ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ σημαίνει ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΚΚΕ»

Τιμήθηκε, χτες το πρωί σε εκδήλωση στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, η επέτειος της Απελευθέρωσης της Αθήνας

Από τη χτεσινή εκδήλωση της ΠΟΑΟ για την Απελευθέρωση της Αθήνας
Από τη χτεσινή εκδήλωση της ΠΟΑΟ για την Απελευθέρωση της Αθήνας
Με μια σεμνή αλλά αγωνιστική εκδήλωση, με παραταγμένα τα τιμημένα λάβαρά τους, μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσαν στεφάνια, οι αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν, χτες, την Απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτώβρη 1944, από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Στη σύντομη ομιλία - χαιρετισμό που απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ο Γιώργης Μωραΐτης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ που, μαζί με τις άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις μέλη της, ήταν ο διοργανωτής της εκδήλωσης, υπενθύμισε ότι ήταν ο ΕΛΑΣ που απελευθέρωσε, στις 12.10.1944 την Αθήνα, αφού πρώτα κατέβασε το μισητό σύμβολο του φασισμού από την Ακρόπολη και έβαλε την ελληνική σημαία. Και, βεβαίως, σημείωσε τις εκατόμβες των θυσιών του ελληνικού λαού που στη συντριπτική του πλειοψηφία οργανώθηκε και πάλεψε με το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ -ΕΠΟΝ με ψυχή και καθοδηγητή το ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας την εκδήλωση που θα πραγματοποιούνταν, λίγο αργότερα από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και οπαδούς τους στην Ακρόπολη, ο ομιλητής θα τονίσει χαρακτηριστικά: Ολοι αυτοί, λένε, πως τιμούν την Αντίσταση αλλά κουβέντα δεν ακούγεται για το ρόλο του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που ήταν η ραχοκοκαλιά της Αντίστασης, για να προσθέσει: Να μας συγχωρούν αλλά πρέπει ν' αλλάξουν τακτική. Τιμή για την Αντίσταση χωρίς ΕΑΜ και το ΚΚΕ δε γίνεται. Και, δεν μπορεί, από την άλλη, ο κ. Καραμανλής να μιλάει για την Αντίσταση και ενάμιση χρόνο να αρνείται να δεχτεί αντιπροσωπεία της ΠΟΑΟ και των άλλων ΕΑΜογενών οργανώσεων - μελών της που εκπροσωπούν την πραγματική Εθνική Αντίσταση, όταν μάλιστα, οι υπουργοί του απαντούν αρνητικά στα δίκαια αιτήματα των αντιστασιακών. Δεν μπορεί να έρχεται στην Καισαριανή ο πρωθυπουργός να βγάζει λόγους εκεί που εκτελέστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές της Αντίστασης, πατριώτες κομμουνιστές και να αρνείται εμάς που εκπροσωπούμε όλη την Εθνική Αντίσταση. Οι αγωνιστές και οι εργαζόμενοι πρέπει να προβληματιστούν απ' αυτές τις απαράδεκτες τακτικές.

Δεν ξεχνάμε ότι μας απαγόρεψαν να καταθέτουμε στεφάνια στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, θα τονίσει παρακάτω ο Γιώργης Μωραΐτης καταγγέλλοντας πως «ακόμα και χτες, ο Δήμος της Αθήνας μας έλεγε πως δε θα μπορούσαμε να καταθέσουμε στεφάνια και μόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κατατεθεί»!

Καταλήγοντας ο ομιλητής θα υπογραμμίσει: Δε θα τους επιτρέψουμε και θα εμποδίσουμε να αναποδογυρίσουν την ιστορία. Και, δεν μπορεί σ' αυτό εδώ το χώρο του Μνημείου να μην υπάρχουν η Αθήνα, ο Γοργοπόταμος, η Καισαριανή, το Χαϊδάρι, η Καλογρέζα.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από τον πρόεδρο της ΠΟΑΟ, την ΠΕΑΕΑ (Νίκος Τερζόγλου και Φ. Τσέκερης), την ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ(τραυματίες Δημοκρατικού Στρατού), την ΠΕΣΣΑΘΕΑ (Συνταξιούχοι) και την ΠΕΕΠΠ (πολιτικοί πρόσφυγες). Και η εκδήλωση έκλεισε με το «Επέσατε θύματα...» και τον Εθνικό Υμνο. Οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν αντάρτικα τραγούδια ενώ πολλά ήταν και τα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως: «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - Αντίσταση», «Είμαστε η γενιά που δε λύγισε, Γερμανούς, Ιταλούς, Αγγλους κι Αμερικανούς τους κυνήγησε» κλπ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδηλώσεις μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη Νεολαία

Εκδήλωση - συζήτηση με συνδικαλιστές και νέους εργαζόμενους διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη Νεολαία, τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη νεολαία που διοργανώνει το ΚΚΕ, πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτώβρη και ώρα 7 μ.μ., συζήτηση στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου - πρώην εκλογικό κέντρο). Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Η Αχτίδα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση για καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής (στο κεντρικό αμφιθέατρο). Θα μιλήσει ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ και καθηγητής του ΑΠΘ.

  • Περιοδεία σε ΑΗΣ και ορυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 14 Οκτώβρη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην περιοχή.
  • Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Τάκη Τσιόγκα επισκέπτεται αύριο, Παρασκευή, 14 Οκτώβρη, το Ενεργειακό Κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
  • «Η δράση του ΚΚΕ για τα προβλήματα της νεολαίας» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Η εκδήλωση, που θα γίνει στην αίθουσα της ΤΕΔΚ Καρδίτσας, διοργανώνεται ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για τη νεολαία.
  • Η Αχτίδα 2ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση τη Κυριακή, 16/10, στις 11 π.μ., στα γραφεία της, Φρατζή 68, 1ος όροφος, με θέμα «Υγεία - Πρόνοια: Οι αντιλαϊκές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».
  • Η ΝΕ Ηλείας και η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές, την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στο «Λαζαράκειο». Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η Αλέκα Παπαρήγα στην τηλεόραση του ΣΤΑΡ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παραχωρεί συνέντευξη στον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ, στο ΣΤΑΡ, αύριο, Παρασκευή, στις 8.15 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ