Ενα ακόμη βήμα στην παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο Δήμο Αθηναίων και την προώθηση της «ιδέας» του εθελοντισμού, προχωρά η διοίκηση, με την προχτεσινή απόφασή της για την τροποποίηση της συστατικής πράξης της δημοτικής επιχείρησης «Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας» (ΟΡΟΔΑ) Δήμου Αθηναίων, η ίδρυση της οποίας είχε αποφασιστεί σε παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο.
Σε αυτήν προβλέπεται, ότι ο ανώτατος αριθμός εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου θα είναι μόλις τέσσερις, το υπόλοιπο προσωπικό θα απασχολείται «με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου ή ανεξάρτητων υπηρεσιών», ενώ το σύνολο των εργαζομένων θα καθορίζεται ανάλογα με τις... ανάγκες την εταιρίας! Επίσης, μέσω της εταιρίας θα προωθείται και ο «εθελοντισμός», εκπληρώνοντας, στην ουσία και μέρος των αναγκών της εταιρίας. Σκοπός ίδρυσής της είναι η «πρόληψη των ατυχημάτων» και θα έχει διάρκεια 40 χρόνια.
Ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», καταψήφισε την πρόταση για δημιουργία αυτής της επιχείρησης σημειώνοντας: «Η λειτουργία της εταιρίας για τα επόμενα 40 χρόνια επιτρέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ωστόσο, η δημοτική αρχή ενισχύει τη λογική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και την ελαστικοποίησή τους».
Ενα άλλο σημείο της συστατικής πράξης του ΟΡΟΔΑ, το οποίο σχολίασε αρνητικά ο Σπ. Χαλβατζής, είναι η προώθηση του εθελοντισμού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη συστατική πράξη, για την επίτευξη των σκοπών της εταιρίας επιτρέπεται «η προώθηση του πνεύματος του εθελοντισμού στον τομέα της πρόληψης ατυχημάτων και η παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξή του σε επίπεδο γειτονιάς, καθώς και η εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εθελοντές σε συνεργασία με Δήμους». Ετσι, αναφερόμενος στο θέμα της οδικής ασφάλειας είπε, ότι θα έπρεπε να εξασφαλίζεται από το κράτος και όχι να στηρίζεται στον εθελοντισμό.
Πάντως, η περίπτωση του ΟΡΟΔΑ, δεν είναι η μοναδική, μέσω της οποίας η διοίκηση του δήμου προωθεί αφενός τον εθελοντισμό και αφετέρου την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Στη Διεύθυνση Πρασίνου, για παράδειγμα, υποχρέωσε 80 εργαζομένους να υπογράψουν ότι θα απασχολούνται όταν και όποτε τους έχει ανάγκη η υπηρεσία! Από την άλλη, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό υποκαθιστά τους υπαλλήλους με εθελοντές, όπως για παράδειγμα στη φύλαξη παιδικών χαρών ή στη συντήρηση πρασίνου.
Περικόπτει το οικογενειακό επίδομα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ για τα θήλεα άγαμα παιδιά το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με μια αντεργατική απόφαση. Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμό 130/2005 απόφαση του Αρείου Πάγου, το οικογενειακό επίδομα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ δεν επεκτείνεται στα ενήλικα άγαμα αγόρια, όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ, αλλά αντιθέτως καταργείται και για τα θήλεα άγαμα παιδιά. Δηλαδή, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου όχι μόνο δεν έκανε επέκταση του οικογενειακού επιδόματος, αλλά συρρίκνωσε το υπάρχον επίδομα, με αποτέλεσμα να επέρχεται μείωση του εισοδήματος των απασχολούμενων στα ΚΤΕΛ.
Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία προβλέπει για τους απασχολούμενους στα ΚΤΕΛ οικογενειακό επίδομα, για τα μεν αγόρια εφόσον είναι κάτω των 18 ετών ή όταν σπουδάζουν μέχρι το 25ο έτος, για τα δε κορίτσια όσο χρόνο παραμένουν άγαμα. Οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ διεκδίκησαν - διά της δικαστικής οδού -επέκταση του οικογενειακού επιδόματος και για τα άγαμα αγόρια. Να όμως που «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι»...
Οι δικαστές του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με μια «ταχυδακτυλουργική απόφαση» και ερμηνεύοντας μάλλον ανάποδα το Σύνταγμα για την ισότητα των εργαζομένων (άρθρο 22) έκριναν ότι δεν μπορεί να επεκταθεί το οικογενειακό επίδομα στα άγαμα αγόρια, γιατί η νομοθετική διάταξη που προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος στα άγαμα κορίτσια θεωρείται καταργημένη!
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση ότι η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος στα άγαμα κορίτσια «εισάγει ευνοϊκή ρύθμιση με βάση το φύλο για τους μισθωτούς του ΚΤΕΛ με ενήλικα άγαμα κορίτσια, σε βάρος των συναδέλφων τους με ενήλικα άγαμα αγόρια»...
Ψηφίστηκαν ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2006 στο Δήμο Νίκαιας, που κάνουν καθαρή την προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων της. Τόσο ο Προϋπολογισμός όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα συζητήθηκαν σε λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές της Νίκαιας, αποτυπώνοντας τη λαϊκή βούληση για έργα υποδομής, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2006 περιλαμβάνει 22.136.000 ευρώ για νέα έργα και 13.189.433 ευρώ για συνεχιζόμενα έργα. Τα νέα έργα επιμερίζονται σε 9,6% για έργα οδοποιίας, 32,3% για οικοδομικά έργα, 13,6% για αναπλάσεις και διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, 5,4% για υδραυλικά έργα, 6,8% για έργα πρασίνου, 7% για έργα ηλεκτροφωτισμού, 3% για αθλητικά έργα, 14,5% για απαλλοτριώσεις χώρων και 7,8% για μελέτες.
Πιο νωρίς θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία, αύριο Σάββατο, τα συγκοινωνιακά μέσα της Αθήνας (αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ, «ηλεκτρικός σιδηρόδρομος» και μετρό).
Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα αρχίσουν αύριο να αποσύρονται σταδιακά από τις 10 μ.μ.. Το τελευταίο δρομολόγιο του «ηλεκτρικού» από Πειραιά και Κηφισιά θα εκτελεστεί στις 11 μ.μ., ενώ την ίδια ώρα θα γίνουν και τα τελευταία δρομολόγια του μετρό από το Σύνταγμα προς όλους τους τερματικούς σταθμούς και των δύο γραμμών.
Κανονικά, χωρίς τροποποιήσεις, θα γίνουν τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηρόδρομου και των λεωφορειακών γραμμών και τρόλεϊ που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ενώ και το τραμ θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, όπως κάθε Παρασκευή και Σάββατο.