ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκληματική η πολιτική του κεφαλαίου

Ανακοίνωση, με αφορμή το θάνατο ενός ακόμα εργάτη την περασμένη βδομάδα

Την εργοδοτική ασυδοσία και την πολιτική που την ενθαρρύνει, μη διστάζοντας να παραδώσει ακόμα και τις ζωές των εργαζομένων βορά στα κέρδη του κεφαλαίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Αφορμή στάθηκε το νέο εργατικό έγκλημα που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα στο νησί, με θύμα τον 44χρονο οικοδόμο Γκρενιώτη Λάζαρο, πατέρα δύο παιδιών.

«Οι εργοδότες αρνούμενοι να επωμιστούν το κόστος των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας, αποθρασυμένοι και από την κάλυψη που τους παρέχει η κυβέρνηση, αποδεικνύουν καθημερινά πως θεωρούν τη ζωή του εργάτη φτηνό αναλώσιμο είδος στο βωμό της δικής τους κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημειώνει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση αναδεικνύεται η στήριξη που παρέχουν στους εργοδότες η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, που τους εφοδιάζουν με μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία οδηγούν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ποτίζοντας ακόμη και με αίμα τα εργοδοτικά κέρδη. Αλλά και οι ευθύνες των συμβιβασμένων και συναινετικών πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ, που κωφεύουν σε τέτοια εγκλήματα, παζαρεύοντας ό,τι κατακτήσεις έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα τους, να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας της ζωής και καλύτερες συνθήκες δουλιάς. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χτίζοντας τη δική τους λαϊκή συμμαχία, διεκδικώντας τη λαϊκή εξουσία που θα βάλει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ανεβάζουμε τον πήχη στη δράση μας

Πλατιά σύσκεψη χτες για τον προγραμματισμό της δουλιάς το επόμενο διάστημα

Ο προγραμματισμός και το πλαίσιο δράσης για το επόμενο διάστημα, η ακόμη μεγαλύτερη στήριξη του απεργιακού αγώνα των μεταλλεργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και των ναυτεργατών που ακολουθεί σε δύο βδομάδες καθώς και η ένταση της δράσης σε κάθε χώρο δουλιάς για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποτέλεσαν τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε χτες το βράδυ η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ.

Στην εισήγησή του, ο επικεφαλής της Γραμματείας Νίκος Ξουράφης έκανε εκτενή αναφορά στη γενικευμένη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, με αιχμή το ξήλωμα των ΣΣΕ, καθώς και στις μεγάλες ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ. Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη της έντασης των προσπαθειών για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στα σωματεία και την ολόπλευρη στήριξη των εργαζομένων που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

«Για μας έχει αξία να μετράμε με αυστηρότητα την αποτελεσματικότητα της δράσης μας με βάση τη μαζικοποίηση των συνδικάτων και τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών τους, τη βελτίωση της λειτουργίας τους, την άνοδο της συμμετοχής τους στους αγώνες, τη βελτίωση των συσχετισμών ώστε να μπουν νέες δυνάμεις στις τάξεις του ΠΑΜΕ» υπογράμμισε ο συνδικαλιστής, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν συνδικαλιστές από σωματεία του Πειραιά και, «ακτινογραφώντας» το χώρο δουλιάς τους, μετέφεραν την εμπειρία των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ανάμεσά τους, ο Ακης Δουλόπουλος, από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα της συμμετοχής και δράσης των νέων στα σωματεία που πρέπει να ενταθεί. Η Γιώτα Κονταξιδάκη, συνδικαλίστρια στο χώρο των Εμποροϋπαλλήλων και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, εστίασε στις σκληρές και νικηφόρες μάχες που έδωσε το σωματείο στο «Μετρόπολις» και σε άλλους χώρους δουλιάς που είχαν σαν αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να εμπιστεύονται το σωματείο. Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών και από το χώρο των ναυτεργατών, της υγείας, της εκπαίδευσης, των ΟΤΑ κ.ά.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Απλήρωτοι και όμηροι οι εργαζόμενοι

Τη χτεσινή στάση εργασίας χαιρέτισε ο Γιάννης Πατσιλινάκος, επικεφαλής της αγωνιστικής δημοτικής παράταξης «Πέραμα -Σύγχρονη Πόλη»

Την πλήρη διάλυση στην οποία οδηγεί το Δήμο Περάματος η δημοτική αρχή του Γιάννη Λαγουδάκου και τις συνέπειες που έχει στους εργαζόμενους, αλλά και σε όλους τους δημότες η πολιτική που ακολουθεί, αποδεικνύει η χτεσινή στάση εργασίας των 170 περίπου εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση παραμένουν απλήρωτοι για ένα μήνα και αγανακτισμένοι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο δημαρχείο, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική του δημάρχου.

Στο πλευρό τους στάθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του δήμου, μόνιμοι και συμβασιούχοι και κάλεσαν το δήμαρχο να δώσει λύση στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία οδηγεί το δήμο και τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και ο Γιάννης Πατσιλινάκος, επικεφαλής της αγωνιστικής δημοτικής παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη», ο οποίος εδώ και ένα χρόνο έχει επισημάνει την ανικανότητα της σημερινής διοίκησης του δήμου και τη διάλυση στην οποία τον οδηγεί. Μια σοβαρή αιτία της σημερινής κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τόνισε, είναι και οι άμετρες ρουσφετολογικές προσλήψεις που πραγματοποιεί ο δήμαρχος και οι οποίες, αν δεν μπει φραγμός μέχρι τον Οκτώβρη, θα οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή το δήμο, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται διαρκώς σε ομηρία και ουσιαστικά χωρίς δουλιά και απλήρωτοι.

Η χτεσινή αγανάκτηση που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι είναι όμως διάχυτη σε όλο το δήμο, αφού η δημοτική αρχή έχει καταστρατηγήσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, έχοντας εργαζόμενους με διαφορετικές μορφές απασχόλησης και βέβαια με τεράστιες διαφορές στις αποδοχές και στα ασφαλιστικά δικαιώματα (οκταμηνίτες, τετραμηνίτες, αορίστου χρόνου κλπ.).

Αντιπροσωπευτική όμως της πολιτικής που ακολουθεί ο δήμαρχος του Περάματος είναι και η στάση που επέδειξε μόλις προχτές απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Αντί να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και να διεκδικήσει μαζί τους και μαζί με όλους τους κατοίκους του Περάματος που μαστίζονται από την ανεργία, έργα και δουλιές στη Ζώνη, από την οποία ζουν χιλιάδες οικογένειες του δήμου και της ευρύτερης περιοχής, διοργάνωσε σύσκεψη προσκαλώντας τους εργοδότες και εκπροσώπους της κυβέρνησης και αποκλείοντας τους ίδιους τους εργαζόμενους που δίνουν μάχη για μια καλύτερη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε απροκάλυπτα να υπονομεύσει τον αγώνα τους και να υπηρετήσει όσο πιο πιστά μπορεί την πολιτική της ΝΔ που τον στηρίζει και τα συμφέροντα των εργοδοτών. Στο τέλος όμως, κάτω από τη γενική κατακραυγή, αναγκάστηκε να γίνει άφαντος και βέβαια να ακυρώσει τη σύσκεψη.

Συνεδριάζει η Γραμματεία της ΠΣΟ

Ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα και αύριο η τριήμερη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) που γίνεται στην Αθήνα. Στην πρώτη της συνεδρίαση, μετά το 15ο συνέδριο της ΠΣΟ, η Γραμματεία θα εξετάσει πώς θα προωθηθεί στην πράξη, ένας από τους βασικούς της στόχους, που είναι η αναζωογόνηση των κλαδικών οργανώσεων της ΠΣΟ. (Στη φωτογραφία, μέλη της Γραμματείας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης)

Σύσκεψη στο Θριάσιο

Σύσκεψη με θέμα τον «Προγραμματισμό της δράσης και πάλης για το επόμενο διάστημα», διοργανώνει η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και καλεί σε συμμετοχή σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ