειμένου να συγκαλύψει τη νοθεία, «μπλοκάρισε» δυο φορές τη διαδικασία του ελέγχου και εξακολουθεί να αρνείται τον πλήρη έλεγχο των παραστατικών.

Τα στελέχη της ΕΣΚ ΑμΕΑ διαπίστωσαν ότι η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΣΑΕΑ νομιμοποίησε 74 αντιπροσώπους στο συνέδριο από το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμΕΑ Κιλκίς, ενώ, σύμφωνα με την κατάσταση ψηφισάντων, αντιστοιχούν σε αυτήν 69 αντιπρόσωποι. Επίσης ότι για την εκλογή αντιπροσώπων από την Εταιρία Αυτισμού από τους 260 ψηφίσαντες, οι 174 ψήφισαν με εξουσιοδότηση, διαδικασία η οποία απαγορεύεται ρητά από το καταστατικό της ΕΣΑΕΑ. Περαιτέρω, διαπίστωσαν ότι κατά παράβαση του Καταστατικού εγγράφηκαν ως σύνεδροι αντιπρόσωποι από νομαρχιακά σωματεία. Μετά από αυτά, 23 μέλη αναπηρικών οργανώσεων απέστειλαν εξώδικο, με το οποίο ζητούν τον απρόσκοπτο έλεγχο των εγγράφων.

Σειρά παρατυπιών διαπιστώθηκαν, όμως, και στη διαδικασία της εκλογής αντιπροσώπων για την Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ), το συνέδριο της οποίας ξεκινάει σήμερα. Υποψήφιοι και μέλη της ΕΟΚΑ απέστειλαν εξώδικο, στο οποίο καταγγέλλουν την παράνομη ανακήρυξη 45 αντιπροσώπων από το Παράρτημα Κρήτης του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών και 38 αντιπροσώπων από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, αλλά και την παράνομη άρνηση από το ΔΣ της ΕΟΚΑ της συμμετοχής των 8 αντιπροσώπων από το Πανελλήνιο Κίνημα Αναπήρων Πολιτών.

Τη νοθεία στο Παράρτημα της Κρήτης επιβεβαιώνει λεπτομερώς, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας ΑμΕΑ και Συγγενών Νομού Ηρακλείου και υπογραμμίζει ότι τη νοθεία νομιμοποίησε η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΟΚΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Ζητούμενο το περιεχόμενο της «ρητής διάταξης»

Ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας δημοσιοποίησε χτες σχετική εγκύκλιο

Η υπόσχεση για «ρητή διάταξη» σε προσεχές συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο όσον αφορά το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στα ιδρύματα πρόνοιας περιέχεται σε εγκύκλιο που θα εκδώσει ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας και το περιεχόμενο της οποίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα. Επίσης με την εγκύκλιο ορίζεται ότι θα συνεχιστούν οι κρατήσεις των εργαζομένων, όπως γινόταν πριν από το νόμο 3329/2005, ανεξαρτήτως αν έκαναν ή όχι δήλωση επιλογής ασφαλιστικού φορέα μεταξύ του Δημοσίου και του ΙΚΑ, όπως ζητούσε παλιότερο έγγραφο του Λογιστηρίου του Κράτους.

Ωστόσο, όμως, παραμένει ζητούμενο το περιεχόμενο της «ρητής διάταξης», ώστε - μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - να μην υπάρξουν ερμηνευτικά προβλήματα, όπως συνέβη με την προηγούμενη εγκύκλιο του Λογιστηρίου του Κράτους. Πάντως μια διατύπωση της «ρητής διάταξης» - όπως έγραψε χτες ο «Ρ» - είναι η εξής: «Το προσωπικό που υπηρετεί και πρόκειται να υπηρετήσει στα ΝΠΔΔ που έχουν συσταθεί με τα άρθρα 7 και 14 του νόμου 3329/2005 (ΦΕΚ Α΄, 81) υπάγεται στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και στο καθεστώς του ΟΠΑΔ».

Η εγκύκλιος που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Π. Δούκας έχει ως εξής: «Επειδή στην Υπηρεσία μας υποβάλλονται πολλά ερωτήματα σχετικά με το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΔΥΠΕ, των Νοσοκομείων και των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, παρακαλούμε να ενημερώσετε τις Διοικητικές τους Υπηρεσίες ότι στο αμέσως προσεχώς συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο θα περιληφθεί ρητή διάταξη σύμφωνα με την οποία το μόνιμο προσωπικό των ΔΥΠΕ και των νοσοκομείων θα υπαχθεί στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, ανεξαρτήτως του αν δεν υπέβαλαν την υπεύθυνη δήλωση που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3408/05. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στο μόνιμο προσωπικό των ΔΥΠΕ, των Νοσοκομείων και των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, που υπηρετούσε κατά τη δημοσίευση του Ν. 3329/2005, να διατηρήσει το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχε επιλέξει, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3234/2004. Κατά συνέπεια, επί των αποδοχών του ανωτέρω προσωπικού θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται οι κρατήσεις που πραγματοποιούνταν μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 3329/2005».

11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Μεθόδευση συγκάλυψης των καυτών προβλημάτων

Με μεθοδευμένη τακτική η ΠΑΣΚΕ επιχείρησε και χτες - δεύτερη μέρα των εργασιών - να μην τεθούν σε συζήτηση τα καυτά προβλήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, επαναφέροντας το θέμα της συμμετοχής στο 11ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) των εκλεγμένων αντιπροσώπων του σωματείου του ΕΚΑΒ -θέμα για το οποίο αποφάνθηκε ομόφωνα προχτές υπέρ της συμμετοχής το ίδιο το συνέδριο.

Πέρα όμως από αυτή την τακτική - στην οποία πρωταγωνιστεί η ΠΑΣΚΕ - κρύβεται και η συμβιβαστική πρακτική να αποκρυβεί η διέξοδος στα υγειονομικά προβλήματα - τόσο για τους εργαζόμενους στις δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας όσο και για τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας - που προτείνουν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Πέρα όμως απ' τη συμβιβαστική λογική στην αντιλαϊκή πολιτική με την πρακτική της αυτή η ΠΑΣΚΕ ομολογεί και το φόβο της για απώλεια της αυτοδυναμίας που είχε στην ΠΟΕΔΗΝ. Ετσι και χτες οι εργασίες του συνεδρίου δεν προχώρησαν μέχρι το μεσημέρι μετά την επιμονή της ΠΑΣΚΕ να μη χορηγηθούν οι κάρτες συνέδρων στους αντιπροσώπους του σωματείου του ΕΚΑΒ. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, απαιτώντας τη συμμετοχή των εκλεγμένων στο συνέδριο αντιπροσώπων του σωματείου του ΕΚΑΒ, αποχώρησαν απ' τη συγκεκριμένη διαδικασία. Μετά από όλη αυτή την εξέλιξη το σωματείο των εργαζομένων αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια, που αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα για το αίτημά τους.

Στη διάρκεια των χτεσινών απογευματινών εργασιών του συνεδρίου τον τόνο έδωσαν οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων για αγωνιστική διέξοδο στα καυτά υγειονομικά προβλήματα τόσο των εργαζομένων όσων και των λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ