ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ για τις διοξίνες...

...το πρόβλημα όμως παραμένει

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σχετικά με το νέο κρούσμα εμφάνισης διοξινών σε κτηνοτροφικές μονάδες σε Βέλγιο και Ολλανδία. Σε χτεσινή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι δεν προκύπτει θέμα για τη δημόσια υγεία «από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία», σημειώνοντας ότι από το 2002 μέχρι σήμερα διενεργεί, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών «Δημόκριτος», πολυετές πρόγραμμα ελέγχου των επιπέδων διοξινών και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) στα τρόφιμα, τόσο ελληνικής όσο και αλλοδαπής προέλευσης.

Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ επισημαίνεται ότι με επιστολή του προς τις αρμόδιες Κοινοτικές Αρχές έχει ζητήσει περισσότερα στοιχεία για πιθανή μόλυνση τροφίμων με διοξίνες από τις κτηνοτροφικές μονάδες του Βελγίου και της Ολλανδίας που χρησιμοποίησαν τις συγκεκριμένες ζωοτροφές. Επίσης, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι από τους ελέγχους σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης καθώς και σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και δημητριακά, τόσο εγχώρια όσο και αλλοδαπής προέλευσης, που διενεργούνται από το 2002 για τα επίπεδα διοξινών, προκύπτει ότι όλα τα δείγματα ήταν σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι διοξίνες, που για ακόμη μία φορά κάνουν την εμφάνισή τους, δημιουργούνται βασικά ως παραπροϊόντα σε πολλές χημικές διεργασίες, καθώς και σε κάθε σχεδόν διεργασία καύσης. Γενικά, οι διοξίνες παράγονται όταν το χλώριο αντιδράσει με οργανική ύλη. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρουσία ορισμένων μετάλλων που δρουν ως καταλύτες, ευνοούν τη δημιουργία των επικίνδυνων αυτών ουσιών. Η σημαντικότερη οδός έκθεσης στις διοξίνες είναι η κατανάλωση τροφίμων, η οποία συμμετέχει σε ποσοστό άνω του 90% στη συνολική έκθεση. Τα ιχθυρά και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι υπεύθυνα για το 80% περίπου της συνολικής έκθεσης. Ορισμένοι τύποι καρκίνου, αλλά και επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των ανθρώπων είναι ορισμένες από τις επιβλαβείς συνέπειές τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πάντως, πέρα από τις όποιες καθησυχαστικές δηλώσεις τόσο τις πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και του ΕΦΕΤ, το πρόβλημα με τους ελέγχους των τροφίμων στη χώρα μας, παραμένει, όπως άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν έχουν επισημάνει οι αρμόδιες επιστημονικές οργανώσεις και έγκειται, ανάμεσα σε άλλα και στη δομική λειτουργία του ΕΦΕΤ. Κύρια όμως, καταδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν για τη δημόσια υγεία, λόγω της εξάρτησης της χώρας μας σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα προερχόμενα από χώρες της Βορείου Ευρώπης, στις οποίες συχνά - πυκνά προκύπτουν διατροφικά σκάνδαλα. Λιγότερο από δύο χρόνια έχουν περάσει άλλωστε, από το πιο πρόσφατο κρούσμα διοξινών, σε κτηνοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας κύρια, αλλά και του Βελγίου και της Γερμανίας, απ' όπου η χώρα μας εισάγει μεγάλες ποσότητες κτηνοτροφικών προϊόντων κάθε χρόνο.

KKE
Εγκληματικές οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωσή του, για το νέο εκτεταμένο διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Η υποβάθμιση του νέου εκτεταμένου διατροφικού σκανδάλου που αφορά στις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ολλανδίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, αποτελεί πρόκληση, τόσο από τα όργανα της ΕΕ όσο και από την κυβέρνηση. Οι διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα ποσότητες από τη μεγάλη και εντός της ΕΕ παραγωγή διοξινούχων κρεάτων και ζωοτροφών δεν πρέπει να καθησυχάζουν κανέναν εργαζόμενο.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει, έστω εκ των υστέρων, την ευθύνη της και με γενικευμένους ελέγχους να βρεθούν και να καταστραφούν τα διοξινούχα κρέατα. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι όσο το κέρδος αποτελεί το κριτήριο παραγωγής των τροφίμων, τα τρόφιμα θα είναι επισφαλή και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματικές, επειδή στο πλαίσιο της ΕΕ ψήφισαν όλους τους κανονισμούς που μεγάλωσαν τη διατροφική εξάρτηση του λαού από τα σκουπίδια της ΕΕ, που τα ονομάζουν τρόφιμα. Εχουν, επίσης, τεράστιες ευθύνες, επειδή στο βωμό της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφίας επιτάχυναν τη συγκέντρωσή της σε λίγες επιχειρήσεις και την εντατικοποίησή της που υλοποιείται με τη χρησιμοποίηση φθηνών αλλά επικίνδυνων ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο αγώνας του ελληνικού λαού για υγιεινή διατροφή, για έγκαιρους και ουσιαστικότερους ελέγχους θα είναι αποτελεσματικός μόνο αν ενταχθεί στην πάλη για γενικότερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που θα καταργούν το κέρδος ως κριτήριο παραγωγής των τροφίμων».

ΑΓΟΡΑ
Ανατιμήσεις σε οπωροκηπευτικά μέχρι 133%!

Για ελλείψεις, όπως συνήθως, κάνει λόγο ο σύνδεσμος χονδρεμπόρων της κεντρικής λαχαναγοράς

Motion Team

Τρίβουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι και στην αγορά των οπωροκηπευτικών που - ελέω κακοκαιρίας - βρήκαν την ευκαιρία να εκτινάξουν τις τιμές στα ύψη. Ετσι, μέσα σε μία βδομάδα οι τιμές σε βασικά είδη έχουν αυξηθεί ακόμα και περισσότερο από 100% κυρίως στα ευπαθή κηπευτικά. Συγκεκριμένα, μέχρι και 133% υψηλότερη εμφανιζόταν χτες η τιμή στο σπανάκι σε σύγκριση με τις πριν από το χιονιά μέρες και πωλούνταν ακόμα και στα 3,5 ευρώ το κιλό, μέχρι 1 ευρώ πωλούνταν το μαρούλι, ακριβότερο στο ίδιο διάστημα κατά 100%, μέχρι 5 ευρώ τα χόρτα, κατά 100% ακριβότερα, το ίδιο και το λάχανο που έφτανε χτες 0,80 λεπτά το κιλό. Στο 40% φτάνει το ποσοστό της ανατίμησης στο σέλινο, τον άνηθο και το μαϊντανό, 25% στις πατάτες και 301% στα μήλα.

Την ίδια στιγμή ο σύνδεσμος των χονδρεμπόρων της κεντρικής λαχαναγοράς της Αθήνας κάνει λόγο για ελλείψεις και αυξήσεις τιμών που αποδίδει στην κακοκαιρία και στην καταστροφή ορισμένων καλλιεργειών. Υποστηρίζει, ακόμα, ότι κάνουν μαζικές εισαγωγές από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Τουρκία για να εξασφαλίσουν επάρκεια.

Μπροστά στην ένταση της κερδοσκοπίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δηλώνει για άλλη μια φορά την απροθυμία της να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον έλεγχο της διαμόρφωσης των τιμών. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη προκλητική δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος επικαλούμενος το νόμο της «προσφοράς και της ζήτησης» έδινε ούτε λίγο ούτε πολύ συγχωροχάρτι στους κερδοσκόπους παροτρύνοντας μάλιστα τους καταναλωτές να μην... τρώνε ό,τι ακριβαίνει!

Χτες, κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης «έπιασαν» πωλητή σε λαϊκή αγορά να πουλάει πατάτες εισαγωγής σε τιμή «ελληνική». Συγκεκριμένα, ενώ πωλούσε πατάτες Γαλλίας, Αιγύπτου και Ελλάδας ανέγραφε στην πινακίδα ότι όλες ήταν ελληνικές και τις πωλούσε με το ποσοστό κέρδους που ορίζεται για τις ελληνικής παραγωγής πατάτες και όχι σε ποσοστά εισαγόμενης που η τιμή της είναι χαμηλότερη. Επίσης, άλλο όνομα αναγραφόταν στο τριπλότυπο που τηρούν όλοι οι πωλητές λαϊκών αγορών και άλλο στα αντίστοιχα τιμολόγια. Ο παραβάτης παραπέμφθηκε στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και στο ΔΣ του οργανισμού Λαϊκών Αγορών με το ερώτημα της αναστολής της άδειάς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ