ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αιφνίδια επιδείνωση του κλίματος

Αναπάντητα ερωτήματα από την απόφαση του Κ. Παπούλια να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η «εν θερμώ»(;) απόφαση του Κ. Παπούλια να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του για ασαφείς και ελάχιστα πειστικούς λόγους, πυροδοτώντας το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, η χτεσινή αρνητική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο κλίμα «ρευστότητας» που επικρατεί στα Βαλκάνια, σε μια στιγμή που έχουν ανοίξει ξανά οι ασκοί του Αιόλου εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της αλλαγής των συνόρων.

Οι εξηγήσεις που δίνονται επίσημα και μη, τόσο από την Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και από την κυβέρνηση, που γνώριζε τη «δυναμική» αντίδραση του Κ. Παπούλια, δε θεωρούνται πειστικές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευρισκόμενος χτες το πρωί στο Αργυρόκαστρο, πληροφορήθηκε ότι έξω από το ξενοδοχείο στους Αγίους Σαράντα όπου θα γινόταν η συνάντησή του με τον Αλβανό Πρόεδρο, Αλφρεντ Μοϊσίου, βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση περίπου 100 ατόμων με συνθήματα για το γνωστό ζήτημα της περιουσίας των Τσάμηδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Παπούλιας αξίωσε αφ' ενός την απομάκρυνση των διαδηλωτών τουλάχιστον 500 μέτρα από το χώρο της συνάντησης και αφ' ετέρου να μην τεθεί θέμα Τσάμηδων στις συνομιλίες του με τον Αλβανό ομόλογό του. Η άρνηση προφανώς της αλβανικής πλευράς να ικανοποιήσει αυτές τις αξιώσεις οδήγησε τον Κ. Παπούλια στην απόφαση να ματαιώσει τη συνάντηση και να επιστρέψει στην Αθήνα. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, πάρθηκε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, ο οποίος βρισκόταν στη Ν. Υόρκη. Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν:

-- Είναι δυνατόν να ματαιώνεται με χαρακτηριστική ευκολία η συνάντηση μεταξύ δύο αρχηγών κρατών επειδή πραγματοποιείται διαδήλωση κοντά στο χώρο της συνάντησης;

-- Ακόμα και αν ο Αλβανός Πρόεδρος έθετε στις συνομιλίες το θέμα των Τσάμηδων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχε λάβει, όπως λένε, η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κ. Παπούλιας δεν μπορούσε να προβάλει τις «εθνικές θέσεις» χωρίς περαιτέρω περιττή όξυνση στις διμερείς σχέσεις; Εξάλλου, το θέμα είχε τεθεί από τον Αλβανό Πρόεδρο και στον Κ. Στεφανόπουλο χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

-- Αραγε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κυβέρνηση δεν έλαβαν υπόψη τους τον αντίκτυπο αυτής της ενέργειας στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια;

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζεται η λύπη για τη ματαίωση της προγραμματισμένης άτυπης συνάντησης των Προέδρων της Ελλάδας και της Αλβανίας, αποδίδοντας τις ευθύνες στις «απαράδεκτες συμπεριφορές ακραίων στοιχείων που επιμένουν στην προβολή ανύπαρκτων ζητημάτων». Τέτοιες συμπεριφορές, αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση της Προεδρίας, δε συμβάλλουν στην αμοιβαία προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης των διμερών σχέσεων και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Κ. Παπούλια ήταν ανταποδοτική της επίσκεψης του Α. Μοϊσίου στα Ιωάννινα στις 28 του Μάρτη, όπου, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, δεν είχε τεθεί θέμα Τσάμηδων.

Κάλυψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσφερε η κυβέρνηση, η οποία έδωσε οδηγίες στον Ελληνα πρέσβη στα Τίρανα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας γιατί, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, οι αλβανικές αρχές: Πρώτον, «δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η συνάντηση των Προέδρων Ελλάδας και Αλβανίας στους Αγιους Σαράντα». Δεύτερον, «δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να αποθαρρύνουν γνωστά ακραία στοιχεία τα οποία, στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών, εμμένουν στην προβολή απαράδεκτων μη υπαρχόντων ζητημάτων, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία προσπαθεί να κάνει βήματα εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών της προσδοκιών».

Η αλβανική «απάντηση»

Διαφορετική ήταν η εκδοχή της αλβανικής πλευράς. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Α. Μοϊσίου, αναφέρεται ότι η απόφαση της ελληνικής πλευράς να ματαιώσει τη συνάντηση μεταξύ των δύο Προέδρων «είναι αδικαιολόγητο πρόσχημα, επικαλούμενο την ειρηνική συγκέντρωση μιας μικρής ομάδας ατόμων της οργάνωσης Τσαμερία στην πλατεία δίπλα στο ξενοδοχείο όπου θα διεξαγόταν η συνάντηση». Αναφέρει επίσης ότι ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη βαθιά του δυσαρέσκεια γι' αυτή τη βεβιασμένη και ανεξήγητη απόφαση της ελληνικής πλευράς, στηριζόμενη στην παραπληροφόρηση, παρά τις εγγυήσεις της αλβανικής πλευράς ότι πρόκειται για ειρηνική διαδήλωση ασήμαντων διαστάσεων και υπό πλήρη μέτρα ασφαλείας.

Η ανακοίνωση θεωρεί το γεγονός χωρίς προηγούμενο και αναφέρει ότι η Αλβανία πιστεύει στις καλές ελληνοαλβανικές σχέσεις και ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στην αδιάκοπη βελτίωση των σχέσεων αυτών μέσω διαλόγου, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανοχής, σε όφελος των δυο χωρών, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφραζαν την έκπληξή τους για την παραπάνω ανακοίνωση, καθώς περίμεναν ο Αλβανός Πρόεδρος να ζητήσει συγνώμη...

«Τριμερής συνάντησης κορυφής»

Διαστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επιχειρεί να προσδώσει στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Κ. Καραμανλής με τους Προέδρους της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, επιβεβαιώνοντας το «άγχος» που διακατέχει την κυβέρνηση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Οι Πρόεδροι των δύο γειτονικών χωρών θα έρθουν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να παραστούν στην κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ από τη Βουλή. Στη συνέχεια, έχει οριστεί ένα ραντεβού και των δύο Προέδρων, του Βούλγαρου Γκ. Παρβάνοφ και του Ρουμάνου Τρ. Μπασέσκου με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου... διάρκειας μιας ώρας, μετά το πέρας της οποίας θα γίνουν και δηλώσεις στον Τύπο. Αυτή λοιπόν τη συνάντηση, η κυβέρνηση έσπευσε να βαφτίσει με τον βαρύγδουπο τίτλο «τριμερής συνάντησης κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας»(!). Οι ξένοι επίσημοι θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για τις χώρες τους. Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία προβλέπεται να είναι τα νέα μέλη της ΕΕ από την 1η Γενάρη 2007, μετά την κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησής τους στην ΕΕ από τα Κοινοβούλια των είκοσι πέντε κρατών - μελών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ειρήνη στην περιοχή περνά έξω από τον ιμπεριαλιστικό δρόμο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στα χτεσινά γεγονότα στην Αλβανία, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Το ζήτημα που προέκυψε κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Εντάσσεται στο γενικότερο αρνητικό πλαίσιο, που διαμορφώνεται στην περιοχή, ως αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και ανταγωνισμών.

Οι αποδοκιμασίες είναι κρίκος της αλυσίδας που περιλαμβάνει: Την επίθεση των "γκρίζων λύκων" κατά του πατριάρχη, την προκλητική παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της FYROM και, βεβαίως, τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που οδηγεί στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία συνιστά νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι τα Βαλκάνια είναι μια πυριτιδαποθήκη, που μπορεί να τιναχτεί στον αέρα, αν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια περάσουν.

Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που και χτες ακόμη στη Βουλή απέφυγαν να απαντήσουν, αν τάσσονται κατηγορηματικά κατά της νέας αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, ενώ συνεχίζουν τον καυγά για την ονομασία της FYROM. Η πολιτική τους αποτελεί κίνδυνο για το λαό μας και για τους λαούς της περιοχής.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η ειρήνη στην περιοχή περνάει έξω από τον ιμπεριαλιστικό δρόμο και σε αντίθεση με αυτόν. Βρίσκεται στους ώμους της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και αυτό το καθήκον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ