ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Χρυσωρυχείο κερδών για το κεφάλαιο

Τα περιθώρια του καθαρού κέρδους είναι τετραπλάσια σε σύγκριση με τη μέση επίδοση στην ελληνική οικονομία σημειώνεται σε έκθεση εταιρίας που επεξεργάστηκε τα στοιχεία από 292 εταιρίες

Σε μήτρα της πιο υγιούς και σίγουρης κερδοφορίας έχει μετατραπεί ο χώρος της Υγείας μετά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις εμπορευματοποίησης και αναδιαρθρώσεων των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων, που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει η επεξεργασία των στοιχείων 292 επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας απ' την Hellastat (Ελληνική Εταιρία Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών) που τονίζει: «Η ανελαστική φύση των δαπανών που αφορούν στην ανθρώπινη υγεία και τα πλούσια περιθώρια καθαρού κέρδους που χαρακτηρίζουν τον κλάδο - σχεδόν τετραπλάσια σε σύγκριση με τη μέση επίδοση στην ελληνική οικονομία - αποτέλεσαν το δέλεαρ για την προσέλκυση των τεράστιων απαιτούμενων επιχειρηματικών κεφαλαίων».

Η απόδοση των ίδιων κεφαλαίων το 2004 ήταν 24,4%, ενώ την ίδια ώρα ο Ελληνας πολίτης πλήρωνε απ' την τσέπη του το 46,5% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Αυτά τα άγρια χαράτσια, στην ώρα της ανάγκης καταγράφονται με τον εξής τρόπο στην έκθεση: «Ο ιδιωτικός τομέας παροχής υπηρεσιών Υγείας είναι κατεξοχήν πελατοκεντρικός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες, στους τομείς δηλαδή όπου οι Δημόσιες Υπηρεσίες κατά γενική ομολογία πάσχουν».

Δηλαδή εδώ, όπως και σε άλλο σημείο, καταγράφεται η απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέσω της μη επάνδρωσης με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Ενώ τις επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τις αποτυπώνει ως εξής: «Μια σειρά από ρυθμιστικούς, τεχνολογικούς, δημογραφικούς αλλά και αμιγώς επιχειρηματικούς παράγοντες διαμόρφωσαν το κατάλληλο πεδίο ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου...(ενώ) η συνακόλουθη ρύθμιση - απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών ανθρώπινης υγείας έθεσε τους όρους της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης».

Προέκταση αυτών των πολιτικών επιλογών, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που προσφέρονται ως κίνητρο για την «ανάληψη επενδύσεων στο χώρο της δημόσιας υγείας και ανάθεσης μέρους των υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ιδιωτικούς φορείς».

Απογείωση των αποδόσεων

Οι 292 επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν πάνω απ' το 90% των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας, σύμφωνα με την εταιρία Hellastat.

Ο κύκλος των εργασιών τους ήταν 1.189,34 εκ. ευρώ το 2004, έναντι 1.031,01 εκ. ευρώ το 2003 (και 902,06 ευρώ το 2002). Παρουσιάζεται, δηλαδή, μια αύξηση των τζίρων 15,36% το 2004 έναντι του 2003 και 14,3% έναντι το 2002. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι 12,5% τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

Οπως φαίνεται στον Πίνακα που δημοσιεύουμε η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων προ φόρων για το 2004 είναι 24,4%, έναντι 27,5% το 2003, 23,6% το 2002 και 24,4% το 2001. Αυτά τα νούμερα απλά σημαίνουν τα εξής: Για κάθε 100 ευρώ που επένδυσε ένας επιχειρηματίας στο τέλος του 2004 έβαλε στην τσέπη του 124,4. Αν επένδυσε 100 ευρώ το 2003, τότε στο τέλος του ίδιου χρόνου έβαλε στην τσέπη του 127,5 ευρώ και πάει λέγοντας.

Το μέγεθος των αποδόσεων γίνεται κατανοητό, αν συγκριθεί με τις αποδόσεις των λαϊκών καταθέσεων στις τράπεζες: Αν κάποιος καταθέσει 100 ευρώ στην τράπεζα δεν παίρνει ούτε ένα λεπτό τόκο, γιατί οι τράπεζες δε δίνουν καθόλου τόκο σε καταθέσεις μέχρι 1.500 ευρώ. Αλλά και από 1.500 ευρώ και πάνω οι τόκοι έχουν καταντήσει «της πλάκας», καθώς έχουν κλιμακωτά επιτόκια που δεν ξεπερνούν το 2%.

Ετσι, τα περιθώρια των μεικτών κερδών έφτασαν μέχρι και 38% (το 2002) ή των καθαρών κερδών έφτασαν 11,8% (το 2001).

Η εξέλιξη

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρακάτω επισημάνσεις της έκθεσης:

  • Οι πρώτες μεγάλης κλίμακας ιδιωτικές επενδύσεις υλοποιήθηκαν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '70, με τη μαιευτική κλινική Μητέρα και το Διαγνωστικό Θεραπευτικό Κέντρο Υγεία, ενώ ακολούθησαν τα Εργαστήρια της Βιοϊατρικής, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η Euromedica και το ΙΑΣΩ.

Παράλληλα, ολιγομελείς ομάδες ιατρών συνήπταν μεταξύ τους συνεργασίες για τη δημιουργία πολυ-ιατρείων, με στόχο την προσέλκυση και ανταλλαγή πελατείας μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων, την προσφορά υπηρεσιών τύπου one-stop-shop (κάτι σαν ψώνια σε μια στάση), αλλά και την εξοικονόμηση πόρων μέσω του επιμερισμού των γενικών εξόδων (στέγαση, αναλώσιμα, γραμματειακή υποστήριξη).

  • Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 παρατηρείται έντονη αναπτυξιακή δράση από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία γιγαντώνονται στο εσωτερικό, μέσω εξαγορών αλλά και ανάπτυξης δικτύου στην πρωτεύουσα, τα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια. Η συνεργασία με τις εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης λειτούργησε καταλυτικά σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
  • Μια νέα για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρηματική κίνηση υλοποιήθηκε από την MARFIN FG που απέκτησε το 49% των μετοχών του «Υγεία». «Σκοπός του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος είναι η δημιουργία υπεραξίας μέσω κινήσεων αναδιοργάνωσης και υλοποίησης αναπτυξιακού επιχειρηματικού πλάνου».
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμάκι» για τα λαϊκά στρώματα

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των ταμείων τους και στην αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών θα οδηγήσουν οι διατάξεις που περιέχονται σε σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η λίστα φαρμάκων που ίσχυε και κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς θα οδηγήσει σε έλεγχο της συνταγογράφησης και των τιμών των φαρμάκων.

Καταψηφίζοντας συνολικά το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης υπογράμμισε ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων το φάρμακο έχει καταστεί ένα πανάκριβο προϊόν, από το οποίο κερδίζουν τεράστια ποσά οι πολυεθνικές εταιρίες και επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα.

Εάν οι διάφορες κυβερνήσεις, είπε, ήθελαν να ασκούν φιλολαϊκή πολιτική τότε θα μπορούσαν να καταργήσουν το ΦΠΑ στο φάρμακο για τα ασθενέστερα στρώματα, να μην υπάρχουν εργατικές εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μη συμμετέχουν οι συνταξιούχοι στις φαρμακευτική δαπάνες. Θα μπορούσε, συνέχισε, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου να οργανώνει την έρευνα, την παραγωγή και τη διάθεση του φαρμάκου και όχι να έχει απαξιωθεί με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Και με το σημερινό νομοσχέδιο, είπε ο Π. Κοσιώνης, θα επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι και τα ταμεία τους, ενώ θα έπρεπε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να είναι δωρεάν και να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικό της κερδοσκοπίας που επικρατεί στο χώρο είναι, όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής, το ότι ενώ από το 1990 μέχρι το 2003 αυξήθηκαν εννιά φορές οι δαπάνες για τα φάρμακα, την ίδια περίοδο τα πουληθέντα φάρμακα ούτε καν διπλασιάστηκαν.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν τη λίστα φαρμάκων που υπήρχε επί κυβερνήσεών τους, παρά το ότι και αυτήν επιβάρυνε τους ασφαλισμένους, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ είπε ότι επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΑΠ ΒΟΥΛΑΣ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας

Πεντάωρη στάση εργασίας (9.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 11 π.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων (ΚΑΑΠ) Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Διεκδικούν την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν, με πρόσληψη μονίμου προσωπικού και όχι με ημίμετρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Την άμεση σύσταση του νέου Οργανισμού, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η υπηρεσία. Απεμπλοκή των ήδη υπαρχόντων οργανικών θέσεων από όσους έχουν αποσπαστεί από την υπηρεσία και κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό. Χρηματοδότηση που να καλύπτει τις προγραμματικές ανάγκες του οργανισμού. Να λειτουργήσουν οι ξενώνες με προσωπικό μόνιμο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΙΚΑΡΙΑ
Σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα

Πλατιά σύσκεψη διοργανώνει αύριο Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006, στις 7 το απόγευμα, στο Δήμο Ευδήλου η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία και τους Φούρνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ