Επιμένει για σημαντική αύξηση των οικιακών τιμολογίων και θεωρεί ότι τον πολεμά η διαπλοκή
Με νέα ορμή επιτέθηκε στα «χαμηλά» οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ ο πρόεδρος της Επιχείρησης Γ. Παλαιοκρασσάς, ο οποίος δε δίστασε να πει ότι απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο οι 27.500 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μόνο και μόνο για να στηρίξει την «αναγκαιότητα» νέου χαρατσιού στους λογαριασμούς!!! Την αύξηση της τιμής των καυσίμων τη χρησιμοποίησε και για να δικαιολογήσει την επιβάρυνση των οικονομικών μεγεθών της Επιχείρησης, ενώ εμφανίστηκε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ως άνθρωπος που πάει κόντρα στο σύστημα της διαπλοκής, τονίζοντας ότι «μαέστροι» της επίθεσης εναντίον του από τα «μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής» είναι «υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη υπουργείων»! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το «σύστημα χαίρει διακομματικής προστασίας» και ότι πίσω απ' όλα βρίσκονται τα 900 εκατ. ευρώ του προγράμματος επενδύσεων της ΔΕΗ και τα 1,7 δισ. ευρώ των ετήσιων προμηθειών της.
Οι δηλώσεις του συζητήθηκαν και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι οι καταγγελίες του προέδρου της ΔΕΗ αφορούν στο παρελθόν. Οταν πιέστηκε περισσότερο, επανέλαβε ότι όποιος έχει στοιχεία οφείλει να πάει στον εισαγγελέα. Ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος έπλεξε το εγκώμιο του Γ. Παλαιοκρασσά σε συνέντευξή του χτες στο ραδιοσταθμό «Αλφα», ωστόσο επισήμανε: «Ακούω διοικητές να λένε ότι αναφέρονται μόνο στους μετόχους τους, μα κύριος μέτοχος δεν είναι το κράτος; Ποιος τους διόρισε; Δεν έχουν μια πολιτική ευθύνη απέναντι στους υπουργούς με τους οποίους πρέπει να συνεργάζονται; Δεν έχουν ευθύνη απέναντι στους πολίτες που καταναλώνουν τις υπηρεσίες τους»;
Στο μεταξύ τα αντίπαλα επιχειρηματικά στρατόπεδα ετοιμάζονται να εισβάλουν στην αγορά ηλεκτρισμού ενθαρρημένα από τις προκλητικά προνομιακές συνθήκες που προβλέπει ο νόμος για την «απελευθέρωση» της αγοράς. Ο Γ. Παλαιοκρασσάς εξέφρασε τη διαφωνία του για τον αποκλεισμό της ΔΕΗ από τον αναμενόμενο διαγωνισμό για τα 900 MW και έκανε λόγο για έμμεση επιδότηση των ιδιωτών, καθώς «οι επενδύσεις σκοντάφτουν στο απλό πρόβλημα ότι οι τράπεζες δε δέχονται να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις με χαμηλή απόδοση. Μακροπρόθεσμη απόσβεση με τα σημερινά επίπεδα τιμολογίων έχουν όλες οι επενδύσεις του ενεργειακού τομέα». Αρα το κέρδος είναι εξασφαλισμένο και στόχος είναι το μεγαλύτερο και γρηγορότερο κέρδος.
Σε σχέση με τα τιμολόγια και τις επιπτώσεις του «ανταγωνισμού», ο Γ. Παλαιοκρασσάς ήταν σαφής: «Με ανησυχεί περισσότερο ο περιορισμός της ΔΕΗ που δεν μπορεί να κάνει ό,τι κάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρίες. Αυτές εισέπραξαν, και με το παραπάνω, την αύξηση του κόστους των καυσίμων από την άνοδο των τιμολογίων».
Το κύμα αυξήσεων σε αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, εισιτήρια ΟΣΕ, κόμιστρα φορτηγών και ταξί - που θα είναι γύρω και πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Την προαναγγελία για τις αυξήσεις στα κόμιστρα, που ίσως ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα, έκανε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μιχ. Λιάπης, μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων και βυτιοφόρων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Μιχ. Λιάπης είπε ότι ολοκλήρωσε τις επαφές με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών όλου του κλάδου και διευκρίνισε πως «εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί πακέτο των μέτρων της αυξήσεως των τιμολογίων για όλους». Ειδικά για τα κόμιστρα των φορτηγών, ο υπουργός υποστήριξε ότι η αύξηση «θα κινηθεί σε μονοψήφιο νούμερο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση στα κόμιστρα φορτηγών και βυτιοφόρων θα κυμανθεί στο 7 με 8%. Οι αυτοκινητιστές διεκδικούν αύξηση γύρω στο 20%. Η στάση τους για το θέμα αυτό, θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση όλων των Ομοσπονδιών του κλάδου.
Σημειώνεται ότι η «καταιγίδα» των αυξήσεων, που θα επιδεινώσει τη θέση των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων, αναμένεται να «έρθει» από τις αρχές του νέου έτους.
Για τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ η κυβέρνηση κάνει λόγο για αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού.
Ενώ εντείνονται οι μεθοδεύσεις για έλεγχο της αγοράς, οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιριών εξακολουθούν να είναι εντελώς απροστάτευτοι
Με κορόνες και λεονταρισμούς που αφορούν σε διαχείριση των οικονομικών των ασφαλιστικών εταιριών και τα αποθέματά τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από την ουσία της πολιτικής της. Μια πολιτική που στην πραγματικότητα νομιμοποιεί τις μεθόδους που κάθε φορά μετέρχονται οι ασφαλιστικές αφ' ενός για το ξαναμοίρασμα της αγοράς αφ' ετέρου για να θησαυρίζουν μέσα από την καταλήστευση των καταναλωτών που γίνονται πελάτες της. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου για τα αποτελέσματα των ελέγχων στα οικονομικά των ασφαλιστικών εταιριών. Ταυτόχρονα, τα όσα διατυμπανίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι δηλαδή η κυβέρνηση φροντίζει ώστε οι ασφαλιστικές εταιρίες να λειτουργούν με τρόπο «αξιόπιστο» και «φερέγγυο», δεν είναι ανεξάρτητα από τα όσα δρομολογεί γύρω από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και το ρόλο που επιφυλάσσει για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Επιχειρεί, δηλαδή, να πείσει τους πελάτες που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική για τα ασφαλιστικά μονοπώλια ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε να υπάρχουν οικονομικά εύρωστες ασφαλιστικές. Λες και η οικονομική ευρωστία αναιρεί την κερδοσκοπία σε βάρος των ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που ανακοίνωσε χτες ο Γ. Παπαθανασίου, τα λεγόμενα περιθώρια φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών υπολείπονται από αυτά που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις. Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προβεί ή δρομολογήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που εκκρεμούν καλούνται να τα καταβάλουν σε δύο ισόποσες δόσεις, ενώ τα «πιστοποιητικά φερεγγυότητας» θα δοθούν μετά την καταβολή της πρώτης δόσης (Γενάρης 2006). Οσες εταιρίες δεν την καταβάλουν, δε θα πάρουν πιστοποιητικό και θα τεθούν σε πρόγραμμα ...«ανασυγκρότησης». Για όσες δεν καταβάλουν τη δεύτερη δόση θα γίνει ανάκληση του «πιστοποιητικού» και θα ζητηθεί να κατατεθεί «πρόγραμμα ανασυγκρότησης» με βάση το οποίο θα κριθεί η συνέχιση ή μη της λειτουργίας της.
Τέλος, με το ερώτημα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους παραπέμπονται στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης τρεις ασφαλιστικές εταιρίες. Πρόκειται για την «Astra Ασφαλιστική», την «Αργοναυτική ΑΕΓΑ» και τη «Γαλαξίας ΑΕΓΑ», που έχουν συνολικά 251.000 συμβόλαια στον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου. Ο λόγος της παραπομπής είναι ότι από τη διερεύνηση σωρείας καταγγελιών για καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων, προέκυψε ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες χρησιμοποιούν τα διαθέσιμά τους για εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και άλλων υποχρεώσεων και όχι για την πληρωμή αποζημιώσεων προς τους καταναλωτές. Μέχρι τη γνωμοδότηση της Επιτροπής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, εκδόθηκαν αποφάσεις δέσμευσης της περιουσίας των τριών εταιριών που είναι σε ασφαλιστική τοποθέτηση. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί - και από αυτό γεννιούνται εύλογα ερωτήματα για τα παιχνίδια που παίζονται μεταξύ κυβέρνησης και μονοπωλίων και στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών - ότι πρόκειται για τρεις εταιρίες που, σύμφωνα με τις διατάξεις που υποτίθεται πως προστατεύουν τους πελάτες των εταιριών, είχαν πάρει κανονικά τα αναγκαία «πιστοποιητικά φερεγγυότητας».