ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πρώτες αντιδράσεις στην καταστολή...

...αλλά και ενισχυμένο θέλει τον Σαρκοζί γκάλοπ σε γαλλικό περιοδικό

«Εξω η αστυνομία -Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Μαθητές διαδηλώνουν στο Παρίσι ενάντια στα μέτρα καταστολής καταστολή

Associated Press

«Εξω η αστυνομία -Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Μαθητές διαδηλώνουν στο Παρίσι ενάντια στα μέτρα καταστολής καταστολή
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μετά την έγκρισή της από την κυβέρνηση (Δευτέρα) και τη Βουλή (Τρίτη, με 346 ψήφους υπέρ και 148 κατά), εγκρίθηκε και απο την Γερουσία με ψήφους (202 υπερ και 125 κατά) η παράταση ισχύος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία για ένα τρίνημο, βάσει του δρακόντειου νόμου του 1955, που δίνει υπερεξουσίες στην αστυνομία για την καταστολή της εξέγερσης στις φτωχές συνοικίες των γαλλικών πόλεων.

Ενώ τω μεταξύ, χτες βράδυ μαζικοί φορείς, ανάμεσα τους και το Κίνημα Ειρήνης αλλά και πολλοί μαθητές του Παρισιού πραγματοποίησαν διαδήλωση ενάντια στα κατασταλτικά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια στις διακρίσεις.

Πάντως και τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν 163 εμπρησμοί αυτοκινήτων και πάνω από 60 συλλήψεις, αριθμοί που οι αρχές χαρακτήριζαν, μάλλον εκλαμβάνοντας τις επιθυμίες τους ως πραγματικότητα, «μειωμένους» και ενδεικτικούς της συνεχιζόμενης «ύφεσης» των επεισοδίων, συγκρίνοντάς τους με την περασμένη Κυριακή, όταν μέσα σε μια νύχτα είχαν καεί 1.400 οχήματα. Ετσι, ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Μισέλ Γκοντέν μιλούσε για «επιστροφή της Γαλλίας στην ομαλότητα».Πάντως και χθές υπήρχαν συμπλοκές σε 79 πόλεις. Ο συνολικός έως χτες απολογισμός έκανε λόγο για 8.973 καμένα οχήματα και 2.888 συλλήψεις. Σε τουλάχιστον 10 υποθέσεις συλληφθέντων από την αστυνομία για εμπλοκή στα επεισόδια, εν τω μεταξύ, άρχιζαν διώξεις με το ερώτημα της απέλασης, πράγμα που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί και εγκρίνει το 63% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το περιοδικό le Point.

Προχτές, δικαστήριο σε βόρεια γαλλική πόλη επιδίκασε τη βαρύτερη - μέχρι στιγμής - καταδίκη σε βάρος ενός 20χρονου που καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του στα επεισόδια. Δικαστήριο της πόλης Αράς καταδίκασε τον 20χρονο σε ποινή κάθειρξης 4 ετών χωρίς δικαίωμα αναστολής για τον εμπρησμό μιας αποθήκης χαλιών που προκάλεσε ζημίες 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, τα ΜΜΕ παρουσίαζαν τον υπουργό Εσωτερικών ως τον κυριότερο πολιτικά «ωφελημένο» από τις ταραχές εν όψει της κούρσας για τη διαδοχή του Ζακ Σιράκ: περίπου 7 στους 10 Γάλλους (+68%) ενέκριναν την «πυγμή» του Σαρκοζί και 54% των Γάλλων αποδοκιμάζουν την πολιτική στάση του Ζακ Σιράκ. Τα στοιχεία αυτά - αν αληθεύουν - καταδεικνύουν στροφή των Γάλλων ψηφοφόρων προς το συντηρητισμό...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακροδεξιές θέσεις υιοθετούνται πλέον από «κεντροδεξιούς»: ο Γάλλος υπουργός Απασχόλησης Ζεράρ Λαρσέ υποστήριξε χτες ότι η... πολυγαμία στις οικογένειες των μεταναστών αποτελεί πιθανό αίτιο των ταραχών (!) σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με τη λογική (;) του, τα νεαρά παιδιά των πολυμελών και πολύγαμων οικογενειών «συχνά» συμπεριφέρονται «αντικοινωνικά», με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην προσλαμβάνουν μέλη των μειονοτήτων: «Από τη στιγμή που ένα τμήμα της κοινωνίας επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς δυσκολεύονται να βρουν εργασία... Πρέπει να γίνουν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές. Αν οι άνθρωποι δεν είναι απασχολήσιμοι, δε θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας» (!). Η πολυγαμία είναι παράνομη στη Γαλλία, πάντως υπολογίζεται ότι υπάρχουν στη χώρα 10.000 έως 30.000 πολύγαμες οικογένειες από χώρες όπως η Αλγερία, το Μάλι και η Σενεγάλη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δολοφονία με σφαίρες διασποράς

Νέα στοιχεία για την εκτέλεση του βραζιλιάνου νέου στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούλη

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ακόμη και εκσυγχρονισμένες σφαίρες «ντουμ-ντουμ», απαγορευμένες από διεθνείς συνθήκες, τις εξελιγμένες πλαστικές σφαίρες (hollow point bullets) χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί με πολιτικά που δολοφόνησαν εν ψυχρώ στο μετρό του Λονδίνου, τον περασμένο Ιούλη, τον 27χρονο βραζιλιάνο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Μάλιστα, πρόκειται για τα πυρομαχικά τα οποία χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και πυροβόλησαν με αυτά στο κεφάλι τον ντε Μενέζες, στις 22 Ιούλη, μία ημέρα μετά τις «τζούφιες» επαναληπτικές όμως επιθέσεις. Οσο για τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν θεωρούνται εκσυγχρονισμένες σφαίρες «ντουμ - ντουμ» που κατασκεύαζε ο βρετανικός στρατός στην ομώνυμη περιοχή κοντά στην Καλκούτα της Ινδίας και η χρήση των οποίων απαγορεύτηκε με τη διακήρυξη της Χάγης το 1899.

Οι εξελιγμένες αυτές σφαίρες, όπως οι μακρινοί πρόγονοί τους οι «ντουμ-ντουμ» που εκρήγνυνται και ανοίγουν σαν μανιτάρι όταν βρίσκουν «μαλακό στόχο», όπως αναφέρει η «Τέλεγκραφ», είναι διαθέσιμες για τους αστυνομικούς που λαμβάνουν μέρος στην «επιχείρηση Κράτος», την επιχείρηση που περιγράφεται πιο απλοϊκά ως «πυροβολήστε για να σκοτώσετε».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Αντιδρά η Χαμάς στη συμφωνία περί «ελεύθερης» μετακίνησης...

ΡΑΜΑΛΑ.--

Την ισραηλινο - παλαιστινιακή συμφωνία για την «ελεύθερη» μετακίνηση Παλαιστινίων απέρριψε η Χαμάς, θεωρώντας πως μετατρέπει τη Λωρίδα της Γάζας σε «μια μεγάλη φυλακή... όπου οι είσοδοι και οι έξοδοι ελέγχονται απ' τη χώρα που ασκεί κηδεμονία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χαμάς, η συμφωνία, που επιτεύχθηκε υπό τις πιέσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, «καθιερώνει την παραβίαση της παλαιστινιακής κυριαρχίας και αποτελεί ύβρη για την τιμή του παλαιστινιακού λαού»... Επέκρινε, επιπλέον, την Παλαιστινιακή Αρχή του προεδρεύοντος Αμπού Αμπάς, λέγοντας πως δέχτηκε αυτή την «αδύναμη συμφωνία», προφασιζόμενη πως πρόκειτο για «μέγα ανδραγάθημα»...

Ο Αμπάς, πάντως, δε φάνηκε να επηρεάζεται (τουλάχιστον εμφανώς) απ' την έντονη αντίδραση της Χαμάς, αφού συναντώμενος με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ στο περιθώριο διάσκεψης του ΟΗΕ στην Τυνησία εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίησή» του για την παραπάνω συμφωνία...

Πάντως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, τόνιζαν πως η συμφωνία για άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα απαιτεί απ' τη δύναμη παρατηρητών της ΕΕ που θα σταλθεί «να παίξει ενεργό ρόλο» κρίνοντας πως της έχει ανατεθεί «το καθήκον επιβολής της συμφωνίας»...

Οσον αφορά στη σύνθεση της ομάδας «παρατηρητών» της ΕΕ, ο ευρωενωσιακός ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Μαρκ Οτ, είπε πως θα συγκροτηθεί από περίπου 70 άνδρες απ' την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία που θα βρίσκονται στο «συντονιστικό κέντρο» του περάσματος της Ράφα «ως τις 25» του μήνα.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
«Πονηρές» δηλώσεις Μπους

ΚΙΟΤΟ - ΠΕΚΙΝΟ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους εμφανίστηκε χτες, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία, να βεβαιώνει την Κίνα ότι εξακολουθεί να τιμά την αμερικανική δέσμευση στην «πολιτική της μιας Κίνας», δηλαδή τη διπλωματική πρακτική οι ΗΠΑ να μην αναγνωρίζουν επίσημα την ανεξαρτησία της Ταϊβάν - παρά το ότι διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις με την Ταϊπέι και την οπλίζουν σαν αστακό. Ο Μπους είπε, πάντως, ότι οι δύο «χώρες», θα «πρέπει να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους», ενώ, αρκούντως προκλητικά, είπε πως «η σύγχρονη Ταϊβάν είναι ελεύθερη, δημοκρατική και ακμάζουσα. Εναγκαλιζόμενη την ελευθερία σ' όλους τους τομείς, η Ταϊβάν χαρίζει ευημερία στο λαό της και δημιουργεί μια ελεύθερη και δημοκρατική κινεζική κοινωνία», καλώντας ούτε λίγο ούτε πολύ το Πεκίνο να «παραδειγματιστεί» απ' αυτήν...

Ο Μπους θα επισκεφθεί και την Κίνα στο πλαίσιο της ασιατικής του περιοδείας (οι υπόλοιποι δύο σταθμοί του θα είναι η Νότια Κορέα και η Μογγολία) όπου πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τη «δυσαρέσκεια» της κινεζικής ηγεσίας. Ηδη το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε χτες ότι «δε θα γίνει ανεκτή» η αμερικανική παρέμβαση στο θέμα της Ταϊβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ