ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Στα ύψη και με ΑΦΜ

Ξεκινά αύριο η διανομή του πετρελαίου. Η διεθνής κερδοσκοπία μαζί με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ ξελαφρώνουν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα

Eurokinissi

Αύριο, Παρασκευή 14 του Οκτώβρη, ξεκινά η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά, τα οποία φέτος επιβαρύνονται και από το συνεχιζόμενο κύμα κερδοσκοπίας πάνω στις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η τιμή θα φτάσει στα 55 με 60 λεπτά το λίτρο από 40 με 45 λεπτά πέρσι, που σημαίνει ότι η επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα θα ξεπεράσει το 35%. Η κυβέρνηση από την πλευρά της - στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας» - αρνείται κάθε συζήτηση ακόμα και για αυτή την ελεημοσύνη του επιδόματος θέρμανσης στα λαϊκά νοικοκυριά. Αντίθετα οι κυβερνώντες περιμένουν πότε θα κοπάσει η ξέφρενη κερδοσκοπία προκειμένου να την αναπληρώσουν με νέες τσουχτερές ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σε εφαρμογή των Οδηγιών της ΕΕ. Ταυτόχρονα φρόντισαν να φορτώσουν περισσότερα φορολογικά βάρη στη λαϊκή κατανάλωση, η οποία εκτός από τους ειδικούς φόρους επιβαρύνεται και από τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ που βέβαια ισχύουν και για το πετρέλαιο.

Από φέτος επίσης ξεκινούν οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την «ενιαιοποίηση» των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό στις αποδείξεις λιανικής ή στα τιμολόγια που εκδίδουν οι πρατηριούχοι, πρέπει να αναγράφεται και ο ΑΦΜ του αγοραστή ή του διαχειριστή της πολυκατοικίας. Η σχετική υπηρεσιακή εγκύκλιος που κοινοποιήθηκε χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει τα παρακάτω:

  • Στις αποδείξεις λιανικής ή τα τιμολόγια αναγράφονται πλήρη τα στοιχεία του αγοραστή (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και ΑΦΜ). Επίσης, η ιδιότητα του αγοραστή (ιδιοκτήτης, ενοικιαστής), το είδος και η ποσότητα του πετρελαίου, ο τόπος και η ώρα παράδοσης. Διευκρινίζεται πως δεν είναι δυνατή η έκδοση αποδείξεων από ταμιακή μηχανή, δεδομένου ότι πάνω στις αποδείξεις πρέπει να αναγράφονται τα πρόσθετα στοιχεία.
  • Στις περιπτώσεις που η δαπάνη βαρύνει από κοινού πολλά νοικοκυριά (διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες) αναγράφεται ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του εκπροσώπου.
  • Σε περίπτωση που η αγορά πετρελαίου γίνεται από πρόσωπα που δεν υποχρεώνονται στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, και δεν έχουν ΑΦΜ, τότε αναγράφεται ο αριθμός του δελτίου ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατήριο κ.ά.).
  • Οι επαγγελματίες που διαθέτουν το πετρέλαιο θέρμανσης υποβάλλουν στην Εφορία τριμηνιαίες αναλυτικές καταστάσεις με τις πωλήσεις της περιόδου, όπου καταχωρούνται τα πλήρη στοιχεία των πελατών τους.

Ενόψει της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) δημοσιοποίησε κρούσμα εκτεταμένης λαθρεμπορίας. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Πειραιά εντοπίστηκε ΑΕ (χωρίς να την κατονομάζουν) η οποία εξέδιδε εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία. Με τη μέθοδο αυτή στο διάστημα 2001-2003 διακίνησε περισσότερα από 34,5 εκατ. λίτρα πετρέλαιο κίνησης, πάνω από 1,4 εκατ. λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης και 63.000 λίτρα βενζίνης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Ερωτηματικά για τη συμμετοχή αντιπροσώπων

Η Ομοσπονδία Αρκαδίας ζητά διευκρινίσεις, λέγοντας ότι δεν είχε ορίσει νόμιμους αντιπροσώπους

Λιγότερο από μήνας πέρασε από το έκτακτο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, που μοναδική σκοπιμότητα είχε τη διατήρηση μιας διοίκησης που είχε κριθεί άκυρη ουσιαστικά και τυπικά, και άρχισαν τα «παρατράγουδα», για τα οποία είχαν προειδοποιήσει και οι Ομοσπονδίες μέλη της Συνομοσπονδίας που είχαν κινηθεί δικαστικά κατά του προηγούμενου Συνεδρίου, όσο και η Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ. Με επιστολή της προς τη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία κοινοποιείται και στις Ομοσπονδίες της, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρκαδίας (ΟΕΒΕΑ) θέτει ζήτημα νομιμότητας της συμμετοχής αντιπροσώπων στο τελευταίο Συνέδριο.

Ειδικότερα αναφέρει ότι με αφορμή την εκλογή του Δ. Λέτζου, τέως προέδρου της Ομοσπονδίας στο νέο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ «ζητούμε την έγγραφη απάντησή σας όσον αφορά τις προϋποθέσεις του να ηγείται σχήματος (ΔΑΚΜΜΕ) και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες και τη διεκδίκηση αξιώματος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ μέλους το οποίο δεν αποτελεί αντιπρόσωπο Ομοσπονδίας».

Και διευκρινίζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας: «Το συγκεκριμένο άτομο δεν είναι πλέον αντιπρόσωπος της ΟΕΒΕΑ μια και η θητεία του έχει λήξει και η συγκεκριμένη ομοσπονδία βρίσκεται με διορισμένη διοίκηση (υπ. αρ. 34/2005 απόφαση Πρωτοδικείου Τριπόλεως) από τον Φεβρουάριο του 2005 και δεν έχει ορισμένους νόμιμους αντιπροσώπους. Παρακαλούμε να μας απαντήσετε συντόμως, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τη λειτουργία της Ομοσπονδίας μας και της ΓΣΕΒΕΕ γενικότερα».

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί ακόμη μια ένδειξη για την ποιότητα τόσο του Συνεδρίου, όσο και των μεθοδεύσεων των παρατάξεων ΠΑΣΚΜΜΕ, ΔΑΚΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ, που αγνόησαν επιδεικτικά το γεγονός ότι αρκετές Ομοσπονδίες είχαν προγραμματίσει τα Συνέδριά τους μετά το Σεπτέμβρη, οπότε ικανός αριθμός αντιπροσώπων θεωρείται σίγουρο ότι θα άλλαζε. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία της νέας διοίκησης που αποτελείται από τα ίδια πρόσωπα με την προηγούμενη, έσπευσε να ανακαλέσει την έφεση που είχε κατατεθεί εναντίον της δικαστικής απόφασης με την οποία κηρύχτηκε άκυρο το Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ το 2003. Κι αυτό επειδή θεώρησε ότι είχε πλέον εξασφαλιστεί η συνέχεια με το έκτακτο Συνέδριο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πτωτική πορεία στο οχτάμηνο

Μικρή άνοδο 1,1% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών το μήνα Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ωστόσο σε μέσα επίπεδα (οχτάμηνο 2005 συγκριτικά με το οχτάμηνο του 2004) παρουσιάζει πτώση 2,6%. Ως προς τα επίπεδα βάσης του 2000, η παραγωγή της μεταποίησης εμφανίζει πτώση 4,2 μονάδων.

Από την ομαδοποίηση των βιομηχανικών κλάδων σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, για το φετινό οχτάμηνο, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα: Πτωτικά κινείται η παραγωγή στη βιομηχανία της Ενέργειας (0,8%), στη βιομηχανία των ενδιάμεσων αγαθών (2,4%), στη βιομηχανία κεφαλαιουχικών αγαθών (6,8%) και στη βιομηχανία μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών (2,4%). Αντίθετα, άνοδο 7,1% εμφανίζει η βιομηχανία διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Οι εξελίξεις αυτές συντελούνται σε μια περίοδο, που εκπρόσωποι του κεφαλαίου κλείνουν επιχειρήσεις στη χώρα, με στόχο τη μετεγκατάστασή τους σε βαλκανικές ή και άλλες χώρες χαμηλού εργασιακού κόστους. Ειδικά στο χώρο της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας, το κλείσιμο εργοστασίων, το οποίο συνοδεύεται από χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, έχει πάρει μορφή επιδημίας. Η δε κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί το φαινόμενο αυτό ...φυσιολογικό. Μόλις προχτές, ο υπουργός Οικονομίας δήλωνε, σε συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα, ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην ανάπτυξη των υπηρεσιών.

Η μείωση της παραγωγής κατά 2,6%, που σημειώθηκε το οχτάμηνο, οφείλεται στην εξέλιξη των ακόλουθων κλάδων. Πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τρόφιμα - Ποτά (3,3%), Καπνός (7,1%), Κλωστοϋφαντουργικές ύλες (16,5%), Είδη ενδυμασίας (15,7%), Δέρματα - είδη υπόδησης (15,5%), Παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα (4,1%), Προϊόντα από ελαστική και πλαστική ύλη (5,8%), Μη μεταλλικά ορυκτά (1,9%), Μηχανές γραφείου - Ηλεκτρονικοί υπολογιστές (68,8%), Ηλεκτρικές μηχανές, συσκευές (4,9%), Συσκευές ραδιοφωνίας - τηλεόρασης & επικοινωνιών (36,4%), Ιατρικά όργανα και όργανα ακρίβειας ( 8,9%), Μεταφορικά μέσα (30,1%).

Ανοδο της παραγωγής σημείωσαν οι κλάδοι: Ξύλο - Φελλός (3,2%), Χαρτί και προϊόντα από χαρτί (5%), Εκτυπώσεις - Εκδόσεις (12,7%), Χημικά προϊόντα (2,1%), Βασικά μέταλλα (2,2%), Μηχανήματα και είδη εξοπλισμού (12,1%), Επιπλα - λοιπές βιομηχανίες (9,4%).

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Ενημέρωση για το ΕΚΟΦΙΝ

Τα αποτελέσματα του πρόσφατου συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας βελτιώνεται, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να δούμε γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε κατάσταση στασιμότητας... Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου και τις επιπτώσεις τους στα εισοδήματα, στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Η αναφορά για τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών του πετρελαίου στα εισοδήματα γίνεται μάλλον για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας και αντιπρόεδρος του Γιούρογκρουπ (Eurogrup), θριαμβολογούσε επειδή την κατά 50% φετινή άνοδο των τιμών του πετρελαίου δεν την ακολούθησε κύκλος ανόδου των μισθών, με ευεργετικές συνέπειες στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό...

Για την ελληνική οικονομία, όπως και στην εποχή του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Αλογοσκούφης στις δηλώσεις του επικαλέστηκε την ευημερία των αριθμητικών δεικτών. Ετσι χαρακτήρισε «θετική» την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως είπε, έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ελλείμματος και της ανεργίας, ενώ σημείωσε ότι περιμένουμε να μας βοηθήσει και η διαφαινόμενη ανάκαμψη στις οικονομίες της Ευρώπης. Απέφυγε τέλος να απαντήσει σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για το αν στο ΕΚΟΦΙΝ συζήτησαν την «τιτλοποίηση», χαρακτηρίζοντας το θέμα «τεχνικό», το οποίο θα συζητηθεί όταν υπάρξουν νεότερα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ