ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους Τσέχους κομμουνιστές

Από παλιότερη διαδήλωση στην Πράγα της Τσεχίας, ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση όπου οι νεολαίοι κομμουνιστές είναι πάντα παρόντες

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση στην Πράγα της Τσεχίας, ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση όπου οι νεολαίοι κομμουνιστές είναι πάντα παρόντες
Οι προσπάθειες που προωθούνται το τελευταίο διάστημα, εκφοβισμού και ποινικοποίησης των κομμουνιστών αλλά και εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό είναι πρακτικές ανησυχητικές και ιδιαίτερα επικίνδυνες. Στις 25 Νοέμβρη του 2005 η κυβέρνηση της Τσεχίας (το Υπουργείο Εσωτερικών)απέστειλε επιστολή προς την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ)Τσεχίας ζητώντας της να αλλάξει το καταστατικό και το πρόγραμμά της επειδή, όπως υποστήριξε προβάλλει «την αντίληψη της ταξικής πάλης, του Μαρξισμού - Λενινισμού και της βίαιης επανάστασης»! Την ίδια στιγμή αναφέρει επικαλούμενο τον νόμο ότι η «ΚΕΝ είναι οργάνωση πολιτών και δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή, όπου μπορούν να συμμετέχουν μόνο κόμματα και κινήματα»...

Φυσικά, η επίθεση αυτή δε στρέφεται μόνο ενάντια στην ΚΕΝ αλλά και ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας) που στις εκλογές του 2002 είχε λάβει το 20% των ψήφων και στις ευρωεκλογές ήταν δεύτερο κόμμα, λαμβάνοντας 6 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Τσεχίας προσπαθούν να απαγορεύσουν την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι και το ψήφισμα με τον τίτλο «Να εξαφανίσουμε τους κομμουνιστές» που κατατέθηκε στην Ανω Βουλή και στόχος του ήταν η ποινικοποίηση των κομμουνιστικών ιδεών, του κινήματος, ακόμα και της λέξης «κομμουνισμός».

Παράλληλα μια υποτιθέμενη ανθρωπιστική οργάνωση «Λαός σε Ανάγκη» (δραστηριοποιείται και ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα) έχει πρωτοστατήσει στην αντικομμουνιστική υστερία. Αυτή η οργάνωση έχει αρχίσει και οργανώνει μια εντεινόμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πιο πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Τσεχίας ενέκρινε νέο Ποινικό Κώδικα όπου αποτελεί εγκληματική πράξη η αποδοχή των ναζί και των λεγόμενων «κομμουνιστικών εγκλημάτων» ή και η άρνησή τους.

Οι αντιδράσεις...

Η ΚΕΝ δήλωσε από την αρχή ότι πρόκειται για μια επιλεκτική δίωξη και ταυτόχρονα ότι μένει σταθερή στις ιδέες και τα ιδανικά της. Με επιστολή διαμαρτυρίας που είχε στείλει αμέσως στο υπουργείο Εσωτερικών του ζήτησε να δώσει εξηγήσεις και να συγκεκριμενοποιήσει τι ακριβώς ζητά από την ΚΕΝ και απαίτησε την αναβολή της προθεσμίας της τελικής απόφασης που αρχικά έληγε στις 31 Δεκέμβρη. Ετσι δόθηκε παράταση μέχρι τις 4 Μάρτη, αλλά το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει παραπάνω διευκρινιστικές εξηγήσεις για το θέμα της επίθεσης.

Η ΚΕΝ έχει ξεκινήσει καμπάνια αλληλεγγύης ενάντια σ' αυτές τις επιθέσεις και για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τσεχία, αλλά και στο εξωτερικό. Εχει οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και έχει πάρει ενεργό μέρος σε μια σειρά διεθνείς δραστηριότητες ενάντια στην αντικομμουνιστική επίθεση. «Παλεύουμε για τη νόμιμη ύπαρξη της ΚΕΝ, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», εξηγεί ο Ραντίμ Γκόντα, αντιπρόεδρος της Οργάνωσης και υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων.

Η ΚΕΝ κάλεσε τις δημοκρατικές δυνάμεις, κάθε προοδευτικό άνθρωπο στον κόσμο να εναντιωθεί στη νέα αυτή πρόκληση ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα και να δείξει την αλληλεγγύη του. Εχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση υπογραφών από πολίτες, κοινωνικές οργανώσεις.

Παράλληλα, ιδιαίτερα μεγάλη είναι και η διεθνής ανταπόκριση. Ενας μεγάλος αριθμός νεολαιίστικων οργανώσεων, κοινωνικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων, μαζικών φορέων, κοινωνικών κινημάτων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, αλλά και μια σειρά πρωτοβουλίες και προσωπικότητες έχουν δείξει τη στήριξή τους στην ΚΕΝ και έχουν «βομβαρδίσει» το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αλλά και τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό με διαμαρτυρίες.

«Οι δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις έχουν δείξει για άλλη μια φορά ότι η διεθνής αλληλεγγύη είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας», αναφέρει ο Ραντίμ Γκόντα.

Επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ

Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με τους Θέμη Γκιώνη, Γραμματέα της οργάνωσης και Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ επισκέφθηκαν την Πράγα ύστερα από πρόσκληση της ΚΕΝ και πήραν μέρος σε μια σειρά συναντήσεις και εκδηλώσεις της Οργάνωσης.

«Η παρουσία της ΚΝΕ στην Τσεχία αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών που η Οργάνωσή μας πήρε όλο το προηγούμενο διάστημα για αλληλεγγύη στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας», δήλωσε ο Κύριλλος Παπασταύρου. Και πρόσθεσε: «Η οργάνωσή μας προώθησε στην Ελλάδα κινήσεις αλληλεγγύης στους μαζικούς φορείς της νεολαίας. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι πάνω από 100 φοιτητικοί σύλλογοι πήραν απόφαση καταδίκης αυτών των ενεργειών. Στη σημερινή φάση και με κορύφωση την 4η Μαρτίου που λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η τσέχικη κυβέρνηση στην ΚΕΝ, πρέπει να κορυφωθούν και οι αντιδράσεις μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο νεολαιίστικο κίνημα της χώρας μας και επίσης θα συμβάλλουμε σαν ΚΝΕ σε διεθνείς πρωτοβουλίες που θα πάρει η ΠΟΔΝ το επόμενο διάστημα».

Παράλληλα, την ερχόμενη Τρίτη 14 Φλεβάρη η Κομμουνιστική Νεολαία Καναδά διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Τσεχίας στην Οτάβα αλλά και σε προξενεία της Τσεχίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έχουν παραιτηθεί από τα σχέδιά τους να χτυπήσουν όποιον αντιστέκεται, επιβάλλεται η συνέχιση της επαγρύπνησης όλων και η ένταση του αγώνα ενάντια στον αντικομμουνισμό και κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Ιστοσελίδα για συλλογή υπογραφών

Στην προσπάθεια ενίσχυσης της αλληλεγγύης με τον αγώνα για την υπεράσπιση στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών στην Τσεχία, ξεκίνησε στις 11 του Φλεβάρη συλλογή υπογραφών μέσω του δικτυακού τόπου http://4KSM.kke.gr για να παραδοθούν στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας και στην τσεχική κυβέρνηση.

Η έκκληση αλληλεγγύης με την ΚΕΝ αναφέρει ότι:

«Εμείς που υπογράφουμε την έκκληση αυτή, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τα αυθαίρετα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών της Τσέχικης Δημοκρατίας που αποσκοπούν στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (Komunisticka Svaz Mladeze) ως "κοινωνικής νεολαιίστικης οργάνωσης".

Αυτές οι επιθέσεις και διακρίσεις, με συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική στόχευση, δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν τμήμα μιας γενικότερης άδικης, αντιδημοκρατικής και αντικομμουνιστικής εκστρατείας που επιδιώκει τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και του δικαιώματος της οργάνωσης για τον λαό της Τσέχικης Δημοκρατίας και ειδικότερα για τη νεολαία.

Επιδιώκεται ξανά η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της κοινωνικής δράσης για την υλοποίηση των αναγκών της νεολαίας, για ειρήνη, εκπαίδευση, δουλιά, αλληλεγγύη, καθαρό περιβάλλον και προοδευτική πολιτιστική δημιουργία.

Η απόπειρα εξαναγκασμού της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας για αλλαγή της ιδεολογικής της βάσης κάτω από την άμεση απειλή να τεθεί εκτός νόμου, αποτελεί μια νέα σοβαρή επίθεση ενάντια και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, το 3ο σε κοινοβουλευτική επιρροή κόμμα της χώρας, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Οι νέες ενέργειες της τσέχικης κυβέρνησης συμπληρώνουν τις πολύμορφες διακρίσεις και απαγορεύσεις που αντιμετωπίζουν ήδη οι κομμουνιστές. Την ίδια στιγμή επιχειρείται η αποσιώπηση των εγκλημάτων των υποστηρικτών της φασιστικής και ναζιστικής ιδεολογίας και πολιτικής.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, με τους κομμουνιστές και τους προοδευτικούς ανθρώπους στην Τσέχικη Δημοκρατία που αντιστέκονται και υπερασπίζονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Ζητάμε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και κάθε μέτρου ενάντια στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη δράση της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ