ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
Ξεκίνησε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δηλώσεις από τους κατηγορουμένους και ανάγνωση των εφέσεων κατά την πρώτη μέρα της διαδικασίας

Ελεγχο σε όποιον παραβρίσκεται στο ακροατήριο πραγματοποιεί η Αστυνομία

ICON

Ελεγχο σε όποιον παραβρίσκεται στο ακροατήριο πραγματοποιεί η Αστυνομία
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού άρχισε χτες σε δεύτερο βαθμό η δίκη της «17Ν». Η δίκη διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας με αλλεπάλληλους ελέγχους σε παράγοντες της δίκης, δημοσιογράφους, μάρτυρες και μέλη του ακροατηρίου. Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων, αλλά και συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι ζήτησαν να μην υφίστανται τον αστυνομικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στο δικαστήριο. Ομως, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα με το επιχείρημα ότι ο χώρος ανήκει στις φυλακές Κορυδαλλού και τα μέτρα αποφασίζονται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Στο δικαστήριο μεταφέρθηκαν οι 12 από τους 13 κατηγορούμενους, αφού ο Σάββας Ξηρός είχε υποβάλει εκπρόθεσμα την αίτηση έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης με αποτέλεσμα να απορριφθεί. Μετά από συζήτηση, έγινε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε μέσω του συνηγόρου του, Γ. Γκουντούνα, να παρίσταται στη δίκη. Ομως, δε θα έχει τη δυνατότητα αυτοτελούς παρέμβασης στην όλη διαδικασία διότι η παρουσία του οφείλεται στις εφέσεις που έχουν υποβάλει οι συγκατηγορούμενοί του. Ετσι, θα μπορεί να τοποθετείται σε ζητήματα που θέτουν οι συγκατηγορούμενοί του και πιστεύει ότι τον ωφελούν. Απορρίφτηκε δε το αίτημά του να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Στο δικαστήριο προσήλθαν και οι τέσσερις κατηγορούμενοι που είναι ελεύθεροι, δηλαδή, η Α. Σωτηροπούλου, ο Κ. Τέλιος, ο Γ. Σερίφης και ο Π. Σερίφης.

Με δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Α. Γιωτόπουλος ζήτησε την αθώωσή του αναφέροντας ότι καταδικάστηκε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και με ξένους εκβιασμούς. Από πλευράς του ο Δ. Κουφοντίνας με γραπτή δήλωσή του κάνει λόγο για πολιτική δίκη. Αναφέρει ότι πρόκειται για «δίκη αντιπάλων του καθεστώτος» και ότι «επιδίωξη του συστήματος δεν είναι απλώς η καταδίκη κάποιων ανθρώπων αλλά η πολιτική και ιδεολογική ήττα των αξιών και οραμάτων της επαναστατικής αριστεράς». Ο Β. Τζωρτζάτος υποστήριξε πως υπάρχει μηχανισμός που έχει στηθεί εδώ και δύο-τρία χρόνια από τρία άτομα που «θέλουν να κρατήσουν δύο κατηγορουμένους στη φυλακή».

Στο Πενταμελές Εφετείο, όπου υποβλήθηκε αίτημα για εγκατάσταση συστήματος καταγραφής και απομαγνητοφώνησης, άρχισε η διαδικασία ανάγνωσης των εφέσεων των κατηγορουμένων, ενώ ο συνήγορος του Γ. Σερίφη, Σ. Φυτράκης, ζήτησε να κηρυχτεί απαράδεκτη η έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε ο τακτικός εισαγγελέας του πρωτόδικου δικαστηρίου, Χ. Λάμπρου, κατά της αθώωσης του πελάτη του, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτη διότι ο εισαγγελέας επικαλέστηκε μόνο μια ομολογία συγκατηγορουμένου που στην πορεία τροποποιήθηκε.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΙΣ»
Καλλιεργούν κλίμα αστυνομοκρατίας

Με τον γνωστό, εξευτελιστικό για τους πολίτες τρόπο και με τη σταθερή πρόθεση να τρομοκρατεί και να καλλιεργεί κλίμα αστυνομοκρατίας, η ΕΛ.ΑΣ. συνέχισε το μέτρο των αστυνομικών επιχειρήσεων, με την κωδική ονομασία «ΠΟΛΙΣ», σε επτά Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις (ΓΑΔ) Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδας.

Προχτές, λοιπόν, όσοι είχαν την ατυχία να διαβαίνουν από τα χιλιάδες μπλόκα των αστυνομικών, πέρασαν από «κόσκινο», με μόνη δικαιολογία την υποψία του εκάστοτε αστυνομικού που διενεργεί τον έλεγχο. Και αν, μάλιστα, το «πρόσωπο» του κάθε πολίτη που ελέγχεται δεν αρέσει στον ένστολο, τότε μπορεί να περάσει και από το αστυνομικό τμήμα για τα περαιτέρω. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολίτες έχουν καταγγείλει τον αστυνομικό αυταρχισμό που έχουν νιώσει κατά τη διάρκεια ελέγχων, που εντάσσονται σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το παραπάνω μέτρο, που έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Φλεβάρη, έχει να κάνει με τη ...δήθεν «αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με στοχευμένες και επιλεκτικές δράσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το υπουργείο. Στην ουσία, όμως, δεν είναι τίποτα άλλο από μία προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει με τον πλέον ανώδυνο τρόπο τη συνεχή παρουσία αστυνομικών στους δρόμους, με μόνο στόχο την αυξανόμενη αστυνόμευση και τη μεγαλύτερη συμπίεση των λαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις «θριαμβολογίες» τόσο της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στις επτά ΓΑΔ Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδας (σ.σ. Αττικής, Στερεάς, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης), διατέθηκαν 2.856 αστυνομικοί και συνοροφύλακες. Αυτοί διενέργησαν 22.539 ελέγχους σε άτομα, 1.696 σε καταστήματα και 17.479 ελέγχους σε οχήματα. Συνολικά βεβαιώθηκαν 7.387 παραβάσεις, που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με θέματα ασφάλειας, υγειονομικούς κανονισμούς και Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ προχώρησαν και σε 779 συλλήψεις. Μόνο στην Αττική, οι συλλήψεις έφτασαν τις 649.

ΚΑΒΑΛΑ
Συγκέντρωση για τα παρκο-χαράτσια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι πολίτες της Καβάλας στην πλατεία Καπνεργάτη, αντιδρώντας στα παρκο-χαράτσια που επιβάλλει ο δήμος και απαιτώντας μέτρα για το κυκλοφοριακό της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» που διοργάνωσε την εκδήλωση, διεκδίκησαν: Την κατασκευή της περιμετρικής οδού Καβάλας. Τη δημιουργία χώρων στάθμευσης δωρεάν για τους κατοίκους και εργαζόμενους στο κέντρο. Δημόσια συγκοινωνία αξιόπιστη, γρήγορη και φθηνή.

Οπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΔΑΣ, Βασίλης Λιόγκας, για ακόμη μια φορά τη «λύση» στο κυκλοφοριακό πληρώνουν όχι αυτοί που το δημιούργησαν, αλλά οι πολίτες. Η πόλη στερείται χώρων στάθμευσης, δεν έχει περιμετρική οδό, δεν έχει γρήγορη, φθηνή και αξιοπρεπή δημόσια συγκοινωνία και, τέλος, γίνονται διανοίξεις δρόμων και ελεύθερων χώρων με απαλλοτριώσεις. Ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε να επιβάλει τέλη στάθμευσης και προχωρά σ' αυτό το μέτρο αντί να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις και να λάβει μέτρα ουσίας.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν στη συνέχεια εξορμήσεις ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης, ενημερώνοντας τους δημότες για τις θέσεις της ΔΑΣ πάνω στο κυκλοφοριακό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υποψίες για ακατάλληλο νερό

Ενισχύονται οι υποψίες για την ακαταλληλότητα του νερού με το οποίο υδροδοτείται η περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, έχει αναπτυχθεί ακτινομύκητας (παθογόνος μικροοργανισμός) στον αγωγό που μεταφέρει το νερό από τον Αλιάκμονα και που για χιλιόμετρα είναι ανοιχτός. Μάλιστα, τα απόβλητα των βιομηχανιών που λειτουργούν στην περιοχή και ρίχνονται στον ανοιχτό αγωγό, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακτινομύκητα. Το θέμα αποκάλυψαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ, με καταγγελία που έκαναν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε ούτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας ούτε από την Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιωτική εταιρία που λειτουργεί το διυλιστήριο επεξεργασίας του νερού πριν την τελική διοχέτευσή του στην πλατιά κατανάλωση, επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα έχει στείλει δείγματα νερού για ανάλυση σε εργαστήρια του εξωτερικού. Τα αποτελέσματα όμως δε γνωστοποιούνται. Στο μεταξύ, εδώ και αρκετές εβδομάδες περιορίστηκε η υδροδότηση από τον Αλιάκμονα και ενεργοποιήθηκαν οι γεωτρήσεις.

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ Γ. Ζιώγας και Μ. Σπυριδάκης κατέθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο και περιμένουν απαντήσεις: «Με δεδομένο ότι το γεγονός είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες, ποιος ενημερώθηκε επίσημα; Ποιος πήρε την απόφαση και την ευθύνη να συνεχιστεί η υδροδότηση της πόλης; Η υπηρεσία της ΕΥΑΘ ΑΕ ή οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες; Ποιος έκρινε ότι είναι αβλαβείς οι ουσίες αυτές για τη δημόσια υγεία και με ποια διαδικασία; Υπήρξε υπερχλωρίωση για κάποιες μέρες με το γνωστό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ