ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
2ο ΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αρνούμαστε να γίνουμε τα «βαποράκια» σας

Απάντηση των μαθητών στο υπουργείο Παιδείας και τις ασφαλιστικές εταιρίες

«Δε συμμετέχουμε στο διαγωνισμό των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Δίνουμε απάντηση στην κινητοποίηση στις 9 Δεκέμβρη με όλα τα σχολεία της χώρας. Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε και να ζήσουμε». Είναι το μήνυμα που έστειλε το 2ο ΕΛ Κοζάνης, μετά από απόφαση του 15μελούς, καθώς οι μαθητές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ). Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανοίξει το δρόμο στην ΕΑΕΕ να διεξάγει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας για το ...«αγαθό» της ιδιωτικής ασφάλισης.

«Η κυβέρνηση ξεκινάει ...ζύμωση για το Ασφαλιστικό, ανοίγοντας τις πόρτες των σχολείων μας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες! Η κυβέρνηση επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να παρέμβουν απευθείας στη συνείδησή μας, για να θεωρήσουμε απαραίτητη την ιδιωτική ασφάλιση, να ξεγράψουμε την υποχρέωση του κράτους και το δικαίωμά μας στην ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη και τη σύνταξη, να θεωρήσουμε δική μας "αποταμίευση" το θησαύρισμα των ασφαλιστικών εταιριών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του 2ου ΕΛ Κοζάνης.

Παράλληλα, το σχολείο αναφέρεται στη συμφωνία των ασφαλιστικών εταιριών με το υπουργείο Παιδείας να μεγαλώσουν κι άλλο τα κέρδη τους, «αφού τις εκθέσεις μας μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για τις διαφημιστικές τους ανάγκες χωρίς υποχρέωση σε μας, αλλά δε σταματά εδώ... Μας βάζουν να γράψουμε όλα μας τα στοιχεία στην εργασία μας, ώστε να φακελώσουν και την οικογένειά μας για να γίνει κι αυτή μέρος του πελατολογίου μιας ασφαλιστικής».

«Αραγε από πού αντλούν το δικαίωμα να μας μετατρέπουν σε "βαποράκια" των ασφαλιστικών μονοπωλίων; Με ποιο δικαίωμα μετατρέπουν το χώρο της εκπαίδευσης σε χωράφι των ασφαλιστικών; Ο διαγωνισμός αυτός δεν είναι μια απλή παρέμβαση στην εκπαίδευση για διαφημιστικούς λόγους. Προσπαθούν να διαμορφώσουν τη συνείδησή μας σύμφωνα με τα μέτρα τους», καταλήγει η ανακοίνωση του 2ου ΕΛ Κοζάνης και καλούν τους «εκπαιδευτικούς και τους γονείς μας να μην αφήσουν να περάσουν όλα αυτά».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υγεία, πρόληψη και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία

Με αφορμή το θάνατο μιας μαθήτριας μέσα στο σχολείο της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Ενα τραγικό περιστατικό - ο θάνατος μιας μαθήτριας μέσα στο σχολείο της - έρχεται να αναδείξει, για άλλη μια φορά, τις ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, για την πλήρη απουσία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Σχολικής Υγιεινής, στελεχωμένων με ειδικούς επιστήμονες», επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξουν ολοκληρωμένες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Σχολικής Υγιεινής με βασική τους προτεραιότητα τους ελέγχους για θέματα υγείας, πρόληψης και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

Δεν κρύβει λόγια

Προχτές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (σε εκδήλωση του ΚΚΕ για την εκπαίδευση των γεωπόνων) ο Λ. Λουλούδης, αντιπρύτανης του ιδρύματος και υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ (μέλος της Ομάδας Οικολόγων που προσχώρησε στο ΣΥΝ το 2003) είπε: «Εμείς είμαστε με την ΕΕ, την Μπολόνια, το Μπέργκεν, τη Λισαβόνα... ενώ το ΚΚΕ είναι απομονωμένο»!

Ο καθηγητής δεν κρύβει λόγια. Μιλάει επώνυμα και σε πρώτο πληθυντικό για τη θέση του κόμματος που εκφράζει και αυτή είναι καθαρή: Υπέρ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Κι επειδή μιλάει καθαρά, ευθεία μπορεί να είναι και η ιδεολογική αντιπαράθεση. Το πρόβλημα προκύπτει όταν άλλοι ομοτράπεζοί του ισχυρίζονται ότι δήθεν ο ΣΥΝ είναι ενάντια στην Μπολόνια, το Μπέργκεν, τη Λισαβόνα. Δεν πρόκειται για διγλωσσία. Απλός οπορτουνισμός είναι...

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την Παιδεία

Οι ΚΟΒ Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα την εισβολή των επιχειρηματιών στα σχολεία και γενικότερα τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και τις θέσεις του ΚΚΕ, τη Δευτέρα, 12/12, στις 7μ.μ., στο δημαρχείο Αγ. Δημητρίου.

Επίσης, τη Δευτέρα 12/12, οι οργανώσεις Οικονομικών Επιστημών της Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «από την οικονομία του κέρδους, στη λαϊκή οικονομία», στην αίθουσα ΠΑΜ 16 του πανεπιστημίου, στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Γ. Μαγγανάς, διδάσκων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου και μέλος του ΚΜΕ.

Την Τρίτη 13/12, οι οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας κάνουν εκδήλωση με θέμα «ο μηχανικός στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», στην αίθουσα ΗΛ 7 του ιδρύματος, στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Διδάσκουν ως τέχνη το ... ρουσφέτι

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή τις μετεγγραφές

Με αφορμή μια τεκμηριωμένη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από ενδιαφερόμενο γονιό, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις μετεγγραφές της περιόδου 2004 - 2005. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται συγκεκριμένα: «Κατά την περίοδο των μετεγγραφών του έτους 2004 - 2005 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), με βάση όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά της ενδιαφερόμενης Ελένης Καράγιωργα, την ένσταση που έχει υποβληθεί και την αλληλογραφία του ΥΠΕΠΘ με την ΑΣΚΤ, φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που ο νόμος 3284/04 ορίζει, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του καταλόγου αυτών που δικαιούνται μεταγραφή. Συγκεκριμένα, δεν τηρήθηκαν ενιαία για όλους τους υποψηφίους οι προϋποθέσεις που προβλέπονται αφού δεν κατατέθηκαν πλήρως όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως φορολογικές δηλώσεις όλων των φορολογούμενων μελών της οικογένειας του υποψηφίου από κάθε πηγή είτε δηλώνεται χωριστά είτε από κοινού. Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφού επιτρέπει να δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες για την τακτοποίηση κάποιων "ημετέρων". Το υπουργείο Παιδείας παρότι έχει ενημερωθεί για την υπόθεση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προκειμένου να ασκήσει την υποχρέωση που έχει από το νόμο για να εφαρμόσει η ΑΣΚΤ το νόμο και να τηρήσει ενιαίες προϋποθέσεις για όλους τους υποψηφίους, παρ' όλο που έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Λ. Κανέλλη ρωτούν αν προτίθεται το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να αρθεί η προφανής αδικία, όπως επίσης και να προχωρήσει στην άσκηση πειθαρχικού ελέγχου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συζήτηση με τον Τάσο Ψαρά

Συνεχίζεται σήμερα το διήμερο για τον κινηματογράφο, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη οι κινηματογραφικές ομάδες της Πανσπουδαστικής ΚΣ και η «Cinergeia». Θέμα του διημέρου: «Χειραγώγηση και Κινηματογράφος». Σήμερα, θα γίνει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρά, στην αίθουσα του Πολιτικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε η ΠΚΣ

Σημαντική ήταν η άνοδος των δυνάμεων της Πανσπουδαστικής ΚΣ στις εκλογές του Ενιαίου Συλλόγου των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης. Αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη, ανατρέποντας το κατεστημένο, που εδώ και τρία χρόνια είχε διαμορφωθεί με ευθύνη των ΕΑΑΚ. Υπογραμμίζεται ότι οι εκλογές έγιναν μετά από την παρέμβαση της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου έγιναν στις 7 Δεκέμβρη και στα πέντε συγκροτήματα των Εστιών. Σε σύνολο 459 που ψήφισαν, πήραν: η ΠΚΣ 144, η ΠΑΣΠ 160, τα ΕΑΑΚ 97 και οι «Ανεξάρτητοι» 20 ψήφους. Ακυρα 32, λευκά 9. Η κατανομή των εδρών είναι 4 για την ΠΚΣ, 4 για την ΠΑΣΠ και 3 για τα ΕΑΑΚ.

Η ΠΚΣ εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν θετικό. Τονίζει, ωστόσο, ότι δεν είναι τυχαίο ή συγκυριακό, αλλά οφείλεται στις αγωνιστικές διεργασίες, που έχουν γίνει στις συνειδήσεις των φοιτητών από τη δράση της παράταξης μέσα στο κίνημα. Η ΠΚΣ επιρρίπτει ευθύνες στα ΕΑΑΚ, που είχαν μέχρι τώρα την πλειοψηφία, για την αδρανοποίηση του Συλλόγου των Εστιών, καθώς η αδρανοποίηση αυτή έδωσε πάτημα στους διευθυντές των Εστιών να δρουν ανεξέλεγκτα, καταπατώντας το δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν σίτιση.

Σύμφωνα με καταγγελίες εστιακών φοιτητών, η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Για παράδειγμα, οι διευθυντές είχαν βάλει τα τσιράκια τους να ζητάνε καταβολή ενοικίου κάθε μήνα, τρομοκρατώντας τους εστιακούς ότι θα τους κάνουν έξωση μετά τα Χριστούγεννα. Ακόμα, υπογραμμίζει ότι οι Εστίες δε συντηρούνται, ενώ γενικότερα δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ