ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Διάβαζε αντίστροφα

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Ξημέρωμα ωραίο το χτεσινό, με κείμενα, κρίμα που δε γίνεται να παρατεθούν όλα. Μπορεί, βέβαια, και να 'φταιγε η Πάρνηθα, εδώ δίπλα, μες σε μια συννεφιά και τον ήλιο να λάμπει γύρω της. Οπως και να 'χει, κάθε κείμενο σηκώνει διάφορες αναγνώσεις και η θέση που στέκεσαι απέναντί του, πολύ περισσότερο ο χρόνος, είναι καθοριστικά. Η ιδεολογία ως κριτήριο; Μα, αυτή καθορίζει και τη θέση και το χρόνο...

Ας επιδιώξουμε, λοιπόν, σήμερα, μ' έναν άλλο τρόπο να διαβάσουμε. Βάζοντας μπρος το κριτήριο κι ύστερα να αφήσουμε το μάτι να κοιτάξει δίπλα και κάτω.

Αξίες: «φαινόσουνα καλό παιδί, / ζαβό τι πήρες δρόμο / και μια την Πίστη βάραγες / και μια τον άξιο Νόμο; (...) Να 'σουνα κλέφτης στα βουνά, / φονιάς μέσα στην πόλη, / σπιούνος και ψεφτομάρτυρας, / θα σε τιμούσαν όλοι» («Σκλάβοι πολιορκημένοι» Κ. Βάρναλης)

Η καταφυγή στον ποιητή, που κατάφερνε να γελοιοποιεί ό,τι «ιερό και όσιο» των αστών, είναι ορισμένες φορές μονόδρομος: Τότε που ο κυνισμός των από πάνω αποκτά χαρακτηριστικά ανοιχτού πειθαναγκασμού των κάτω, που δεν καλούνται πλέον, αλλά διατάσσονται ευθέως να συνηθίσουν να ζουν με τη μια και μόνη πραγματικότητα, αυτήν που διαμορφώνουν οι εξουσιαστές τους.

Ξανά στον ποιητή:

Μώμος:...η ευτυχία πρέπει να πηγάζει από τα πράγματα, για να μπορεί να σταθεί μέσα μας. Εσύ ήρθες να τη φέρεις στη φαντασία, χωρίς να μεταβάλεις τα πράγματα. Και την ευτυχία της φαντασίας τήνε σαρώνουν γρήγορα τα πράγματα...

Ιησούς:Πράγματα δεν υπάρχουν! Υπάρχουν μόνο ψυχές!

Προμηθέας:Υπάρχει μονάχα νους!

Μώμος:Υπάρχουν μόνο υλικά γεγονότα.

Ετσι απλά, σταράτα, καθάριζε με τη μεταφυσική. Τόσο απλά οφείλουμε να καθαρίζουμε σβέλτα κάθε μεταφυσική στην καθημερινότητα που μας περιβάλλει.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΓΥΡΕΥΕ «ΕΝΤΙΜΟΥΣ» ΜΑΖΕΥΕ «ΣΩΤΗΡΕΣ»

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ: «Κάποιος επιτέλους πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους... Οτι είτε μας αρέσει, είτε όχι, ζούμε σε ...υπαρκτό καπιταλισμό και τα οικονομικά συμφέροντα είναι δεδομένα. Δεδομένο ότι θα πιέσουν, ότι θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν το μέγιστο κέρδος, δεδομένο ότι θα κινηθούν πολυεπίπεδα και μάλιστα προστατεύοντας μακροπρόθεσμα τα κέρδη τους. Οι πρόεδροι των μεγάλων δημόσιων οργανισμών, οι υπουργοί, ακόμα και πρωθυπουργοί σ' ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι παρά μάνατζερ με εντολή την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Με εντολή να βάζουν όρια και κανόνες, να μοιράζουν το παιχνίδι και να εξασφαλίζουν ότι η επιχειρηματικότητα δε θα υποκατασταθεί από τη διαπλοκή» (η Χρύσα Ταβουλάρη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΜΕ ΕΓΓΥΗΤΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ: «Η εποχή που η αγορά ήταν ανεξέλεγκτη έχει - ελπίζουμε - παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να μετατρέπονται καθημερινά σε πειραματόζωα. Ούτε, άλλωστε, βρισκόμαστε στην εποχή που ο καταναλωτής αγόραζε από το παντοπωλείο, το κρεοπωλείο και το οπωροπωλείο της γειτονιάς του με τους ιδιοκτήτες των οποίων διατηρούσε προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης. Στο μάλλον απρόσωπο περιβάλλον των σούπερ μάρκετ όπου η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων είναι τυποποιημένα, η μόνη δυνατότητα ελέγχου που διαθέτει ο καταναλωτής είναι η ετικέτα. Υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία διασφαλίζει πως οι ετικέτες θα δίνουν ακριβείς και επαρκείς πληροφορίες. Είναι ακριβώς γι' αυτό που το υπουργείο Ανάπτυξης έχει καθήκον να συνεχίσει χωρίς ταλαντεύσεις και οπισθοχωρήσεις την προσπάθειά του» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΕ ΡΟΛΟ ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΥ: «Στα σημαντικότερα θέματα του τελευταίου διμήνου, από το παραδικαστικό κύκλωμα ως τον προϋπολογισμό και από το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ ως την υπόθεση Παλαιοκρασσά, η αντιπολίτευση είτε δε μίλησε είτε δεν ακούστηκε - το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η κυβέρνηση κλυδωνίζεται, η πολιτική της προκαλεί όλο και μεγαλύτερη δυσφορία στους πολίτες αλλά το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να παρακολουθεί τις εξελίξεις ζωηρά και από απόσταση ασφαλείας (...) ευτυχώς όμως το κενό καλύφθηκε. Από σήμερα, όταν οι πασόκοι στα καφενεία της επικράτειας δέχονται την ερώτηση "τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟ" ή "τι λες για τον Παλαιοκρασσά" θα μπορούν να αποστομώνουν τον συνομιλητή τους απαντώντας "κοίταξε τον άνθρωπο μέσα σου, κοίταξε τον άνθρωπο δίπλα σου". Το πιθανότερο είναι ότι θα τους περάσουν για βουδιστές και δε θα ασχοληθούν ξανά μαζί τους» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ με ελαστικό ωράριο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ στο φρέσκο γάλα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΣΚΟΝΗ

ΤΑ ΝΕΑ: Γαλακτομαχίες στην πλάτη του καταναλωτή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕΓΑΛΑ κόλπα στο τραπέζι μας

ΕΘΝΟΣ: ΡΟΥΚΕΤΑ γεμάτη γάλα

Η ΧΩΡΑ: Με φωτογραφία τα 90 εκατομμύρια ευρώ στον Μυτιληναίο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γιατί «τρώνε» τον κ. Ζορμπά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η αντιπολίτευση ζήτησε τη γνώμη του κ. Γ. Ζορμπά

Η ΑΥΓΗ: 2,3 δισ. ευρώ για όπλα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΖΟΡΜΠΑΣ το 2ο θύμα της «κάθαρσης»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πρόταση 1,6 δισ. δολάρια για εξαγορά της ΤΙΜ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια στην Ελλάδα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σε μας αυτά είναι ήδη λυμένα

«Ενα από τα κύρια προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι γαλλικές διαφημιστικές εταιρίες ήταν το πώς να ενσωματώσουν στις μελλοντικές καμπάνιες τους την αισθητική των γκέτο και των προαστίων του "μίσους", με τρόπο όμως που να μην αναδεικνύει τη βία της διαμαρτυρίας για δουλειά και ελευθερία, αλλά το μεσαίο κρίκο του τρίπτυχου, την κατανάλωση. Μία από τις συνηθισμένες πρακτικές είναι αυτή των χορηγιών. Αρκετοί ποιητές και συγκροτήματα των γκέτο ξαφνικά βρήκαν πρόθυμους εταιρικούς "συνοδοιπόρους" στις καλλιτεχνικές προσπάθειές τους και μάλιστα με συμφωνίες αρκετά "ελαστικές" και "ευέλικτες" ώστε να μη θεωρηθούν "ξεπούλημα" ή "εταιρική αγωγή". Ακόμα το ιδιωτικό κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο στη συμμετοχή του στην καμπάνια για την ανοικοδόμηση και την αναβάθμιση των λαϊκών συνοικιών. Ωστόσο, ευτυχώς δεν έχουν γίνει ακόμα ριάλιτι σόου που θα υπόσχονται δουλειές σε όποιον πει την "πιο δακρύβρεχτη ιστορία" (το ρεπορτάζ του Δημήτρη Τζιαντζή στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Το κέρδος ζητάει κέρδος και παράγει πελάτες

«Οχι πως πριν το κράτος "σκίζονταν" για τον πολιτισμό, απλώς έδειχνε ευαισθητοποιημένο κι έδινε κάποια χρήματα. Τώρα, ακόμα κι αυτά τα "ψίχουλα" τέρμα. Σε όλους τους τομείς παραγωγής πολιτισμού. Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί, γιατί σε κανέναν δε θα λείψει. Εχουν δουλέψει επί πολλά χρόνια τα διεθνή "κέντρα εξουσίας" της υπερκατανάλωσης για να προωθήσουν την αντίληψη της παγκοσμιοποίησης μέσω της ηλεκτρονικής εικόνας. Ετσι που "πολιτισμός" για τη συντριπτική πλειονότητα να είναι, πλέον, μόνο η TV και το Διαδίκτυο. Ετσι που όλες οι μορφές τέχνης να περιθωριοποιηθούν τόσο ώστε να γίνουν αόρατες από τις μάζες. Ακόμα και αν κάποιοι επιμένουν να τρέχουν σε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, εκθέσεις ή να αγοράζουν βιβλία, το κάνουν με την ίδια καταναλωτική μανία που δείχνουν μπαίνοντας στα σούπερ μάρκετ ή στα πολυκαταστήματα» (ο Παύλος Θ. Κάγιος στα «ΝΕΑ»).

Επειδή δεν καταφεύγουν στη δύναμη της πάλης τους

«Οι χειρότερες μέρες τώρα έρχονται... οκτώ στους 10 Ελληνες πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει το 2006 ή θα παραμείνει στάσιμη. Τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι: ανεργία, ακρίβεια, υγεία, παιδεία και ανάπτυξη» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ