Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών αξιοποιεί τη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν, για να ζητήσει - στην ουσία να δώσει το «πράσινο φως» - στην κυβέρνηση για νέα αντιλαϊκά μέτρα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--
Στην έκθεση της Επιτροπής για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2005 συμπεριλήφθησαν και τα έσοδα από τις τιτλοποιήσεις (ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από τη Γιούροστατ), ενώ για το 2006 η Επιτροπή δεν πήρε υπόψη της προσδοκώμενα έσοδα ύψους 0,6% του ΑΕΠ, επειδή τα μέτρα που θα τα αποδώσουν δεν καταγράφονται λεπτομερώς στον προϋπολογισμό. Σημειώνουμε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωνε ότι τα πρόσθετα μέτρα θα επικεντρώνονται στην περικοπή δαπανών, στα έκτακτα μερίσματα από τις ΔΕΚΟ, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ στη μεσοπρόθεσμη επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος θα συμβάλλει και η συζήτηση για το Ασφαλιστικό...
Οπως εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος, Χοακίμ Αλμούνια - παρουσιάζοντας χτες στις Βρυξέλλες την οικονομική έκθεση της Επιτροπής - για τα έτη 2006-07, δε λαμβάνονται υπόψη οι τιτλοποιήσεις ή άλλα προσωρινά μέτρα, καθώς το θέμα είναι σε εκκρεμότητα και αναμένεται να κλείσει με τη γνωμοδότηση της Γιούροστατ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Με βάση και τις παραπάνω διευκρινίσεις, η έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, εκτιμά - εκτός από το έλλειμμα - ότι:
Αποκαλυπτικό των πραγματικών βλέψεων και προθέσεών τους είναι το γεγονός ότι στο «παραπέντε» της κατάθεσης του προϋπολογισμού για το 2006 η ΕΕ και η Γιούροστατ αρνούνται να κοινοποιήσουν τις τελικές αποφάσεις τους για το θέμα. Ετσι, η κυβέρνηση «αναγκάζεται» να βάλει τις «τιτλοποιήσεις» του 2006 σε κάποια υποσημείωση του προϋπολογισμού, ενώ το διευθυντήριο των Βρυξελλών, δεν τις παίρνει υπόψη του, ανεβάζοντας έτσι τα κρατικά ελλείμματα. Ομως, ακόμη και στην περίπτωση που το κονκλάβιο της ΕΕ αποδεχτεί την τιτλοποίηση εσόδων για το 2006, η πολυδιαφημισμένη «ήπια δημοσιονομική πολιτική» θα πρέπει να γίνει ακόμη σκληρότερη, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα σε «επίπεδα χαμηλότερα από το 3%», όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση. Να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός της ΝΔ για το 2005, που ψηφίστηκε πέρσι το Δεκέμβρη στη Βουλή, εκτιμούσε ότι φέτος το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,8%, ενώ τώρα το υπολογίζουν να κλείσει στο 3,7% (με τις τιτλοποιήσεις) και στο 4,6% του ΑΕΠ (χωρίς τιτλοποιήσεις).
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε χτες πως η κυβέρνηση - σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - «επιδιώκει σταθερά τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, με μια πολιτική ήπιας και αποτελεσματικής, όπως αποδεικνύεται, δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, η «περαιτέρω πρόοδος για το 2006» θα επιτευχτεί «κυρίως με μέτρα μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα», τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, «θα επικεντρωθούν στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, την αντιμετώπιση της σπατάλης και την περιστολή του άγους της φοροδιαφυγής».
Σχολιάζοντας την έκθεση της ΕΕ, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κύκλο διασυρμού της χώρας που ξεκίνησε με την απογραφή». Είναι φανερό πως η ...κριτική του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ, αλλά αντίθετα συν τοις άλλοις της προσδίδει ρόλο επιδιαιτητή.
Στην ημερήσια διάταξη είναι τα κάθε είδους χαράτσια που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πελάτες τους (δανειολήπτες και καταθέτες).
Μερικά από αυτά, όπως τα σταχυολογεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με βάση «παράπονα και καταγγελίες» των θυμάτων της ασυδοσίας των τραπεζών, είναι:
Στις 21 Δεκέμβρη του 2005 θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι συντάξεις για το μήνα Γενάρη του 2006, ενόψει της εορταστικής περιόδου. Η προθεσμία αυτή προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα.
Ο ΟΤΕ εμμένει προκλητικά στις εξωφρενικές αυξήσεις (ως και 240% στα τέλη της απλής σύνδεσης στο Ιντερνετ) ενώ παράλληλα ρίχνει «δόλωμα» μελλοντικών μειώσεων στο γρήγορο Ιντερνετ (ADSL), ώστε να προσελκύσει νέους χρήστες στην ούτως ή άλλως πανάκριβη υπηρεσία.
Η διοίκηση του ΟΤΕ, προσπαθεί - με χτεσινή της ανακοίνωση - να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ετσι, αφού επικαλείται πως «δεν έχει γίνει καμία αύξηση από το 1999» στα τέλη Ιντερνετ, υποστηρίζει στη συνέχεια ότι αν δεν προχωρήσει ο Οργανισμός στις αυξήσεις «θα υποστεί αδικαιολόγητες και παράνομες ζημιές, αφού είναι Ανώνυμη Εταιρία και όχι δημόσια υπηρεσία»! Στην ουσία δηλαδή, η διοίκηση του ΟΤΕ ομολογεί ότι μέλημά της είναι να ενισχύσει την κερδοφορία των μεγαλομετόχων του Οργανισμού.
Στη συνέχεια υπόσχεται υπερδιπλασιασμό της χωρητικότητας για γρήγορο Ιντερνετ και αύξηση των προσφερόμενων ταχυτήτων μέσα στο 2006, για να ρίξει το «δόλωμα» ότι όσο θα αυξάνονται οι χρήστες, τόσο θα μειώνονται οι τιμές ADSL. Τέλος, οι αρμόδιοι του ΟΤΕ για να ρίξουν στα «μαλακά» τις εξωφρενικές αυξήσεις, προαναγγέλλουν σταδιακή εφαρμογή των νέων τιμών, αλλά και διαφορετικό τιμολόγιο για όσες περιοχές δεν έχουν ακόμα πρόσβαση ADSL.