ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργιακός συναγερμός στα λιμάνια

Δένουν στις 16 και 17 Φλεβάρη τα πλοία, ύστερα από την απόφαση που επέβαλαν στην ΠΝΟ οι ταξικές δυνάμεις

Κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων των ναυτεργατών και μετά τη γενικευμένη αγανάκτηση που προκάλεσε στους εργάτες της θάλασσας η κατάθεση στη Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου για τη Ναυτική Εκπαίδευση, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αναγκάστηκε χτες να κηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων στις 16 και 17 Φλεβάρη. Κεντρικό αίτημα της απεργίας είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο, μέχρι προχτές, η πλειοψηφία της ΠΝΟ ζητούσε να ...μελετήσει και ύστερα να αποφασίσει τη στάση της.

Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν σημάνει εδώ και μέρες αγωνιστικό συναγερμό, ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο και μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα μέσα από καθημερινές περιοδείες, από βαπόρι σε βαπόρι. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, μαζική σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, που γρήγορα εξελίχθηκε σε διαδήλωση με κατεύθυνση τα γραφεία της ΠΝΟ.

Κάτω από δυνατή βροχή, πορεύτηκαν στην ακτή Μιαούλη, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιναυτεργατικής πολιτικής. Μόλις έφτασαν στην ΠΝΟ, απαίτησαν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της διοίκησης. Το αίτημα ήταν ξεκάθαρο και καθολικό: Απεργία. Ετσι και αποφασίστηκε.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, αργά χθες το βράδυ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ σημειώνουν: «Η μαζική - μαχητική συμμετοχή καταδίκης και απαίτηση των ναυτεργατών για άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της φαιάς προπαγάνδας και των ελιγμών του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, επιβάλλοντας λήψη απόφασης για 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 16 και 17 Φλεβάρη, με προοπτική κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Καταλήγοντας, τονίζεται: «Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και, παράλληλα, την αντιμετώπιση και ικανοποίηση των εκρηκτικών προβλημάτων που βιώνουν οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι».


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ελιγμοί στο φόντο της ολομέτωπης επίθεσης

Με στόχο να προχωρήσει μέχρι κεραίας τον πυρήνα του νομοσχεδίου, ο Μ. Κεφαλογιάννης ανέστειλε προσωρινά το πετσόκομμα των ναυτεργατικών συντάξεων

Με φαιδρά επιχειρήματα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επιχείρησε χτες να συκοφαντήσει τους αγώνες των ναυτεργατών
Με φαιδρά επιχειρήματα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επιχείρησε χτες να συκοφαντήσει τους αγώνες των ναυτεργατών
Την πρόθεσή του να προωθήσει στο σύνολό του το νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή (η συζήτησή του θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη) με τον παραπλανητικό τίτλο «Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», με το οποίο ουσιαστικά σπεύδει να ικανοποιήσει νέες βασικές αξιώσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου παρά τις έντονες αντιδράσεις των ναυτεργατών, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης, στην τακτική συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες.

Αναφορικά με το άρθρο 28 που αναφέρεται στο μη υπολογισμό της σύνταξης το 22% του επιδόματος των Κυριακών όλων των ναυτεργατών, ο υπουργός, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις του ναυτεργατικού κόσμου, αναγκάστηκε να υποχωρήσει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «και το επίδομα της Κυριακής θα συμπεριληφθεί κανονικά στον υπολογισμό της σύνταξης», κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τροποποιημένο κείμενο που έστειλε στην ΠΝΟ. Ωστόσο, επιμένει να μη δέχεται να συμπεριληφθούν στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και οι άλλες αποδοχές των ναυτεργατών που υφίστανται κρατήσεις.

Επίθεση στους ναυτεργάτες

Στη συνέχεια, ο Μ. Κεφαλογιάννης, για να στηρίξει τις επιλογές του που ευνοούν σκανδαλωδώς το εφοπλιστικό κεφάλαιο, κατέφυγε σε ασύστολα ψεύδη για να δικαιολογήσει το χάρισμα στους εφοπλιστές χρεών εκατομμυρίων ευρώ προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ). Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η αήθης επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Σάββα Τσιμπόγλου, προέδρου της ΠΕΜΕΝ, όπου, τον κατηγόρησε πως με τις κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοστάτησε το σωματείο πριν δύο χρόνια, χρεοκόπησε η ναυτιλιακή εταιρία ΔΑΝΕ!!!

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά ανήγγειλε τη σταδιακή απελευθέρωση των ναύλων - είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών τον περασμένο Γενάρη όπου έγινε δεκτή η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου για άμεση απελευθέρωση των ναύλων για τα επιβατηγά πλοία - με προϋποθέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εφοπλιστών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες θα δρομολογούν από τα συγκεκριμένα λιμάνια, όσα πλοία θέλουν, όποτε θέλουν και για όπου θέλουν, καθορίζοντας τα εισιτήρια των επιβατών και τα ναύλα των οχημάτων όπως θέλουν!

Μέρες Ολυμπιάδας στο λιμάνι

Με αυτό τον τρόπο, δήλωσε ουσιαστικά πως θα συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» - ξεχαρβάλωμα των συγκοινωνιών και παράλληλα θα εντείνει τα μέτρα αυταρχισμού στο λιμάνι. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως από το καλοκαίρι του 2006, στο λιμάνι του Πειραιά, θα τεθούν σε ισχύ όλα τα «μέτρα ασφαλείας» που είχαν παρθεί το καλοκαίρι του 2004 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου κυριαρχούσε η αστυνομοκρατία. Φαίνεται πως η προχτεσινή ενέργεια, με τη χρησιμοποίηση κροτίδων λάμψης από τις δυνάμεις του Λιμενικού και των ΕΚΑΜ για την ...ανεύρεση των ληστών της Αγροτικής Τράπεζας στη Δραπετσώνα, αλλά και η αιφνιδιαστική εισβολή - την περασμένη βδομάδα - αντρών με πολιτικά και σκυλιά στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αποτελούν τα προεόρτια...


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», που αγωνίζονται για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα τετράωρη στάση εργασίας και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας να μην κλείσει το εργοστάσιο και οι αποθήκες, να μη γίνει καμία απόλυση. Το ραντεβού έχει οριστεί στις 10 π.μ. στο εργοστάσιο, απ' όπου θα ξεκινήσουν πούλμαν με κατεύθυνση την πλατεία Βάθης, για να ακολουθήσει μια ώρα μετά πορεία προς το Σύνταγμα.

Η σημερινή συγκέντρωση και πορεία εντάσσεται στο δίμηνο κινητοποιήσεων που οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στην τελευταία τους Γενική Συνέλευση. Η εργοδοσία, προωθώντας αλλαγές που απαιτεί η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητάς» της, ανακοίνωσε το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας στην Αθήνα και τριών αποθηκών σε Μεσολόγγι, Κέρκυρα και Ρόδο, με αποτέλεσμα - τουλάχιστον - 150 άτομα να μείνουν στο δρόμο. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι», κάλεσε το σωματείο για να συζητήσουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα γίνουν οι απολύσεις, κάτι που οι εργαζόμενοι απέρριψαν.

Το αδιέξοδο δεν κρύβεται

«Ο αγώνας των εργαζομένων της "ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ" γίνεται σε μια περίοδο που οι εργοδότες ενθαρρημένοι από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και από τη στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που έχει μπει στο διάλογο για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα των κερδών του κεφαλαίου, δε διστάζει να κλείσει εργοστάσια και αποθήκες και να απολύσει δεκάδες εργαζόμενους» σημειώνει η ΕΓ του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή της.

«Η αχαλίνωτη επίθεση των μονοπωλίων κατά των εργαζομένων και η βαρβαρότητα του καπιταλισμού δεν μπορεί να κρύψει το αδιέξοδό τους. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Καλούμε τα συνδικάτα να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και να καταγγείλουν τις διώξεις σε βάρος των στελεχών της ΠΟΕΠ. Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει στη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στην "ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ" και είναι έτοιμο να αναλάβει από κοινού πρωτοβουλίες με τα Σωματεία στους χώρους από τους οποίους ξεκινά η εργοδοτική επίθεση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο πλευρό των εργαζομένων της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ» βρίσκονται τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου, που θα συμμετάσχουν και στη σημερινή κινητοποίηση. Σε προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών αναδείχτηκε η ανάγκη να βρίσκεται ολόκληρος ο κλάδος σε αγωνιστική ετοιμότητα, ενώ το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία θα δρομολογήσει κινητοποιήσεις. Πανελλαδική 24ωρη απεργία ενάντια στο «λουκέτο» της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» και τις συνδικαλιστικές διώξεις στον κλάδο έχει κηρύξει για τις 6 Φλεβάρη και η ΠΟΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ