Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τους ταξικούς αγώνες ενάντια στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση
Ενορχηστρωμένη προπαγανδιστική επιχείρηση παραπλάνησης και εξαπάτησης των λαϊκών μαζών ξεκινά η κυβέρνηση, με στόχο την αποτροπή των αγώνων των εργαζομένων, ακριβώς τη στιγμή που εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση.
Προκειμένου να πετύχει το στόχο της, χρησιμοποιεί τα γνωστά και από την εποχή των προκατόχων της ψέματα, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τον εξωραϊσμό της πολιτικής της, ενώ επιστρατεύει και τις δικομματικές κοκορομαχίες για να εκφυλίσει την πολιτική αντιπαράθεση σε ανούσια και απόλυτα ελεγχόμενη κατεύθυνση.
Αν και ο προϋπολογισμός του 2006, σε όλα τα προσχέδιά του, και το «δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων» συνιστούν ένα νέο αντιλαϊκό τυφώνα που θα σαρώσει τα λαϊκά εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ωστόσο η κυβέρνηση επιχειρεί στα σοβαρά να πείσει ότι δεν πρόκειται να πλήξει τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των οικονομικά ασθενέστερων!
Επωφελούμενη και από το γεγονός ότι η δικομματική κόντρα έχει εστιαστεί σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα της περιβόητης τιτλοποίησης, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, χωρίς λιτότητα στους μισθούς και τις συντάξεις, περικοπές κοινωνικών δαπανών, νέα φορολογικά μέτρα κ.ο.κ.!
«Δε θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός», υποστήριξε με κάθε σοβαρότητα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν του ζητήθηκε χτες να προσδιορίσει με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα περιοριστεί το έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (από 6,6% του ΑΕΠ το 2004, στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006%). Φυσικά, δεν απάντησε πώς θα γίνει «η σημαντική αυτή μείωση κατά 4 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς μάλιστα να διαταραχτεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας», περιοριζόμενος να αναμασήσει τα χιλιοειπωμένα παραμύθια περί περιορισμού σπατάλης και κακοδιαχείρισης... Δεν απάντησε ούτε για την άγρια λιτότητα με τις «αυξήσεις» μισθών και συντάξεων κάτω και από τον πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να διαψεύσει ότι οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο θα είναι γύρω στο 2,5%.
Επιχειρώντας να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η μείωση της τιτλοποίησης κατά 300 εκατ. ευρώ το 2005 θα «αναπληρωθεί» από τη μείωση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα(!) και από την αύξηση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού.
Ο Ευ. Αντώναρος επιστράτευσε και την κινδυνολογία, προβάλλοντας το «επιχείρημα» πως αν οι εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν την πολιτική της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση και εξυγίανση της οικονομίας, «τότε τα βάρη που θα προκύψουν και οι ταλαιπωρίες που θα έχουν οι Ελληνες πολίτες, θα είναι ακόμη μεγαλύτερες».
Παράλληλα προκάλεσε τη «συνδρομή» του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας φραστική επίθεση εναντίον του: «Η παραπληροφόρηση, η δημαγωγία και η κινδυνολογία έχουν εξελιχθεί πλέον σε μόνιμο καταφύγιο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ», ήταν η σχετική «ατάκα». Δεν παρέλειψε βέβαια να διακηρύξει ότι «η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα και μάλιστα ορατά για όλους». Το δυστύχημα για τον εκπρόσωπο και την κυβέρνησή του είναι αυτό ακριβώς, ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής της είναι όχι απλώς ορατά, αλλά και επώδυνα για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Με αιχμές κατά του κόμματός του, συνόδευσε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα ο βουλευτής της ΝΔ Αχ. Καραμανλής, συντηρώντας το κλίμα εσωκομματικής αναταραχής στο κυβερνών κόμμα, αλλά και αναζωπυρώνοντας τη δικομματική διαμάχη για την έδρα στο Νομό Σερρών.
Η παραίτηση του θείου του δεν αιφνιδίασε βέβαια τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, εμφανίζοντάς το ως προσωπική απόφαση του Αχ. Καραμανλή, επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες από την κυβέρνηση και τον Κ. Καραμανλή. Η πραγματικότητα είναι ότι ο βουλευτής, ουσιαστικά, εξωθήθηκε σε παραίτηση, αφού η κυβέρνηση προωθεί άμεσα στη Βουλή στον Κώδικα Δημοτικών Κοινοτήτων ρύθμιση, με την οποία ορίζεται ότι δε θα προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια στα έγκυρα για τη διαμόρφωση του εκλογικού μέτρου. Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να προσμετρώνται τα λευκά, είχε αποφασίσει το Εκλογοδικείο, απόφαση που είχε «αναδείξει» βουλευτή τον Αχ. Καραμανλή, εν μέσω πληθώρας αντιδράσεων. Αυτό το «άδειασμα» από το κόμμα του καταγγέλλει ο παρατηθείς βουλευτής, επισημαίνοντας στη δήλωσή του ότι «μετά την πρόθεση που εξεδήλωσε η κυβέρνηση να ανατρέψει για το μέλλον την πρόσφατη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας επανεξελέγην βουλευτής, θεωρώ ότι πρέπει να παραιτηθώ του βουλευτικού αξιώματος». Στη συνέχεια, ο Αχ. Καραμανλής αφήνει αιχμές κατά του κόμματός του, δηλώνοντας ότι «η δοκιμασία μου αυτή, αλλά και ο εις βάρος της ΝΔ θόρυβος κατά τη διάρκεια εκδικάσεως της υποθέσεως, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το κόμμα στο οποίο ανήκω είχε εγκαίρως δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μεταβολής του τρόπου υπολογισμού των ψήφων για την ανάδειξη των βουλευτών, όπως έπραξε με την απόφασή του το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο». Σ' αυτήν την περίπτωση, καταλήγει, δε θα είχα ασφαλώς κανέναν λόγο να αποδεχθώ την απόφαση, επανερχόμενος στη Βουλή.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να απομονώσει και εξουδετερώσει τις παρενέργειες της υπόθεσης, με δήλωση κυβερνητικών πηγών, στην οποία εγκωμιάζεται η προσφορά του στην παράταξη, αλλά ταυτόχρονα αποποιείται ευθυνών, εμφανίζοντας την παραίτηση ως προσωπική απόφαση του Αχ. Καραμανλή.
«Ο Αχιλλέας Καραμανλής είναι ένας πολιτικός που κινήθηκε με εντιμότητα και σοβαρότητα, έχει μεγάλη και μακροχρόνια προσφορά στην παράταξη και στον τόπο. Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφασή του», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την απόφαση του Αχ. Καραμανλή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αχ. Καραμανλής είχε ορκιστεί βουλευτής στις 12 Μάη, μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου, η οποία δημιούργησε «καραμπόλα εδρών». Την έδρα του κ. Καραμανλή καταλαμβάνει ο πρώην νομάρχης Σερρών Αν. Καρυπίδης.
«Η παραίτηση του Αχιλλέα Καραμανλή από το βουλευτικό του αξίωμα θλίβει πολλούς Ελληνες και πέραν από το Νομό των Σερρών», δήλωσε ο Μιλτ. Εβερτ, ενώ ο γγ της ΚΟ Απ. Σταύρου επιχείρησε να δώσει άλλη διάσταση στην παραίτηση: «Με τη σημερινή του απόφαση, ο Αχιλλέας Καραμανλής επέστρεψε στα μούτρα τις όποιες κατηγορίες τού είχαν προσάψει», είπε.
Το γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας που η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε σε φτώχεια και εξαθλίωση, επισκέφτηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου για να μοιράσει ...συμπαράσταση και υποσχέσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιόδευσε χτες στην Ηπειρο και βρέθηκε στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, για να έρθει αντιμέτωπος με τα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική.
Σε μια επιχείρηση δημαγωγίας, ο Γ. Παπανδρέου στην επίσκεψή του στο Δήμο Παραμυθιάς και την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν πλήθος αντιαγροτικών νόμων, δήλωσε τη «συμπαράστασή» του στον αγροτικό κόσμο, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του «πιστεύει σ' αυτόν». Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι «κοντά στον αγροτικό πληθυσμό», σημαίνει «να αξιοποιήσουμε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική». Την πολιτική, δηλαδή, που μειώνει τις επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα, με στόχο τη σταδιακή κατάργησή τους... Στήριξε, λοιπόν, τη συνέχιση της πολιτικής του ξεκληρίσματος της αγροτιάς, και αντιπρότεινε «μια νέα μορφή ουσιαστικής ανάπτυξης, που θα συνδυάζει ο αγροτικός πληθυσμός, την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό, με τον οικοτουρισμό και με το εμπόριο»!
Στο ίδιο μήκος κύματος και προβάλλοντας το πολιτικά επιχειρήματα της «ανθρωπιάς» και της ...φιλανθρωπίας, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει το επίδομα θέρμανσης στους κατοίκους των «φτωχών χωριών» της Ηπείρου.
Στην κεντρική του ομιλία στην Ηγουμενίτσα, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση, οξύνοντας την ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ του δικομματισμού. «Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του διακατέχονται από φαινόμενα σύγχυσης και υποκρισίας», είπε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην παραίτηση από τη βουλευτική έδρα του Αχ. Καραμανλή.
Χαρακτήρισε «αναξιόπιστο» και «ανεφάρμοστο» τον προϋπολογισμό του 2005, κατηγορώντας τη ΝΔ για «διαχειριστική ανικανότητα» με «επιλογές συντηρητικές και οπισθοδρομικές». Η νέα αντίληψη και η νέα διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «είναι ο πελατειακός καπιταλισμός και ο νεοφιλελεύθερος αυταρχισμός». Είναι η υποταγή «στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών», πρόσθεσε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος», τον οποίο όμως ενταγμένο μέσα στη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τον πέρασε μέσα από «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», προκειμένου να γίνει η Ελλάδα «ανταγωνιστική».