ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗΣ

Δήμαρχος Τεμένους Ηρακλείου Κρήτης

«Με αγανάκτηση, στην προοδευτική κοινωνία του Δήμου Τεμένους, παρακολουθούμε την προώθηση από την πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης του μνημονίου "Για την ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων και των κομμουνιστικών κομμάτων που δεν καταδικάζουν αυτά τα εγκλήματα".

Είναι αδιανόητο για όλη τη δημοκρατική Ευρώπη, αλλά ειδικότερα στη χώρα μας που το κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα έχει καταγραφεί ως μια σημαντική δύναμη αντιπαράθεσης με το φασισμό, να προωθούνται σε θεσμικά όργανα, ιδέες και προτάσεις που εξισώνουν θύτες και θύματα, βασισμένες στη λογική των δύο άκρων.

Στο Δήμο Τεμένους που αντρώθηκε το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, την περίοδο της γερμανικής κατοχής, με τη συμμετοχή και των κομμουνιστών συνδημοτών μας, που στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, στους αγώνες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, στους κοινωνικούς αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες, στον αντιδικτατορικό αγώνα, πρωταγωνίστησαν οι αριστεροί της περιοχής μας, θεωρούμε αδιανόητο να εξομοιώνεται η αγωνιστική κοινωνική δράση με εγκλήματα και την τρομοκρατία. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορική μνήμη μας και με ανιστόρητες αποφάσεις να την αντικαταστήσει με μισαλλόδοξες κρίσεις, που έχουν προφανή πολιτική σκοπιμότητα.

Αυτή τη στιγμή αποτελεί χρέος όλης της προοδευτικής κοινότητας της χώρας μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις για μια πολυπολιτισμική κοινωνία πλουραλιστικής σκέψης, κοινωνία συνεργασίας και προόδου, ενάντια σε εκείνες τις δυνάμεις που προσπαθούν να αλλάξουν το γεωγραφικό χάρτη και την ιστορία της Βαλκανικής και της Ευρώπης.

Ο λαός μας, τα πολιτικά κόμματα, η κυβέρνηση, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές της χώρας μας είμαστε σίγουροι ότι θα καταδικάσουν και θα καταψηφίσουν το αντιδραστικό μνημόνιο και τους εμπνευστές του».

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΑΚΗΣ

Δήμαρχος Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου

«Το "αντικομμουνιστικό Μανιφέστο", που πρόκειται να τεθεί υπόψη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσβάλλει την ιστορική μνήμη και αποσκοπεί στη δημιουργία προϋποθέσεων για μια ακόμη βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση εναντίον της κομμουνιστικής ιδεολογίας και όσων πιστεύουν σ' αυτήν.

Αποτελεί πρόκληση για τους σύγχρονους λαούς, εξήντα και πλέον χρόνια μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να επιχειρείται η νομιμοποίηση των εγκλημάτων του ναζισμού και του φασισμού, αλλά και των σύγχρονων ανομημάτων της αμερικανικής υπερδύναμης και των εταίρων της, με την κατασυκοφάντηση και ενοχοποίηση της αριστερής ιδεολογίας, την οποία επιχειρούν να εξομοιώσουν με τη ναζιστική και τη φασιστική.

Ευτυχώς και στην Ελλάδα οι ιστορικές μνήμες είναι νωπές.

Οι Ελληνες μπορούν να κρίνουν ποιοι εγκλημάτησαν σε βάρος του τόπου μας και της ανθρωπότητας και ποιοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για την κατάκτηση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τα δικαιώματα των φτωχών.

Είναι αυτονόητο ότι κάθε ελεύθερος άνθρωπος, που έχει στοιχειώδη ιστορική μνήμη, αλλά και πολιτική κρίση, αντιλαμβάνεται τις σκοπιμότητες τέτοιων ξεπερασμένων μεθόδων, που είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τα σύγχρονα εγκλήματα των Αμερικανών, τις αποδοκιμάζει, τις καταδικάζει και τις καταγγέλλει απερίφραστα, ελπίζοντας ότι δε θα περάσουν».

ΤΕΔΚ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

«Η ΤΕΔΚ Χανίων, εκφράζοντας τα δημοκρατικά αισθήματα των δημοτών της, αλλά και ολόκληρης της χανιώτικης κοινωνίας, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ψήφισμα της πολιτικής επιτροπής, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της προσπάθειας προώθησής του στην Ολομέλεια στις 24 - 27 Γενάρη.

Το μνημόνιο αυτό έχει σαν σκοπό την παραχάραξη της σύγχρονης ιστορίας και τη συκοφάντηση του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα των λαών, που συνέβαλαν στη συντριβή του φασιστικού τέρατος.

Η ελευθερία σκέψης και η δράση των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων μας αταλάντευτα να υπηρετούμε αυτή την αρχή.

Καλούμε δε τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και τους ευρωβουλευτές να πρωταγωνιστήσουν στην ακύρωση και καταψήφιση της πρωτοβουλίας αυτής, που αποτελεί ντροπή και προσβάλλει τη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

«Οι δήμαρχοι του Νομού Ηρακλείου που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, εκφράζοντας τα δημοκρατικά αισθήματα των δημοτών μας, καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το κατάπτυστο μνημόνιο της πολιτικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την προσπάθεια να προωθηθεί για ψήφιση στην ολομέλεια, που θα γίνει στις 24 - 27 Γενάρη του 2006.

Το μνημόνιο αυτό, εκτός του ότι αποτελεί προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και συκοφαντεί το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα των λαών όπου και οι κομμουνιστές μαζί με εκατομμύρια δημοκράτες συνέτριψαν το φασισμό, στρώνει το δρόμο να διωχθούν εκ νέου δημοκράτες πολίτες με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα. Στην ουσία, στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα στο σύνολό του.

Δυστυχώς, έχουμε πικρή εμπειρία στη χώρα μας από τέτοιες καταστάσεις.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, τους βουλευτές του νομού και τους ευρωβουλευτές να καταδικάσουν την αντιδημοκρατική αυτή πρόκληση, να πρωταγωνιστήσουν στην καταψήφιση του αντικομμουνιστικού μνημονίου.

Ζητούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποσυρθεί το κείμενο αυτό, που προσβάλλει την ιστορική μνήμη και τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας».

Το παραπάνω κείμενο καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου υπογράφουν οι εξής δήμαρχοι Ηρακλείου Κρήτης:

Μιχάλης Μπουρμπουδάκης δήμαρχος Κόφινα.

Μιχάλης Μαρκομιχελάκης δήμαρχος Τυμπακίου.

Εμμανουήλ Σμυρνάκης δήμαρχος Καστελλίου.

Γιώργος Ματθαιάκης δήμαρχος Γοργολαΐνη.

Σταύρος Χαλκιαδάκης δήμαρχος Τυλίσσου.

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Δήμαρχος Φοίνικα Ν. Ρεθύμνης

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φοίνικα καταδικάζει ως απαράδεκτη την προσπάθεια που γίνεται από ορισμένους βουλευτές και όχι μόνο, να ταυτιστεί ιδεολογικά ο φασισμός με τον Κομμουνισμό.

Η πράξη αυτή προσβάλλει την ιστορική μνήμη των λαών και απαξιώνει τους αγώνες όλων των Κομμουνιστών για ανθρώπινα δικαιώματα και ισονομία των ανθρώπων.

Οχι λοιπόν, στην προσπάθεια για αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά τέτοιου είδους ενέργειες, καλούμε κάθε υπεύθυνο άτομο, όποια και αν είναι τα πιστεύω του να καταδικάσει την προσπάθεια αυτών των "βρικολάκων" να αναβιώσουν αυτές τις πρακτικές».

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ

Δήμαρχος Αστερουσίων Ν. Ηρακλείου

«Με έκπληξη παρακολουθούμε να έρχονται και να επανέρχονται κατά καιρούς κείμενα καταδίκης και καταγγελίας των προοδευτικών ιδεών σε κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα.

Η επικείμενη συζήτηση στην Ολομέλεια της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης του αντικομμουνιστικού μνημονίου της πολιτικής επιτροπής αποτελεί μια πρόκληση για την προοδευτική ελληνική, ιδιαίτερα δεν την κρητική, κοινωνία.

Στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, υπάρχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία τα τελευταία 60 χρόνια, όπου πολλά δεινά και εγκλήματα έγιναν με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο.

Κανείς δεν μπορεί να ταυτίσει ιστορικά την ιδεολογία και αγωνιστική δράση των κομμουνιστών με τις θηριωδίες του ναζισμού και τη φασιστική ιδεολογία. Ούτε επιτρέπεται οποιαδήποτε σύνδεση και ταύτισή τους με την τρομοκρατία.

Τέτοιες ενέργειες δεν αποτελούν απλά μια άλλη προσπάθεια για ξαναγράψιμο της Ιστορίας με διαστρεβλώσεις και παραχαράξεις, αλλά μια βάναυση προσβολή των θυμάτων του ναζισμού και της ιστορικής μνήμης. Η Ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί και τη θέση της αντικειμενικής αλήθειας να πάρουν τα παραμύθια.

Οπως κάθε δημοκράτης και προοδευτικός άνθρωπος καταδικάζουμε ως απαράδεκτη αυτή την πρωτοβουλία, γιατί εκτός από την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που πρέπει να υπάρχει, γνωρίζουμε τους κομμουνιστές, την ιστορία τους, την ιδεολογία, τους καθημερινούς αγώνες και τη δράση τους, αφού βρισκόμαστε καθημερινά συνοδοιπόροι για την επίλυση των προβλημάτων μας.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι τέτοιες λογικές και ενέργειες είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των λαών και δε θα περάσουν στην κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Καλούμε τους Ελληνες βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν και να καταψηφίσουν αυτό το αντιδραστικό μνημόνιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ