ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΟΡΩΝΙΔΟΥ

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς

«Η Ευρώπη που πρωτοπόρησε στις ιδέες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας, είναι πραγματικά ντροπή σήμερα να προβαίνει σε τέτοιους μεροληπτικούς διαχωρισμούς καταδίκης των κομμουνιστικών καθεστώτων. Είμαι σίγουρη ότι εφόσον το Συμβούλιο της Ευρώπης επιμείνει σ' ένα τέτοιο ψήφισμα, πολύ γρήγορα η ίδια η Ιστορία θα το διαψεύσει, καταχωρώντας την κομμουνιστική επανάσταση στα μεγάλα κινήματα της ανθρωπότητας.

Οι θιασώτες της καταδίκης των κομμουνιστικών καθεστώτων σκοπίμως αγνοούν τα εγκλήματα που γίνονται σήμερα από τους ισχυρούς της γης που "μονοπωλούν" πλέον τις αρχές της δημοκρατίας και ελευθερίας. Η περιστολή όμως των ατομικών δικαιωμάτων (ευρωφακέλλωμα κ.ά.) με αιτιολογία το "κυνήγι των μαγισσών" χτυπά την πόρτα όλων μας. Οι μεροληπτικές κρίσεις και οι αφελείς φανατισμοί που καλλιεργούνται σήμερα στην Ευρώπη, πρέπει να μας προβληματίσουν και ενεργοποιήσουν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δήμαρχος Ροδολίβους Σερρών

«Μένει κατάπληκτος κανείς όταν μαθαίνει για την προσπάθεια αντιδραστικών κύκλων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με επικεφαλής τον Σουηδό βουλευτή Λίμπλαντ, να προωθήσουν το διαβόητο πια αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Οι κύριοι αυτοί δε βρήκαν λέξη να πουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλείστων στα σύγχρονα μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των Αμερικανών, πολλά από τα οποία λειτουργούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σιώπησαν εκκωφαντικά όταν οι στρατοί των χωρών τους σε σύμπραξη με τον αμερικανικό επέβαλαν κατοχή στο Κόσσοβο, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Δεν άκουσαν τίποτε για τα όλο και πιο εξεζητημένα δίκτυα παρακολούθησης που στήνουν οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών τους. Δεν τους άγγιξε η δραματική κατάσταση πολλών από τους πολίτες των χωρών τους, που έχοντας φτάσει στην έσχατη ένδεια πεθαίνουν από το κρύο στους δρόμους, εξεγείρονται απεγνωσμένα στα υποβαθμισμένα προάστια των μεγαλουπόλεων. Από ποιον όμως να περιμένουμε ευαισθησία, όταν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το σύστημα που παράγει τον πόλεμο, τη φτώχεια, το φασισμό; Η μόνη τους έγνοια είναι να ξαναγράψουν την Ιστορία, επιβάλλοντας τη δική τους ψυχροπολεμική εκδοχή διά ανατάσεως των χεριών. Οι λαοί όμως που πολέμησαν το φασισμό, την ιστορία τους την έγραψαν με αίμα κι αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανένα ψήφισμα. Ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός που δοκιμάστηκε σκληρά από το ναζισμό και το φασισμό, ξέρει πολύ καλά ποιοι υπήρξαν οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί του. Η ελληνική κοινωνία, χωρίς να διαγράψει την ιστορική μνήμη, προσπάθησε και εν πολλοίς κατάφερε να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε ο εμφύλιος. Σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψει σε κάποιους να τη γυρίσουν εξήντα χρόνια πίσω.

Αναρωτιέται κανείς ποιοι να 'ναι οι στόχοι που επιδιώκουν οι εμπνευστές του αντικομμουνιστικού μνημονίου. Προφανώς δεν ανακάλυψαν τώρα όσα περιγράφουν στο κείμενό τους. Ισως σκέφτονται ότι πρέπει ν' αμαυρωθεί η ενοχλητική ανάμνηση των σοσιαλιστικών κοινωνιών και των επιτευγμάτων τους, έτσι που να μην υπάρξει περίπτωση επανίδρυσης των ανατραπέντων σοσιαλιστικών καθεστώτων. Κι αν αυτό φαίνεται πολύ μακρινό, ίσως σκέφτονται ότι πιο εύκολα θα επιβάλουν στους δικούς τους λαούς περιοριστικές πολιτικές στα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους. Το σίγουρο είναι ότι επιχειρείται ο έλεγχος της πολιτικής γνώμης και ιδεολογίας με διοικητικό τρόπο. Αυτό αποτελεί παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών και δεν πρέπει να περάσει έτσι. Μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να καταδικαστεί από κάθε προοδευτικό άνθρωπο».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

«Αυτή είναι η επίθεση, η κυριολεκτικά ιδεολογική επίθεση, σήμερα στην ΕΕ, από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο, για να κυριαρχήσουν ορισμένα μοντέλα ανάπτυξης και εργασίας. Δεν είναι αυτό καθ' εαυτό το πρόβλημα που τους απασχολεί. Και προέρχεται βέβαια από τις πολύ πολύ ακραίες δεξιές και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Σημασία έχει ότι πρέπει να φτιαχτεί μια μεγάλη συμμαχία, φιλελεύθερων, κεντρώων, σοσιαλδημοκρατικών, σοσιαλιστικών, αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία που να ανατρέψει αυτή την εισήγηση. Και γι' αυτό πρέπει να γίνει ένα μεγάλο κίνημα πανευρωπαϊκό.

Δεν μπορεί να περάσει έτσι αυτό το θέμα. Διότι αυτή η εξίσωση του φασισμού με τις κυβερνήσεις των κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη είναι ένα ιστορικό έκτρωμα».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

Ευρωβουλευτής της ΝΔ

«Εγώ δε συμφωνώ με τη διαδικασία αυτή. Συμφωνώ απόλυτα με τη γραμμή την οποία χάραξαν οι ευρωβουλευτές τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, διότι πιστεύω ότι η αναμόχλευση του παρελθόντος μόνο ζημιά κάνει.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να μη βλέπουμε συνεχώς πίσω.

Αφήστε την Ιστορία που θα περάσει καιρός να διαμορφώσει την άποψη, ώστε να έχουμε μια πιο αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΣΑΡΡΗΣ

Νομάρχης Ηρακλείου

«Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, έχει ταυτιστεί με την ενεργό συμπαράστασή της υπέρ των Ελλήνων κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και οδυνηρή έκπληξη, όταν πληροφορηθήκαμε το γεγονός ότι στις 24 Γενάρη 2006, πρόκειται να συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ένα απαράδεκτο ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά "ντοκουμέντο".

Ενα "ντοκουμέντο" το οποίο προκειμένου να δικαιώσει, όπως φαίνεται, ετεροχρονισμένα τα εγκλήματα του ναζισμού και του χιτλερισμού, τα ταυτίζει ισοπεδωτικά και άκριτα με κάποιες δράσεις (επιβεβαιωμένες ή ανεπιβεβαίωτες) των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Αυτός ο συμψηφισμός ανάμεσα στη φασιστική ιδεολογία και στην κομμουνιστική ιδεολογία δεν αποτελεί μόνο ύβρη απέναντι στους κομμουνιστές για τους αγώνες τους κατά του άξονα στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά αποτελεί ύβρη και απέναντι σε γενιές και γενιές αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση.

Αποτελεί ύβρη ενάντια στους ήρωες της 1ης του Μάη του Σικάγου, ύβρη στο ρομαντικό αγωνιστή Μπελογιάννη, στον Πλουμπίδη, στη μνήμη των αγωνιστών του ΕΑΜ και ύβρη στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα.

Τιμούμε τους αγωνιστές της Αριστεράς για τους αγώνες τους ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις ακρότητες απ' όπου κι αν προέρχονται και σε όποια εποχή κι αν έγιναν.

Η πρόταση αυτή του Σουηδού βουλευτή αποτελεί "βρικολάκιασμα" των διαχωριστικών γραμμών και τειχών ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, τους οποίους και οδηγεί σε διχασμό.

Εναν διχασμό που ο δικτάτορας Φράνκο έκλεισε πριν πολλές δεκαετίες με την ανέγερση ενός κοινού μνημείου στην Κοιλάδα των Νεκρών στην Ισπανία, προς τιμήν όλων των νεκρών του εμφυλίου πολέμου της Ισπανίας και τον οποίο διχασμό κάποιοι ανιστόρητοι προσπαθούν να αναβιώσουν.

Η αναμόχλευση βέβαια όλης αυτής της ιστορίας, το πιθανότερο είναι να έχει κύρια στόχευσή της τον "εξαγνισμό" των ανατριχιαστικών εγκλημάτων της τελευταίας δεκαπενταετίας, που έχουν διαπράξει οι πλανητάρχες της εποχής μας ενάντια σε ανυπεράσπιστους λαούς. Δεν μπορείς να βάλεις στο ίδιο τσουβάλι τον ρομαντικό Μπελογιάννη και τον στρατηγό Αϊχμαν των φρικτών στρατοπέδων συγκέντρωσης του Γ΄ Ράιχ.

Η Νομαρχιακή Αρχή Ηρακλείου καλεί όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να τιμήσουν το παρελθόν τους καταψηφίζοντας το απαράδεκτο αυτό κείμενο που διαστρεβλώνει κατάφωρα την Ιστορία και βιάζει την αλήθεια, ώστε να κλείσει για το μέλλον η πόρτα σε επίδοξους γκεμπελίσκους και στην εξυπηρέτηση των σκοτεινών επιδιώξεών τους ενάντια στο δημοκρατικό πολίτευμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ