ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Γενάρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Διαδρομές» του βλέμματος

«Ερημικές παιδουπόλεις» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων ζωγραφικής του Θανάση Παναγιώτου, που εγκαινιάζεται στις 10/1 (8μ.μ.) στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Σα σκηνικό μιας ασυνόρευτης πόλης οι πίνακές του. Μία άχρονη και φανταστική πόλη που βυθίζεται ή αναδύεται από τα νερά γύρω της. Ο θεατής παρατηρεί από ψηλά, δρόμους, σοκάκια, πλατείες και ξέφωτα, πόρτες και παράθυρα, κεραμοσκεπές και σκάλες που δεν οδηγούν πουθενά, αποκαλύπτοντας δαιδαλώδεις διαδρομές του βλέμματος. Οι απροσδόκητες παιδικές φιγούρες, που ο δημιουργός τοποθετεί να παίζουν αμέριμνα εκεί, αναιρούν τη βαριά σιωπή των εγκαταλειμμένων τοίχων. Και το φως, χαράζοντας τα δικά του μονοπάτια, αποκαλύπτει κρυμμένους δρόμους διαφυγής.

Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά στον καλαίσθητο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, «Λιμάνια και καράβια διασυνδέουν τα ασύνδετα αυτής της πόλης με τους ρυθμούς και τα αναπάντεχά της. Μυστηριωδώς τα τμήματά της επικοινωνούν χωρίς φανερές προσβασιμότητες... Το βλέμμα τελετουργικά ακολουθεί μια διαδικασία μετασχηματισμών του ίδιου του χρόνου της εικαστικής αφήγησης, ενώ ο θεατής γίνεται παρατηρούμενος. Κοιτάζει αυτή την πόλη και την ίδια στιγμή η πόλη τον κοιτά. Γίνεται ο μίτος της αφήγησής της καθώς οπτικά την περισκοπεί, ενώ εκείνη τον περιλαμβάνει...».

Ο Θ. Παναγιώτου σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1977 έως το 1982, με δασκάλους τον Δ. Μυταρά στο προκαταρκτικό και τον Π. Τέτση στα εργαστήρια. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα τέχνης του βιβλίου με δάσκαλο τον Γ. Παπαδάκη. Τον Απρίλη του 2001 κέρδισε το Β' Παγκόσμιο Βραβείο Ζωγραφικής στη Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Sharjah. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.


Κυριακή 8/1
  • Η Α. Μουτσάτσου
    Η Α. Μουτσάτσου
    Τη δημοφιλή φάρσα του Ζορζ Φεντό «Ψύλλοι στ' αυτιά» παρουσιάζει ο Γιώργος Κιμούλης στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» σε μετάφραση - σκηνοθεσία δική του. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Λήδα Ματσάγγου, Αργύρης Αγγέλου, Γαλήνη Τσεβά, Γιώργος Στριφτάρης, Γιώργος Ψυχογιός, κ.ά.
Δευτέρα 9/1
  • Η Σωτηρία Λεονάρδου και μαζί της ο Γιώργος Περαντάκος, η Μαρία Ιακώβου και το συγκρότημα «Αργοναύτες» παρουσιάζουν στο Συρμό, τη γνωστή μουσική σκηνή του Μεταξουργείου (Κολωνού και Οδυσσέως), κάθε Δευτέρα - Τρίτη την παράσταση «Στάση Μεταξουργείο». Είσοδος με ποτό: 15 ευρώ. Εναρξη: 11μ.μ.
  • Στο ζωγραφικό και σκηνογραφικό έργο του Πέτρου Ζουμπουλάκη θα αναφερθούν (8μ.μ.) η Λ. Πολύζου και ο Ν. Καμτσής, στο «art - act» (Σφαέλου 3 και Ν. Σολιώτη 33).
  • Η Αναστασία Μουτσάτσου συναντά στη σκηνή της «Εξέδρας» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210 9849.101) τους «Παρά Θίν' Αλός», σ' ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια.
  • Η γκαλερί «Τιτάνιουμ» (Βασ. Κωνσταντίνου 44), οργανώνει έκθεση του Κ. Πολιουδάκη με δύο θεματικές παρουσιάσεις: «Ενα καλύβι στο ξέφωτο» και «Οικο - Εικόνες». Η πρώτη ενότητα αυτών των δύο διαδοχικών εκθέσεων εγκαινιάζεται σήμερα στις 7 το βράδυ.
  • Αρχίζουν οι παραστάσεις του έργου του Γιάννη Καλαβριανού «Εγώ είμαι το θείο βρέφος», στο «Δώμα» του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», που θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλαβριανού, τα Σκηνικά - κοστούμια της Κυριακής Τσίτσα, η μουσική της Αννας Λάκη. Παίζουν: Θεοδωρίδης Χρήστος, Κοσκινά Μαρία, Μποζοπούλου Αναστασία, Παπαδημητρίου Ευθύμιος.
Τρίτη 10/1
  • Εκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αντωνόπουλου εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην αίθουσα Τέχνης «γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Πρόκειται για τοπία, φιλοτεχνημένα με την τεχνική της εγκαυστικής, τον αρχαίο τρόπο με τον οποίο δούλευαν στην περιοχή Φαγιούμ της Αιγύπτου τα πορτρέτα, τα γνωστά σε όλους, «πορτρέτα φαγιούμ».
  • Κώστας Λειβαδάς, Ρένος Χαραλαμπίδης («Μπλέντερ»)στο «Συρμό»
    Κώστας Λειβαδάς, Ρένος Χαραλαμπίδης («Μπλέντερ»)στο «Συρμό»
    Στη Λυρική Σκηνή παρουσιάζεται το μπαλέτο «Η βασίλισσα του χιονιού» του Αλεξάντερ Γκλαζουνόφ. Ενα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους σε χορογραφία Ρέι Μπάρα και σκηνικά - κοστούμια Κλ. Χέλεστάιν. Χορεύουν: Αλίνα Στεργιανού, Νατάσα Σιούτα, Γιάννης Ντοντσάκης, Γιώργος Βαρβαριώτης, Στράτος Παπανούσης, Ιχαρ Σιάτσκο κ.ά. Παραστάσεις επίσης στις 11 και 15/1.
Τετάρτη 11/1
  • Ενας προσωπικός συνδυασμός σχεδιαστικών και χρωματικών αξιών, είναι τα έργα της Φλωρεντίας Οικονομίδου, που παρουσιάζονται (11/1 - 28/1) στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8, Ακρόπολη).
Πέμπτη 12/1
  • Σήμερα, αύριο, αλλά και το Σάββατο στο «Σταυρό του Νότου» φιλοξενείται ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
  • «Διαδρομές» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Ελενας Γενάτου, που φιλοξενείται (έως 11/2) στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3).
  • Συνεχίζεται στον «Τεχνοχώρο» (Λεμπέση 4) της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών η έκθεση χαρακτικής της Κατερίνας Παπαδημητροπούλου.
Παρασκευή 13/1
  • Ξεκινά σήμερα τις εμφανίσεις της στο «Half Note Jazz Club» (Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 9213.310), μία από τις τραγουδίστριες της νέας γενιάς του fado, η Carla Pires.
  • Το έργο του Βαγγέλη Τζερμιά, θα προσεγγίσει (8μ.μ.) ο Θανάσης Μουτσόπουλος στο «art - act» (Σφαέλου 3).
  • «Το Μπλέντερ» των Κώστα Λειβαδά - Ρένου Χαραλαμπίδη και Ηρώ Σαΐα συνεχίζει στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως, Μεταξουργείο), κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Μια μουσική παράσταση σαν γρήγορες σημειώσεις στο πακέτο των τσιγάρων. Είσοδος με ποτό: 15 ευρώ. Εναρξη: 11μ.μ.

Η Carla Pires
Η Carla Pires

Εργο της Φλ. Οικονομίδου
Εργο της Φλ. Οικονομίδου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ