ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Οι «μεγάλοι»... μεγαλώνουν

Οσο περισσότερο υποφέρουν οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο πλουτίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις

Μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, μεγάλες εταιρίες και όμιλοι επιχειρήσεων συνεχίζουν απτόητοι να κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η οποιαδήποτε τύπου λιτότητα δεν τις αγγίζει στο ελάχιστο. Τα υπερκέρδη τους αυξάνονται την ίδια ώρα που (και επειδή ακριβώς συμβαίνουν όλα αυτά):

  • Η ακρίβεια σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης «σέρνει το χορό» της όλο και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης
  • Η ανεργία χτυπά τους εργαζόμενους σε μια σειρά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που προχώρησαν σε απολύσεις
  • Τα εργασιακά δικαιώματα στις πρώην ΔΕΚΟ δέχονται σκληρό πλήγμα από το νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» από τα εμπορικά μεγαθήρια που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο
  • Οι χρηματοδοτήσεις και τα ποικιλόμορφα προνόμια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνονται
  • Η Παιδεία υποθηκεύεται στους «σπόνσορες».

Χαρακτηριστικό δείγμα της εκμετάλλευσης που υφίστανται τα λαϊκά νοικοκυριά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ ΑΕ. Παρ' όλο που βάλλεται για τη μείωση των μεγεθών της, τα καθαρά κέρδη της στο 9μηνο του 2005 ανήλθαν σε 155,1 εκατ. ευρώ αν και μειώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004 κατά 36,2% (από 256,3 εκατ. ευρώ)! Το ίδιο διάστημα τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 5,2%, ένα ποσοστό που έχει άμεση σχέση με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία επωμίστηκαν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Η Επιχείρηση αποδίδει την κάμψη της κερδοφορίας της στην αύξηση της δαπάνης για υγρά καύσιμα κατά 29,9% (163,8 εκατ. ευρώ) και στην πρωτοεμφανιζόμενη δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ύψους 69 εκατ. ευρώ. Ετσι, η διοίκηση της Επιχείρησης, με στόχο την αύξηση των κερδών των μετόχων και τη μετατροπή της σε μια «διεθνώς ανταγωνιστική» εταιρία που θα κάνει «μπίζνες» στα Βαλκάνια μέσα στο «απελευθερωμένο» περιβάλλον, πιέζει για σημαντικές, νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια.

Η «Εγνατία Τράπεζα» δίνει το γενικότερο στίγμα των τραπεζών, αν και δε φτάνει στα «μυθικά» ποσά που κατέγραψαν οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν στο 9μηνο κατά 34,7% στα 17,7 εκατ. ευρώ από 13,1 εκατ. ευρώ! Η «Γενική Τράπεζα» επιτέλεσε ένα... θαύμα. Μετά τη λογιστική καθίζηση των αποτελεσμάτων της το 9μηνο του 2004, όπου παρουσίαζε ζημιές 36 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο 9μηνο του 2005 λόγω του... επιτυχημένου «προγράμματος ανασύνταξης» και αφού την πήραν οι Γάλλοι, παρουσιάζει αστρονομική ποσοστιαία αύξηση κερδών με καθαρά κέρδη 2,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκησή της κάνει λόγο για «ισορροπία» και ότι το μέλλον προδιαγράφεται εξαιρετικά ευοίωνο.

Στο τσιμέντο, ο όμιλος «ΤΙΤΑΝ» πραγματοποίησε στο 9μηνο πωλήσεις 995 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16%, ενώ τα καθαρά κέρδη του μετά από δικαιώματα μειοψηφίας και φόρους, αυξήθηκαν κατά 14% και ανήλθαν στα 156 εκατ. ευρώ! Η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» (θυγατρική του γαλλικού ομίλου «Λαφάρζ») ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 1,6%, στα 448 εκατ. ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, στο 9μηνο, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 106,4 εκατ. ευρώ.

Η «ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών» κατέγραψε αύξηση κερδών προ φόρων και τόκων κατά 38,4% στα 86,9 εκατ. ευρώ, από 62,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2004 κι αυτό παρ' όλο που οι πωλήσεις της αυξήθηκαν οριακά, από 545,6 εκατ. ευρώ στα 548,2 εκατ. ευρώ!!!

ΟΤΕ
Ακόμα 368 εκατ. ευρώ στους μετόχους...

Eurokinissi

Στα 368 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ το 9μηνο του 2005, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 147,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής χρήσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που κοινοποίησε χτες η διοίκηση του Οργανισμού, εξαιτίας του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου», κόστους 1,1 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά ο ΟΤΕ, παρουσιάζει ζημιά 322,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση από το κόστος της «εθελούσιας» διαμορφώθηκε στα 938 εκατ. ευρώ, καθώς ο ΟΤΕ είχε αποθεματικό για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, από προηγούμενες χρήσεις, περίπου 162 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν, ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο ανήλθε σε 4.068,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 4,3%) και τα λειτουργικά έξοδα σε 4.250,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 27,6%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, προαναγγέλλει «περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους» και προσθέτει ότι βασικός στόχος παραμένει «η μεταστροφή του ΟΤΕ σε μια πιο ευέλικτη, πελατοκεντρική και κερδοφόρα εταιρία».

ΔΕΗ
Παραπομπή για τη μονάδα στο Λαύριο

Στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την κατηγορεί για παραβίαση της οδηγίας 93/38/ΕΟΚ, καθώς και των αρχών της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων στην υπόθεση του θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στο Λαύριο. Είχε προηγηθεί σχετική «αιτιολογημένη γνώμη» από την Επιτροπή στις αρχές του χρόνου. Στην προσφυγή της, η Κομισιόν αναφέρει ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας έγιναν δεκτές δύο εταιρίες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σ' αυτόν.

Την κατασκευή του σταθμού ανέλαβε τελικά η ΜΕΤΚΑ (όμιλος «Μυτιληναίος») έναντι σχεδόν 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν η οικονομική προσφορά της για τη μακροχρόνια συντήρηση του αεριοστροβίλου δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού. Η δεύτερη εταιρία, η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ - ΑΚΤΩΡ έγινε αποδεκτή στην τελική φάση, αν και δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία που απαιτούσε η προκήρυξη.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ. Μανιατάκης, μια μέρα μετά τη συνέντευξη Παλαιοκρασσά για την επίθεση της... διαπλοκής, αλλά και την «ανάγκη» να αυξηθούν τα τιμολόγια, επισημαίνει από την πλευρά του στην εφημερίδα «Κέρδος» ότι απαιτούνται αλλαγές για να γίνει η ΔΕΗ «διεθνώς ανταγωνιστική» και ότι ετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο «τη μεγιστοποίηση των κερδών». Το σχέδιο, για την περίοδο 2006 - 2010, ανατέθηκε στην εταιρία συμβούλων «Μπόστον» («Boston Consultants Group») και στόχος του είναι η μείωση του κόστους σε όλες τις Διευθύνσεις της Επιχείρησης.

Στο σφυρί η «Εμπορική Τράπεζα»

Σε καραδοκούντες ιδιώτες ετοιμάζεται να παραδώσει η κυβέρνηση και το τελευταίο κομμάτι (9%) της Εμπορικής Τράπεζας που βρίσκεται ακόμη στην κατοχή του «στενού» δημόσιου τομέα. Προκειμένου, μάλιστα, να κάνουν περισσότερο δελεαστική την «προσφορά» δεν αποκλείουν και την εκποίηση μετοχικών πακέτων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μαζί με τον ΟΑΕΔ ελέγχουν το 32%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο λεγόμενος «στρατηγικός μέτοχος», γαλλική τράπεζα Gredit Agricole, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την «Εμπορική Τράπεζα». Η κυβέρνηση διαδίδει πως θα προχωρήσει σε λύση «πακέτο» με τη διάθεση των ποσοστών του Δημοσίου και των Γάλλων σε άλλους ιδιώτες. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης έδωσε στη δημοσιότητα τον επίμαχο όρο της σύμβασης που υπογράφηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τον οποίο οι Γάλλοι μεγαλομέτοχοι είχαν το δικαίωμα να γυρίσουν πίσω στο Δημόσιο το ποσοστό τους στην τιμή που το είχαν αγοράσει, δηλαδή στα 48 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο συγκεκριμένος όρος είναι αντίθετος με τη νομοθεσία και πρόσθεσε πως οι Γάλλοι μετά την κυβερνητική παρέμβαση «απεμπόλησαν» αυτή τη δυνατότητα. Είναι φανερό πως το σχετικό παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η διοίκηση της «Εμπορικής Τράπεζας», «υπενθυμίζει» στους σημερινούς και τους αυριανούς μεγαλομετόχους πως η «ένταξη στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων προσωπικού κατά τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ ετησίως». Το σχετικό κονδύλι, στο 9μηνο του 2004, περικόπηκε ήδη κατά 4,4%, γεγονός, που, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, οφείλεται στα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου». Στο τελευταίο 12μηνο εξωθήθηκαν σε «παραίτηση» 721 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους στο τέλος Σεπτέμβρη 2005 να μειωθεί κατά 8,6%, στους 7.703 (από 8.424 το Σεπτέμβρη του 2004). Μετά τις περσινές λογιστικές «τακτοποιήσεις» επανέρχεται σε κατάσταση μεγάλης κερδοφορίας. Στο 9μηνο του 2005 τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) εκτινάχτηκαν σε 67,4 εκατ. ευρώ (από 1,9% πέρσι) με εκρηκτική άνοδο 3.409%.

«Μπουμ» κερδών εμφανίζει στο 9μηνο του 2005 και η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ). Τα οικονομικά αποτελέσματα (προ φόρων) έφτασαν σε 78 εκατ. ευρώ με αύξηση 150,0%, γεγονός που έχει να κάνει και με τη μεταστροφή σχεδόν όλων των εταιριών του ομίλου σε κατάσταση κερδοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ