ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αστεγοι και απόκληροι τα θύματα

Συσσίτιο σε αστέγους της Μόσχας. Φυσικά, με τη φιλανθρωπία δε λύνεται το πρόβλημα

Associated Press

Συσσίτιο σε αστέγους της Μόσχας. Φυσικά, με τη φιλανθρωπία δε λύνεται το πρόβλημα
Εκατοντάδες είναι οι νεκροί τις τελευταίες μέρες από το κρύο που σαρώνει μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και περιοχές της Ρωσίας. Σε χώρες συνηθισμένες στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Μολδαβία και η Ρουμανία, όπου οι θερμοκρασίες αυτές τις μέρες έχουν φτάσει και μείον 35 βαθμούς Κελσίου, καθημερινά οι νεκροί αυξάνονται. Πρόκειται για άστεγους, απόκληρους, ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Στην Ουκρανία, όπου η θερμοκρασία έχει φτάσει τους μείον 25 βαθμούς Κελσίου, το κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη σκοτώσει 181 ανθρώπους τις τελευταίες πέντε μέρες - κυρίως άστεγους, ενώ πάνω από 3.000 έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία με προβλήματα που έχουν προκληθεί από το κρύο.

Στη Ρουμανία, τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της υποθερμίας και των καρδιακών προβλημάτων. Το θερμόμετρο έφτασε τους μείον 34 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική Ρουμανία, εκεί όπου ήδη υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να κλείσουν 300 σχολεία και τα νοσοκομεία να περιθάλπουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Ενώ στη γειτονική Μολδαβία, τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες, οι περισσότεροι άστεγοι ή μεθυσμένοι που κατέρρευσαν στους δρόμους.

Στη Γεωργία, οι ισχυροί άνεμοι και το χιόνι έχουν ρίξει τις κολόνες ηλεκτρισμού στη δυτική πλευρά της χώρας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ ήδη δεν έχουν θέρμανση εξαιτίας εκρήξεων που είχαν σημειωθεί και προκάλεσαν σημαντική ζημιά σε δύο βασικούς αγωγούς.

Στην Πολωνία σε μια βδομάδα έχουν πεθάνει 63 άνθρωποι, ενώ από την αρχή του χειμώνα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 185, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας. Το θερμόμετρο έφτασε τους μείον 35 βαθμούς Κελσίου και πάνω από 1.000 σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά.

Αλλά και στη Ρωσία, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την περασμένη εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από τους πάνω από 100.000 αστέγους της Μόσχας επιδιώκουν να συλληφθούν για να μπορέσουν να βρουν λίγη ζεστασιά.

Και στη Γερμανία ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 8, με το τελευταίο περιστατικό αυτό της περασμένης Τετάρτης, όταν το αυτοκίνητο ενός ζευγαριού έπεσε σε παγωμένο ποτάμι. Εξαιτίας του άσχημου καιρού έχουν σημειωθεί μια σειρά από αυτοκινητικά δυστυχήματα στην Τουρκία όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 6 άνθρωποι.

Στην Βουλγαρία αναφέρθηκαν 8 νεκροί τις τελευταίες τρεις μέρες, στην πλειοψηφία τους άστεγοι.

Παρόμοιες θερμοκρασίες έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν στις περισσότερες απ' αυτές τις χώρες, χωρίς όμως ο αριθμός των νεκρών να φτάνει στα σημερινά επίπεδα. Κυρίως η απότομη επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης, η φτώχεια και η ανέχεια, τα ανερχόμενα ποσοστά ανεργίας είναι που οδηγούν ανθρώπους να ζουν στο δρόμο. Αυτά είναι αποτελέσματα του «καπιταλιστικού παραδείσου» που υπόσχονταν στους λαούς. Ο σοσιαλισμός για πολλά χρόνια είχε λύσει τα βασικά προβλήματα για τα λαϊκά στρώματα. Οι κοινωνικές παροχές που προσέφερε το κράτος στο λαό ήταν τέτοιες που του εξασφάλιζε μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή. Μεταξύ αυτών μπορεί κανείς να αναφερθεί στη σχεδόν δωρεάν κεντρική θέρμανση, στη φτηνή κατοικία και την εξασφαλισμένη εργασία. Αν αναλογιστεί κανείς πως μετά το λεγόμενο πέρασμα στη ...«δημοκρατία», ο πολίτης αναγκάζεται να πληρώνει μεγάλα ποσά τόσο για τη θέρμανση, τον ηλεκτρισμό, όσο και για το νοίκι, τότε μπορεί να καταλάβει γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών είναι φτωχοί, άστεγοι και απόκληροι...

ΡΩΣΙΑ
Εξευτελισμός των παιδιών της φτωχολογιάς

«Η σημερινή κοινωνία είναι πολύ λιγότερο ανθρώπινη, σε σχέση με τα σοβιετικά χρόνια, παρ' όλες τις αδυναμίες, που μπορεί να υπήρχαν και τότε», σημειώνει, σε συνέντευξή του στη ρωσική ιστοσελίδα km.ru, ο Βίκτωρ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ και βουλευτής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ). Κι όπως προσθέτει: «Η κάθε διαδικασία, μέσω της οποίας ζητάνε από τον άνθρωπο να αποδείξει ότι είναι φτωχός για να τον βοηθήσουν, είναι ιδιαίτερα υποτιμητική. Ιδιαίτερη αποστροφή προκαλεί αυτό που γίνεται στα σχολεία μας, όπου τα παιδάκια πρέπει να πάνε στο διευθυντή να του πούνε: "Κύριε, οι γονείς μου είναι φτωχοί, γι' αυτό βοηθήστε με να έχω ένα δωρεάν πρωινό, ή με ό,τι άλλο νομίζετε"».

Να σημειωθεί εδώ, για να γίνει κατανοητό το τι συμβαίνει, πως λόγω της μεγάλης και ραγδαίας εξαθλίωσης του πληθυσμού, σε πολλές περιοχές παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της μαζικής λιποθυμίας των παιδιών κατά τη διάρκεια του μαθήματος, εξαιτίας τού ότι οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν το αναγκαίο, για τις δύσκολες κλιματολογικά συνθήκες της Ρωσίας, πρωινό. Ετσι, σε πολλές περιοχές οι αρχές, για να εξασφαλίσουν την εύρυθμη διεξαγωγή των μαθημάτων στα σχολεία, αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν το καθεστώς του δωρεάν πρωινού συσσιτίου στο σχολείο, για εκείνα τα παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν πρωινό.

Ο Β. Τιούλκιν, δεν παρέλειψε στη συνέντευξή του να αναφέρει, προς γνώση της νέας γενιάς των Ρώσων, μερικά πράγματα που οι σοβιετικές γενιές τα είχαν αυτονόητα: «Στη Σοβιετική Ενωση μπορεί να μην είχαμε φτάσει στην τελειότητα, μπορεί ακόμη οι άνθρωποι να μη ζούσαν σε πλήρη κοινωνική ευημερία, αλλά μια σειρά πραγμάτων τα είχαν εξασφαλίσει και αυτά τούς παρέχονταν ανάλογα με τις ανάγκες τους, όπως το νερό, η θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα, οι τιμές των οποίων ήταν πάρα πολύ χαμηλές. `Η, π.χ., η κατοικία, που, αργά ή γρήγορα, όλοι αποκτούσαν με τη σειρά τους. Να, γιατί λέμε ότι σήμερα έχουμε να κάνουμε με μιαν ολοφάνερη οπισθοδρόμηση», κατέληξε ο Ρώσος κομμουνιστής, ενόψει της εφαρμογής του νέου «δημοτικού κώδικα», που αυξάνει κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη και τα τέλη των άλλων κοινωφελών οργανισμών, προκαλώντας νέα σημαντική «αιμορραγία» στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων της Ρωσίας.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΓΡΙΠΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Νέα θύματα, αλλά και πρόοδος ερευνητών

«Υπό έλεγχο», δείχνει να είναι η κατάσταση, αναφορικά με τη γρίπη των πουλερικών στην Τουρκία, ανακοίνωσε χτες στην Αγκυρα ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Υγείας Μάρκος Κυπριανού, ζητώντας ωστόσο απ' τις τουρκικές αρχές να παραμείνουν σε φάση «διαρκούς επαγρύπνησης». Πρόσθεσε, παράλληλα, πως η ΕΕ θα δώσει 8,5 εκατ. ευρώ στην Τουρκία στο πλαίσιο ενίσχυσης των προσπαθειών για αντιμετώπιση της νόσου, λέγοντας: «Η γρίπη των πουλερικών δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για την Τουρκία, αλλά και για την Ευρώπη και τον κόσμο, γι' αυτό το λόγο η συνεργασία έχει ουσιώδη σημασία».

Πριν τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Κυπριανού στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Ρετζέπ Ακντάνγκ, οι αρχές των κατεχομένων στη Βόρεια Κύπρο ανακοίνωσαν πως εξετάσεις σε δείγματα πουλερικών στο χωριό Φαμαγκούστα έδειξαν ίχνη του ιού Η5 της γρίπης και πως τα έστειλαν σε βιολογικά εργαστήρια της Βρετανίας και της Τουρκίας για να εξακριβωθεί εάν είναι στελέχη του ιού Η5Ν1.

Το ίδιο 24ωρο, στην Ινδονησία ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 22χρονου εμπόρου πουλερικών από τον ιό Η5Ν1. Εάν εξακριβωθεί και απ' τις εργαστηριακές εξετάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας θα πρόκειται για το 15ο θύμα της νόσου στη χώρα. Την ίδια αιτία φαίνεται να είχε προχτές και ο θάνατος μιας 36χρονης Κινέζας.

Παράλληλα, χτες, διεθνής ομάδα επιστημόνων από την Ιαπωνία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο Γιοσιχίρο Καβάοκα ανακοίνωσε πως κατάφερε να εξακριβώσει με ποιον τρόπο οι ιοί της γρίπης τύπου Α (συμπεριλαμβάνονται και οι ιοί Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών) αναπαράγονται στα κύτταρα του οργανισμού που προσβάλλουν. Βρήκαν, λοιπόν, πως ο ιός μολύνει τα κύτταρα του ξενιστή, οργανώνοντας το γενετικό του υλικό σε σετ οκτώ μεταμεριδίων RNA. Σύμφωνα με τον Δρ. Καβάοκα, η πληροφορία αυτή σημαίνει πως οι έρευνες για τη δημιουργία νέων αποτελεσματικών αντιικών φαρμάκων θα πρέπει πλέον να προσανατολιστούν στο πώς θα διακοπεί η συγκεκριμένη διαδικασία αλληλεπίδρασης, ώστε να σταματήσει η αναπαραγωγή του ιού στα κύτταρα του ξενιστή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ