ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
Κατέβαινε στο δρόμο

Ανησυχούν και σκυλιάζουν

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Ολα για τη δική σου ενημέρωση γίνονται. Πάρτε γραμμή από τα εξάστηλα και βγάλτε συμπέρασμα. Πιο ωραίο αυτό που εκτιμά ότι η λιτότητα θα διαρκέσει μέχρι τις εκλογές. Δηλαδή, με δεδομένους ή με μικρή παραλλαγή στους συσχετισμούς, μετά τις εκλογές θα πάψει; «Το πιάσαμε το υπονοούμενο» που θα 'λεγε κι ο Μητσιχώστας, αλλά πειράζει που δεν προσβλέπουμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ;

Κάτω από άλλες συνθήκες θα βλέπαμε το πρώτο θέμα του χτεσινού «Ριζοσπάστη» να είναι μεγάλο θέμα και σε μια σειρά ακόμα εφημερίδες. Τουλάχιστον αυτές που δηλώνουν ενδιαφέρον στα περί την «Αριστερά». Δε συνέβη αυτό χτες. Και είναι θέμα συσχετισμών. Δεν είναι η σπουδαιότητα του θέματος που καθορίζει την παρουσίασή του, είναι ο συσχετισμός δυνάμεων κεφαλαίου - εργασίας. Και το κεφάλαιο έχει το πάνω χέρι σ' αυτή τη φάση. Αυτό για να πετάμε, μ' ένα ακόμα παράδειγμα, στην άκρη γρήγορα διάφορες αυταπάτες περί της «αντικειμενικής δημοσιογραφίας». Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν εκπρόσωποι 77 κομμουνιστικών κομμάτων από 65 χώρες έβγαιναν και δήλωναν πως αποκηρύσσουν τον κομμουνισμό; Του... ΚΕΑ θα γινόταν. Αλλά αυτοί επιμένουν να συζητούν για την κομμουνιστική εναλλακτική λύση - προοπτική. Ετσι θα τους χειροκροτούν οι εργάτες, αλλά πρωτοσέλιδο στον «Τύπο» δεν πρόκειται να γίνουν. Ευτυχώς.

Ειδικά, τέτοιες μέρες που ο «Τύπος» δίνει εξετάσεις: Την ώρα που η Σταδίου χρειάζεται πάνω από 10.000 κόσμο σε αραιή διάταξη για να δείξει γεμάτη κι ο κόσμος κατακλύζει πυκνά -ειδικά τα μπλοκ του ΚΚΕ ήταν παστωμένα σαν τις σαρδέλες - όχι μόνο τη Σταδίου, αλλά και την Πατησίων ως πίσω στη Χαλκοκονδύλη, τότε η Αστυνομία μετρά 7.000. Και «ω, του θαύματος» όλοι οι καλοί ρεπόρτερ σπεύδουν να αναπαράγουν το νούμερο.

Δε θα γράψουμε ότι το κάνουν επειδή χρόνια τώρα η πρεσβεία αξιώνει να πεθάνει αυτή η πορεία. Και δε γράφουμε κάτι τέτοιο, επειδή γνωρίζουμε ότι χολεριασμένοι δεν είναι μόνο υπάλληλοι της πρεσβείας. Υπάρχουν κι αυτοί που διαγκωνίζονται να γίνουν.

Για να απαξιώσεις - προβοκάρεις με κάθε τρόπο μια συγκλονιστική πορεία κοντά 30.000 διαδηλωτών, μόνο και μόνο γιατί όλοι αυτοί επιμένουν να φωνάζουν «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών» κι ακόμα χειρότερα ότι «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», δε χρειάζεται τέχνη, ούτε καν παραγγελιά. Αρκεί να έχεις ήδη περάσει απέναντι. Και οι «Σωμερίτηδες» που έσπευσαν να γράψουν χτες ότι «από χρόνια έχει πεθάνει το Πολυτεχνείο» είναι προ πολλού απέναντι. Οπου κι αν γράφουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΑ

ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ: «Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ παλαιών και νέων υπηρετών του δημοσίου συμφέροντος όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αντίθετα βρισκόμαστε στο ξεκίνημά του, καθώς, όπως λέγεται, αποτελεί τη σοβαρότερη σύγκρουση των τελευταίων δεκαετιών μεταξύ των διαφόρων αντιμαχομένων πλευρών. Αγνωστες εξάλλου ακόμα παραμένουν οι συμμαχίες της μιας ή της άλλης πλευράς, αφού η τράπουλα ξαναμοιράζεται από την αρχή και διάφοροι παίκτες αλλάζουν θέση, συμπαρασύροντας και τους συσχετισμούς» (το ρεπορτάζ στη «ΧΩΡΑ»).

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ: «Βασική αιτία του πολέμου που έχει ξεσπάσει είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει το σύνολο των εκδοτικών συγκροτημάτων και των τηλεοπτικών σταθμών. Το κρατικοδίαιτο σύστημα της ενημέρωσης απειλείται με κατάρρευση, ενώ στην παρούσα φάση συντηρείται αποκλειστικά και μόνο με τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες (...) για να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή τα συγκροτήματα Τύπου και οι τηλεοράσεις, οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να καταφεύγουν σε παράπλευρες επιχειρήσεις πιέζοντας ασφυκτικά την κυβέρνηση για δουλειές και προμήθειες» (η εκτίμηση στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΕΝΑ ΑΘΩΟ ΓΕΥΜΑ: «Χθες το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος του Alpha και γενικός διευθυντής Ειδήσεων κ. Ν. Χατζηνικολάου επισκέφθηκε την "Ελευθεροτυπία" και συνέφαγε με τον εκδότη της εφημερίδας κ. Θ. Τεγόπουλο» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΠΕ: «Ερωτηθείς αν θεωρεί πως υπάρχει πόλεμος εκδοτών, ο κ. Κυριακού αρκέστηκε να δηλώσει ότι "εγώ δεν είμαι εκδότης"» (η καταγραφή στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΕΙΔΕ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ: «Η σημερινή θλιβερή εικόνα οφείλεται στην κακή αρχή που κάναμε το 1989 με τη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η τότε συγκυβέρνηση δρομολόγησε τη σημερινή χαώδη κατάσταση» (ο Νίκος Σηφουνάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 77 ΚΟΜΜΑΤΑ απ' όλες τις ηπείρους

ΤΑ ΝΕΑ: Φοροεπιδρομή κι όποιος αντέξει

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7 ΜΠΡΑΒΟ από τις Βρυξέλλες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΛΑ ΝΕΑ για την οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ στην Ελλάδα η Κομισιόν

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ χωρίς νέους φόρους

ΕΘΝΟΣ: ΛΙΤΟΤΗΤΑ μέχρι τις εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΡΕΣΑ Ε.Ε. για έκτακτους φόρους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκτακτα μέτρα τώρα εισηγείται η Κομισιόν

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ληστεία.gr απετράπη μετά από παρέμβαση Καραμανλή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανεστάλησαν οι αυξήσεις στο Διαδίκτυο

Η ΑΥΓΗ: Ο αγώνας μας δε σταματά

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΑΡΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ το μήνυμα εστάλη

Η ΝΙΚΗ: Στα μαχαίρια η διαπλοκή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΟΛΑΣΗ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Η ΧΩΡΑ: Ζούγκλα απύθμενης βουλιμίας για χρήμα και εξουσία

PRESS time: Απατεώνες με πλαστές ταυτότητες ανάμεσά μας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΚΑΡΚΙΝΟΣ έρχεται το φάρμακο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Υπάλληλοι της κυρίας που σέβεται το Πολυτεχνείο

«Στις 16.10 λίγη ώρα αφότου η ουρά της πορείας ξεκινούσε για την αμερικανική πρεσβεία, εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων με προκλητικό τρόπο κατέβαζαν αφίσες και πανό των φοιτητών και των οργανώσεων της νεολαίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αυτό που προκαλούσε περισσότερο ήταν το ύφος, τα γέλια και το μένος των ανθρώπων του δήμου: "Πάει κι αυτή", "άντε να τελειώνουμε με τους..." (...) φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη επιχείρηση γινόταν με την προστασία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας» (το ρεπορτάζ στην «PRESS time»).

Από τα μόνιτορ της ΓΑΔΑ

«Οι απόντες ήσαν δικαιολογημένοι τούτη τη φορά. Η επίμονη βροχή της 17ης Νοεμβρίου 2005 απέτρεψε πολλούς από τη συμμετοχή στην πορεία και έβαλε τους υπόλοιπους κάτω από τις ομπρέλες, σε μια μάλλον μελαγχολική εκδήλωση μνήμης για την εξέγερση του '73. Οι επιμείναντες της πορείας δεν ξεπέρασαν φέτος τους 7.000» (η εκτίμηση της Αστυνομίας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Κάθε λέξη και χολή

«Δεκατέσσερις χιλιάδες συμμετείχαν στην καθιερωμένη επετειακή πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, οι μισοί απ' αυτούς αστυνομικοί!» (στην πρώτη σελίδα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

«Ζυγιασμένα»...

«Μαζική, παρά τη δυνατή βροχή, ήταν η χτεσινή πορεία του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες Αθηναίοι αψηφώντας τον άσχημο καιρό κατέβηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, τιμώντας την 32η επέτειο από την εξέγερση του 1973 (...) κατά τις εκτιμήσεις μελών της συντονιστικής επιτροπής 9.000 - 10.000 άτομα συνόδευσαν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Η αστυνομία ωστόσο έκανε λόγο για 7.000 άτομα, όσοι δηλαδή ήταν και οι αστυνομικοί (...) "Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί, μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί", "60 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία" ήταν συνθήματα που ακούστηκαν μπροστά στο κτίριο της πρεσβείας» (από το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ