ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Θα εφαρμοστεί ό,τι συμφωνήσαμε...

Ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια διαμήνυσε χτες πως η συμφωνία, στην οποία θα καταλήξουν οι ελληνικές και κοινοτικές υπηρεσίες για τις «τιτλοποιήσεις» εσόδων, θα είναι «υποχρεωτικά» εφαρμόσιμη

Σε συγκαλυμμένες απειλές ότι οι Βρυξέλλες μπορεί και να απορρίψουν και το νέο - τροποποιημένο επί το αντιλαϊκότερον - δημοσιονομικό σχέδιο που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε χθες ο Κοινοτικός επίτροπος για θέματα Οικονομικών Υποθέσεων Χ. Αλμούνια. Με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους που έκανε στις Βρυξέλλες, ο κομισάριος της ΕΕ ξεκαθάρισε πως τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, που διεξάγονται εδώ και καιρό με την ελληνική κυβέρνηση, θα είναι υποχρεωτικά σεβαστά από όλους...

Σαφής ο υπαινιγμός, σαφέστατη και η απειλή. Αν, δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση δεν προβεί στο μέγεθος της προσαρμογής των ρυθμών λιτότητας που απαιτούν οι Βρυξέλλες και - σύμφωνα με τις δηλώσεις - υπάρχει πλήρης συμφωνία των δύο πλευρών, η ΕΕ θα απορρίψει και τις νέες ...βελτιωμένες δημοσιονομικές προτάσεις. Η εξέλιξη αυτή, εκτός των άλλων, αποδεικνύει και τα αδιέξοδα, στα οποία περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία επιδιώξει την «κάθαρση» των δημόσιων οικονομικών.

Στα πλαίσια της δουλικής νομιμοφροσύνης προς τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση της ΝΔ συμφώνησε στην επιβολή ενός σκληρότατου πακέτου μέτρων, τα οποία θα πλήξουν ανελέητα τα λαϊκά εισοδήματα. Η κυβέρνηση επιχείρησε - καθαρά για λόγους πολιτικής συγκυρίας - να «μετριάσει» το πλαίσιο λιτότητας, μέχρι που ακολούθησαν οι «Κέρβεροι» των Βρυξελλών για να τους υπενθυμίσουν τις δεσμεύσεις τους... Είναι επομένως πιθανόν και τα νέα μέτρα να μην κριθούν επαρκή από τις Βρυξέλλες και να απαιτήσουν σκληρότερη ακόμα προσαρμογή των ρυθμών λιτότητας. Υπάρχει, άλλωστε, και το προηγούμενο της κυβέρνησης Μπαρόζο στην Πορτογαλία, η οποία το 2001, μετά τη διενέργεια δημοσιονομικής απογραφής, εφάρμοσε ένα σκληρό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, με αποτέλεσμα το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ηττηθεί στις εκλογές του 2004.

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του, ο Χ. Αλμούνια επιχείρησε να υποβαθμίσει την πολιτική ουσία των παρεμβάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση. Ετσι, ισχυρίστηκε ότι αποτελεί αποκλειστική δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το θέμα της αποδοχής ή όχι του μέτρου της τιτλοποίησης, για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας. Στο ίδιο μήκος κύματος - απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν παρενέβη η Κομισιόν, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της τιτλοποίησης σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης - ο επίτροπος δήλωσε διπλωματικά: «Πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα, στο οποίο αποκλειστική αρμοδιότητα να κάνει υποδείξεις έχει η Eurostat (Γιούροστατ), η οποία ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος», για να προσθέσει στη συνέχεια πως «οι αποφάσεις αυτές δε δέχονται περαιτέρω επέμβαση».

Πάντως, ο Χ. Αλμούνια δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία ότι τελικός κριτής της εφαρμογής των ρυθμών λιτότητας που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση είναι η ΕΕ και από την άποψη αυτή θα κριθεί και η έκθεση δημοσιονομικής προόδου της χώρας μας... Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι έλαβε την έκθεση των ελληνικών αρχών, για την απόδοση των ειλημμένων μέτρων, κατά το 2005, σημειώνοντας ότι θα τη μελετήσει και την επόμενη βδομάδα - που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών στις Βρυξέλλες - θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γιώργο Αλογοσκούφη εφ' όλης της ύλης...

ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ
Υπογράφτηκε η διακρατική συμφωνία

Ενα βήμα ακόμη για την πραγματοποίηση του κυβερνητικού «οράματος» για μια Ελλάδα «ενεργειακό κόμβο» - ή αλλιώς κέντρο διερχομένων εμπόρων, πολυεθνικών, αεριτζήδων, που θα κονομάνε εκμεταλλευόμενοι τις λαϊκές ανάγκες για Ενέργεια - αποτελεί η χτεσινή υπογραφή στην Ιταλία της Διακρατικής Συμφωνίας για την κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Από την ελληνική πλευρά, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και από την ιταλική ο υπουργός Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Κ. Σκαγιόλα. Στην τελετή υπογραφής παρέστη και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μ. Χιλμί Γκιουλέρ, καθώς η ταυτόχρονη ανάπτυξη του ελληνοτουρκικού αγωγού - που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών - θα συνδέσει ουσιαστικά την Τουρκία με την Ιταλία και την Κεντρική Ασία και την Κασπία με τη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, η συμμετοχή της χώρας μας αντανακλά «τη βούλησή μας να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή σε χώρο ανάπτυξης προς όφελος των λαών μας». Το σίγουρο είναι ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε κέντρο σύγκρουσης των μεγάλων εταιριών της Ενέργειας και «όποιον πάρει ο χάρος», με μόνους κερδισμένους τους ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες, μεγάλους ή μεγαλύτερους, που θα καταφέρουν να μείνουν στο «παιχνίδι».

Οι εταιρίες, εξάλλου, είναι και οι συντονιστές της υπόθεσης. H κατασκευή του αγωγού θα γίνει από την εταιρία «POSEIDON» (ΠΟΣΕΙΔΩΝ), την οποία θα συστήσουν και θα συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική «Edison» (Εντισον). Ο αγωγός θα είναι υποθαλάσσιος, το κόστος εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι η ΔΕΠΑ θα δαπανήσει 600 εκατ. ευρώ για το χερσαίο τμήμα από την Κομοτηνή έως τη Δυτική Θεσπρωτία. Ο αγωγός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2009.

ΙΟΒΕ
Βελτιώνεται η «επιχειρηματικότητα»

Η «επιχειρηματικότητα» στην Ελλάδα το 2004 παρουσίασε «σημάδια βελτίωσης», σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στο πλαίσιο μιας διεθνούς ετήσιας έρευνας με το ίδιο αντικείμενο σε 33 χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις είναι μικρές και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις αποταμιεύσεις των επιχειρηματιών, ενώ παραμένει σημαντικό το ποσοστό (28%) της επιχειρηματικότητας «ανάγκης», που οφείλεται στην απελπισία ανέργων που δεν μπορούν να βρουν δουλιά. Για τους βιομήχανους η «επιχειρηματικότητα» έχει και πολιτική σημασία, καθώς θεωρούν ότι η αποδοχή της από το «κοινό αίσθημα» θα «νομιμοποιήσει» και τις δικές τους δραστηριότητες.

Τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην Ελλάδα το 2004 υπολογίζονται σε 108 χιλιάδες και κλίνουν προς την αυτοαπασχόληση. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση ανάμεσα στις 16 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από τις μισές προσπάθειες αφορούσαν την επένδυση 45 χιλ. ευρώ, όταν κατά μέσον όρο η επένδυση που απαιτείται στην Ελλάδα για την έναρξη επιχείρησης εκτιμάται στα 80 χιλ. ευρώ. Αυτοί οι μικροί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν δικές τους αποταμιεύσεις για να καλύψουν περισσότερο από το μισό της επένδυσης, οι τράπεζες καλύπτουν το 33,7% και τα κρατικά προγράμματα (όπου υπάρχουν) το 14,5%!

Διαφωνίες για τη βιντζότρατα

Αντίθετες εμφανίζονται οι Ομοσπονδίες Παράκτιων Αλιέων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης στη συνέχιση λειτουργίας των περίπου 300 βιντζότρατων της χώρας μας. Με επιστολή που απέστειλαν στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα της Βουλής, ζητούν να μην επιτραπεί άλλο η δράση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου και να εφαρμοστεί ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός που απαγορεύει τη συνέχιση της αλιείας με βιντζότρατα, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι το τελευταίο διάστημα, στο φόντο των αντιαλιευτικών μέτρων που παίρνει η ΕΕ - με πρόσχημα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος - και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των μικρομεσαίων ψαράδων της χώρας μας που χρησιμοποιούν διαφορετικά αλιευτικά εργαλεία. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό από όλους, είναι ότι η όποια κόντρα ανάμεσα σε κατηγορίες μικροεπαγγελματιών - που πλήττονται από κοινού από τα μέτρα της ΕΕ - θα οδηγήσει πιο σύντομα στην εξαφάνιση όλων των «αντιμαχόμενων» και στη βέβαιη αντικατάστασή τους από τη μεγάλη βιομηχανική αλιεία, που προωθούν Βρυξέλλες και κυβέρνηση.

Ενταση στη δίκη της ΔΕΚΑ

Ενταση δημιουργήθηκε χθες στη δίκη των πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), μεταξύ του νυν προέδρου της επιχείρησης Γιώργου Κουρή (κατέθεσε σαν μάρτυρας κατηγορίας) και των συνηγόρων των κατηγορούμενων, που τον κατηγόρησαν ότι το επίμαχο διάστημα ανέπτυσσε και ο ίδιος χρηματιστηριακή δραστηριότητα.

Ο Γ. Κουρής παρέθεσε σειρά τεχνικών λεπτομερειών, προσπαθώντας έτσι να πείσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων - ενώπιον του οποίου διεξάγεται η δίκη - ότι η τότε διοίκηση της ΔΕΚΑ, με παρεμβάσεις της, κρατούσε υψηλό το δείκτη του Χρηματιστηρίου. Μέσα σε διάστημα 18 ημερών - είπε - η ΔΕΚΑ προέβη σε αγορές μετοχών ύψους 790 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αν οι κατηγορούμενοι είχαν στο μυαλό τους το συμφέρον του Δημοσίου δε θα αγόραζαν, αλλά θα πωλούσαν μετοχές, ώστε να μη ζημιώνουν το ταμείο τους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ