ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2006
Χρονιά υλοποίησης των αντιλαϊκών ρυθμίσεων

Το Ασφαλιστικό, οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, η παραχώρηση των υποδομών μέσω των «συμπράξεων» στο κεφάλαιο, οι ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και η λειτουργία των τραπεζών όλες τις μέρες, στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης

Με άγριες διαθέσεις υποδέχτηκε το 2006 η κυβέρνηση της ΝΔ. Με δύο παρεμβάσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επιδίωξε να μεταδώσει το κλίμα πολέμου από το οποίο εμφορείται η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Απογευματινή», ο Γ. Αλογοσκούφης έθεσε θέμα λειτουργίας των τραπεζών και τις Κυριακές, ενώ στο πλαίσιο της συζητούμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, υποστήριξε ότι για τις αναδρομικές δαπάνες που διεκδικούνται από τους εργαζόμενους θα πρέπει να αποφασίζει η Βουλή - δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση - και όχι τα δικαστήρια. Παράλληλα, έθεσε θέμα περαιτέρω ελαστικοποίησης των διατάξεων που προστατεύουν σήμερα το περιβάλλον, ώστε να μη λειτουργούν ανασταλτικά στις επενδύσεις...

Για τις μέρες λειτουργίας των τραπεζών, ο υπουργός, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον υπουργό Ανάπτυξης, που μεθοδεύει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, υποστήριξε ότι «στα ζητήματα του ωραρίου δεν μπορούμε να έχουμε κλάδους της οικονομίας που εξυπηρετούν το εμπόριο οι οποίοι να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Και νομίζω ότι οι περιοριστικές πρακτικές που υπήρχαν στον τραπεζικό τομέα πολλά χρόνια, εκ των πραγμάτων, θα περιοριστούν. Γιατί δεν μπορεί να λειτουργεί όλη η αγορά και να μη λειτουργούν οι τράπεζες»!

Με χτεσινές δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το 2006 ως χρονιά εφαρμογής των ρυθμίσεων που προβλέπονται από νόμους και αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί το χρόνο που μας πέρασε και χρόνο ιδιωτικοποιήσεων στις τράπεζες. Σ' αυτά τα πλαίσια και σηματοδοτώντας τα αντιλαϊκά μέτωπα που σκοπεύει ν' ανοίξει η κυβέρνηση, είπε ότι πρώτον θα ξεκινήσει ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό και η μελέτη όλων των πτυχών που το αφορούν... Δεύτερον, τις επόμενες 15 ημέρες θα συνεδριάσουν α) η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων β) η διυπουργική επιτροπή συμπράξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και γ) η διυπουργική επιτροπή για τις ΔΕΚΟ.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι θα δοθούν κατευθύνσεις προς τις διοικήσεις των ζημιογόνων επιχειρήσεων προκειμένου να καταρτίσουν εντός τετραμήνου προγράμματα «εξυγίανσης» και νέους κανονισμούς προσωπικού. Λόγος γίνεται για το τετράμηνο διαβουλεύσεων των διοικήσεων των ΔΕΚΟ με τις οργανώσεις των εργαζομένων για την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών των εργαζομένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Μάλιστα, αν μέχρι τις 27 του Απρίλη δεν υπάρχει κατάληξη μεταξύ των δύο μερών, η κυβέρνηση, βάσει του σχετικού νόμου, μπορεί να αποφασίσει και να επιβάλει αυτή το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που κρίνει πως είναι αναγκαίο για την κερδοφόρα πορεία των επιχειρήσεων. Ο υπουργός δεν αρνήθηκε ότι στα πλαίσια της «εξυγίανσης» των επιχειρήσεων αυτών προωθούνται περικοπές σε υπερωρίες, επιδόματα, παροχές σε είδος κλπ. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της εισοδηματικής πολιτικής στις επιχειρήσεις αυτές - που είναι ζημιογόνες και ανήκουν στο δημόσιο - αφού μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δοθούν αυξήσεις που θα είναι ακόμα και μικρότερες από εκείνες που θα αφορούν το δημόσιο τομέα συνολικά. Ο ίδιος είπε πως οι εισοδηματικές αυξήσεις θα κινηθούν στα όρια του πληθωρισμού και διευκρίνισε ότι για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ «δεν μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις μισθών παραπάνω από τις αυξήσεις που δίνονται στο Δημόσιο».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του για τις ΣΔΙΤ, οι οποίες, όπως ο υπουργός ομολόγησε, αποτελούν εργαλείο προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Ετσι, εκτός από έργα υποδομής (φυλακές, δικαστήρια, σχολεία κλπ. που θα κατασκευαστούν με τα ΣΔΙΤ), ανέφερε ότι, μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς Λιάπη και Κεφαλογιάννη, αποφασίστηκε να προωθηθεί με τη μέθοδο αυτή ο εκσυγχρονισμός των υποδομών σε λιμάνια και αεροδρόμια. Για να δηλώσει ρητά: «Αυτό συνδέεται και με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Διότι αυτές οι συμπράξεις στην ουσία θα είναι και εν μέρει αποκρατικοποιήσεις». Σύμφωνα πάντα με τον Γ.Αλογοσκούφη, με τη μορφή των συμπράξεων θα μπορούν να κατασκευαστούν δύο νέα αεροδρόμια, στην Πελοπόννησο (στρατιωτικό) και τη Λάρισα (εμπορικό).

Ο τρίτος άξονας προτεραιότητας είναι βέβαια η συνέχιση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, με έμφαση στον τραπεζικό τομέα (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΑΤΕ και Εμπορική). Ειδικά για την Αγροτική εξετάζεται - σε συνεργασία με τους Γάλλους της «Credit Agricol» - η πλήρης ιδιωτικοποίησή της με την εκχώρηση σε ιδιώτες του 51% των μετοχών της. Πάντως ο Γ. Αλογοσκούφης ομολόγησε εντελώς κυνικά ότι με το νόμο για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων (3371/05) τέθηκαν οι βάσεις για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών...

Στο τομέα της φορολογίας, τέλος, θα υπάρξει επεξεργασία του νόμου για τη φορολογία των φυσικών προσώπων, κύριο στοιχείο της οποίας θα είναι οι μεγάλες μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης για τα υψηλά εισοδήματα και η απάλειψη κάθε έννοιας αναλογικότητας.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο σε ΑΕΙ -ΤΕΙ

Ορθάνοιχτοι οι «κρουνοί» για ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.ά.

«Μαχαίρι» ακόμη και σε εγκεκριμένες δαπάνες του προϋπολογισμού αποφάσισε να βάλει και φέτος η κυβέρνηση, δημιουργώντας έτσι ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας σε σειρά από κρατικούς φορείς. Αντίθετα, εξαιρετικά γαλαντόμοι αποδείχνονται σε ό,τι αφορά τις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ κ.ά. Στο πλαίσιο της «σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής» λιτότητας και για το 2006, η χρηματοδότηση κρατικών φορέων και υπουργείων θα γίνεται με το σταγονόμετρο, γεγονός που καλούνται να πληρώσουν πρώτοι από όλους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και μέχρι νεωτέρας, οι εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων στα ΑΕΙ, στα ανώτατα ιδρύματα τεχνολογικού τομέα και στις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας θα διαμορφωθούν το πολύ μέχρι το 35% των προβλεπόμενων πιστώσεων. Πρόκειται για το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση καρατόμησης συγκεκριμένων κοινωνικού χαρακτήρα κονδυλίων που αναγράφονται στον προϋπολογισμό.

Η επιλεκτική καρατόμηση δαπανών αποδείχνεται και από το γεγονός ότι οι «κρουνοί» παραμένουν ορθάνοιχτοι για άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις της πολιτικής που εφαρμόζουν. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, θα εκταμιευτεί το σύνολο της δαπάνης (100%) για «τη συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες ΝΑΤΟ και αποστολών εξωτερικού για υπηρεσία ΝΑΤΟ», τις «αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αλλά και την επιχορήγηση στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία, μέσα στο 2006, θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην εκποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Στο 11μηνο του 2005 τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου σημείωσαν αύξηση 6,2% έναντι «αναθεωρημένου» στόχου 6,7%. Στο ίδιο διάστημα οι δαπάνες εμφανίζουν μεταβολή 4,9% (έναντι στόχου 5,3%), ενώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού φτάνει στα 7,9 δισ. ευρώ (από 10,6 δισ. ευρώ το 2004).

ΕΦΕΤ
Θα επιβάλλει πρόστιμα μέχρι και 1 εκατ. ευρώ

Αυξάνεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ το ύψος του προστίμου που μπορεί να επιβάλλει το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία που άπτεται της αρμοδιότητας του Φορέα, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του υπουργού Ανάπτυξης. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο «για τη σύσταση συμβουλίου εθνικής ενεργειακής στρατηγικής - ρύθμιση θεμάτων υπουργείου Ανάπτυξης» και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Μέχρι τώρα το ΔΣ του ΕΦΕΤ μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι το ύψος των 60.000 ευρώ, ενώ για υψηλότερο πρόστιμο έπρεπε να ζητήσει την έγκριση από τον υπουργό Ανάπτυξης. Επίσης, με άλλη διάταξη ορίζεται ότι όταν ασκείται έφεση για πρόστιμο που επιβάλλει ο ΕΦΕΤ, θα πρέπει εκ των προτέρων να καταβάλλεται (από εκείνους που καταθέτουν την έφεση) το 20% του συνολικού προστίμου, το οποίο όμως δε θα μπορεί να ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.

Τέλος, προβλέπεται η σύσταση κλιμακίων ελέγχου τροφίμων που θα απαρτίζονται από υπαλλήλους του ΕΦΕΤ, του Γενικού Χημείου του Κράτους, των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων ή άλλων αρμόδιων δημόσιων αρχών και υπηρεσιών. Τα κλιμάκια αυτά των ελεγκτών θα είναι αρμόδια να ασκούν έλεγχο σε οποιαδήποτε επιχείρηση υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ.

Επιασαν δουλιά

Εδώ και αρκετούς μήνες τα διάφορα «παπαγαλάκια» της Σοφοκλέους ξανάπιασαν δουλιά με στόχο να βάλουν στο χέρι το κομπόδεμα των αφελών που τους εμπιστεύονται.

Από τον τζόγο και από τα διάφορα κερδοσκοπικά παιχνίδια ωφελημένοι βγαίνουν μόνον οι μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλοι μεγαλοτζογαδόροι, που κρατάνε «το μαχαίρι και το καρπούζι», ελέγχουν τους μηχανισμούς της λεγόμενης «ενημέρωσης» και έχουν τη δυνατότητα να στήσουν το παιχνίδι κατά τρόπο που να εξυπηρετεί αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα. Νωπή είναι ακόμη η εμπειρία του 1999-2000, που απέδειξε πως δεν είναι δυνατό να κερδίζουν όλοι, όπως, τότε, ισχυρίζονταν στην προπαγάνδα τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, για δικούς της λόγους, φροντίζει από τώρα να κρατήσει «πισινή» για τυχόν αρνητικές εξελίξεις. Ετσι ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε χτες: «Οπως γνωρίζετε, δε σχολιάζω την εξέλιξη του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου. Ολοι μας πρέπει να θυμόμαστε και όλοι πρέπει να θυμούνται το τι συνέβη το 1999 και το 2000»...

Τα κοράκια, όμως, βγήκαν και πάλι στο μεϊντάνι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ