Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ασυδοσία... πάει με όλα!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια χαρά πάνε τα κέρδη της «Κόκα-Κόλα 3E» (θυγατρική της «Κόκα-Κόλα» στην Ελλάδα). Αδιάψευστος μάρτυρας, η πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς» - στηρίζεται στις εκτιμήσεις 17 αναλυτών - και προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου «Κόκα-Κόλα 3Ε» στην Ελλάδα το 2005 διαμορφώθηκαν στα 305,8 εκατ. ευρώ. Θα είναι δηλαδή αυξημένα κατά 43% συγκριτικά με το 2004!

Προφανώς, όμως, τα πολλά κέρδη απαιτούν ακόμη περισσότερα. Αλλωστε, αυτή είναι η ουσία της ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση και αυτό επιβάλλει ο διαβόητος ανταγωνισμός, τον οποίο ενισχύουν με χέρια και πόδια οι κυβερνώντες. Γι' αυτό και πρόσφατα η διοίκηση της «Κόκα-Κόλα 3E» ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών στην Αθήνα, μεταφέροντας - προς το παρόν - το σύνολο της παραγωγικής της δραστηριότητας στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Το μέτρο - που εντάσσεται στα σχέδια μείωσης του κόστους παραγωγής - συνοδεύτηκε με την απόφαση της αφεντικών της «Κόκα-Κόλα 3E» να απολύσουν όλο σχεδόν το προσωπικό που απασχολούνταν στο εργοστάσιο της Αθήνας.

Φονικός συνδυασμός

Πολύ ακριβά πληρώνει ο λαός της Ουκρανίας τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ και την ανατροπή του σοσιαλισμού. Οι συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης (ανεργία, φτώχεια κλπ.), μαζί με τον ιδιαίτερα ψυχρό φετινό χειμώνα, έχουν φτιάξει ένα φονικό συνδυασμό, που θερίζει ζωές. Οπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, στο Κίεβο, έχουν χάσει τη ζωή τους 738 άνθρωποι από τις 16 Γενάρη. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 598 νεκρούς από τις 16 έως τις 31 Γενάρη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε όλη τη χώρα, πάνω από 7.500 άνθρωποι κατέφυγαν σε γιατρούς και 4.464 νοσηλεύτηκαν. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι άστεγοι, ομολογεί η ανακοίνωση του υπουργείου. Περιττό να σημειώσουμε ότι τα δραματικά αυτά φαινόμενα ήταν πέρα για πέρα αδιανόητα στην περίοδο του σοσιαλισμού.

Εγκληματικές ευθύνες

Δυο φορές, το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα «κόπηκε στη μέση», καθώς το λίγο χιόνι που έπεσε είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει η Εθνική Οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών. Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι στα Τέμπη έχουν γίνει πάρα πολλά θανατηφόρα ατυχήματα και πριν τρία, περίπου, χρόνια έχασαν, εκεί, τη ζωή τους 21 μαθητές από το Μακρυχώρι Ημαθίας. Εχουμε επισημάνει ότι η αιτία αυτών των προβλημάτων είναι η ακαταλληλότητα του δρόμου σ' αυτό το σημείο, που δυσκολεύει πολύ τη συγκοινωνία. Κι είχαμε υπογραμμίσει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες, αν και δεσμεύονται, δεν προχωρούν τα έργα κατασκευής της σήραγγας των Τεμπών - η τελευταία δέσμευση ήταν από τον Γ. Σουφλιά, που υποσχέθηκε ότι τα έργα, τα οποία θα εκτελεστούν με τη διαβόητη μέθοδο της παραχώρησης στους ιδιώτες, θα ξεκινούσαν από πέρσι το καλοκαίρι - ώστε να διευκολύνεται η ροή των αυτοκινήτων και ν' αποφεύγονται τέτοια προβλήματα και δυστυχήματα.

Προχτές στη Βουλή, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Ξανθόπουλος, ανακοίνωσε νέα καθυστέρηση στην έναρξη των έργων, αποδεικνύοντας ότι και τούτοι οι κυβερνώντες - όπως οι προκάτοχοί τους - αδιαφορούν για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο κι απειλούν ανθρώπινες ζωές.

Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί

Η Κύπρος έχει υποστεί πάμπολλα δεινά από τη Μεγάλη Βρετανία. Κι όχι μόνον όταν αποτελούσε τμήμα της βρετανικής αυτοκρατορίας, αλλά και αργότερα, αφού είχε αποκτήσει πλέον την εθνική της ανεξαρτησία. Αλλά και μέχρι πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση Μπλερ έκανε ό,τι πέρναγε από το χέρι της, για να αλυσοδέσει το λαό και την ηγεσία της Κύπρου με το απαράδεκτο και διχοτομικό «σχέδιο Ανάν».

Είναι περισσότερο κι από προφανές, επομένως, ότι οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των κυρίαρχων κύκλων της Μ. Βρετανίας βρίσκονται σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Από την άποψη αυτή, δεν ξαφνιάζει η ουσία της τελευταίας τοποθέτησης του Βρετανού ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο. Από την άλλη, όμως, είναι σκόπιμο να σημειωθεί, επειδή η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Βρετανός υπουργός προοιωνίζεται την κλιμάκωση των επιθέσεων και των εκβιασμών σε βάρος του κυπριακού λαού. Ο Τζακ Στρο αναφέρθηκε στη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, χρησιμοποιώντας την απαράδεκτη ορολογία «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση» και «διοίκηση Παπαδόπουλου». Προφανώς, δεν το έκανε από άγνοια, ούτε του ξέφυγε και, μάλλον, φανερώνει τον προσανατολισμό των επόμενων κινήσεων της βρετανικής κυβέρνησης, κατά πάσα πιθανότητα, σε συντονισμό και συνεννόηση με το Λευκό Οίκο.

ΥΓ: Η... αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης γιατί «κινήθηκε στα όρια της πολιτικής αφωνίας», όπως εύστοχα σημειώνει ο Στ. Λυγερός στην προχτεσινή «Καθημερινή» και τι σημαίνει αυτό;

Ζητούνται απαντήσεις

«Ουδέποτε και από οιονδήποτε Ελληνα πολίτη υπήρξε καταγγελία στο υπουργείο Εξωτερικών περί συλλήψεως, κρατήσεως και ανακρίσεώς του από μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών». Αυτά λέει η προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τα όσα καταγγέλλει ο κ. Β. Κατσικέας, περί απαγωγής του από πράκτορες της CΙΑ, το καλοκαίρι του 2004 στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Ποιο από τα δυο είναι αλήθεια, λοιπόν; Πάντως, να ισχύουν και τα δυο δε γίνεται. Πόσο μάλλον, που χρειάστηκε η παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για να μπορέσει τότε να επιστρέψει ο κ. Κατσικέας στην Ελλάδα. Δεν είχε καταγγείλει τότε, στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, τα όσα λέει τώρα ο κ. Κατσικέας; Κι αν όχι, γιατί; Κι αν δεν τα είχε καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές, δεν τα είχε πει ούτε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, του οποίου είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακής Συνεργασίας, θέση την οποία είχε παλιότερα και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Μάλλον απίθανη είναι κι αυτή η εκδοχή, παρά τα όσα αντίθετα λέγονται. Σε τέτοια περίπτωση, όμως, μπαίνουν μια σειρά σοβαρά ερωτήματα για τη στάση και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Γιατί κράτησε μυστική μια τόσο σοβαρή περίπτωση, ενάμιση χρόνο τώρα κι ενώ η Ευρώπη ολόκληρη συγκλονίζεται από ανάλογες δραστηριότητες της CΙΑ;

ΒΙΒΛΙΟ
60 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών

Επος και διδάγματα

Την περασμένη χρονιά συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Το ΚΚΕ με αφορμή την επέτειο δημοσιοποίησε Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος «Για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών». Ταυτόχρονα ξεδίπλωσε μια σειρά από πολύμορφες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης μια σειρά κειμένων και αφιερωμάτων δημοσιεύτηκαν στο «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση». Η έκδοση αυτή της «Σύγχρονης Εποχής» περιλαμβάνει ακριβώς όλον αυτόν τον πλούτο των υλικών. Ουσιαστικά η επιχείρηση παραχάραξης της αληθινής ιστορίας αποκαλύπτει μια συντονισμένη επίθεση κατά του κομμουνιστικού κινήματος και των λαών. Εμφανίζεται σε ποικίλες μορφές και εκδοχές ανάλογα τους συσχετισμούς και το ακροατήριο. Από τον χοντροκομμένο ωμό αντικομμουνισμό που για παράδειγμα επιχειρεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι το Χίτλερ και το Στάλιν, έως τον πιο εκλεπτυσμένο, ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος. Να υπερασπιστούν τον καπιταλισμό, να τον θωρακίσουν με ψέματα, με αντιεπιστημονικές υποθέσεις και κατασκευασμένα «γεγονότα». Είναι χρέος όλων μας η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας γιατί οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου επιδιώκουν με κάθε μέσο να αλλοιώσουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τη νικηφόρα πάλη των λαών και να μηδενίσουν την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ για τη συντριβή του φασισμού. Ενας ανώτερος κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός που βρισκόταν ακόμα στα πρώτα του δοκιμαστικά βήματα κατόρθωσε χάρη στα καινούρια ανώτερα χαρακτηριστικά του να νικήσει και να ταπεινώσει το γέννημα του παλιότερου εγκληματικού συστήματος, το φασισμό.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μανμόχαν Σινγκχ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολο και πιο εξόφθαλμα παραβιάζει ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγκχ, τις προεκλογικές του υποσχέσεις στα κόμματα της Αριστεράς, που δέχτηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του κόμματος του Κογκρέσου βάσει ενός ελάχιστου προγράμματος αποδεκτών πολιτικών. Τις τελευταίες βδομάδες, επιχείρησε την εκποίηση των αεροδρομίων στο Νέο Δελχί και στο Μουμπάι - των δύο μεγαλύτερων της χώρας, που χειρίζονται πάνω από το 60% της διεθνούς κίνησης - σε ιδιωτικές κοινοπραξίες. Αναγκάστηκε να τις αναβάλει και να το συζητήσει με τα συνδικάτα μετά από μαζικές διαδηλώσεις και τη διήμερη απεργία που παρέλυσε τα αεροδρόμια.

Ακόμη, ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο ζήτημα του Ιράν. Εκβίασε ωμά προσωπικά τον πρωθυπουργό ενός ινδικού κρατιδίου, όπου κυβερνά το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), για να καταστεί δυνατή η εκτέλεση κοινών αεροπορικών ασκήσεων με τις ΗΠΑ χωρίς να τις εμποδίσουν οι χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους. Και συνεχίζει την πολιτική του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας.

Η αθέτηση των υποσχέσεων του Κογκρέσου και του Σινγκχ -που είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που εισήγαγε τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα του ΔΝΤ στη χώρα τη δεκαετία του '90 ως υπουργός Οικονομικών - προβληματίζει έντονα την Αριστερά. Στελέχη του ΚΚ Ινδίας (Μ) και του ΚΚΙ διαμηνύουν ότι επανεξετάζουν τη στάση τους. Αναμένεται σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων και ένταση των πιέσεων προς την κυβέρνηση για να τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Αν δεν το κάνει, η χώρα οδεύει προς σοβαρή κρίση.


Μπ. Γ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ