ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΕΑ διαμορφώθηκε κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Το Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν έμεινε έξω από τη συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους.

- Τι εντυπώσεις σας άφησε το 1ο Τακτικό Συνέδριο του νέου κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς;

- Για το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουμε μιλήσει και γενικά και αναλυτικά. Είναι ένα κόμμα το οποίο διαμορφώθηκε κάτω από τις εντολές και υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό που λέμε «σε εθνική βάση η δράση των κομμάτων» και πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκά κόμματα, διότι έτσι μπορεί να τα βάλει καλύτερα στο χέρι ο κεντρικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και μάλιστα δόλωμα είναι και το οικονομικό.

Εμείς κατ' αρχήν είμαστε ριζικά αντίθετοι στη δημιουργία γενικά ευρωπαϊκών κομμάτων. Αλλο πράγμα η πολιτική συνεργασία στα πλαίσια της Ευρώπης, άλλο η κοινή δράση, ανάλογα βέβαια με τι ιδεολογία έχει, αλλά αυτή τη στιγμή ούτε ώριμο είναι ούτε εφικτό να υπάρχουν ενιαία κόμματα στην Ευρώπη, γιατί θα γίνει ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός και η βάση των κομμάτων έχει τελειώσει.

Πολύ περισσότερο είμαστε αντίθετοι για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους με το πρόγραμμα του κόμματος αυτού. Εγώ νομίζω ότι τέτοια πειράματα έχουν γίνει πάρα πολλά. Δηλαδή πειράματα «ανανεωτικά» όπως εμφανίζονται, εκσυγχρονιστικά, να βρούνε κάτι το καινούριο. Ξέρετε, όταν εγκαταλείψεις κάποιες αρχές και μια ιδεολογία, πρέπει να ψάξεις να βρεις κάτι καινούριο. Αλλά το καινούριο ή υπάρχει ή δεν υπάρχει.

Λοιπόν, είναι ένα πείραμα το οποίο κατά τη γνώμη μας θα αποτύχει, ανεξάρτητα αν αυτό το κόμμα θα επιβιώσει, αν ενδεχομένως θα μπουν και κάποιες άλλες ομάδες σ' αυτό. Θα αποτύχει από ποια πλευρά; Δεν μπορεί να διαμορφώσει, να στηρίξει και να δώσει ώθηση στα λαϊκά κινήματα, δεν μπορεί να δώσει βάθος στο ριζοσπαστισμό και η μόνη προσφορά που μπορεί να έχει - και αυτή την προσφορά δεν τη θέλουμε - είναι να χαθεί κάποιος χρόνος στην πιο μαζική συσπείρωση αγωνιστικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν τις πολιτικές και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγχύσεις θα δημιουργήσει. Είναι, ξέρετε, σαν μια παρέλαση όπου βλέπετε το στρατό με βήμα πολύ καλό. Και μόλις φύγουν από το πεδίο των επισήμων, σκορπάνε. Ακριβώς έτσι θα είναι. Βεβαίως, θα μου πείτε, δικαίωμά τους είναι να φτιάξουν ένα ευρωπαϊκό κόμμα, δικαίωμά μας και εμάς είναι να κάνουμε κριτική. Κίνημα δεν είναι σε θέση να στηρίξουν.

Ευχολόγια και τίποτα παραπάνω στη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική

Ούτε η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική, πέρασε απαρατήρητη από τη συζήτηση της Αλ. Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους.

- Τι γεύση έχετε από τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική;

- Α.Π: Θα έλεγε κανείς ότι ξεκίνησε καλά. Δηλαδή με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά από εκεί και πέρα εξελίχθηκε και φάνηκε το εξής πράγμα: Οτι μερικά κόμματα θέλουν πολύ επιφανειακά και συνθηματολογικά να συζητάνε αυτά τα θέματα. Δεν τους συμφέρει μια συγκεκριμένη και βαθιά συζήτηση και προπάντων ανοιχτή.

Κερασάκι στην τούρτα έγιναν αυτά τα θέματα. Το κυριότερο μετά ήταν η καταγραφή, τα σκάνδαλα, ο βασικός μέτοχος, όλα μπήκαν.

Λέει π.χ. το άλφα ή το βήτα κόμμα: Να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων. Τι θα πει αυτό; Κανένας δε θέλει πολεμική διευθέτηση των ζητημάτων. Ομως συγκεκριμένα: Θα αλλάξουν τα σύνορα; Θα στηρίξεις την αλλαγή των συνόρων; Θα αντιδράσουν σε αυτήν;

Δηλαδή γενικές αρχές και ευχολόγια και τίποτα παραπάνω. Δε δεσμεύτηκε σε τίποτα η κυβέρνηση π.χ. για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Τι είπε για το όνομα της FYROM; Να βρούμε ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα, αλλιώς θα μείνει FYROM. Αν και ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να μείνει FYROM. Δηλαδή μεταθέτουν το ζήτημα για μετά από 5 - 10 χρόνια όταν γίνει η ένταξη της Τουρκίας, να δούμε τι θα γίνει και με το Κυπριακό, μετά από 15 χρόνια.

Δηλαδή υπήρχαν γενικότητες σκόπιμες. Κάποια τσιτάτα τα οποία τώρα πια είναι ξεπερασμένα για το διεθνές δίκαιο. Και τους ρωτάμε ποιο είναι αυτό το διεθνές δίκαιο, το οποίο είναι θετικό και με βάση αυτό προσδοκούμε ότι θα υπάρχει λύση ζητημάτων;

Τι είναι το διεθνές δίκαιο; Εμείς ξέρουμε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και γίνεται λόγος για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ποιο είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Είναι θετικό;

Ο κ. Αλαβάνος βέβαια μου απάντησε για κάποιες κατακτήσεις που έχουν οι καθαρίστριες στην Ευρώπη. Μιλάμε για ευρωπαϊκό κεκτημένο, για σύνορα, για κυριαρχικά δικαιώματα. Για το δικαίωμα στο κάτω - κάτω ενός λαού να αποφασίζει για την τύχη του.

Γι' αυτό τι ευχαριστημένη να είμαι από τη συζήτηση;

Μιλάς αν θα αλλάξουν ή δε θα αλλάξουν τα σύνορα και σου λένε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μετά σου λένε για το διεθνές δίκαιο. Ποιο διεθνές δίκαιο, δε μας ξεκαθαρίζουν. Ποιο είναι αυτό το διεθνές δίκαιο, εμείς δεν ξέρουμε. Υπάρχει πουθενά κάποια χάρτα διεθνής, να την αξιοποιήσουμε κι εμείς;

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Συρία

Τα μαύρα σύννεφα του ιμπεριαλισμού συγκεντρώνονται τις τελευταίες μέρες πάνω από τη Συρία. Η ερώτηση αναπόφευκτη...

-- Σε σχέση και με το διεθνές δίκαιο που είπατε. Εχουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, θα ήθελα ένα σχόλιο να μου κάνετε γι' αυτό.

-- Για τη Συρία... Εμείς ξεκινάμε από την εξής βάση: Η Συρία βρίσκεται στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που έχουν στόχο να τη βάλουν στο χέρι 100%.

Αν δεν υπήρχε η ιρακινή αντίσταση, πιθανόν να είχε γίνει επέμβαση στη Συρία. Τώρα βρήκαν ευκαιρία, με τη δολοφονία του Χαρίρι, για να ανοίξουν τους «ασκούς του Αιόλου».

Είναι καθαρό ότι εδώ πρόκειται για ένα σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αυτό για τον πλήρη έλεγχο των αραβικών χωρών, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι φιλοαμερικανικές ή τελικά δεν είναι και διατεθειμένες να αντισταθούν πλήρως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το χορό μπαίνει και η ΕΕ.

Στην πρώτη γραμμή τώρα είναι η Γαλλία. Και εδώ έχουμε κίνδυνο διάσπασης του Λιβάνου. Διάσπασης του Ιράκ και βέβαια μετωπική επίθεση στη Συρία και στο Ιράν.

Δεν μπορούμε να αποσπάσουμε τα γεγονότα τα συγκεκριμένα, τα οποία μπορεί να είναι από προβοκάτσιες μέχρι και στημένα ή και υπαρκτά, από το σχέδιο που υπάρχει γι' αυτό που λένε, τον «εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής».

Επομένως είμαστε αντίθετοι και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αλλωστε όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι κατά το μάλλον ή ήττον κοντά στις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ