ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αντιμέτωποι με τιμές της... συμφοράς

Ακόμα και λιγότερα από 10 λεπτά το κιλό δίνουν οι οινοποιοί για τα σταφύλια

Eurokinissi

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι σταφυλοπαραγωγοί της Μακεδονίας γνωρίζουν σημαντική μείωση στο εισόδημά τους. Αυτό φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί και φέτος σε περιοχές όπως οι Ελευθερές Καβάλας, η Επαρχία Αλμωπίας του νομού Πέλλας, καθώς και στους νομούς Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Η τιμή του προϊόντος με οινοποιήσιμες ποικιλίες έχει διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα στα χωριά της Εδεσσας έχει κατρακυλήσει στα 10 λεπτά, από 14 λεπτά που ήταν πέρυσι. Ακόμα χαμηλότερες είναι οι τιμές στο νομό Καβάλας, όπου πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής καταστράφηκε, λόγω των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων και της μεγάλης υγρασίας που προέκυψε εξαιτίας τους. Παρόλο που το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει, οι οινοποιοί προσφέρουν μόνο επτά λεπτά το κιλό, από 10 λεπτά που ήταν η τιμή πέρυσι. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν στα αμπέλια μεγάλες ποσότητες σταφυλιών. Στη Γουμένισσα του Νομού Κιλκίς με τις εξαιρετικές ποικιλίες οι οινοποιοί ζητάνε να αγοράσουν με 10 λεπτά το κιλό.

Σε πολλά διαμερίσματα της Ανατολικής, κυρίως, Θεσσαλονίκης που οι αγρότες έχουν ως κύριο παραγωγικό προσανατολισμό την καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών, οι αμπελουργοί είναι σε απόγνωση, αφού οι οινοποιοί προσφέρουν το πολύ 10 με 15 λεπτά. Στην πραγματικότητα οι μεγαλύτερες ποσότητες των σταφυλιών βρίσκονται αδιάθετες στα κτήματα. Οι παραγωγοί της περιοχής αμφισβητούν αυτά που ισχυρίζονται οι εταιρίες, ότι δηλαδή φέτος δεν αγοράζουν γιατί έχουν μεγάλα αποθέματα. Οπως όμως αναφέρουν οι αγρότες, οι έμποροι εισάγουν από τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές και πιέζουν με αυτό τον τρόπο για να αγοράσουν από τους παραγωγούς σε τελείως εξευτελιστικές τιμές. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στη Γουμένισσα του νομού Κιλκίς με τις εξαιρετικές ποικιλίες όπου οι οινοποιοί ζητάνε να αγοράσουν τα σταφύλια με 10 λεπτά το κιλό.

ΑΙΓΙΟ
Αγροτική κινητοποίηση τη Δευτέρα

Συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ καμία από τις προεκλογικές υποσχέσεις δεν υλοποιείται, καταγγέλλουν οι αγρότες

Αγωνιστικό συλλαλητήριο διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου και Ωλενίας τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη στις 10 το πρωί στη γέφυρα Μεγανίτη και στο οποίο καλούνται όλοι οι αγρότες της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος. Ταυτόχρονα απευθύνεται κάλεσμα στους αγρότες να συμμετάσχουν ενεργά και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που πραγματοποιεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το Σάββατο 12 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους αγρότες της περιοχής, επισημαίνεται ότι «κοντεύουν δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ και τα προβλήματα οξύνονται παραπέρα. Η αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης συνεχίζεται, ενώ καμία από τις υποσχέσεις που προεκλογικά δόθηκαν δεν υλοποιείται. Οι εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, οι αποζημιώσεις που και όταν δίνονται είναι πετσοκομμένες, η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων που έχει πάρει προκλητικές διαστάσει, το κόστος παραγωγής, μας οδηγούν γρήγορα στο οριστικό ξεκλήρισμα». Ακόμη υπογραμμίζεται ότι «αφού φτιάξανε τη νέα ΚΑΠ που θα καταστρέψει τις καλλιέργειες με την εγκατάλειψη μεγάλου μέρους της αγροτικής παραγωγής, τώρα συζητάνε νέα μείωση των επιδοτήσεων, πολύ πριν το 2013. Θέλουν να συγκεντρώσουν τη γη σε λίγους».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, παραθέτει τα αιτήματα πάλης των αγροτών, που είναι: Πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και κρατική ΑΤΕ με αναπτυξιακά - κοινωνικά χαρακτηριστικά, κατώτερη αγροτική σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, ίση με την ετήσια εισφορά των αγροτών στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (420 ευρώ/μήνα), ανάπτυξη της γεωργίας χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις διατροφικές ανάγκες τους λαού μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, σύγχρονη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου μέσα στα αποκλειστικά δημόσια συστήματα Υγείας και Παιδείας και δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων στην ύπαιθρο για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της.

Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
«Νόσος» κατά των λαϊκών συμφερόντων

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη «στρατηγική κατά την πανδημία γρίπης»

Την ανάγκη για πραγματική αντιμετώπιση της νόσου των πουλερικών, με γνώμονα την εξασφάλιση της υγείας των λαών και όχι την αύξηση των κερδών των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, τόνισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη συζήτηση, σχετικά με τη στρατηγική κατά της πανδημίας γρίπης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, η Δ. Μανωλάκου, τόνισε:

«Τα προτεινόμενα μέτρα για τα κράτη - μέλη, άλλα είναι σωστά κι άλλα αποτελούν καθαρή προπαγάνδα, όπως π.χ. η προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων. Μάλιστα, η τελευταία γίνεται με απροσχημάτιστο τρόπο, καλώντας τις χώρες να "πάρουν θέση" πρώτες και μάλιστα να "κλείσουν" μεγάλες ποσότητες, για να υπάρχει κίνητρο να αυξήσουν οι βιομηχανίες εμβολίων και φαρμάκων την παραγωγή τους. Μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της γρίπης, που θα συνοδεύεται με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο σχέδιο. Βασική πλευρά αυτού του σχεδίου πρέπει να είναι η παροχή ολοκληρωμένης βοήθειας (τεχνικής, οικονομικής, επιστημονικής) κυρίως στις χώρες της Απω Ανατολής, στις οποίες ενδημεί πλέον για πάνω από 7 χρόνια η γρίπη των πτηνών. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας πρέπει να είναι το οριστικό ξεπέρασμα της ασθένειας στα εκτρεφόμενα πουλερικά και στα άγρια πτηνά, επειδή τα είδη αυτά λειτουργούν σαν "αποθήκη" του παθογόνου παράγοντα και τον τροφοδοτούν συνεχώς. Οποιαδήποτε λύση δε συμπεριλαμβάνει αυτή την πλευρά δε θα είναι οριστική, επειδή το πρόβλημα μπορεί άνετα να επαναληφθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά έστω και στην περίπτωση που εξασφαλιστούν εμβόλια και φάρμακα, αφού ο ιός της γρίπης των πτηνών στις χώρες αυτές μπορεί να μεταλλαχτεί (κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί), θα υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος».

Συνεχίζοντας την παρέμβασή της, η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν και στο νομοθετικό τομέα: «Σε επίπεδο ΕΕ προετοιμάζεται ήδη νέα οδηγία για τη γρίπη των πτηνών. Η νέα αυτή οδηγία, αντί να θεσπίζει αυστηρότερα από τα ισχύοντα σήμερα, γίνεται πολύ χαλαρή σε ορισμένα θέματα και δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις των ισχυρών πτηνοτροφικών χωρών, να υπάρχουν σοβαρές παρεκκλίσεις στο ενδοκοινοτικό εμπόριο πουλερικών, ακόμα και σε προσβεβλημένες από γρίπη χαμηλής παθογονικότητας. Η πολιτική της ΕΕ, ακόμη και σε θέματα πανδημιών, τις αξιοποιεί για την κερδοφορία του κεφαλαίου, γι' αυτό είναι "βλαβερή" για τα λαϊκά συμφέροντα. Λύση είναι η "καταπολέμηση" της ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου μέχρι την εξάλειψή της».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΕΣΒΟΥ
Θα δοθούν αποζημιώσεις;

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με τις υποσχέσεις για καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές του περασμένου χειμώνα έχουν μείνει οι πληγέντες αγρότες της Λέσβου. Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης ο οποίος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «πότε προτίθεται η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες αγρότες της Λέσβου;».

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρονται τ' ακόλουθα: «Τον περασμένο χειμώνα η αγροτική παραγωγή του νησιού της Λέσβου υπέστη σημαντικές ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα. Οι ζημιές αυτές αφορούσαν πέρα από την παραγωγή και το κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και εγκαταστάσεις) είχαν καταγραφεί από τους υπαλλήλους της αρμόδια διεύθυνσης και είχαν δοθεί υποσχέσεις για αποζημιώσεις, που θα δίνονταν στους πληγέντες αγρότες. Αυτές οι υποσχέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ