ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ
Στην άκρη οι κανονισμοί για το εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους

Εγκρίθηκαν τα κείμενα των εταιρικών σχέσεων της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας

Απορρίφθηκαν οι δύο κανονισμοί για απευθείας εμπόριο με τα υπό τουρκική κατοχή μέρη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της απευθείας οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ενδιάμεση μεσολάβηση του νόμιμου κυπριακού κράτους, από το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) στην ΕΕ, χτες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο, «υπήρχε μία δυναμική αποσύνδεσης των δύο κανονισμών, η οποία ωστόσο δεν ετελεσφόρησε». Βάσει πληροφοριών, που δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο, Αθήνα και Λευκωσία ίσως να αποδέχονταν υπό όρους αποσύνδεση των κανονισμών, προκειμένου να δοθεί η χρηματική βοήθεια στους Τουρκοκύπριους. Λόγω όμως και της αρνητικής στην αποσύνδεση στάσης του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων, που επιδίωκε έναν τύπο αναγνώρισης του ψευδοκράτους με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, το θέμα δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσει.

Η συζήτηση που έγινε στο ΚΟΡΕΠΕΡ, δεδομένων των παραπάνω, ήταν εξαιρετικά σύντομη, κατά τη διάρκεια του γεύματος, των πρεσβευτών...

Κύριο θέμα των Μόνιμων Αντιπροσώπων των «25» στην ΕΕ ήταν τα κείμενα των εταιρικών σχέσεων της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, των οποίων τα κείμενα εγκρίθηκαν κατ' αρχήν και προχωρούν προς έγκριση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εσωτερικών Σχέσεων, την ερχόμενη Δευτέρα. Τα κείμενα αυτά είναι πολιτικά κείμενα, λειτουργούν μόνο εάν κάποιος τα επικαλεστεί και αφορούν τους βραχυπρόθεσμους στόχους, που οφείλει να εκπληρώσει κάθε υποψήφια χώρα.

Σχετικά με την Τουρκία, στο κείμενο γίνεται λόγος στα θέματα τα οποία αφορούν την προστασία των μειονοτήτων, σχετικά με τη διασφάλιση περιουσιακών και θρησκευτικών τους ελευθεριών. Η Αγκυρα οφείλει να λύσει τις διαφορές της με άλλα κράτη ειρηνικά και, βάσει των αρχών του ΟΗΕ, να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με τα γειτονικά της κράτη, να απέχει από οιαδήποτε δραστηριότητα θα ενδέχετο να επηρεάσει αρνητικά την ειρηνική διαδικασία επίλυσης των διαφορών, καθώς και να αντιμετωπίσει ειρηνικά κάθε είδους τριβής με τους γείτονές της.

Αναφορά στην εταιρική σχέση στο casus beli δεν υπάρχει, όπως επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, παρά μόνο αναφορά στους στόχους της έκθεσης προόδου της Επιτροπής, όπου και απλά καταγράφεται το γεγονός...

Η εταιρική σχέση της ΠΓΔΜ με την ΕΕ δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο παρά τη διαπίστωση της ανάγκης για ένταση των προσπαθειών από την ΠΓΔΜ για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, στο κείμενο της εταιρικής σχέσης με την Αλβανία, η ελληνική κυβέρνηση κρίνει σημαντικές τις αναφορές στην αυξανόμενη χρήση μειονοτικών γλωσσών στις σχέσεις πολιτών - κράτους, στη χρήση τοπικών ονομάτων στις πινακίδες, στη βελτίωση πρόσβασης μειονοτήτων στα ΜΜΕ και στην επέκταση της εκπαίδευσης σε μειονοτικές γλώσσες.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη επιτυχία το ότι περιελήφθησαν τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στα κείμενα αυτά, τίποτα δεν είναι δεδομένο στην πράξη, αφού πρόκειται απλώς για πολιτικά κείμενα, τα οποία δεν είναι δεσμευτικά, εκτός και αν κάποιος τα επικαλεστεί, επιμένοντας σε αυτά. Πράξεις και τακτικές στις οποίες δε μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και της πολιτικής της πρόσδεσης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια...

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόταση για δίοδο στην οδό Λήδρας

Τον τερματισμό των κατασκευαστικών έργων ζητά από τους Τουρκοκύπριους η Ειρηνευτική Δύναμη

Η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για σπάσιμο του αδιεξόδου στο θέμα του ανοίγματος διόδου από και προς τα Κατεχόμενα στην οδό Λήδρας, στην παλιά Λευκωσία. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει το άμεσο πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων που διεξάγονται από τον τουρκικό στρατό στην περιοχή των οδών Λήδρας και Ερμού και σχετίζονται με το σημείο διέλευσης. Εισηγείται παράλληλα να αρχίσουν αμέσως διαβουλεύσεις με την Ειρηνευτική Δύναμη, με σκοπό να αποφασιστούν οι διευθετήσεις που είναι απαραίτητες για το άνοιγμα ενός νέου σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας, χωρίς οποιοδήποτε εμπόδιο. Επίσης η κυπριακή κυβέρνηση αναλαμβάνει να ζητήσει από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει το σχέδιο αυτό.

Ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης

Τον τερματισμό των κατασκευαστικών έργων στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της οδού Λήδρας, στην παλιά Λευκωσία, ζητά από την τουρκική πλευρά η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή της η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο αναφέρει ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι «δε δύναται να στηρίξει ή να διευκολύνει το άνοιγμα του προτεινόμενου σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας στην απουσία της συγκατάθεσης και των δύο μερών».

Η Ειρηνευτική Δύναμη καλεί και τις δύο πλευρές να επαναρχίσουν τις προσπάθειες για να εξεύρουν κοινά αποδεκτές διευθετήσεις για το άνοιγμα του σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ειρηνευτική Δύναμη αξιολογεί την πρόταση που υποβλήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και σημειώνει ότι η αποστολή παραμένει έτοιμη να διευκολύνει μια διαδικασία κατά την οποία οι δύο πλευρές θα συνεργάζονται με καλή πίστη η μια με την άλλη και με τα Ηνωμένα Εθνη για το διάνοιγμα σημείου διέλευσης για χρήση από τους πολίτες στην περιοχή της οδού Λήδρας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εξετάζει τις ενισχύσεις στην ΕΛΒΟ

Επίσημη έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι κρατικές ενισχύσεις, που χορήγησε η Ελλάδα στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΕ(ΕΛΒΟ), συμβαδίζουν με την Κοινοτική νομοθεσία, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, «το 1999, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε τη διαγραφή των χρεών της εταιρίας προς το Δημόσιο, τα οποία είχαν συσσωρευτεί μεταξύ των ετών 1988 και 1998». Η διαγραφή είχε γίνει υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω ενίσχυση, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στη στρατιωτική παραγωγή της ΕΛΒΟ. Ως εκ τούτου εμπίπτει στο άρθρο 296 της κοινοτικής νομοθεσίας, βάσει του οποίου για λόγους άμεσης συνάρτησης με ουσιώδη συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, επιτρέπεται η παρέκκλιση από τη γενική απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων.

Η Επιτροπή αμφισβητεί τις ελληνικές αρχές, θεωρώντας ότι η ΕΛΒΟ ωφελήθηκε γενικά από την ενίσχυση αυτή και ζητά την εξέταση του ζητήματος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Μουσικοχορευτική βραδιά

Μουσικοχορευτική βραδιά, αφιερωμένη στο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Τουρκίας, διοργανώνει, αύριο, Σάββατο 10 Δεκέμβρη, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Νεράιδα», η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων. Στη φιλειρηνική εκδήλωση θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του κινήματος ειρήνης της Τουρκίας, ενώ το μουσικό συγκρότημα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς πρόσφυγες στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, θα παρουσιάσει μουσική, ποίηση και τραγούδια της γειτονικής χώρας. Μουσικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει, επίσης, η Δημοτική - Λαϊκή Ορχήστρα Τρικάλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ