ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑΡΙΑ
Εγκλημα στο λιμάνι του Ευδήλου

Ενας ναυτεργάτης νεκρός και ένας ακόμα συνάδελφός του βαριά τραυματισμένος στον αγώνα για το μεροκάματο

Ενας νεκρός, ο 40χρονος Κώστας Νεράτζης, κυβερνήτης του ρυμουλκού «Τελαμών», κι ένας σοβαρά τραυματισμένος, ο 45χρονος Θανάσης Καρφιάς, εργάτης του πλωτού γερανού «Χρύσα» που νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα, είναι ο απολογισμός της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας και της ακαταλληλότητας του λιμανιού του Ευδήλου στην Ικαρία. Το έγκλημα σημειώθηκε προχθές το βράδυ. Οι δύο εργαζόμενοι δούλευαν σε συνεργείο του εργολάβου Μπιτούνη, ο οποίος είχε νοικιάσει μια σειρά από σκάφη για να εκτελεστούν διάφορες εργασίες στο λιμάνι.

Σύμφωνα με το ΥΕΝ, οι δύο άντρες προσπάθησαν να διασχίσουν δύο φορτηγίδες (κλαπέ), οι οποίες ήταν πλευρικά δεμένες, προκειμένου να επιβιβαστούν στον πλωτό γερανό που ακολουθούσε. Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και των ισχυρών ανέμων (έντασης 8 μποφόρ) που έπνεαν εκείνη τη στιγμή στην περιοχή, αλλά και της ακαταλληλότητας του λιμανιού - δεν είναι απάνεμο και δεν προσφέρει ουσιαστικά καμιά ασφάλεια -, οι άτυχοι ναυτεργάτες γλίστρησαν και βρέθηκαν μεταξύ των δύο φορτηγίδων, με αποτέλεσμα τα κορμιά τους να συνθλιβούν και στη συνέχεια να πέσουν στη θάλασσα. Ενδεικτικό της ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου λιμανιού είναι ότι το κάθε πλωτό μέσο δεν έδενε κατευθείαν στον ντόκο (λόγω έλλειψης χώρου), αλλά το ένα δίπλα στο άλλο.

Οι εργάτες, που βρίσκονταν ήδη στον πλωτό γερανό, έσπευσαν σε βοήθεια και τους ανέσυραν από τη θάλασσα. Μεταφέρθηκαν άμεσα στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του Κ. Νεράτζη και ο σοβαρός τραυματισμός του Θ. Καρφιά, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ναυτεργάτες, όπως και το υπόλοιπο συνεργείο, διέμεναν στο ρυμουλκό, το οποίο δεν είχε κατάλληλους χώρους και, φυσικά, πρόσβαση για να τους φιλοξενήσει. Οι ευθύνες του Λιμεναρχείου είναι τεράστιες, καθώς δε θα έπρεπε να επιτρέψει τη διαμονή του συνεργείου - όλο αυτό το διάστημα - στο ακατάλληλο λιμάνι του Ευδήλου. Επίσης, πρόσφατα είχε απολυθεί ένας ναυτεργάτης από το πλοίο ρυμουλκό, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να μειωθεί από τέσσερις σε τρεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πλοίου.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «το συγκεκριμένο ατύχημα αποδεικνύει πόσο αναγκαίο ήταν το έργο επέκτασης του λιμανιού (είχαν δέσει το ένα πάνω στο άλλο και τα επηρέαζε η θάλασσα μέσα στο λιμάνι) και ότι καθυστέρησαν αρκετά, αφήνοντας το λιμάνι του Ευδήλου στην εγκατάλειψη».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΠ
Διαπιστώσεις και ευχολόγια

Η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική βρίσκεται στους μαζικούς αγώνες και όχι στις συμβολικές απεργίες, τόνισε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών

Τις διαπιστώσεις για τις χρόνιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας επανέλαβε χτες στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου η ηγεσία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), τις οποίες και συμπλήρωσε με την κήρυξη τριών 24ωρων απεργιών: Στις 31 Γενάρη 2006 και στις 10 και 20 Φλεβάρη 2006.

Οπως υπογράμμιζαν στελέχη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ - που συνεχίζει την ίδια πολιτική του ΠΑΣΟΚ - βρίσκεται στους μαζικούς αγώνες, οι οποίοι δεν μπορούν να αντικατασταθούν με τις συμβολικές απεργίες που κηρύσσει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ και χωρίς να κάνει τίποτε ουσιαστικό για τη συμμετοχή των γιατρών.

Οπως τονίστηκε στις συνέντευξη Τύπου, οι υποδομές κάθε μορφής δεν έχουν αλλάξει καθόλου και παραμένουν κενές 20.000 οργανικές θέσεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και 5.000 θέσεις γιατρών. Επίσης, δε λειτουργούν 140 έτοιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι νοσηλευτικές κλίνες αριθμητικά και ποιοτικά παραμένουν ίδιες, ενώ στο «Αττικόν» Νοσοκομείο δεν έχει προστεθεί καμιά από τις 350 κλειστές κλίνες.

Οι μισθοί των γιατρών παραμένουν απαράδεκτοι και εξευτελιστικοί, ενώ τα κονδύλια για τις εφημερίες των νοσοκομείων παραμένουν ελλιπή με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί ακόμα και εφημερίες από την περίοδο της Ολυμπιάδας!

Παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, τόνιζαν τα στελέχη της Πανεπιστημονικής, στο «διά ταύτα» η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΕΙΝΑΠ δε θέτει το ζήτημα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, με την ταυτόχρονη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, που δε θα επιτρέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ετοιμότητα μόνο για σποραδικά κρούσματα

Απαντώντας στο ερώτημα αν τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, η ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σποραδικά περιστατικά και εφόσον δε μεταλλαχτεί ο ιός. Σε περίπτωση που μεταλλαχτεί, υπογράμμισαν, το δημόσιο σύστημα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη γρίπη των πτηνών.

Επίσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έχει ενημερώσει τους γιατρούς για το σχέδιο «Περσέας» (σ.σ. είναι το σχέδιο για την αντιμετώπισης επιδημίας γρίπης) και ότι δεν εκπαιδεύτηκαν ειδικά οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.

  • Προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 10 π.μ. - 2 μ.μ. πραγματοποιούν σήμερα και οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Στις 11 το πρωί, σε συνεργασία με τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου, θα πραγματοποιήσουν ανοιχτή σύσκεψη φορέων και παραγόντων της περιοχής στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
Απεργία χτες στα ΤΕΙ Αθήνας

Σε 24ωρη απεργία προχώρησε χτες το διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ Αθήνας, ύστερα από απόφαση του Συλλόγου. Η κινητοποίηση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αίτηση ακύρωσης εκλογής οργάνων της διοίκηση του ΤΕΙ, την οποίοι κατέθεσαν δύο εκπαιδευτικοί του ιδρύματος, επικαλούμενοι ως ακυρωτικό λόγο τη συμμετοχή του διοικητικού προσωπικού στις εκλογές. Μάλιστα, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας - επειδή το διοικητικό προσωπικό συμμετέχει στις εκλογές αυτές μόνο κατά 5% - απαιτεί την καθολική συμμετοχή του προσωπικού. Επιπλέον, ο Σύλλογος απαιτεί την πραγματοποίηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού λόγω των αυξημένων αναγκών - ιδιαίτερα στις Γραμματείες - που προκαλούνται από την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών (σήμερα είναι πάνω από 30.000), τη στιγμή που το σύνολο του προσωπικού (μόνιμοι και αορίστου) παραμένει το ίδιο εδώ και χρόνια και δεν είναι πάνω από 300 άτομα.

Motion Team

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΦΛ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πάρτε πίσω το «λουκέτο»!

Κόντρα στο χιόνι και την παγωνιά, οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία, απαιτώντας ανάκληση της απόφασης της εταιρίας να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη και να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας και της φτώχειας 650 οικογένειες. Στις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης. Από εκεί, κρατώντας τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, με ενδιάμεση στάση το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Στάση εργασίας στη ΛΑΡΚΟ

Σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα, κατεβαίνουν σήμερα και οι εργαζόμενοι των εργολαβιών στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα - με απόφαση του Συνδικάτου Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας - αντιδρώντας στην αυθαίρετη απόλυση δύο εργαζομένων από εργολάβο. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί στη 1.30 μ.μ. έκτακτη Γενική Συνέλευση για να συζητηθούν τα σημαντικά προβλήματα και οι μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ